Нототенія: що це за риба, як її приготувати? 6 рецептів

Господині незаслужено забувають про рибу нототенія при приготуванні повсякденного обіду або святкового столу. Вона в будь-якому вигляді виходить смачною, соковитою і ніжною. Головне, дотримуватися рекомендацій і не перетримати рибу на сковороді або в духовці, інакше є ймовірність її пересушити.

Нототенія — що це за риба?

У першу чергу варто розібратися, говорячи про нототенії, що за риба, де вона водиться, яким чином готується? Найчастіше цю підводну мешканку ловлять в холодних водах Антарктики. Саме там трапляються найбільші особини. Риба цього виду, але поменше розміром, зустрічається біля узбережжя Патагонії.

Нототенія потрапляє до загону окунеподібних. У неї довге стиснуте з боків тіло, покрите щільною лускою, великий рот з мініатюрними зубами, за два розділених спинних плавця. Цікаво, що в обговорюваних підводних мешканок немає плавального міхура.

Зовні щуплий, вузька плямиста рибка здається занадто кістлявою і несытной. Але це оманливе враження. М’ясо нототенії жирне і поживне. Саме з цієї причини вона виходить соковитим і ситним при приготуванні навіть без добавок у вигляді соусів та підлив.

Готують нототенія самими різними способами. Вона ідеально підходить для приготування супів. Після варіння м’ясо мешканки підводного залишається ніжним. Бульйон виходить наваристим і при цьому прозорим.

Світле м’ясо нототенії з великими волокнами дуже смачно використовувати для копчення. Для нього підходить будь-який вид зазначеної обробки.

Також рибу смажать, запікають, готують на грилі і мангалі.

Користь і шкода риби нототенія

Головним достоїнством жирного м’яса нототенії є його легке засвоєння. Регулярне вживання продукту в помірних кількостях сприятливо позначається на роботі жовчовивідних шляхів, стимулюючи видалення жовчі з організму.

Як і в інших морських рибах у складі нототенії велику кількість фтору, фосфору, калію, йоду та інших корисних речовин. Тому продукт забезпечує міцність тканини, нормалізує функціонування щитоподібної залози, підвищує захисні сили організму, а також сприятливо впливає на стан нервової системи і шкірного покриву.

Дивіться також:  Деруни картопляні – 9 рецептів

Підходить продукт і для дієтичного харчування. Дієтологи рекомендують обов’язково включати її в своє меню пенсіонерам, дітям і майбутнім мамам.

Якщо говорити про шкоду риби, то небажано вживати її при надмірній вазі й ожирінні з-за високої калорійності страв з нототенией. З обережністю є її потрібно людям, страждаючим від холециститу, подагрі, а також пацієнтам з проблемами в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту в період загострення.

Риба, смажена в паніровці

Інгредієнти:

  • нототенія – 4 тушки;
  • яйце – 1 шт.;
  • кунжут – 2 десертні ложки;
  • борошно – 2 десертні ложки;
  • свіжий лимон – кілька тонких скибочок;
  • сіль, спеції для риби і масло.

Приготування:

  • Промити рибу. Зрізати з тушок хвости (якщо є – й голови), видалити плавники, зняти чорні плівки.
  • Кожну рибину порізати приблизно на 4 шматки. Присолити їх, присипати приправами. Розтерти руками, щоб спеції гарно вбралися в м’ясо.
  • Окремо збити яйце до легкої пінки.
  • Змішати кунжут і борошно. Відмінно, якщо під рукою опинилася кукурудзяна мука.
  • Кожен підготовлений рибний шматочок спочатку занурити в рідку яєчну суміш, потім обваляти в сухої.
  • Смажити на великій кількості розігрітої олії. Потрібно приблизно по 10 хвилин на кожну сторону.

Готову рибу прикрасити тонкими скибочками лимона, або можна просто полити блюдо свіжовичавленим соком цитруса.

У томатному соусі

Інгредієнти:

  • заморожена нототенія шматочками – 1 кілограм;
  • томатний сік (густий) – 500 мл;
  • лаврушка – 2 листочка;
  • морква – 1 шт.;
  • паста з помідорів – 2 десертні ложки;
  • цибуля – 1 головка;
  • прянощі для риби – 1 г;
  • сіль – за смаком;
  • борошно для панірування;
  • масло.

Приготування:

  • На самому початку приготування риби за цим рецептом її потрібно розморозити. Видалити луску, плавники.
  • Присипати шматочки сіллю і вибраними прянощами. Відмінно підійде сушений базилік і солодка паприка.
  • Залишити рибу приблизно на півгодини, щоб м’ясо просякло ароматом спецій.
  • Обваляти підготовлені шматочки в борошні. Смажити на розігрітій олії до появи легкої скоринки.
  • У сотейнику змішати терту моркву і маленькі кубики цибулі. Додати суміш з пасти і соку помідорів. Посолити масу. Покласти в неї лаврушку.
  • Вилити соус в сковороду з рибою. Розбавити водою до бажаної густоти.
  • Тушкувати страву під кришкою на слабкому вогні півгодини.
Дивіться також:  Тушкована капуста з ковбасою — 7 рецептів приготування

Подати з кашею або пюре з гороху/картоплі.

Як запекти нототенія у фользі

Найчастіше господині шукають інформацію, як приготувати рибу нототенія в духовці. Найпростіше зробити це у фользі з овочами.

Інгредієнти:

  • великі рибні тушки без голів – 1 кг;
  • цибуля – 1 головка;
  • морква – 3 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • лимон – половинка;
  • вершкове масло – 60 г;
  • свіжий кріп, сіль.

Приготування:

  • Промити і очистити тушки. Зрізати кінчики хвостів, плавники. Обов’язково вичистити нутрощі, якщо вони залишилися.
  • Рибу з усіх сторін (особливо ретельно всередині) натерти свіжовичавленим соком цитруса. Залишити на чверть години.
  • На вершковому маслі приготувати рум’яну піджарку з подрібненої моркви, цибулі, часнику. Сюди ж додати порізаний кріп, сіль.
  • У форму для запікання покласти великий шматок фольги. Промаслить її.
  • На дно викласти засмажку. Зверху – підготовлену рибу.
  • Щільно загорнути фольгу. Зробити ножем невеликий отвір для виходу пари.
  • Запікати 20 хвилин при 230 градусах.
  • Потім – розкрити фольгу і румянить страву ще хвилин 10.

Подати рибу до столу з окремо приготовленої в соєвому соусі брокколі.

На пару в мультиварці

Інгредієнти:

  • нототенія – 800 г;
  • сухі спеції 5 г;
  • лимон, сіль, зелень.

Приготування:

  • Рибні тушки очистити від луски, плавників, внутрішньої темної плівки.
  • По всій довжині кожної рибини зробити кілька маленьких надрізів (3 – 5 шт.). Натерти тушку сіллю і сухими спеціями.
  • В чашу кухонного помічниці налити воду до позначки 2 л. В будь-якому зручному режимі довести до кипіння.
  • Зверху встановити спеціальну решітку. Викласти на неї рибу.
  • Готувати страву у програмі «Пар» 12 хвилин.

Подати з зеленню і скибочками свіжого лимона. Можна доповнити його свіжими/маринованими овочами або будь-яким нежирним соусом.

Рибні котлети з манкою

Інгредієнти:

  • нототенія – півкіло;
  • яйце – 1 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • морква – 1 шт.;
  • манка – 3 десертні ложки;
  • цільнозерновий хліб – скибочка;
  • сіль, перець, олія.
Дивіться також:  Маринад для шашлику – 11 смачних рецептів маринаду для свинини, курки, баранини

Приготування:

  • Обробити рибу, залишивши тільки чисте філе. Обов’язково вибрати з нього навіть самі дрібні кісточки.
  • Перебити філе блендером разом з шматочками цибулі.
  • Хліб без скоринок розмочити в теплій воді. Віджати. Додати до отриманого фаршу.
  • Туди ж відправити дрібно терту моркву, сіль, перчик, яйце.
  • Всипати манку. Все перемішати. Прибрати масу на півгодини на холод.
  • Сформувати невеликі котлети. Якщо вони будуть розпадатися, додати у фарш трохи холодної кип’яченої води.

Обсмажити котлети на великій кількості олії з двох боків до рум’яності. Готову страву викласти на серветки з паперу, щоб прибрати зайвий жир. Подати з пюре з картоплі та овочевим салатом.

Дуже смачний суп з нототенії

Інгредієнти:

  • нототенія – 350 г;
  • цибулю і моркву – по 1 шт.;
  • картопля – 200 г;
  • часник – 1 зубок;
  • лаврушка – 2 листочка;
  • суміш спецій для юшки, сіль.

Приготування:

  • Всі овочі очистити і довільно порізати. Цибулю і корінь моркви – дрібно, картопля – крупніше.
  • Відправити їх в каструлю разом з лаврушкой. Залити 2 л води. Варити до напівготовності картоплі.
  • Додати великі шматочки очищеної від луски риби. Можна взяти тільки філе або нототенія з кісточками. Останній варіант дозволить приготувати більш наваристое блюдо.
  • Варити ще 17-20 хвилин. В процесі засипати сіль і вибрані спеції.

Вже в готовий суп додати розім’яту свіжий часник. Дати настоятися хвилин 15. За бажанням можна доповнити сухий/свіжою зеленню.

Щоб будь-яке блюдо з нототенії вийшло смачним, потрібно правильно підібрати спеції до риби. Можна використовувати сушений базилік, орегано, суміш кольорових перців, солодку паприку, коріандр. Ще простіше купити готову суміш ароматних трав, призначену спеціально для приготування риби.