Напій Тархун: склад лимонаду, 3 рецепти, як зробити домашній тархун

У радянські часи був популярний «Тархун» – напій зеленого кольору з приємним ароматом і смаком. Його можна приготувати самостійно вдома, використовуючи прості компоненти – цукор, воду, лимон і траву тархун.

З чого роблять лимонад тархун

Незважаючи на те що «Тархун» відноситься до солодких напоїв, сама рослина, яке дало йому назву, що походить з роду полину. З нього виготовляють приправи, його використовують в косметичних і лікарських цілях. Без цієї трави не обходиться вірменська, арабська і французька кухні.

Друга назва рослини – естрагон. Його культивують у всіх куточках Землі.

Він невимогливий до грунту, і не потребує особливих умовах виростання. Розмножується рослина діленням куща ранньою весною або насінням через розсаду. Висівають насіння в лютому, а вирослі саджанці пересаджують у відкритий грунт в останній декаді квітня. Між лунками залишають відстань 50 див.

Рослина світлолюбна, але може рости і в тіні. Потребує регулярного поливу, не менше 3 разів на місяць, підживлень компостом, перегноєм і деревною золою. За сезон естрагон зрізують кілька разів, залишаючи стебла довжиною 12 см від поверхні грунту. Заготовляють про запас, висушивши в темному, теплому місці.

На одному місці трава добре може зростати до 10 років. Свої цілющі властивості вона найкраще виявляє у перші 3 роки вирощування. Для омолодження посадок можна розсадити трьохрічні кущі по весні.

Існує кілька різновидів тархуну – для приготування салатів і пряно-ароматичні сорти. Салатні форми більше поширені в Середній Азії і Закавказзі. У кулінарії трава знаходить саме широке застосування. Її використовують при маринуванні овочів і грибів, квашенні капусти, додають в супи, м’ясні та рибні страви. Свіжі листки йдуть для приготування різних салатів, соусів, приправ для птиці.

 

Найвідоміший напій з використанням трави – зелений, солодкий «Тархун».

Готувати його в радянські часи стали не просто так. З давніх часів відомо, що ця трава багата ефірними маслами, які підвищують імунітет і поліпшують настрій.

Класичний рецепт з естрагоном

 

Напій з естрагону, приготований своїми руками, буде смачніше і корисніше, купленого в магазині. Розбавляють його газованої, звичайною кип’яченою або мінеральною очищеною водою.

До складу напою тархун входять такі продукти:

  • вода – 300 мл;
  • цукор – 1 ст.;
  • лимон – 1 шт.;
  • пучок молодої естрагону;
  • мінеральна вода – 1 л.

Приготування:

  • З 300 мл води зі склянкою цукру варять сироп.
  • З естрагону обривають листя, грубі гілки викидають. Повинно вийти близько 70 г трави.
  • Її мнуть дерев’яною ступкою для розм’якшення і виділення соку.
  • Листя заливають гарячим сиропом.
  • Накривають кришкою і настоюють 3 години.
  • Потім настій сиропу і естрагону проціджують через сито і трохи віджимають траву ложкою.
  • З 1 лимона видавлюють сік за допомогою соковижималки для цитрусових, додають його в сироп.

На заключному етапі приготування рідина переливають в графин і розбавляють за смаком холодною мінеральною водою. Якщо потрібно, добавляють шматочки льоду.

Алкогольний напій 90-х років

 

Напій, який виготовляли у 90-х роках, називався «Настоянка тархуна гірка».

Можна і зараз знайти на сайтах алкофанов безліч рецептів з додаванням до звичайної горілки та інших алкогольних напоїв трави тархун.

Цікаво, що спиртові настоянки трави також використовуються в лікувальних цілях. Тархун містить багато корисних речовин – ефірних олій, вітамінів, мінеральних солей. Настоянкою натирають хворі суглоби і прикладають її до спини при радикуліті.

З допомогою тархуна в багатьох країнах ароматизують дорогі вина і лікери. За домашнім рецептом додають траву в горілку і настоюють кілька тижнів. Смак і аромат готового алкогольного напою буде відрізнятися в залежності від того, які гілки тархуна використовувалися – свіжі або сушені.

Є протипоказання до вживання естрагону при вагітності. Трава може спровокувати передчасні пологи або викидень у жінки.

З лаймом і лимоном

«Тархун» з лимоном і лаймом корисний для серцево-судинної системи.

В ньому знаходиться рутин, який зміцнює стінки судин, що сприяє поліпшенню кровообігу.

Можна зробити домашній «Тархун». Для цього знадобиться:

  • пучок трави тархун – 300 г;
  • лимон або лайм;
  • цукор;
  • вода.

Приготування:

  • Тархун дрібно подрібнюють ножем або в блендері. Він ріжеться важко, але віддає сік відразу, тому напій з нього потрібно готувати швидко.
  • Готують сироп. Чим солодший потрібен напій, тим більше кладуть цукру. Після закипання склад трохи уварюють.
  • Нарізають шматочками лимони.
  • Тархун заливають гарячим сиропом і проціджують.
  • Отриманий концентрат розбавляють мінеральною водою.
  • Відразу додають сік лимона.

Лимонад «Тархун» принесе тільки користь організму. Зміцнить судини, покращує апетит, допоможе впоратися з безсонням і стресом.

Загрузка...

Настояний тархун в домашніх умовах

 

Цей напій був винайдений 1887 році одним з грузинських аптекарів. Він вирішив додавати екстракт естрагону в газовану воду разом з невеликою кількістю цукру і лимонної кислоти.

Продукти:

  • естрагон – 25 г;
  • цукор – 90 г;
  • вода – 90 мл;
  • лимонний сік – 40 мл;
  • крижана крихта – 1/3 ст.;
  • вода мінеральна газована – 150 мл

Приготування:

  • Естрагон з цукром збивають у блендері 2 хвилини, додавши 90 мл холодної води.
  • Проціджують складу через сито, щоб відокремити сік від макухи.
  • На 1 порцію напою знадобиться 50 мл концентрату, 1/3 ст. крижаної крихти, 40 мл лимонного фрешу і мінеральна вода.
  • Все перемішують.

Виходить прохолодний, смачний напій, яскраво-зеленого кольору. Він може злегка гірчити, але в ньому збережена вся цілюща сила і користь естрагону.

Тепер ви знаєте з чого роблять «Тархун». Він внесе приємну різноманітність у звичне меню. Цей освіжаючий напій підніме настрій і відновить сили для роботи.

 

Загрузка...