Оладки на воді – 6 швидких рецептів, як зробити пишні та смачні домашні оладки

Пишні оладки стануть прекрасним сніданком, перекусом або десертом до чаю, якщо подати до них варення або мед. Найчастіше їх готують на молочних продуктах і додають в тісто яйця. Але що робити, якщо цих інгредієнтів не знайшлося в холодильнику? Це зовсім не привід, щоб відмовлятися від ласощів. Нижче ми розглянемо 6 швидких рецептів, як приготувати оладки на воді без яєць.

Пісні оладки на воді без яєць

Спочатку розглянемо найпростіший і найшвидший варіант приготування тіста на оладки на воді. Часу для цього потрібно зовсім небагато, а перелік необхідних інгредієнтів досить невеликий.

Для створення сніданку треба взяти такі продукти:

  • 0,5 л води;
  • 600 г борошна;
  • 10-12 г соди;
  • цукор і сіль за смаком.

Як зробити оладки:

  • Відсіваємо борошно через дрібне сито, складаємо гіркою у великій мисці.
  • По центру робимо поглиблення, в яке насипаємо сіль, цукор і соду, а потім тонкою цівкою починаємо заливати воду.
  • За допомогою віночка перебиваємо тісто до однорідності. Можливо, щоб довести його до потрібної консистенції, потрібно трохи більшу кількість рідини.
  • Гріємо у сковорідці рослинний жир, викладаємо ложкою тісто і смажимо до рум’яної скоринки.

Увага! Пісні оладки без яєць смажаться набагато швидше, ніж звичні вироби на молочній основі. Буде потрібно буквально 1-2 хвилини, щоб порції придбали потрібний відтінок.

З додаванням дріжджів

Коли є час чекати, поки тісто підійде, можна зробити повітряні оладки з дріжджами. Якщо дати основі належним чином підійти, вони будуть надзвичайно м’якими і пишними.

Для цього потрібно взяти такі компоненти:

  • 0,35 л води;
  • 0,45-0,5 кг борошна;
  • 13-16 г дріжджів швидкодіючих;
  • 25-30 мл пісного жиру;
  • цукор і сіль.

Готуємо страву:

  • Наливаємо в миску теплу воду, розчиняємо в ній крупинки солі і цукру.
  • Змішуємо борошно з дріжджами, з’єднуємо з рідиною, вливаємо пісний жир.
  • Працюємо віночком до того моменту, поки тісто не стане однорідним, а потім прикриваємо миску рушником і залишаємо на 45-50 хвилин в теплі.
  • Чекаємо, коли основа для оладок збільшиться вдвічі, а потім приступаємо до обжарке оладок на сковороді.
Дивіться також:  Торт Ідеал – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Увага! Тісто, що підійшло ні в якому разі не можна перемішувати, інакше воно опаде.

Можна додати до складу гарбузове пюре, терті яблука, заморожені ягоди або бананову м’якоть. А якщо потрібні несолодкі оладки, відмінним доповненням до пісного тесту стануть свинина, яловичина, курятина або печінка.

Готуємо з вівсяних пластівців

Якщо в будинку не знайшлося не тільки молока і яєць, але і навіть борошна, її можна з успіхом замінити вівсяними пластівцями, не потребують варіння. А щоб надати більш насичений смак, варто покласти в них родзинки або інші сухофрукти.

Список складових:

  • склянку ” геркулеса;
  • 2-2,5 склянки води;
  • 90-110 г родзинок або інших сухофруктів;
  • цукор і сіль.

Як готувати вівсяні оладки:

  • Підігріваємо воду і заливаємо нею висипані в миску вівсяні пластівці.
  • Даємо геркулесу розбухнути і стати м’яким, а потім додаємо цукор, сіль, перемішуємо до розчинення.
  • Висипаємо в масу попередньо промитий і замочений у воді ізюм, доводимо її до однорідності, після чого обсмажуємо.

Рада. Якщо замість родзинок використовується курага або чорнослив, краще сушені ягоди подрібнити ножем перед закладкою в тісто або ж використовувати для цих цілей м’ясорубку.

Пишні оладки на воді з яйцями

Деякі господині додають яйця в тісто для оладок, вважаючи, що цей інгредієнт сприяє обпадання повітряної маси. Так це чи ні, сказати важко, та в цьому розділі ми розглянемо рецепт страви на воді з додаванням яєць.

Знадобляться:

  • 0,3 л води;
  • 2 яйця;
  • 480-550 г борошна;
  • чайна ложка порошкового розпушувача;
  • сіль і цукор.

Готуємо пишні оладки на воді з яйцями:

  • Збиваємо яйця з сіллю і цукром, додаємо воду, перемішуємо.
  • Просіваємо борошно з’єднайте з розпушувачем.
  • Укладаємо сипку масу в миску, робимо поглиблення по центру, вливаємо в неї водно-яєчну суміш.
  • Доводимо тісто до однорідності, даємо постояти півгодини, а потім обсмажуємо.
Дивіться також:  Печені яблука в духовці – 7 рецептів

Рада. Щоб видалити зайвий жир з готового блюда, підсмажені шматочки тесту варто спочатку викласти на щільний папір, а потім вже перемістити в тарілку для подачі.

Як зробити без яєць

Без яєць можна зробити приголомшливі оладки з яблуками, тільки для цього потрібні пресовані, а не сухі дріжджі.

Потрібно взяти такі продукти:

  • стакан води;
  • 2 яблука;
  • 1,5-2 склянки борошна;
  • 15-20 г пресованих дріжджів;
  • цукор і сіль.

Як зробити блюдо:

  • У підігріту воду насипаємо дріжджі, цукор і сіль, перемішуємо, чекаємо появи пінки на поверхні.
  • Поки підходить опара, прибираємо з яблук серцевину і насіння, при бажанні знімаємо шкірку, подрібнюємо на тертці.
  • Вливаємо опару до фруктової стружці, починаємо підсипати муку.
  • Доводимо основу до необхідної густини і в’язкості, прикриваємо рушником і залишаємо в мисці на 45-50 хвилин.

Після закінчення цього часу смажимо оладки на розігрітій сковорідці.

Бананові оладки на воді

В бананові оладки на воді варто додати манку, щоб тісто вийшло більш однорідним. А додати неповторний аромат допоможе ваніль.

Потрібно взяти такі продукти:

  • 0,35 л води;
  • один стиглий банан;
  • 3-4 столових ложки манки;
  • півтори склянки борошна;
  • 10-15 г харчової соди;
  • щіпку ванілі;
  • цукор і сіль.

Як зробити блюдо:

  • Підігріваємо воду і заливаємо нею манну крупу. Залишаємо для набухання. Пропускати цей етап не можна, оскільки в такому випадку манка залишиться жорсткою і буде скрипіти на зубах як пісок.
  • З допомогою виделки або блендера робимо бананове пюре.
  • Перекладаємо фруктову масу до води і манки, вводимо всі сипучі складові.
  • Підсипаємо борошно, поки тісто не придбає потрібну консистенцію.
  • Даємо оладкам постояти 15 хвилин в теплі.

Після можна приступати до обсмажуванню тіста, попередньо розігрівши в сковорідці олію.

Дивіться також:  Хмиз на сметані – 7 смачних рецептів пишного і м’якого або тонкого і хрусткого хмизу

З чим подати страву?

Розібравшись зі способами приготування страви, залишилося тільки розглянути, чим же його можна подати.

Якщо зроблені несолодкі оладки, їх доповнюють такими складами:

  • сметаною;
  • майонезом;
  • кетчупом;
  • аджикою;
  • сирним або часниковим соусом.

Таке блюдо можна зробити більш ситним, якщо додати до складу м’ясо, субпродукти, овочі, гриби або зелень. Але навіть «порожні» оладки будуть смачними і дозволять позбутися від почуття голоду на кілька годин. Їх можна навіть подати до борщу, супу або другого блюда замість хліба.

Якщо оладки солодкі, їх можна поєднувати з такими продуктами:

  • медом;
  • варенням;
  • джемом і повидлом;
  • збитими вершками;
  • згущеним молоком.

Ще можна оладки полити глазур’ю з білого, темного або молочного шоколаду, розтопленого на водяній бані, а в якості прикраси використовувати цукрову пудру, товчені горіхи, кулінарну присипку з кольорових кульок», кокосову стружку і багато іншого. А також досить часто оладки декорують шматочками фруктів, ягодами. У цій ситуації варто орієнтуватися на власну фантазію і смакові переваги, а ще — на вміст холодильника.