Оладки на сметані – 6 рецептів, як приготувати пишні та смачні оладки

Якщо в суботу вранці ви відчуваєте чудовий запах оладок, димлячих апетитною гіркою на тарілці, то день неодмінно пройде відмінно! Оладки на сметані або кефірі, солодкі і солоні, приємно-кислуваті і прісні, з різними колесо до воза і начинками, м’які і хрусткі – готуйте і вносите в скарбничку улюблені рецепти!

Пишні оладки – традиційний рецепт

Приготовані на сметані оладки підходять до всього, тому рецепт можна назвати класичним. Він без жодних смакових добавок, а солодкість і солоність регулюються самостійно: хтось любить солодше, а інший віддасть перевагу солонуватий смак.

Вам знадобляться:

  • рідка сметана близько 300 м;
  • 2 яйця;
  • 200 г борошна;
  • половина чайної ложки соди;
  • сіль і цукор на смак;
  • рослинна олія без запаху.

Покрокова інструкція:

  • Розмішати яйця і приправити на свій смак.
  • Викласти сметану. Чим вона кисліше, тим більше піднімуться на пательні оладки. Для рецепту не рекомендується густий склад, тому при необхідності її можна розбавити кефіром.
  • Всипати соду.
  • Потроху додавати просіяне борошно, щоб тісто перестало стікати з ложки. Вся мука може і не знадобитися.
  • Ложкою викладати тісто в розігріте масло, слідкуючи, щоб вогонь не був занадто сильним. Готові пишні оладки на сметані виглядають рівномірно рум’яними.

Готуємо на кислому продукті

Основа рецепта – рідкий кисломолочний продукт. Чим він кисліше, тим пишніше вийдуть оладки. Тому часто використовується кефір, полежавший кілька днів в холодильнику і вже не придатна для пиття. Годиться також рідкий кислий йогурт, ряжанка, варенець, сніжок. Кожен з продуктів додасть страві свій цікавий відтінок смаку.

Вам знадобиться:

  • пів-літра кисломолочного продукту;
  • пара яєць;
  • половина чайної ложки харчової соди;
  • сіль і цукор;
  • 1,5 склянки білої пшеничної муки;
  • олія рослинна рафінована.
Дивіться також:  Шоколадний крем для торта – 9 рецептів приготування

Покрокова інструкція:

  • Трохи зігріти кефір і приправити, орієнтуючись на свої уподобання.
  • Збити два яйця в окремій посуді, міцної піни не потрібно. Додати до кефіру.
  • Всипати соду і перемішати. Гасити її попередньо не треба.
  • По ложці додавати борошно, домагаючись консистенції середньої густоти сметани. Важливо не перекласти борошна, оскільки так оладки вийдуть занадто щільними і важкими. Залишити тісто в теплому місці постояти хвилин 15.
  • Смажити в нагрітому до середньої температури олії на сковороді з відкритою кришкою до рум’яної скоринки.

З додаванням яблук

У традиційний рецепт оладок завжди можна внести різноманітність за допомогою припеков – смакових добавок. Одна з найпопулярніших – яблука. Це досить делікатний продукт, тому кисломолочна основа не повинна бути занадто кислою, щоб не перебити ніжну насолоду яблука.

Вам знадобляться:

  • 300 г негустий сметани або кефіру;
  • сіль і цукор;
  • 1 склянку пшеничного борошна, можна використовувати по половині пшеничного та кукурудзяного борошна тонкого помелу;
  • 1 яйце;
  • 1 яблуко;
  • рослинна олія для смаження.

Покрокова інструкція:

  • Очистити від шкірки і нашаткувати яблука.
  • Перемішати кисломолочний продукт зі збитим яйцем.
  • Вмішати соду і приправити на смак. Солі зовсім небагато, а кількість цукру залежить від солодощі яблука.
  • Поступово вмішати муку, щоб яблука були повністю покриті тестом, а воно не стікало з ложки.
  • Підсмажити оладки на олії, трохи знизивши температуру під сковородою спочатку процесу, щоб яблука встигли пропектися.

Оладки на сметанному тесті без яєць

Хочеться оладків, а вдома немає яєць, або не їсте цей продукт з різних причин? Тісто на оладки може бути і без них.

Вам знадобляться:

  • 300 г сметани або густого кефіру;
  • склянка борошна;
  • цукор і сіль;
  • 0,5 чайної ложки соди;
  • олія рослинна рафінована.
Дивіться також:  Безе в духовці: класичний рецепт і 7 варіантів

Покрокова інструкція:

  • У сметану або кефір всипати соду, сіль і цукор.
  • Вмішувати потроху борошно до отримання тіста середньої густоти.
  • Смажити в розігрітій олії до появи апетитного вигляду під закритою кришкою.

З шматочками бананів

Щоб урізноманітнити сніданок або дитячий полуденок, можна приготувати смачні оладки з бананами. До речі, цей фрукт чудово пов’язує тісто, яйця можна і не використовувати.

Вам знадобляться:

  • 1 банан;
  • 250 г некислого кефіру середньої густоти;
  • цукор і сіль за смаком;
  • 0,5 чайної ложки соди;
  • стакан білої пшеничної муки;
  • рослинна рафінована олія.

Покрокова інструкція:

  • Нарізати невеликими шматочками банан.
  • У кефір насипати сіль, цукор і соду.
  • Всипати потроху борошно до отримання тіста середньої густоти, яке майже не падає з ложки.
  • Обережно вмішати шматочки бананів.
  • Обсмажити в розігрітій олії з двох сторін.

Дріжджові оладки на сметані

Відомі багато рецептів оладок з застосуванням дріжджів, які надають страві пишність і легкість.

Вам знадобляться:

  • 250 г рідкої сметани;
  • півсклянки склянки молока;
  • яйце;
  • 50 г жирних вершків;
  • 2/3 чайної ложки сухих дріжджів;
  • 2 столові ложки цукру, трохи солі;
  • 1,5 склянки борошна;
  • рослинне масло.

Покрокова інструкція:

  • Зробити опару, змішавши тепле молоко, цукор, дріжджі. За 20 хвилин в теплому місці на поверхні утворюються бульбашки. Опара готова.
  • Викласти в опару кисломолочний продукт, збите яйце, сіль, вершки, вмішати муку. Тісто має бути в міру густа.
  • Дати тісту добре підійти.
  • Готувати на сковороді в маслі. Ці оладки збільшуються в розмірі час приготування.

Безліч різноманітних рецептів цього доступного страви дозволять нагодувати домочадців, не повторюючись.