Обліпиховий чай – 17 рецептів: з апельсином, медом, імбиром

Обліпиха – одне з найунікальніших рослин на планеті. Якщо вірити грецьким міфом, її плодами харчувався улюбленець муз Пегас. Про користь сонячних ягід складають легенди, і практично у кожного народу є свій заповітний рецепт обліпихової чаю. Розглянути властивості цього напою і зібрати колекцію найкращих рецептів – завдання даного матеріалу.

Корисні властивості обліпихи

У 1988 році на Олімпійських іграх в Сеулі китайським спортсменам в обов’язковому порядку давали чай з обліпихою. В Китаї та Тибеті, де ця рослина обробляється цілими плантаціями, про його корисних якостях відомо з давніх часів.

Дійсно, обліпиха справжня вітамінна бомба», підвищує енергетичний потенціал організму. На 100 грамів ягід в ній міститься в десять разів більше вітаміну С, ніж у лимоні. В її складі виявлені в рекордних кількостях вітаміни Е, А, К і група Ст.

Для лікувальних цілей годяться всі частини цієї рослини – плоди, листя, коріння, кора.

Кількість антиоксидантів, пектинів та інших життєво необхідних речовин в обліписі так велике, що вона входила в список обов’язкових засобів для лікування жертв Чорнобильської катастрофи.

Протипоказань до вживання обліпихи небагато: індивідуальна непереносимість, холецистит і захворювання, пов’язані з підвищеною кислотністю шлунково-кишкового тракту.

Рецепти чаю з обліпихою

Незважаючи на всі переваги, обліпиховий чай у нашій країні не надто відомий. Росіянки вміють зварити каву дванадцятьма способами, але не завжди знають, як приготувати чай з обліпихи.

Хвиля інтересу до цього напою стала наростати в останні роки, коли він з’явився в меню деяких популярних закладів. Рецепти множаться в геометричній прогресії і відкривають широкий простір для кулінарної творчості.

Класичний рецепт

Класичний рецепт чаю з обліпихи лаконічний, як китайська живопис. В його смаку немає нічого зайвого – тільки фон і акцент.

Інгредієнти Кількість
Чорний чай 5 чайних ложок
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 300 грамів
Вода 1 літр

Чисті ягоди необхідно добре стовкти. Зробити це доведеться вручну, забувши на час про блендері, оскільки металеві ножі від соку обліпихи псуються, а самі плоди втрачають частину своєї користі.

Схема приготування виглядає так:

  • Половину обсягу ягід покласти в керамічну ступку або іншу ємність.
  • Дерев’яним або пластиковим мадлер розім’яти обліпиху в пюре. Пропустити суміш через сито, щоб відокремити кісточки і шкірку.
  • У заварювальний чайник скласти пюре, цільну ягоду, всипати сухий чай.
  • Залити крутим окропом.
  • Накрити, дозволивши напою настоятися і розкрити аромат протягом 15 хвилин.
  • Краще розлити чай по чашках через ситечко.

    Обліпиховий чай з прянощами

     

    На основі базового рецепта можна експериментувати, додаючи напою різні відтінки за допомогою прянощів. Один з безпрограшних варіантів має такий склад:

    Інгредієнти Кількість
    Чорний чай 5 чайних ложок
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 300 грамів
    Вода 1 літр
    Бадьян (аніс) 3 штуки
    Гвоздика 3 штуки

    Підготовка плодів і заварювання виглядає точно так само, як у попередньому рецепті. Подати такий чай можна з медом. Головне – не перебити сильним медовим смаком тонкий східний аромат спецій.

    Як заварити чай з обліпихою і медом

     

    З медом обліпиха добре поєднується сама по собі, без прянощів. Але такий чай заварюється дещо інакше. На дві порції знадобиться:

    Інгредієнти Кількість
    Чорний чай 3 чайні ложки
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 150 грамів
    Вода 0,5 літра
    Мед за смаком

    Спочатку необхідно стовкти обліпиху мадлер, протерти через сито і окремо заварити ідеальний чорний чай:

    Дивіться також:  Буряковий квас: користь і шкода, 5 рецептів приготування в домашніх умовах
  • Заварювальний чайник добре прогріти.
  • Засипати в нього сухий чай.
  • Залити водою, нагрітої до температури +95⁰С.
  • Все інше робиться при подачі. У чашку кладуть кілька чайних ложок обліпихового пюре, заливається чаєм, додається мед.

    Цей варіант приготування обліпихової чаю дозволяє найкращим чином зберегти всі корисні властивості його інгредієнтів.

    Обліпиховий чай з імбиром


     

    Це зимовий, зігріваючий напій, ідеально замінює глінтвейн після лижної прогулянки.

    Інгредієнти Кількість
    Свіжий корінь імбиру 4-6 см
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 250 грамів
    Вода 0,9 літра
    Мед за смаком
    Кориця по 1 паличці на порцію

    Імбир – продукт специфічний і брати його потрібно, виходячи з переносимості. Схема приготування виглядає так:

  • Корінь імбиру очистити і подрібнити на дрібній тертці.
  • Обліпиху пом’яти мадлер і пропустити через сито.
  • У кожну чашку покласти трохи імбиру (за смаком), кілька чайних ложок обліпихового пюре, паличку кориці.
  • Залити окропом і залишити на кілька хвилин.
  • Покласти мед.
  • Обліпиховий чай з імбиром, крім зігріваючого, надає імуностимулюючу дію, тому рекомендований при застудах.

    Обліпиховий чай з м’ятою

    Поєднання смаків м’яти і обліпихи – кілька на любителя. Однак такий напій дуже корисний для зміцнення нервової системи та нормалізації сну.

    Інгредієнти Кількість
    Свіжа м’ята 2 гілочки
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 250 грамів
    Вода 0,9 літра
    Мед за смаком
    Кориця 4 палички

    Обробка обліпихи в даному випадку йде інакше, ніж в інших рецептах.

  • Ягоди бланшируются протягом 5 хвилин, остуджувати, протирають через сито.
  • У обліпихова пюре додається нарізана м’ята і подрібнена кориця.
  • Суміш настоюється 10-15 хвилин.
  • Після того, як м’ята розкриє аромат, суміш розкладається по чашках і заливається окропом.

    Обліпиховий чай з апельсином

    Якби проводився конкурс на найоригінальніший чай з обліпихою, рецепт з апельсином зайняв би призове місце. По суті, він є логічним продовженням попереднього варіанту, розвиваючи тему обліпихи і м’яти.

    Інгредієнти Кількість
    Свіжа м’ята 2 гілочки
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 300 грамів
    Апельсин 1 штука
    Вода 1 літр
    Гвоздика 5 парасольок
    Цукор за смаком

    Схема приготування наступна:

  • Обліпиха бланшируется і протирають через сито в кашку.
  • З апельсина знімається цедра, а з м’якоті вичавлюється сік.
  • Апельсиновий сік додається в обліпихова пюре, туди ж поміщається різана м’ята, гвоздика, подрібнена цедра. Суміш залишають на 10 хвилин.
  • Як і в попередньому рецепті, заварювання відбувається безпосередньо в чашці.

    З апельсином і корицею

    Менш складний смак, але чудово збалансований і гармонійний аромат чай з обліпихи з апельсином і корицею. Незважаючи на апельсин у складі інгредієнтів, концептуально цей рецепт ближче до класичного, ніж до попереднього.

    Інгредієнти Кількість
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 300 грамів
    Апельсин 1 штука
    Вода 1 літр
    Бадьян 2 зірочки
    Кориця 1 паличка
    Цукор за смаком

    Бланшувати обліпиху не потрібно. Досить пом’яти її, як в класичному рецепті, відклавши трохи свіжих ягід окремо. Наступні прості дії:

  • З апельсина зрізати цедра. М’якоть нарізати тонкими полукружиями.
  • Обліпихова пюре покласти в заварювальний чайник.
  • До нього додаються бадьян, кориця, цедра.
  • Суміш заливається окропом.
  • Через 5 хвилин можна розливати чай через ситечко по чашках, додаючи в кожну порцію шматочок апельсина, трохи свіжих ягід і цукор, якщо потрібно.

    З апельсином, корицею і вишнею

    Трохи змінивши попередню композицію, можна отримати напій з трохи гіркуватою мигдальної ноткою.

    Інгредієнти Кількість
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 300 грамів
    Апельсин 1 штука
    Вода 1 літр
    Лист вишні (свіжий або сухий) 4 штуки
    Кориця 1 паличка
    Цукор за смаком
    Дивіться також:  Настоянка на журавлині – 6 рецептів

    Технологія приготування така ж, як в апельсиново-коричної варіації. Тільки наполягати цей чай потрібно трохи довше, щоб жорсткий вишневий лист краще розкрився.

    З грушею

    Якщо до облепиховому пюре додати грушеве, напій набуде цікавий південно-російський відтінок.

    Інгредієнти Кількість
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 2 склянки
    Груша 2 штуки
    Вода 1 літр
    Чорний чай 5 чайних ложок
    Апельсинова цедра 2 чайні ложки
    Цукор-рафінад за смаком

    Технологія приготування наступна:

  • Обліпиху розім’яти мадлер і пропустити через сито.
  • Грушу очистити від шкірки і нарізати невеликими шматочками.
  • Шматочки груші подрібнити блендером в пюре.
  • Скласти В сотейник обліпихова і грушеве пюре, додати цедру і сухий чай.
  • Залити суміш окропом і довести до закипання.
  • Швидко зняти з вогню, укутати і залишити на 10 хвилин.
  • Готовий чай процідити і подавати з рафінадом.

    З яблучним соком

    Фруктову тему можна розвинути і з застосуванням яблук. Такий напій готують у Сибіру, переважно з ранеток або китайок. Якщо їх немає, згодяться будь-які яблука осінніх сортів.

    Інгредієнти Кількість
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 2 склянки
    Яблука середнього розміру 4-5 штук
    Вода 0,5 літра
    Мед за смаком

    Обліпиху готують звичайним способом. З яблук видавлюють сік. Подальші дії такі:

  • Обліпихова пюре скласти в заварювальний чайник.
  • Яблучний сік підігріти, ледь не довівши до закипання.
  • Залити ягідну суміш гарячим яблучним соком і довести до потрібного об’єму кип’ятком.
  • Подавати такий напій можна відразу. Мед в нього кладеться за бажанням.

    Обліпиховий чай з лимоном

    Цей чай можна було б назвати «Купецьким», завдяки класичній російській поєднанню чорного чаю, лимона, меду і м’яти. Обліпиха в даному рецепті не соло, а доповнює букет.

    Інгредієнти Кількість
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи 1 склянка
    Чорний чай 5 чайних ложок
    Вода 1 літр
    Лимон 2 штуки
    Мед за смаком
    М’ята 2 гілочки

    Робити пюре з обліпихи в даному випадку не обов’язково. Такий чай виглядає гармонійніше, якщо він прозорий. Заварювання відбувається так:

  • З одного лимона тонкою стрічкою знімається цедра, інший нарізається тонкими полукружиями.
  • Великий заварювальний чайник добре прогрівається.
  • У чайник кладеться сухий чай, цедра, чиста цілісна обліпиха і м’ята. Все заливається водою, доведеної до температури +95⁰С.
  • Чайник закутується і настоюється.
  • До столу такий чай подається в чайнику. Окремо в чашки розкладаються часточки лимона і мед за смаком.

    Журавлинний чай з обліпихою – рецепт, як в «Шоколадниці»

    Цей чай, пропонований в популярній мережі кав’ярень «Шоколадниця», припав до душі багатьом. Щоб приготувати його самостійно, необхідний такий набір продуктів:

    Інгредієнти Кількість
    Свіжа обліпиха 200 грамів
    Апельсин 1 штука
    Свіжа журавлина 60 грамів
    Лимон 0,5 штуки
    Апельсиновий сік 60 мл
    Кориця 3 палички
    Цукор 60 грамів
    Вода 0,6 літра

    Схема приготування виглядає так:

  • Апельсин очистити від шкірки і дрібно нарізати.
  • У заварювальний чайник скласти обліпиху, журавлину і нарізаний апельсин.
  • З цукру зварити сироп.
  • Заварити крутим окропом фруктово-ягідну суміш і влити в неї сироп.
  • Після нетривалого настоювання чай можна подавати до столу.

    Чай з обліпихою і варення з айви – рецепт, як в «Якіторії»

    Мережа ресторанів японської кухні пропонує свій варіант – обліпиховий чай з варенням з айви. Приготувати його можна, маючи наступні інгредієнти:

    Інгредієнти Кількість
    Свіжа обліпиха 150 грамів
    Варення з айви 50 грамів
    Грушевий сироп 30 мл
    Чорний чай 1 їдальня ложка
    Вода 0,4 літра
    Цукор за смаком
    Дивіться також:  Кава Лювак – що це таке? Як правильно готувати в’єтнамську каву

    Спосіб приготування:

  • Підготувати обліпихова пюре звичайним способом і додати в нього цукор. Почекати, поки цукор розчиниться.
  • Перекласти пюре в заварювальний чайник.
  • Додати сухий чай, сироп з груші і варення з айви.
  • Залити крутим окропом і залишити на 5 хвилин.
  • В чашки розливати отриманий напій краще через ситечко.

    Вітамінний Чай

    Це рецепт цілющого чаю, показаного при авітамінозах, вірусних інфекціях, занепаді сил та інших станах, що виникають на тлі зниження імунітету.

    На 1 чашку потрібно:

    Інгредієнти Кількість
    Свіжі або свіжоморожені
    ягоди обліпихи
    1 їдальня ложка
    Лист суниці (свіжий або сушений) 1 чайна ложка
    Лист чорної смородини (свіжий або сушений) 1 чайна ложка
    Лист малини (свіжий або сушений) 1 чайна ложка
    Вода 0,2 літра

    Приготувати напій дуже просто. Обліпиху стовкти, як звичайно, і покласти в ємність з кришкою. Додати трави, залити крутим окропом і залишити під кришкою на кілька хвилин.

    По поєднанню корисних властивостей такий напій схожий на іван-чай з обліпихою, який зараз продається в магазинах.

    З свіжого листя

    Потужним лікувальним дією володіє чай зі свіжих листя обліпихи. Він має гепатопротекторні властивості, а також нормалізує рівень цукру, знижує температуру тіла, прибирає набряки.

    Для його приготування знадобиться:

    Інгредієнти Кількість
    Свіже листя обліпихи 0,5 склянки
    Свіже листя берези 0,5 склянки
    Свіже листя липи 0,5 склянки
    Лимон 0,5 штуки
    Вода 2 склянки

    Рослинну сировину потрібно дрібно порубати ножем, скласти в прогрітий чайник і залити крутим окропом. Після настоювання протягом доби настій використовують замість заварки, додаючи окріп і часточки лимона.

    Приготування морсу і компоту з обліпихи

    Взимку, маючи під рукою заморожені ягоди обліпихи, можна приготувати корисний морс. Для нього необхідно:

    Інгредієнти Кількість
    Заморожена обліпиха 0,5 кг
    Цукор 3 столові ложки
    Вода 0,5 літра

    Технологія приготування проста і доступна кожній господині:

  • Викласти заморожені ягоди в друшляк і залишити для розморожування.
  • Мадлер або звичайним товкачем протерти підталу ягоду через друшляк.
  • Отримане обліпихова пюре розтерти з цукром і залити гарячою водою.
  • Після повного розчинення цукру напій перелити в глечик і поставити в холодильник.


     

    З тієї ж замороженої обліпихи виходить дуже смачний і корисний компот. Щоб приготувати його, знадобляться наступні продукти:

    Інгредієнти Кількість
    Заморожена обліпиха 600 грамів
    Лимон 0,5 штуки
    Цукор 200 грамів
    Вода 2 літра

    Спосіб приготування:

  • Воду довести до кипіння.
  • Опустити в неї ягоди, всипати цукор.
  • Проварити 5 хвилин.
  • Опустити нарізану кружальцями лимон.
  • Проварити 3 хвилини і зняти з вогню.
  • Такий компот, охолоджений до теплого стану, – незамінний помічник у боротьбі з респіраторними інфекціями у дітей.

    Рецепт з використанням кори обліпихи

    При занепаді сил, депресіях та інших станах емоційного пригнічення може знадобитися рецепт чаю з кори обліпихи. Хімічні аналізи показали, що це сировина містить серотонін – так званий «гормон щастя». Причому, в корі обліпихи його більше, ніж в шоколаді.

    Щоб зробити чай для підвищення настрою, необхідно мати:

    Інгредієнти Кількість
    Кора обліпихи 4 столові ложки
    Вода 1 літр

    Кору обліпихи необхідно дрібно порубати ножем. Потім покласти її в ємність з товстого скла, залити окропом і поставити на повільний вогонь. Проварити протягом 20 хвилин, остудити, процідити, приймати по половині склянки 3 рази на день.

    Освоївши будь-який із запропонованих рецептів, сучасна господиня може урізноманітнити рутинне меню. Користь обліпихової чаю доведена часом, а широкий вибір смаків порадує близьких і здивує гостей.