Морквяні котлети – класичний рецепт і 5 варіантів приготування

В Радянські часи морквяні котлети можна було скуштувати в будь їдальні. На перший погляд страва здається простим, але при цьому воно дуже смачне і апетитне. До речі, класичний рецепт морквяних котлет стане гарним способом того, як змусити малюка з’їсти багатий вітамінами овоч.

Сьогодні є різні способи приготування ласощів. Морквяні котлети з манкою, з сиром, з фруктами — як в садочку. Їх можна смажити, запікати в духовці або приготувати на пару.

Секрети приготування котлет морквяних

Смак овочевого страви залежатиме від вибраного рецепту, уподобань, але і найважливіше, від самої моркви. Для того щоб котлети вийшли соковитими і приємними на смак, потрібно навчитися вибирати правильний продукт.

  • Коренеплід має бути міцним, гладким, правильної форми.
  • Вибирати моркву краще з маленькою бадиллям, так як з великою кількістю зелені морква може виявитися жорсткою і несмачною.
  • Нарости на моркві означають, що в ньому міститься велика кількість шкідливих речовин.
  • Плями і тріщини говорять про пошкодженої серцевині.
  • Для приготування страви краще вибирати морква середнього розміру, так як великий коренеплід вбирає в себе більше нітратів із землі.
Загрузка...

Класичний рецепт приготування

Класичний рецепт морквяних котлет вважається найпростішим способом їх приготування. Незважаючи на скромний список інгредієнтів, страва виходить смачним і корисним.

Інгредієнти:

  • 3-4 моркви;
  • 150 гр. борошна;
  • 2 яйця;
  • соняшникова олія, сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Очищаємо моркву від шкірки, тремо на крупній тертці. Додаємо куряче яйце, борошно, спеції і добре все перемішуємо.
  • Залишаємо фарш на 30 хвилин.
  • З отриманої маси формуємо котлети, обволікає їх у борошні або паніровці. Смажимо на сковороді з додаванням соняшникової олії до золотистого кольору.

Морквяні котлети з манкою

На відміну від м’ясних страв, приготування овочевих не вимагає особливих витрат. Всі продукти завжди можна знайти в холодильнику і нагодувати сім’ю незвичайним вечерею. Рецепт морквяних котлет з манкою можна зустріти в старих радянських книжках з кулінарії. Приготувавши страву за таким рецептом, ви отримаєте морквяні котлети, як у дитячому садку.

Спробуйте також:  Млинці з кабачків - 11 рецептів приготування кабачкових млинчиків

Інгредієнти:

  • 5-6 моркви;
  • 3 яйця;
  • 500 мл молока;
  • 100 гр. манної крупи;
  • 1 ч. л цукрового піску;
  • сіль, рослинне масло, панірувальні сухарі.

Спосіб приготування:

  • Очищаємо овоч від шкірки і подрібнюємо його в блендері.
  • Додаємо сіль, цукровий пісок, олія, тепле молоко, все перемішуємо, ставимо на плиту і тушкуємо на повільному вогні 30 хвилин.
  • Не знімаючи з плити, додаємо манку і тушкуємо ще 10 хвилин.
  • Як тільки морква з манкою охолонуть, вбиваємо яйця, перемішуємо і робимо котлети.
  • Смажимо на олії, попередньо обмокнув їх спочатку в білок, а потім в панірувальні сухарі.

З додаванням сиру

Інгредієнти:

  • 500 гр. моркви;
  • 100 р. сиру твердих сортів;
  • 2 яйця;
  • 100 гр. борошна;
  • ½ Ч. л паприки;
  • сіль, перець, соняшникова олія.

Спосіб приготування:

 

 

  • Овоч чистимо, подрібнюємо на крупній тертці. Додаємо до нього яйце і сир, який також подрібнюємо на тертці, перемішуємо.
  • Додаємо спеції, борошно і ще раз все перешиваємо до однорідної маси.
  • Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і викладаємо котлети. Обсмажуємо з двох боків до красивої рум’яної скоринки.

Морквяно-яблучні котлети

Морквяно-яблучні котлети – це швидкий і простий рецепт приготування смачного ласощі. Котлети з солодким яблуком можуть стати корисним стравою для дитячого сніданку або вечері. Котлетки виходять рум’яними, соковитими і смачними. Їх можна подавати зі сметаною або варенням.

Інгредієнти:

  • 3 моркви;
  • 3 яблука;
  • 3 яйця;
  • 100 гр. манної крупи;
  • стакан молока;
  • 20 гр. вершкового масла;
  • 3 ч. л цукру, сіль;
  • панірувальні сухарі і рослинне масло для обсмажування.

Спосіб приготування:

  • З моркви і яблука знімаємо шкірку і натираємо їх на крупній тертці.
  • У перетерту моркву з яблуком вливаємо молоко, додаємо розм’якшене вершкове масло, цукор і сіль. Ставимо на вогонь і тушкуємо на невеликому вогні до того моменту, поки яблуко і моркву не стануть м’якими.
  • Для підсилення смаку можна додати трохи родзинок, який потрібно попередньо замочити в кип’яченій воді, а також щіпку ваніліну.
  • У тушковану фруктово-овочеву суміш додаємо манку, все перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.
  • Фарш майже готовий, залишилося вбити жовтки, перемішати і сформувати кульки.
  • Котлети можна обсмажити на сковороді або використовувати дієтичний спосіб готування на пару (в мультиварці або пароварці).
Спробуйте також:  Курник - 13 рецептів приготування в домашніх умовах

 

Готуємо в духовці

Морквяні котлети, приготовлені в духовці, ідеально підходить для тих, хто дотримується правильного харчування, адже такий спосіб дозволить зберегти всі корисні речовини. Тут немає ніякого масла, смаження і шкідливих компонентів.

Для приготування овочевого страви в духовці можна використовувати пісний варіант приготування морквяних котлет. Але ми розглянемо більш цікавий спосіб приготування ласощі з додаванням кураги, чорносливу і яблука. Таке страви обов’язково сподобається дітям.

Інгредієнти:

  • морква;
  • яблуко;
  • яйце;
  • стакан молока;
  • 2 ст. л манки;
  • 5 шт. кураги;
  • 4 шт. чорносливу;
  • 20 гр. вершкового масла.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом потрібно замочити сухофрукти в теплій воді приблизно на годину, щоб вони стали м’якими.
  • Морква і яблуко очищаємо, натираємо на тертці, додаємо до них дрібно нарізані сухофрукти. Вливаємо склянку молока і ставимо гаситися на 20-25 хвилин.
  • Як тільки всі інгредієнти стануть м’якими, акуратно додаємо манку, масло і тушкуємо ще кілька хвилин.
  • Коли суміш охолоне, вбиваємо яйця, ретельно все перемішуємо. Беремо деко застеляємо його фольгою (можна взяти силіконову форму). З фаршу формуємо кульки і викладаємо їх на деко. Випікаємо в духовці 30 хвилин при температурі 180 градусів.

 

Морквяні котлети: рецепт від Юлії Висоцької

Апетитні морквяні нагетси радить готувати і Юлія Висоцька. В одній із своїх передач вона поділилася рецептом. Смачні овочеві нагетси можна подавати на стіл з будь-яким соусом, наприклад, з часниковим. Для цього сметану або натуральний йогурт потрібно змішати з подрібненим зубчиком часнику і зеленню.

Інгредієнти:

  • 400 гр. моркви;
  • 30 гр. борошна;
  • 2 яйця;
  • 50 мл вершків (10%)
  • 50 гр. сиру (Пармезан);
  • дрібка морської солі, кмин;
  • оливкова олія для смаження.

Спосіб приготування:

  • Розтираємо В ступці чайну ложку кмину, сир подрібнюємо на дрібній тертці, а моркву на крупній. Вбиваємо яйце, вливаємо трохи вершків і добре все вимішуємо до однорідної маси.
  • З фаршу формуємо нагетси, присипаємо паніровкою і смажимо на оливковій олії до золотистої скоринки.
Спробуйте також:  Гречка в мультиварці - 7 рецептів гарніру, з м'ясом або куркою

Загрузка...