Оладки без яєць – 7 рецептів, як приготувати пишні та смачні оладки

Яйця прийнято додавати в будь-яку випічку, в тому числі і в оладки, але ці продукти не можна назвати безпечними. Вони здатні викликати алергію, існує ряд порушень здоров’я, при яких вживати їх заборонено. У цьому випадку варто звернути увагу на рецепти оладок без яєць. Їх можна зробити на кефірі, молоці, кисляку, воді чи сметані.

Пишні оладки без яєць на кефірі

Коли не можна вживати «курячу ікру» або цього продукту просто не знайшлося в холодильнику, можна скористатися рецептом оладок без яєць на кефірі.

Для такої страви потрібні наступні продукти:

  • підлога-літровий пакет кефіру;
  • 350 – 380 г борошна;
  • цукор і сіль;
  • щіпка харчової соди.

Як готувати оладки:

  • Висипаємо соду в кефір, розмішуємо і відставляємо в сторону.
  • У глибокій мисці з’єднуємо борошно, сіль і цукор, перемішуємо до однорідності.
  • Потроху починаємо додавати кефір, розбиваючи грудочки.
  • Коли маса придбає необхідну в’язкість, викладаємо тісто ложкою на розігріту сковороду і смажимо.

Увага! Оладки без яєць часто прилипають до сковороди і швидко підгорають, тому для їх смаження олії потрібно налити трохи більше, ніж зазвичай, а процес приготування буде потрібно постійно контролювати.

Готуємо на молоці

Особливо ніжними і пишними оладки виходять на молоці.

Щоб зробити їх на сніданок, потрібно взяти такі компоненти:

  • 3 склянки молока;
  • борошно, скільки візьме тісто;
  • цукор;
  • сіль;
  • чайну ложку соди;
  • 15 – 20 мл столового оцту.

Як приготувати оладки:

  • З’єднуємо половину молока з сіллю і цукром, перемішуємо, поки вони не розчинятися.
  • Невеликими порціями починаємо додавати борошно так, щоб маса вийшла густий.
  • Потроху вливаємо молоко, принагідно розбиваючи грудки, поки тісто не придбає потрібну в’язкість.
  • Гасимо соду оцтом, додаємо в основу для оладок, перемішуємо.
Дивіться також:  Пишні оладки на дріжджах – 7 рецептів

Приступати до смаженні можна буде через чверть години, коли тісто трохи підійде і його поверхня покриється пухирцями.

На кисляку

На кисляку вийдуть пишні оладки, якщо додати в них дріжджі. Для приготування такої страви можна використовувати як порошковий, так і пресований варіант.

Щоб зробити дріжджові оладки, знадобляться такі продукти:

  • 500 мл кислого молока;
  • дріжджі;
  • сіль;
  • цукор;
  • 350 г борошна;
  • трохи ванілі.

Як зробити дріжджові оладки на кисляку:

  • Виливаємо частина кислого молока в склянку, кладемо цукор, сіль і дріжджі, розмішуємо і залишаємо на півгодини.
  • У підійшла опару насипаємо борошно, додаємо ваніль і доводимо масу до однорідності.
  • Залишилася кисляком розбавляємо тісто, не припиняючи його помішувати, щоб розбилися грудки. Після цього приступаємо до смаження.

Якщо оладки приготовані як основне блюдо до сніданку або вечері, їх подають зі сметаною, а коли вони зроблені в якості десерту, до них додають мед, варення, згущене молоко або джем.

Пісні оладки на воді без яєць

В якості основи для оладок підійде і звичайна фільтрована вода. Головне, не брати холодну, а підігріти її приблизно до 35 – 40 градусів.

Щоб спекти такі оладки на сніданок, потрібні наступні продукти:

  • 500 мл води;
  • 3 склянки борошна;
  • сіль і цукор;
  • сода;
  • столовий оцет.

Як приготувати страву:

  • Перемішуємо борошно з сіллю і цукром в глибокій мисці.
  • Невеликими порціями додаємо воду, постійно заважаючи тісто, щоб розбилися грудки.
  • Доводимо масу до потрібної консистенції, а потім додаємо соду, гашену оцтом.
  • Обережно перемішуємо тісто і залишаємо на чверть години.

На замітку. Пшеничне борошно можна замінити вівсяними пластівцями, не потребують варіння. В такому випадку треба спочатку розмочити їх у гарячій воді, а потім додати інші інгредієнти.

Дивіться також:  Випічка з варенням – 10 простих і смачних рецептів на швидку руку

На кислому молоці

Якщо молоко трохи скисло, але ще не з’явився специфічний, гнильний запах, такий продукт можна використовувати для приготування оладок. А щоб випічка вийшла пишною, варто додати в склад трохи манки.

Для приготування знадобляться такі продукти:

  • 1 л скисшего молока;
  • склянка манної крупи;
  • пекарський розпушувач;
  • цукор і сіль;
  • борошно.

Як готувати оладки на кислому молоці:

  • Висипаємо манку в миску, заливаємо половиною заданого кількості кислого молока, перемішуємо склад і даємо йому постояти півгодини, щоб крупа розбухла.
  • Вводимо борошно і пекарський розпушувач, додаємо цукор і сіль. Маса повинна вийти дуже густий.
  • Розбавляємо тісто залишилися кислим молоком, щоб воно набуло потрібну в’язкість, після чого обсмажуємо оладки.

Увага! Необхідно обов’язково дати манці розбухнути, інакше крупинки залишаться твердими і будуть скрипіти на зубах.

Із гущі, яка сметани

Трохи подкисшая сметана теж підійде в якості основи для оладок. Такий продукт дозволить зробити випічку пишною, ніжною і смачною.

Для приготування знадобляться наступні компоненти:

  • склянка сметани;
  • трохи молока або кефіру (можна замінити водою);
  • цукор і сіль;
  • кулінарний розпушувач;
  • ваніль;
  • борошно.

Як робити оладки з сметани:

  • Викладаємо сметану в глибоку миску, перемішуємо з цукром і сіллю.
  • Насипаємо борошно, щоб маса вийшла густий, доводимо до однорідності.
  • Розбавляємо тісто молочним продуктом або водою, кладемо розпушувач і ваніль, перемішуємо і залишаємо підходити, а потім смажимо.

На замітку. Можна дещо видозмінити цей рецепт, додавши до сметані перетертий через сито сир будь-якої жирності.

Як приготувати оладки без яєць з бананами

Можна додавати в оладки і банани. Таке блюдо дуже подобається дітям.

Для готування будуть потрібні наступні компоненти:

  • підлога-літровий пакет кефіру;
  • 1 – 2 банана;
  • цукор;
  • сіль і сода;
  • 2 склянки борошна.
Дивіться також:  Гур’євська каша – 4 рецепта приготування

Як зробити блюдо:

  • Розминаємо банан виделкою або ріжемо дрібними шматочками, кладемо в миску.
  • Вливаємо склянку кефіру, додаємо цукор, сіль, перемішуємо, поки сипучі інгредієнти не розчиняться.
  • Висипаємо в миску борошно, розмішуємо масу до однорідності, а потім розбавляємо кефіром до потрібної консистенції і додаємо соду.
  • Обережно перемішуємо тісто, даємо йому постояти до появи бульбашок на поверхні, а потім обсмажуємо на сковорідці.

За цим рецептом можна готувати оладки не тільки з бананами, але і з яблуками, грушами, гарбузом або будь-якими ягодами.

Використовуючи наведені рецепти, можна експериментувати з компонентами, додаючи до основного списку ароматні приправи, пластівці, ягоди або фрукти. А також смачними виходять і несолодкі оладки без яєць, якщо ввести до складу подрібнені кабачки, картопля, м’ясо або субпродукти.