Обліпиховий чай – 17 рецептів: з апельсином, медом, імбиром

Обліпиха – одне з найунікальніших рослин на планеті. Якщо вірити грецьким міфом, її плодами харчувався улюбленець муз Пегас. Про користь сонячних ягід складають легенди, і практично у кожного народу є свій заповітний рецепт обліпихової чаю. Розглянути властивості цього напою і зібрати колекцію найкращих рецептів – завдання даного матеріалу.

Корисні властивості обліпихи

У 1988 році на Олімпійських іграх в Сеулі китайським спортсменам в обов’язковому порядку давали чай з обліпихою. В Китаї та Тибеті, де ця рослина обробляється цілими плантаціями, про його корисних якостях відомо з давніх часів.

Дійсно, обліпиха справжня вітамінна бомба», підвищує енергетичний потенціал організму. На 100 грамів ягід в ній міститься в десять разів більше вітаміну С, ніж у лимоні. В її складі виявлені в рекордних кількостях вітаміни Е, А, К і група Ст.

Для лікувальних цілей годяться всі частини цієї рослини – плоди, листя, коріння, кора.

Кількість антиоксидантів, пектинів та інших життєво необхідних речовин в обліписі так велике, що вона входила в список обов’язкових засобів для лікування жертв Чорнобильської катастрофи.

Протипоказань до вживання обліпихи небагато: індивідуальна непереносимість, холецистит і захворювання, пов’язані з підвищеною кислотністю шлунково-кишкового тракту.

Рецепти чаю з обліпихою

Незважаючи на всі переваги, обліпиховий чай у нашій країні не надто відомий. Росіянки вміють зварити каву дванадцятьма способами, але не завжди знають, як приготувати чай з обліпихи.

Хвиля інтересу до цього напою стала наростати в останні роки, коли він з’явився в меню деяких популярних закладів. Рецепти множаться в геометричній прогресії і відкривають широкий простір для кулінарної творчості.

Класичний рецепт

Класичний рецепт чаю з обліпихи лаконічний, як китайська живопис. В його смаку немає нічого зайвого – тільки фон і акцент.

ІнгредієнтиКількість
Чорний чай5 чайних ложок
Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи300 грамів
Вода1 літр

Чисті ягоди необхідно добре стовкти. Зробити це доведеться вручну, забувши на час про блендері, оскільки металеві ножі від соку обліпихи псуються, а самі плоди втрачають частину своєї користі.

Схема приготування виглядає так:

  • Половину обсягу ягід покласти в керамічну ступку або іншу ємність.
  • Дерев’яним або пластиковим мадлер розім’яти обліпиху в пюре. Пропустити суміш через сито, щоб відокремити кісточки і шкірку.
  • У заварювальний чайник скласти пюре, цільну ягоду, всипати сухий чай.
  • Залити крутим окропом.
  • Накрити, дозволивши напою настоятися і розкрити аромат протягом 15 хвилин.
  • Краще розлити чай по чашках через ситечко.

    Обліпиховий чай з прянощами

     

    На основі базового рецепта можна експериментувати, додаючи напою різні відтінки за допомогою прянощів. Один з безпрограшних варіантів має такий склад:

    ІнгредієнтиКількість
    Чорний чай5 чайних ложок
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи300 грамів
    Вода1 літр
    Бадьян (аніс)3 штуки
    Гвоздика3 штуки

    Підготовка плодів і заварювання виглядає точно так само, як у попередньому рецепті. Подати такий чай можна з медом. Головне – не перебити сильним медовим смаком тонкий східний аромат спецій.

    Як заварити чай з обліпихою і медом

     

    З медом обліпиха добре поєднується сама по собі, без прянощів. Але такий чай заварюється дещо інакше. На дві порції знадобиться:

    ІнгредієнтиКількість
    Чорний чай3 чайні ложки
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи150 грамів
    Вода0,5 літра
    Медза смаком

    Спочатку необхідно стовкти обліпиху мадлер, протерти через сито і окремо заварити ідеальний чорний чай:

  • Заварювальний чайник добре прогріти.
  • Засипати в нього сухий чай.
  • Залити водою, нагрітої до температури +95⁰С.
  • Все інше робиться при подачі. У чашку кладуть кілька чайних ложок обліпихового пюре, заливається чаєм, додається мед.

    Цей варіант приготування обліпихової чаю дозволяє найкращим чином зберегти всі корисні властивості його інгредієнтів.

    Обліпиховий чай з імбиром


     

    Це зимовий, зігріваючий напій, ідеально замінює глінтвейн після лижної прогулянки.

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжий корінь імбиру4-6 см
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи250 грамів
    Вода0,9 літра
    Медза смаком
    Корицяпо 1 паличці на порцію

    Імбир – продукт специфічний і брати його потрібно, виходячи з переносимості. Схема приготування виглядає так:

  • Корінь імбиру очистити і подрібнити на дрібній тертці.
  • Обліпиху пом’яти мадлер і пропустити через сито.
  • У кожну чашку покласти трохи імбиру (за смаком), кілька чайних ложок обліпихового пюре, паличку кориці.
  • Залити окропом і залишити на кілька хвилин.
  • Покласти мед.
  • Обліпиховий чай з імбиром, крім зігріваючого, надає імуностимулюючу дію, тому рекомендований при застудах.

    Обліпиховий чай з м’ятою

    Поєднання смаків м’яти і обліпихи – кілька на любителя. Однак такий напій дуже корисний для зміцнення нервової системи та нормалізації сну.

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжа м’ята2 гілочки
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи250 грамів
    Вода0,9 літра
    Медза смаком
    Кориця4 палички

    Обробка обліпихи в даному випадку йде інакше, ніж в інших рецептах.

  • Ягоди бланшируются протягом 5 хвилин, остуджувати, протирають через сито.
  • У обліпихова пюре додається нарізана м’ята і подрібнена кориця.
  • Суміш настоюється 10-15 хвилин.
  • Після того, як м’ята розкриє аромат, суміш розкладається по чашках і заливається окропом.

    Обліпиховий чай з апельсином

    Якби проводився конкурс на найоригінальніший чай з обліпихою, рецепт з апельсином зайняв би призове місце. По суті, він є логічним продовженням попереднього варіанту, розвиваючи тему обліпихи і м’яти.

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжа м’ята2 гілочки
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи300 грамів
    Апельсин1 штука
    Вода1 літр
    Гвоздика5 парасольок
    Цукорза смаком

    Схема приготування наступна:

  • Обліпиха бланшируется і протирають через сито в кашку.
  • З апельсина знімається цедра, а з м’якоті вичавлюється сік.
  • Апельсиновий сік додається в обліпихова пюре, туди ж поміщається різана м’ята, гвоздика, подрібнена цедра. Суміш залишають на 10 хвилин.
  • Як і в попередньому рецепті, заварювання відбувається безпосередньо в чашці.

    З апельсином і корицею

    Менш складний смак, але чудово збалансований і гармонійний аромат чай з обліпихи з апельсином і корицею. Незважаючи на апельсин у складі інгредієнтів, концептуально цей рецепт ближче до класичного, ніж до попереднього.

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи300 грамів
    Апельсин1 штука
    Вода1 літр
    Бадьян2 зірочки
    Кориця1 паличка
    Цукорза смаком

    Бланшувати обліпиху не потрібно. Досить пом’яти її, як в класичному рецепті, відклавши трохи свіжих ягід окремо. Наступні прості дії:

  • З апельсина зрізати цедра. М’якоть нарізати тонкими полукружиями.
  • Обліпихова пюре покласти в заварювальний чайник.
  • До нього додаються бадьян, кориця, цедра.
  • Суміш заливається окропом.
  • Через 5 хвилин можна розливати чай через ситечко по чашках, додаючи в кожну порцію шматочок апельсина, трохи свіжих ягід і цукор, якщо потрібно.

    З апельсином, корицею і вишнею

    Трохи змінивши попередню композицію, можна отримати напій з трохи гіркуватою мигдальної ноткою.

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи300 грамів
    Апельсин1 штука
    Вода1 літр
    Лист вишні (свіжий або сухий)4 штуки
    Кориця1 паличка
    Цукорза смаком

    Технологія приготування така ж, як в апельсиново-коричної варіації. Тільки наполягати цей чай потрібно трохи довше, щоб жорсткий вишневий лист краще розкрився.

    З грушею

    Якщо до облепиховому пюре додати грушеве, напій набуде цікавий південно-російський відтінок.

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи2 склянки
    Груша2 штуки
    Вода1 літр
    Чорний чай5 чайних ложок
    Апельсинова цедра2 чайні ложки
    Цукор-рафінадза смаком

    Технологія приготування наступна:

  • Обліпиху розім’яти мадлер і пропустити через сито.
  • Грушу очистити від шкірки і нарізати невеликими шматочками.
  • Шматочки груші подрібнити блендером в пюре.
  • Скласти В сотейник обліпихова і грушеве пюре, додати цедру і сухий чай.
  • Залити суміш окропом і довести до закипання.
  • Швидко зняти з вогню, укутати і залишити на 10 хвилин.
  • Готовий чай процідити і подавати з рафінадом.

    З яблучним соком

    Фруктову тему можна розвинути і з застосуванням яблук. Такий напій готують у Сибіру, переважно з ранеток або китайок. Якщо їх немає, згодяться будь-які яблука осінніх сортів.

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи2 склянки
    Яблука середнього розміру4-5 штук
    Вода0,5 літра
    Медза смаком

    Обліпиху готують звичайним способом. З яблук видавлюють сік. Подальші дії такі:

  • Обліпихова пюре скласти в заварювальний чайник.
  • Яблучний сік підігріти, ледь не довівши до закипання.
  • Залити ягідну суміш гарячим яблучним соком і довести до потрібного об’єму кип’ятком.
  • Подавати такий напій можна відразу. Мед в нього кладеться за бажанням.

    Обліпиховий чай з лимоном

    Цей чай можна було б назвати «Купецьким», завдяки класичній російській поєднанню чорного чаю, лимона, меду і м’яти. Обліпиха в даному рецепті не соло, а доповнює букет.

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжі або свіжоморожені ягоди обліпихи1 склянка
    Чорний чай5 чайних ложок
    Вода1 літр
    Лимон2 штуки
    Медза смаком
    М’ята2 гілочки

    Робити пюре з обліпихи в даному випадку не обов’язково. Такий чай виглядає гармонійніше, якщо він прозорий. Заварювання відбувається так:

  • З одного лимона тонкою стрічкою знімається цедра, інший нарізається тонкими полукружиями.
  • Великий заварювальний чайник добре прогрівається.
  • У чайник кладеться сухий чай, цедра, чиста цілісна обліпиха і м’ята. Все заливається водою, доведеної до температури +95⁰С.
  • Чайник закутується і настоюється.
  • До столу такий чай подається в чайнику. Окремо в чашки розкладаються часточки лимона і мед за смаком.

    Журавлинний чай з обліпихою – рецепт, як в «Шоколадниці»

    Цей чай, пропонований в популярній мережі кав’ярень «Шоколадниця», припав до душі багатьом. Щоб приготувати його самостійно, необхідний такий набір продуктів:

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжа обліпиха200 грамів
    Апельсин1 штука
    Свіжа журавлина60 грамів
    Лимон0,5 штуки
    Апельсиновий сік60 мл
    Кориця3 палички
    Цукор60 грамів
    Вода0,6 літра

    Схема приготування виглядає так:

  • Апельсин очистити від шкірки і дрібно нарізати.
  • У заварювальний чайник скласти обліпиху, журавлину і нарізаний апельсин.
  • З цукру зварити сироп.
  • Заварити крутим окропом фруктово-ягідну суміш і влити в неї сироп.
  • Після нетривалого настоювання чай можна подавати до столу.

    Чай з обліпихою і варення з айви – рецепт, як в «Якіторії»

    Мережа ресторанів японської кухні пропонує свій варіант – обліпиховий чай з варенням з айви. Приготувати його можна, маючи наступні інгредієнти:

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжа обліпиха150 грамів
    Варення з айви50 грамів
    Грушевий сироп30 мл
    Чорний чай1 їдальня ложка
    Вода0,4 літра
    Цукорза смаком

    Спосіб приготування:

  • Підготувати обліпихова пюре звичайним способом і додати в нього цукор. Почекати, поки цукор розчиниться.
  • Перекласти пюре в заварювальний чайник.
  • Додати сухий чай, сироп з груші і варення з айви.
  • Залити крутим окропом і залишити на 5 хвилин.
  • В чашки розливати отриманий напій краще через ситечко.

    Вітамінний Чай

    Це рецепт цілющого чаю, показаного при авітамінозах, вірусних інфекціях, занепаді сил та інших станах, що виникають на тлі зниження імунітету.

    На 1 чашку потрібно:

    ІнгредієнтиКількість
    Свіжі або свіжоморожені
    ягоди обліпихи
    1 їдальня ложка
    Лист суниці (свіжий або сушений)1 чайна ложка
    Лист чорної смородини (свіжий або сушений)1 чайна ложка
    Лист малини (свіжий або сушений)1 чайна ложка
    Вода0,2 літра

    Приготувати напій дуже просто. Обліпиху стовкти, як звичайно, і покласти в ємність з кришкою. Додати трави, залити крутим окропом і залишити під кришкою на кілька хвилин.

    По поєднанню корисних властивостей такий напій схожий на іван-чай з обліпихою, який зараз продається в магазинах.

    З свіжого листя

    Потужним лікувальним дією володіє чай зі свіжих листя обліпихи. Він має гепатопротекторні властивості, а також нормалізує рівень цукру, знижує температуру тіла, прибирає набряки.

    Для його приготування знадобиться:

    ІнгредієнтиКількість
    Свіже листя обліпихи0,5 склянки
    Свіже листя берези0,5 склянки
    Свіже листя липи0,5 склянки
    Лимон0,5 штуки
    Вода2 склянки

    Рослинну сировину потрібно дрібно порубати ножем, скласти в прогрітий чайник і залити крутим окропом. Після настоювання протягом доби настій використовують замість заварки, додаючи окріп і часточки лимона.

    Приготування морсу і компоту з обліпихи

    Взимку, маючи під рукою заморожені ягоди обліпихи, можна приготувати корисний морс. Для нього необхідно:

    ІнгредієнтиКількість
    Заморожена обліпиха0,5 кг
    Цукор3 столові ложки
    Вода0,5 літра

    Технологія приготування проста і доступна кожній господині:

  • Викласти заморожені ягоди в друшляк і залишити для розморожування.
  • Мадлер або звичайним товкачем протерти підталу ягоду через друшляк.
  • Отримане обліпихова пюре розтерти з цукром і залити гарячою водою.
  • Після повного розчинення цукру напій перелити в глечик і поставити в холодильник.


     

    З тієї ж замороженої обліпихи виходить дуже смачний і корисний компот. Щоб приготувати його, знадобляться наступні продукти:

    ІнгредієнтиКількість
    Заморожена обліпиха600 грамів
    Лимон0,5 штуки
    Цукор200 грамів
    Вода2 літра

    Спосіб приготування:

  • Воду довести до кипіння.
  • Опустити в неї ягоди, всипати цукор.
  • Проварити 5 хвилин.
  • Опустити нарізану кружальцями лимон.
  • Проварити 3 хвилини і зняти з вогню.
  • Такий компот, охолоджений до теплого стану, – незамінний помічник у боротьбі з респіраторними інфекціями у дітей.

    Рецепт з використанням кори обліпихи

    При занепаді сил, депресіях та інших станах емоційного пригнічення може знадобитися рецепт чаю з кори обліпихи. Хімічні аналізи показали, що це сировина містить серотонін – так званий «гормон щастя». Причому, в корі обліпихи його більше, ніж в шоколаді.

    Щоб зробити чай для підвищення настрою, необхідно мати:

    ІнгредієнтиКількість
    Кора обліпихи4 столові ложки
    Вода1 літр

    Кору обліпихи необхідно дрібно порубати ножем. Потім покласти її в ємність з товстого скла, залити окропом і поставити на повільний вогонь. Проварити протягом 20 хвилин, остудити, процідити, приймати по половині склянки 3 рази на день.

    Освоївши будь-який із запропонованих рецептів, сучасна господиня може урізноманітнити рутинне меню. Користь обліпихової чаю доведена часом, а широкий вибір смаків порадує близьких і здивує гостей.