Молоки лососевих риб – 8 рецептів приготування в духовці на сковороді і мультиварці

Нерідко багато корисні продукти харчування залишаються без належної уваги. До таких продуктів належать і молоки риб. Але такі частини риби виключно корисні та смачні, а в азіатській кухні їх навіть їдять сирими. У нашій статті ми поговоримо про рецепти приготування молок лососевих риб і про користь таких страв.

Користь і шкода молок лососевих риб

Незважаючи на те, що молоки лососевих риб їдять вже тисячі років, не всі країни змогли оцінити їх смак. В основному такий рибний продукт використовують у російської та японської кухні, а ось для європейців молоки подібні смаженою таїландським тарганам. А між тим, такий продукт дуже корисний. До речі, ведмеді, виловивши лосося, в першу чергу поїдають саме молоки і ікру, тобто найбільш важливі для них частини риби.

Так в чому ж багатство молок червоних риб?

  • По-перше, в них багато незамінних для нашого організму жирів, але мало калорій – на сто грамів продукту доводиться 92 Ккал і 10 % жирних кислот.
  • По-друге, молоки багаті протаминами і вітамінами групи Ст. Такі речовини відмінно позначаються на функціональної діяльності мозку і необхідні при такому недугу, як цукровий діабет.
  • Також у складі є велика кількість мінеральних речовин, які зміцнюють імунітет і кістки, підвищують витривалість і знижують загрозу інсульту та інфаркту.

Вчені змогли довести, що молоки містять у собі нуклеотиди, які наш організм бере для підміни непрацездатних ДНК, а значить, такий продукт може надавати антивіковий ефект.

Як правило, в молоці не міститься будь-яких речовин, здатних завдати шкоди нашому організму, але це за умови, якщо риба жила в чистих водоймах. А ось від фермерських продуктів треба відмовитися, так як ця частина риби швидко вбирає всі небезпечні речовини, в надлишку містяться в синтетичних кормах.

Також не рекомендується вживати такий рибний делікатес:

  • тим, у кого може виникнути алергія на морські продукти;
  • тим, хто страждає ожирінням;
  • і тим, у кого є збої в обміні речовин.
Дивіться також:  Як зварити розсипчасту гречку на воді – кілька секретів приготування!

Інших обмежень поки не виявлено, їх можна їсти жінкам в період виношування плоду та годування малюка, дітям такий продукт бажано давати, починаючи з трирічного віку.

Молоки лососевих риб, запечені в духовці

Незважаючи на те, що молоки виглядають не так привабливо, як сама риба, за смаком вони можуть перевершити самі стейки з лосося або форелі.

Інгредієнти:

  • 380 г молок;
  • три бульби картоплі;
  • цибулина і морквина;
  • три томату.

Для страв важливо вибрати свіжий і якісний продукт.

При виборі молок особливу увагу приділяють їх забарвленню. Молоки молоденьких риб повинні мати червонуватий або рожеве забарвлення, зрілих особин – світлий. Поверхня молок повинна бути гладкою і рівною, але не кашкоподібної.

Спосіб приготування:

  • Молоки промиваємо та нарізаємо шматочками. Картоплю ріжемо соломкою, помідори кружечками, цибулю півкільцями, а моркву просто тремо на тертці.
  • Форму промасливаем, розкладаємо картоплю, а зверху цибулю. Приправляємо спеціями, потім розподіляємо шар молок, моркви і томатів. Солимо, перчимо продукти і посипаємо будь рубаною зеленню.
  • Робимо сіточку з майонезу і ставимо в духовку на 30 хвилин (температура – 180 °С).

Як смачно посмажити на сковороді

Якщо смажена риба входить в ваш раціон, то посмажити молочко не складе для вас особливих труднощів. Єдине, що доведеться зробити, так це очистити молоки від плівки. Правда, деякі ігнорують такий процес і воліють готувати смажені молоки разом з нею.

Інгредієнти:

  • 270 г молок;
  • однією яйце;
  • дві ложки сухарів для панірування.

Спосіб приготування:

  • Якщо ви вирішили звільнити молоки від плівки, то першим ділом замочіть їх у прохолодній воді, потім прочистіть і ще раз промийте.
  • Посипте рибні «запчастини» перцем і сіллю, можете взяти і інші спеції для риби.
  • Розігрійте сковороду з маслом, молоки опустіть спочатку у збите яйце, потім панірують у сухарях і смажте до рум’яного кольору.
Дивіться також:  Яловичина Веллінгтон – 6 рецептів приготування традиційної англійської страви

Готуємо в клярі

Посмажити молочко можна в панірувальних сухарях, але більш оригінально виглядатимуть молоки лососевих риб в клярі.

Інгредієнти:

  • 480 г молок;
  • два яйця;
  • три ложки борошна.

Спосіб приготування:

  • Як і в попередньому рецепті, молоки ми залишаємо на півгодини в прохолодній воді, потім чистимо, приправляємо сіллю і перцем.
  • Робимо кляр з яєць, борошна і трьох ложок води.
  • Опускаємо молоки в кляр, викладаємо на розігріту олію і обсмажуємо до рум’яності з усіх боків.

Молоки лососевих риб в мультиварці зі сметаною

Дуже апетитними виходять молочко з додаванням сметани і сиру. За смаком готову страву чимось нагадує французький жульєн.

Інгредієнти:

  • 480 г молок;
  • велика голівка білої цибулі;
  • 60 г сиру (краще голландського);
  • півпачки масла вершкового.

Спосіб приготування:

  • Очищені молоки ріжемо шматочками, цибулю шаткуємо кубиками.
  • У режимі «Смаження» пасеруємо цибулю в олії. Як тільки він стане золотистим, викладаємо молоки і обсмажуємо десять хвилин.
  • Тепер додаємо сметану, спеції і тушкуємо під закритою кришкою в режимі «Гасіння» двадцять хвилин.
  • Готове блюдо викладаємо на тарілку, посипаємо тертим сиром і будь подрібненою зеленню.

Рибний суп з молоками

Молоки лососевих риб багаті корисними речовинами і в них мало калорій, тому з такого рибного делікатесу можна зварити легкий і корисний суп. Для більшої ситності в рецепт можна додати будь-яку крупу.

Інгредієнти:

  • 280 г молок;
  • 70 г рисових зерен;
  • морквина;
  • цибулина;
  • томат.

Спосіб приготування:

  • У киплячу воду засипаємо рисові зерна разом з сіллю.
  • Цибулю і моркву шаткуємо, з томату знімаємо шкірку і нарізаємо м’якоть невеликими кубиками.
  • В олії пасеруємо цибулю з морквою, потім кладемо томати і молоки, тушкуємо десять хвилин.
  • Як тільки рис буде майже готовий, закладаємо зажарку, кладемо подрібнену зелень і варимо суп ще п’ять хвилин.
Дивіться також:  Котлети по-київськи — 7 рецептів приготування

Оладки з молок

Якщо ви любите молоки лососевих риб, то наступний рецепт ви візьмете на замітку. Ми пропонуємо оцінити на смак оладки з молок, які гарні як в холодному, так і в гарячому вигляді.

Інгредієнти:

  • 480 г молок риб;
  • цибулина і морквина;
  • дві ложки борошна;
  • півпучка зелені і спеції.

Спосіб приготування:

  • За допомогою блендера подрібнюємо молоки і овочі.
  • Додаємо подрібнену зелень з борошном, приправляємо сіллю і перцем, і змішуємо.
  • На підігрітому маслі смажимо оладки до апетитної скоринки.

Салат з молоки лососевих риб

Багато господинь при обробленні риби викидають молоки, але вони навіть не здогадуються, що з них можна приготувати найрізноманітніші страви – від смачних супчиків до закусок. Пропонуємо рецепт цього делікатесного страви – салат з молок лососевих риб.

Інгредієнти:

  • 750 г молок;
  • два солоних огірка;
  • три бульби картоплі;
  • дві головки салатного лука;
  • дві моркви;
  • три часникового зубчики;
  • майонез для заправки.

Спосіб приготування:

  • Приготування молок лососевих риби почнемо з їх відварювання. Одночасно і варимо картоплю. Потім продукти остуджуємо і ріжемо невеликими кубиками.
  • Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву й огірки тремо на тертці для корейських салатів. Потім овочі обсмажуємо в олії до готовності, додаємо до них соління і тримаємо продукти на вогні ще п’ять хвилин.
  • Як тільки всі заготовки для салату охолонуть, змішуємо їх в салатниці, додаємо подрібнені часникові часточки і зелень. Приправляємо закуску за смаком сіллю і перцем, заправляємо майонезом і подаємо до столу.

Така делікатесна частина рибної тушки, як молочко, може стати одним з найулюбленіших ласощів. Їх можна солити, смажити, варити і всякий раз насолоджуватися новим, свіжим смаком.