Млинці на ряжанці – 7 рецептів приготування

Млинці на ряжанці – універсальне блюдо: вони ситні і поживні, а готуються дуже швидко і з мінімального набору продуктів, який є в кожному будинку. Їх можна їсти як десерт, присмачивши медом, варенням чи сметаною, а можна як повноцінний прийом їжі, якщо додати до них улюблену начинку. Одним словом, пекти млинці на ряжанці варто якомога частіше, тим більше що існує таке розмаїття рецептів!

Класичний рецепт

Що може бути краще класики? Відмінний, роками перевірений рецепт ніколи не підведе. І вже тим більше варто почати саме з нього, якщо ви ніколи ще не готували млинці на ряжанка. З ним не буває осічок і промахів навіть у новачків в кулінарії. Ніяких складних операцій і рідких продуктів. Все просто, швидко і дуже смачно!

Інгредієнти:

  • 1 склянка ряжанки;
  • 1 яйце;
  • 50 мл води;
  • 5 столових ложок борошна;
  • 1,5 столових ложки рослинного масла без запаху;
  • ¼ Склянки цукру;
  • сіль, харчова сода, ванілін – по щіпці;
  • оцет – кілька крапель, щоб погасити соду.

Як приготувати?

  • куряче яйце збити з цукровим піском і сіллю;
  • влити ряжанку і воду;
  • ввести муку по частинах, ретельно розмішуючи кожну порцію;
  • додати в суміш соду, гашену оцтом, і рослинне масло, все перемішати. У результаті повинно вийти тісто густе, як сметана;
  • сковороду нагріти, змастити маслом;
  • вилити на сковороду ополоник тесту. Рівномірно розподілити млинцеве тісто, нахиляючи сковороду в різні сторони;
  • коли млинець зарум’яниться з одного боку, з допомогою лопаточки акуратно перевертаємо і підсмажуємо.

Млинці на ряжанці без яєць

Спеціальний рецепт для тих, хто виключив зі свого раціону яйця. Млинці виходять легкими, ніжними, повітряними, а зберігати цілісність їм допомагає мінеральна вода. Завжди цікаво спробувати щось нове!

Інгредієнти:

  • 2 склянки ряжанки;
  • 1 склянка мінеральної води
  • 750 г пшеничного борошна;
  • 3 столових ложки цукрового піску;
  • 0,5 чайної ложки розпушувача;
  • 0,5 чайної ложки солі.

Як приготувати?

  • просіяне борошно всипати в ряжанку, ретельно перемішати до однорідного стану;
  • додати цукровий пісок, сіль і розпушувач;
  • влити мінеральну воду кімнатної температури, перемішати. У вас повинно вийти тісто за консистенцією магазинних вершків;
  • сковороду змастити рослинним маслом і розігріти на плиті. Вилити на неї ополоник тесту. Поки тісто рідке, слід нахилити сковороду на всі боки, щоб млинець вийшов правильної форми і товщини;
  • смажити з двох сторін протягом 1-2 хвилин.

Товсті і пишні млинці на ряжанці

Товсті, ситні, такі гарні, що неможливо відмовитися. Вони завжди в центрі уваги за будь-яким столом. Такі смачні, що навіть охолонути, як слід, не встигають — їх з’їдають ще гаряченькими!

Інгредієнти:

  • 1 склянка ряжанки;
  • 1 склянку нежирних вершків (10%);
  • 600 г пшеничного борошна;
  • 100 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 0,5 чайної ложки харчової соди;
  • сіль – на кінчику ножа.

Як приготувати?

  • відокремити яєчні жовтки від білків;
  • до жовтків додати цукровий пісок і сіль, збити їх всіх разом;
  • влити вершки;
  • всипати харчову соду і борошно, перемішати до однорідності;
  • додати ряжанку, змішати;
  • яєчні білки збити до міцної піни, акуратно ввести в основне тісто;

З додаванням дріжджів

 

 

У багатьох сім’ях саме дріжджові млинці з ряжанкою є найулюбленішими. І неспроста, адже вони виходять такими м’якими, пористими і ароматними. Смакота, та й тільки!

Інгредієнти:

  • 0,5 л ряжанки;
  • 250 г борошна вищого сорту;
  • 0,2 л води;
  • 2 яйця;
  • 1 ч. ложка сухих дріжджів;
  • 2 ст. ложки цукрового піску;
  • третина чайної ложки солі;
  • рослинна олія для смаження.

Як приготувати?

  • до курячим яйцям додати цукор і сіль, збити;
  • ряжанку і воду трохи підігріти;
  • влити ряжанку і воду до яєчної суміші, перемішати;
  • поступово ввести муку і дріжджі, ретельно перемішуючи, щоб не було грудочок;
  • тісто накрити рушником і прибрати в тепле місце на 30-40 хвилин;
  • коли тісто «підійде», можна приступати до випікання млинців. Смажити з двох боків до золотистого кольору на попередньо розігрітій і змащеній олією сковороді.

 

Тонкі млинці з дірочками на ряжанці

Мереживні, ажурні, різьблені… і дуже апетитні. Стандартний набір продуктів, а який результат! Нікого не залишить байдужим не тільки рум’яний зовнішній вигляд, але і приголомшливий смак. А допоможуть його відтіняти і краще розкрити добавки: джем, повидло, згущене молоко та ін.

Інгредієнти:

  • 300 мл ряжанки;
  • 1 склянка борошна;
  • 2 курячих яйця;
  • 3 стіл. ложки цукрової пудри;
  • 0,5 ч. ложки харчової соди;
  • щіпка солі;
  • 1 стіл. ложка соняшникової олії.

Як приготувати?

  • у глибокий посуд розбити яйця, додати до них цукрову пудру і щіпку солі. Збити міксером або вручну віночком;
  • ряжанку трохи підігріти до теплого стану в мікрохвильовій печі або на кухонній плиті, перемішати зі збитими яйцями;
  • всипати харчову соду – тісто почне пузиритися;
  • поступово ввести просіяне борошно. Щоб не утворилося грудочок в тесті, засипте борошно невеликими порціями і кожен ретельно промешивайте;
  • влити олію і перемішати;
  • дати тісту постояти при кімнатній температурі близько 20 хвилин;
  • випікати млинці на розігрітій сковороді, змащеній маслом, з двох боків до рум’яного кольору.

 

Млинці на ряжанці і молоці

Млинці за цим рецептом виходять м’якими і еластичними, з приємним молочним присмаком, просто тануть у роті. Така смакота, що можна навіть язик проковтнути!

Інгредієнти:

  • 250 мл ряжанки;
  • 250мл молока;
  • 150 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 2 стіл. ложки рослинного масла;
  • 2 стіл. ложки цукру;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • третина чайної ложки розпушувача;
  • ванілін або ванільний цукор – за смаком.

Як приготувати?

  • у глибокій ємності збити віночком ряжанку з молоком, яйцями, цукром і сіллю;
  • борошно просіяти, змішати її з ваніліном і розпушувачем;
  • всипати борошно до ряжанці, гарненько перемішати;
  • додати рослинне масло;
  • сковорідку розігріти і змастити олією для смаження;
  • млинці смажити на середньому вогні до приємного золотистого кольору.

Заварні млинці на ряжанці з окропом

Пречудові заварні млинці, які неодмінно користуються успіхом у всіх — від малого до великого. У їхньому вдалому приготуванні є невеликий нюанс: при додаванні окропу, тісто потрібно швидко і рівномірно перемішувати. Млинці виходять міцними, тому в них можна сміливо додавати будь-яку начинку за своїм уподобанням.

Інгредієнти:

  • 500 мл ряжанки;
  • 200-230 мл води;
  • 9 ст. ложок пшеничного борошна;
  • 2 яйця;
  • 3-4 ст. ложки цукрового піску;
  • 3 ст. ложки рослинної олії для смаження;
  • 1 ч. ложка розпушувача;
  • щіпка солі.

Як приготувати?

  • у глибокій мисці змішати курячі яйця, ряжанку, сіль і цукор;
  • в окремому посуді вмішати муку розпушувач;
  • ввести муку в основну суміш і збити до однорідного стану;
  • поступово влити окріп, весь час помішуючи;
  • невелику порцію тіста вилити на розігріту, змащену маслом сковороду і рівномірно розподілити;
  • смажити з обох боків одну-дві хвилини.