Молода картопелька зі свіжим кропом і молодим часником – справжня смакота. Не даремно майже цілий рік ми чекаємо літнього сезону, коли можна покуштувати це чудове, хоч і просте блюдо. Але найприємніше, що рання картопля не тільки смачний, а й надзвичайно корисний.
Як у багатьох свіжих овочах у ньому міститься рекордна кількість важливих для здоров’я елементів і вітамінів. Причому молода картопля вважається низькокалорійним овочем. У відвареному вигляді цей показник ледь перевищує 60 одиниць.
Вживання різноманітних страв, приготованих на основі молодої картоплі, сприяє зміцненню судин, подовження молодості клітин і всього організму. Компоненти, що входять до складу картоплі, допомагають нормалізувати обмінні процеси, вивести надлишки рідини та шкідливі токсини.
Їсти молоду картоплю можна прямо з шкіркою, це лише додасть страві корисності. Вважається, що саме у верхній частині коренеплоду міститься найбільша кількість корисних елементів. Крім того шкірка у молодої картоплі настільки тонка, що легко знімається при найменшому зусиллі. Очистити бульби можна не тільки ножем, але і жорсткою губкою, металевою сіточкою або навіть сіллю.
В останньому випадку рекомендується скласти коренеплоди в каструлю або міцний поліетиленовий пакет, всипати туди ж велику жменю крупної солі і енергійно потрясти кілька хвилин.Але найпростіше залити бульби водою і витримати їх 5-10 хвилин, після чого ретельно вимити, прикладаючи деяке зусилля. Якщо картопля свіжа, тільки недавно викопана з землі, то шкірка сама відійде від коренеплодів.
Під час чищення картоплі важливо пам’ятати, що виділяється при цьому крохмаль, неодмінно офарбить руки в темний колір. Тому приступаючи до процедури, досвідчені господині рекомендують надягати рукавички.
Як приготувати молоду картоплю — кращий рецепт
Якщо в розпорядженні не так вже багато часу, то варто скористатися наступним рецептом. У духовці молода картопелька приготується без вашої присутності.
- 1 кг молодого картоплі;
- 1 ч. л. суміші італійських трав;
- 1.5 ч. л. дрібної солі;
- 2 ст. л. олії оливи або соняшнику.
Приготування:
- Очистіть картоплю від тонкої шкірки, ретельно вимийте і злегка підсушіть.
- Викладіть, не розрізаючи в глибоке деко. Посипте сіллю, італійськими травами і полийте олією. Перемішайте ложкою.
- Затягніть деко фольгою і поставте запікатися до готовності (25-40 хвилин в залежності від розміру) в прогрітий до 220°С духовку.
- Всі нюанси приготування покаже відео–інструкція.
Молода картопля в духовці — рецепт запеченої картоплі
Щоб отримати особливо пікантну картоплю в духовці, її можна попередньо замаринувати. Тоді готове блюдо придбає витончений аромат і неповторний смак.
- 0.5–0.6 кг картоплі;
- 3-4 ст. л. рослинного масла;
- 2-3 часникових зубки;
- сіль, чорний перець на смак;
- щедра жменя будь-яких ароматних трав.
Приготування:
- Картопляні бульби можна не чистити, а лише гарненько вимити в проточній воді. Якщо картопля велика розріжте кожну на 4 частини, якщо середня, то на дві.
- Складіть підготовлені бульби в будь-яку ємність (каструлю, банку, миску). Додайте туди ж крупно порізаний часник, сіль, перець, прянощі і масло. Накрийте кришкою і активно струсіть кілька разів, щоб всі пряні інгредієнти рівномірно розподілилися.
- Залиште картопля маринуватися хвилин на 10-30, періодично струшуючи.
- Викладіть промариновані бульби у термостійку посудину, зверху полийте залишками маринаду.
- Поставте в розігріту піч (близько 200°С) і запікайте, нічим не накриваючи приблизно 40 хвилин. Готова картопелька стає рум’яної і легко наколюється виделкою.
Молода картопля в мультиварці
Приготувати молоду картоплю в мультиварці ще простіше. При цьому вона виходить трохи засмаженою зверху і дуже ніжною всередині.
- 1 кг молодого картоплі;
- 50 г вершкового масла;
- вода;
- сіль.
Приготування:
- Картоплю почистіть будь-яким зручним методом, вимийте і складіть в мультиварочную чашу цілком строго в один шар. Налийте трохи води.
- Встановіть програму «пароварка» (будь-яку, в якій передбачено кипіння) на 20-30 хвилин і дочекайтеся, поки вся рідина випарується.
- Додайте вершкове масло, переведіть пристрій в режим смаження або випічки. Зачекайте, поки масло повністю не розтане, і закрийте кришку.
- Через 5-7 хвилин перемішайте підрум’янену картоплю і почекайте ще стільки ж, щоб бульби обжарились з іншого боку.
Молода картопля з кропом — класичний рецепт
Класичний рецепт приготування молодої картоплі із зеленню кропу є базовим. Використовуючи його і змінюючи додаткові інгредієнти, можна кожного разу отримувати абсолютно нове блюдо.
- 1 кг молодого картоплі;
- 50 г вершкового масла;
- пучок кропу;
- сіль.
Приготування:
- Бульби очистіть від шкірки, наріжте на 2-4 частини залежно від початкового розміру.
- Залийте водою, посоліть до смаку і варіть після закипання до готовності на середньому газу 15-25 хвилин.
- З відвареної картоплі злийте воду. У каструльку киньте щедрий шматочок масла і злегка струсніть, щоб воно обгорнула кожен шматочок.
- Вимитий і просушений кріп нарубаєте і відправте до картоплі. За бажанням можна додати до кропу будь-яку іншу зелень (петрушку, трохи кінзи, зелений цибулька, пір’я молодого часнику). Перемішайте і негайно подавайте.
Дрібна молода картопля — як смачно приготувати її
Якщо після перебору картоплі залишилися особливо мініатюрні бульби, не поспішайте пускати їх на банальне пюре. З дрібної молодої картоплі можна приготувати приголомшлива страва.
- 1 кг картоплі;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ст. л. рослинної;
- 2-3 зубчики часнику;
- сіль.
Приготування:
- Дрібну картоплю складіть в миску, залийте водою і гарненько вимийте, використовуючи щітку або жорстку губку. Після такої процедури чистити її зовсім необов’язково.
- Залийте бульби водою і варіть після закипання хвилин 5-8 майже до готовності.
- Воду злийте, а картоплю відправте в розігріте на сковороді масло (рослинне з вершковим).
- Обсмажте на середньому вогні до появи золотистої скоринки, не забуваючи активно помішувати для рівномірного обсмаження. На це піде ще 3-5 хвилин.
- Часник дрібненько нарубаєте, киньте його на сковороду за пару хвилин до вимикання картоплі. За бажанням можна додати трохи свіжої зелені.
Молода картопля смажена
Молода картопля відмінно підходить для смаження, але тут є кілька нюансів. На відміну від «старих» бульб вона готується набагато швидше, а шматочки відмінно зберігають початкову форму і не розвалюються. Для смаження краще використовувати оливкову або соняшникову олію. Ідеально підходить сало або жирна грудинка.
- 8 середніх картоплин;
- олія для смаження;
- сіль;
- за бажанням добавки.
Приготування:
- За своїм смаком очистіть картоплю від шкірки або залиште «в мундирі», лише добре вимивши. Наріжте, як подобається: соломкою, кубиками, кружечками.
- На сковороду налийте щедру порцію олії, як тільки воно прогріється, викладіть картоплю.
- Смажте як зазвичай, періодично помішуючи, поки скибочки проготовятся і стануть злегка золотистим.
- Приблизно за 3-5 хвилин до закінчення смаження посоліть за смаком і для аромату можна додати будь-які трави (кріп, петрушку, базилік, орегано, майоран). Можна присипати дрібно нарізаною зеленою цибулею або молодим часником.
Молода картопля з часником — дуже смачний рецепт
Ніжна м’якоть молодої картоплі краще всього поєднується з вершковим маслом і часником. Наступний рецепт докладно розповість, як приготувати особливо смачне і ароматне блюдо.
- 1.5 кг картоплі;
- 6 ст. л. рослинного масла;
- 3 великих зубчики часнику;
- сіль дрібна;
- паприка;
- суміш перців;
- 100 г твердого сиру.
Приготування:
- Очищену від шкірки картоплю поріжте великими скибочками. Залийте на 10 хвилин холодною водою, щоб прибрати зайвий крохмаль.
- Воду злийте, трохи просушіть картопля на повітрі. Додайте сіль, суміш перців і паприку. За бажанням можна використовувати інші пряні трави.
- Часник пропустіть через прес. Додайте його в картоплю, полийте рослинним маслом. Перемішайте і залиште на 5-10 хвилин для маринування.
- Викладіть злегка промаринований картоплю на застелений пергаментом деко рівним шаром, зверху притрусіть тертим сиром.
- Запікайте приблизно 20-30 хвилин в духову печі при середній температурі 200°С. При подачі посипте свіжою зеленню.
Картопля молода з куркою
Якщо запекти в духовці курочку з молодою картоплею, то можна отримати комплексне страва без особливих труднощів. Щоб куряче м’ясо було таким же м’яким і ніжним, як і молода картопля, його потрібно завчасно замаринувати.
- 3 курячі стегенця;
- 0.7 г молодої картоплі;
- 100 мл сметани;
- 3-4 зубчики часнику;
- свіжа зелень;
- сіль, перець крупно мелений.
Приготування:
- Чисто вимиті стегна натріть перцем, сіллю і розчавленим часником. Залиште приблизно на годину в холодильник для маринування.
- Картопля середнього розміру очистіть від шкірки, наріжте четвертинками. Полийте сметаною, присолите трохи і перемішайте.
- Глибоку форму змастіть маслом, в центр викладіть мариновані стегенця, по краях розкладіть картоплю.
- Затягніть верх посудини фольгою і запікайте близько 40-45 хвилин в прогрітій до 180-200°З печі.
- Зніміть фольгу і запікайте ще 5-8 хвилин для одержання рум’яної скоринки на курку і картоплю. В кінці посипте дрібно нарубаної зеленню.
Молода картопля зі сметаною
Сметана робить ніжний смак молодого картоплі більш вираженим, а сирна скоринка, що утворюється при запіканні, зберігає його пухку структуру.
- 500 г картоплі;
- 3 ч. л. сметани;
- 50 г твердого сиру;
- ½ Ч. л. борошна;
- 2 часникового зубчики;
- 1 ч. л. рослинного масла;
- на смак сіль і перець.
Приготування:
- Картоплю очистіть від тоненькою шкірки, нарізати довільно і залийте хвилин на 10 холодною водою.
- У цей час приготуйте сметанний соус: додайте в сметану, борошно, сіль, перець і пропущений через часникодавку часник.
- Скибочки картоплі розкладіть на змащеному олією деку, зверху залийте сметанним соусом і посипте крупно натертим сиром.
- Запікайте приблизно 30-40 хвилин в духовці, прогрітій до 180°С.
- Відео рецепт пропонує ще один варіант приготування молодої картоплі зі сметаною.
Рецепт молодої картоплі з цибулею
Будь-яка хороша картопля з смаженою цибулею, а молода у такому тандемі набуває незвичайну пікантність і ще більшу апетитність.
- 1 кг картопляних бульб;
- 1-2 великі цибулини;
- 3-4 ст. л. рослинного масла;
- 1 невелика головка молодого часнику;
- сіль.
Приготування:
- Очищений картопля невеликого розміру цілком відваріть протягом 20-25 хвилин у підсоленій воді.
- Цибулини наріжте полуколечками, молодий часник без шкірки – тонкими пластинками, зелень дрібно порубаєте.
- Обсмажте до золотистого кольору цибульку на олії. Додайте часник, перемішайте і негайно вимкніть вогонь.
- З вареної картоплі злийте воду. Обсмажену цибулю додайте безпосередньо в каструлю і переміщайте або ж при подачі викладіть на гірку картоплі. Як більше подобається. зверху рясно посипте зеленню.