Оселедець під шубою – 7 рецептів

Історія назви. Чому оселедець під шубою, а не в пальто?

Є кілька легенд створення цієї страви. За однією з них, купець Богомілів, для захисту свого трактиру від пияцтва і внаслідок цього бійок, придумав цей рецепт. Сталося це до святкування новорічного свята в кінці 1918 року. Назва була абревіатурою і розшифровується, як «Шовінізму і Занепаду – Бойкот і Анафема», скорочено ШУБА. Бурак, що входить до складу асоціює червоний прапор. Пролетарі завжди вживали оселедчик під горілочку і картопельку, тому ці інгредієнти також включили в склад. Символічно рибка у складі салату – це пролетаріат, бурак – прапор, моркву і цибулю – народ (який, як і ці овочі, вийшов з землі). У знак поваги до творців французької революції, змащували соусом створеним французами – майонезом. Відвідувачам довелося за смаком нове блюдо. А господар трактиру отримав бажаний ефект – хороша і ситна їжа не давала швидко п’яніти. У народі це нове ласощі стали називати оселедець під шубою. З тих пір цей салат традиційна страва новорічного столу. Але як говориться – це тільки легенда.

У 1970 року цей салат був дуже популярний через його становить – майонезу. У часи дефіциту, знайти його було дуже складно. Люди простоювали годинами в черзі, щоб придбати заповітну баночку. Купували влітку і зберігали до самого чарівного свята – нового року. До цього часу під кришкою утворювалася цвіль, але народ, не боячись, знімав верхній шар і насолоджувався чудовим смаком приготованого салату.

Варіанти рецептів салату

Раніше це блюдо було виключно новорічним. Після розвалу союзу, в магазинах з’явилися у відкритому доступі дефіцитні продукти. І цей бажаний салат стали готувати на всі свята. Незважаючи на те, що всі ми їмо цю страву з дитинства і зараз з’явилася маса нових цікавих рецептів, цей салатик на столі залишається самим затребуваним і йде з тарілок першим.

З часом салат переробляли багато разів. Експериментували з продуктами, прибираючи і додаючи нові інгредієнти. Завдяки доступності і простоті продуктів, цей салат смачний, соковитий і корисний. Він відомий у багатьох країнах. Становить велику конкуренцію олів’є.

Це бюджетний салат. Продукти використовуються найбільш прості, дешеві, у багатьох вони ростуть на грядці.

Варіантів приготування дуже багато. Найпоширеніший – класичний. Він включає в свій склад: бурак, моркву, картоплю, цибулю, яйце, оселедчик.

Продукти накладають шарами на великому святковому блюді. Можна використовувати спеціальне кільце, коло, для додання красивого вигляду і форми. Можна навіть зробити маленькі порційні частини. Красиво виглядає салат у великих келихах для мартіні. Готують у вигляді рулету, закручуючи в філе і розрізаючи для подачі поперек.

Класична оселедець під шубою

Цей рецепт оселедця під шубою, знає кожна людина в нашій країні. Його обов’язково зустрінеш у кожному будинку на Новий рік.

Дивіться також:  Капуста кольрабі – рецепти приготування

Інгредієнти:

  • Майонез – 200 гр.;
  • Оселедець – 700 гр.;
  • Яйце – 4 шт.;
  • Картопля – 4 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Бурак – 2 шт.;
  • Морква – 3 шт.

Покрокове приготування по шарах:

  • Всі овочі відварити в різних каструлях;
  • Найбільше час витратитися на приготування буряка приблизно півтори години. Картопля і морква варяться близько півгодини, їх можна готувати в одній ємності;
  • Яйця відварити. Охолодити в холодній воді, для легкого очищення від шкаралупи;
  • Цибулю дуже дрібно порізати шматочками;
  • Найзручніше використовувати готове філе. У такому варіанті рибка без кісток і просолена. Можна взяти сиру тушку і самостійно засолити, а потім звільнити від кісток;
  • Готову просолену оселедець нарізати кубиками;
  • Картоплю натерти на крупній тертці. Також вчинити з морквою, яйцями і бураком;
  • Салат викладають шарами: риба, цибуля, картопля, морква, яйця, бурак. Кожен шар змастити майонезом.

Якщо під рукою немає майонезу, то можна змішати гірчицю зі сметаною, теж вийде смачно.

Рецепт з яблуком

Якщо набрид класичний рецепт салату оселедець під шубою, то можна внести різноманітність в блюдо і здивувати гостей новим смаком звичного страви. Спробуйте додати до складу яблука, вони додадуть свіжість і легку, ледь помітну кислинку салату. Цей варіант багатьом припаде до смаку.

Інгредієнти:

  • Бурак – 300 гр.;
  • Картопля – 300 гр.;
  • Оселедець – 2 шт.;
  • Майонез;
  • Яблука – 300 гр.;
  • Сіль.

Приготування:

  • Всі овочі потрібно варити в мундирах;
  • Яйця відварити;
  • Цибулю нашаткувати дрібно;
  • Нарізати кубиками оселедець;
  • Овочі очистити. Натерти на тертці;
  • Яблука очистити від кісточок і шкірки. Потерти на тертці;
  • Шарами викласти на тарілку: картопля, оселедець, яйце, яблука, бурак. Між змащуючи майонезом.

Добре, якщо є час і страва постоїть в холоді години три. За цей час вона просочиться і придбає необхідний смак і аромат.

Лінива оселедець під шубою

Не завжди хочеться довго возитися, створюючи красивий вигляд салату. Коли мало часу або просто потрібно приготувати на вечерю щось по-швидкому, то на допомогу прийде цей рецепт.

Інгредієнти:

  • Бурак – 3 шт.;
  • Оселедець – 2 філе;
  • Морква – 3 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Картопля – 3 шт.;
  • Майонез;
  • Вода.

Приготування:

  • Дуже чисто помити овочі. Використовуйте для цього губку;
  • Варити в мундирах. Буряк окремо від інших овочів. Картопля звариться швидше за всіх, а бурак вимагає в два рази більше часу на приготування. Використовуйте ніж для перевірки готовності овочів. Якщо він легко, м’яко входить в овочі, значить варто виймати і охолоджувати;
  • Яйця зварити;
  • З лука зняти лушпиння. Промити. Нашаткувати на дрібні шматки. Відправити в миску;
  • Рибу помити, просушити. Нарізати шматочками. Перекласти до цибулі;
  • Овочі очистити, натерти на тертці. Пересипати в миску;
  • З яєць зняти шкаралупу. Обов’язково помити, щоб не зіпсувати салат осколками;
  • Натерти на тертці;
  • Перекласти в миску;
  • Всі інгредієнти, посолити, заправити майонезом;
  • Перемішати. Викласти красиво в салатницю. Посипати яйцем;
  • Дати настоятися пару годин.
Дивіться також:  Салат з маринованими огірками – 8 рецептів приготування

Як готують оселедець під шубою рулетом

На всіх сімейних святах – салат оселедець під шубою обов’язково прикрашає стіл. Експериментуючи з продуктами, виходить кожен раз новий смак. Але страва від цього не страждає. Бачачи рецепт приготування в рулеті, більшість боїться, що не вийде. Побоюються сухого, непропитанного стану салату. Але це міф. Крім оригінальної подачі, смакові якості залишаються на висоті.

Інгредієнти:

  • Сіль;
  • Картопля – 4 шт.;
  • Бурак – 4 шт.;
  • Майонез;
  • Морква – 4 шт.;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Оселедець філе – 250 гр.;
  • Цибуля – 1 шт.

Приготування:

  • В мундирах відварити овочі;
  • Поставити в холодильник, щоб охололи дві години. Овочі охолоджують, для того щоб під час приготування не злипалися;
  • Очистити від шкірки;
  • Натирають на дрібній терочке;
  • Цибулю нашаткувати шматочками;
  • Філе оселедця подрібнити шматочками. Змішати з цибулею;
  • Яйця відварити. Очистити від шкаралупи. Промити від можливих залишків. Подрібнити на тертці;
  • Розкачати харчову плівку. Зверху шаром викласти бурак. Пригладити руками. Посипати сіллю;
  • Тепер по черзі викладати шарами: картопля, морква, яйця. Спочатку руками притиснути шар, потім змастити майонезом. За бажанням посолити;
  • Кожен наступний ряд повинен бути менше попереднього;
  • Скрутити в тугий рулет;
  • Головне добре притиснути краї, щоб не розійшлися;
  • Не знімаючи плівку відправити в холод на ніч;
  • Перед тим як поставити на стіл, прикрасити майонезом і зеленню.

Оселедець під шубою в лаваші

Якщо хочете здивувати любителя шуби, то приготуйте салат в лаваші. Такий вид подачі на стіл здивує всіх присутніх. Перевагою такого варіанта оформлення є те, що можна їсти страву руками.

Інгредієнти:

  • Майонез;
  • Морква – 2 шт.;
  • Лаваш – 3 аркуша;
  • Бурак – 2 шт.;
  • Картопля – 3 шт.;
  • Оселедець готова солона – 1 шт.;
  • Кріп.

На смак страви впливає якість інгредієнтів. Овочі вибирайте цілі, без пошкоджень. Риба повинна бути свіжа, світла, велика, з гарним ароматом. Якщо присутній жовтий відтінок, значить, рибу неправильно зберігали і її смакові якості будуть поганими.

Етапи приготування:

  • Зварити картоплю і моркву. Чистити овочі перед варінням не треба. Якщо варити їх разом, то картопля буде готова швидше. Її потрібно дістати, а морквина нехай ще покипить у воді;
  • Окремо зварити буряк. В одній каструлі з картоплею варити не можна, так як картопля забарвиться в червоний колір;
  • Остудити овочі;
  • Зняти шкірку. Натерти на різних тарілках;
  • Оселедець порізати на кубики маленького розміру, чим дрібніше, тим смачніше. Хоча, це справа смаку;
  • Харчовою плівкою застелити стіл;
  • Зверху покласти лаваш;
  • Перекласти буряк і змастити майонезом;
  • Вкрити лавашем;
  • Помістити на нього морквину. Розрівняти ложкою по всьому простору. Промазати майонезом;
  • Третій лист лаваша покласти на моркву;
  • Перекласти рибу і картоплю. Змастити майонезом;
  • Не знімаючи плівку, скачати рулет. В процесі щільно стискаючи руками. Щоб сформувався щільний шматок;
  • Тепер слід готовому страві постояти в холодильнику не менше години. За цей час салат просочиться, а рулет застигне, і його буде легко розрізати на частини.
Дивіться також:  Салат Обжорка: класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Дієтична оселедець під шубою без майонезу

За традицією це блюдо готують тільки з використанням майонезу. І багато років точиться суперечка серед дієтологів корисно це чи ні. Завжди хочеться з’їсти щось смачне, але в той же час правильно харчуватися. Якщо ви на дієті і не знаєте чим себе потішити, то салат оселедець під шубою за цією рецептурою саме те, що вам треба.

Інгредієнти:

  • Сіль;
  • Картопля — 3 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Яйце – 4 шт.;
  • Філе оселедця – 400 гр.;
  • Сметана – 400 гр.;
  • Гірчиця – 1 ч. ложка;
  • Сік лимонний – 1 ч. ложка;
  • Морква – 2 шт.;
  • Цукор – щіпка;
  • Перець мелений;
  • Бурак – 2 шт.

Приготування:

  • За традицією всі овочі зварити. Але є ще один маловідомий варіант. Можна загорнути овочі у фольгу і запікати такий же час в духовій шафі;
  • Яйця повинні бути зварені круто;
  • Овочі очистити і нарізати шматочками;
  • Яйця натерти на тертці, попередньо очистивши від шкаралупи;
  • Нарізати дрібно цибулю. Якщо любите більш м’який по консистенції цибулю, то треба замочити його у воді на кілька хвилин. Вийняти з води і облити соком від лимона;
  • Оселедець розпотрошити. Вийняти всі кістки, навіть найдрібніші. Нарізати кубиками;
  • Замість шкідливого майонезу приготувати соус, змішавши гірчицю зі сметаною. Заправити сіллю і перцем. Збити вилкою;
  • Збирати салат шарами: оселедець, цибуля, морква, картопля, білки, бурак, жовток. Між інгредієнтами змащувати соусом;
  • Дві години дати постояти в холоді.

Оселедець під шубою без оселедця — чим замінити?

Багато хто здивується, навіщо робити звичне блюдо, замінюючи оселедець іншим продуктом. Але бувають випадки, що з’являється алергія на рибу. Або людина переїжджає в іншу країну, де оселедець вкрай рідко буває в продажу. Створюються складності при пошуку магазинів для росіян. У цьому випадку на допомогу можуть прийти продукти, які не зіпсують бажаний смак страви.

Оселедець можна замінити солоної сьомгою або скумбрією. Якщо зовсім не хочеться бачити в складі страви рибу, то ідеально підійде дрібно нарізаний солоний огірочок. Ще можна поміняти цей інгредієнт на копчене м’ясо, присипаючи зверху натертим солоним огірком.

Вегетаріанця використовують замість риби морську капусту з додаванням адигейського сиру або шампіньйони.