Оселедець під шубою – класичний рецепт по шарах

При приготуванні страв, хочеться, щоб вони були не тільки смачними, але і радували око своєю красою. Найпоширенішим салатом на святковому столі, є оселедець під шубою. Складаючи меню – це страва йде першим у списку.

Оселедець під шубою. Шари по порядку. Класичний рецепт

Кожна господиня, хоч раз у житті стикалася з питанням, як правильно і в якому порядку викладати шари в цьому традиційному блюді. З роками у цей рецепт внесли багато змін, додали нові інгредієнти. Але самий перший, класичний рецепт приготування оселедця під шубою і раніше залишається самим смачним і бажаним на столі.

Інгредієнти:

  • Філе оселедця – 900 гр.;
  • Яйце – 6 шт.;
  • Картопля – 3 шт.;
  • Бурак – 6 шт.;
  • Морква – 3 шт.;
  • Майонез – 200 мл

Спосіб приготування:

  • Якщо у вас тушка оселедця. То відріжте голову. Видаліть нутрощі. Промийте холодною водою. Розріжте уздовж. Видаліть хребет і всі кісточки. Якщо готове філе, то відразу приступайте до приготування;
  • Рибу нарізати на дрібні кубики. Це буде перший шар;
  • Для другого шару. Картоплю зварити в мундирах. Охолодити. З холодної легше знімається шкірка. Взяти тертку, обов’язково великого розміру і натерти;
  • Яйця покласти в каструлю з гарячою водою, варити десять хвилин на повільному вогні. Якщо увімкніть вогонь на всю потужність, то вода буде вирувати, яйця стукатися один про одного і потріскаються;
  • Через зазначений час, злити воду. Залити холодною. Повністю остудити. Яйця заливають холодною водою для того, щоб легко чистяться від шкаралупи;
  • Після повного остигання. Очистити від шкаралупи. Натерти на тертці. Це третій шар;
  • Моркву можна варити разом з картоплею, тільки треба врахувати, те, що час приготування моркви довше хвилин на п’ятнадцять. Тому картоплю потрібно дістати раніше. Морквина варитися в шкірці. Після приготування, остудити, очистити. Натерти на тертці великого розміру. В салаті цей овоч йде четвертим шаром;
  • Бурак вариться в шкірці. Його час приготування в два рази більше, ніж у інших овочів. Готовність перевіряйте ножем. Якщо легко і м’яко входить в м’якоть, значить повністю готове. Остудити, зняти шкірку, натерти на тертці. Начинка для п’ятого шару готова;
  • Формуючи салат, викладайте шари строго по порядку, змащуючи майонезом. Верхній шар прикрасити майонезом, намалювавши сіточку.
  • Класична оселедець під шубою – як розташовувати шари?

     

    Салат оселедець під шубою з’явився в переддень нового року і швидко завоював популярність у народу. Незважаючи на свою багату історію, він і зараз залишається найбажанішим ласощами не тільки на новорічному столі, але і на всіх сімейних святах. Під час приготування цієї страви створюється святковий настрій. У кожної господині є свій секрет приготування цього салату. Готують з морквою, яблуками. Змінюють порядок шарів. Але найулюбленішим у більшості населення залишається класичний рецепт оселедця під шубою зібраний по верствам.

    Інгредієнти:

    • Цибуля – 3 шт.;
    • Картопля – 6 шт.;
    • Яйце – 6 шт.;
    • Філе оселедця – 600 гр.;
    • Бурак – 6 шт.;
    • Майонез – 100 гр.

    Приготування:

    Головне правильно розташувати шари. Від цього залежить смак і зовнішній вигляд страви.

  • Перший шар завжди риба, яку нарізають на дрібні шматки. На велике блюдо викладають тонким шаром;
  • Другий шар – цибуля. Додають в салат, попередньо нарізаний і вимочений у гарячій воді цибулю протягом десяти хвилин;
  • Картоплю розташовують третім шаром. Спочатку картоплю відварюють в мундирах. Охолоджують, знімають шкірку. Натирають на крупній тертці;
  • Зверху картоплю поливають маслом, яке залишилося в упаковці від філе. І змащують майонезом;
  • Четвертий шар – це морква, зварена в шкірці, остуженная, очищена і натерта на крупній тертці;
  • Наступний п’ятий шар – яйце. Зварити круто. Остудити в холодній воді, очистити шкаралупу і пропустити через яйцерезку;
  • Зверху полити майонезом;
  • Шостим шаром йде головний інгредієнт цієї страви бурак. Саме він надає страві незабутній смак і вигляд. Варять неочищений. Після охолодження очищають і натирають на тертці;
  • У завершенні ложкою обережно розтирають майонез, формуючи красиві округлі боки.
  • У чому готувати салат і подавати оселедець під шубою?

     

    Красиво подавати страву у прозорій салатниці. У такому варіанті оформлення оселедця під шубою видно всі шари, розташовані по порядку.

    Можна подати це ласощі порційно кожному в окремій тарілці. Для цього скористатися спеціальним круглим кільцем, яке без проблем можна купити в магазинах. Якщо немає шукати спеціальне пристосування, візьміть пляшку від мінералки, виріжте кільце. Також підійде будь-консервна банка і навіть гуртка.

    Під час приготування, притискайте міцніше всі продукти, щоб легше було діставати з порційного кільця.

    Для створення красивого вигляду салату винахідливі господині використовують роз’ємну форму для випічки тортів. Перекладають у тарілку, яка за розміром більше, ніж форма. Розташування всіх верств добре проглядається. На святковому столі набуває вигляд торта й прикрашає стіл. Оригінально виглядає салат, викладений на блюдо у вигляді прямокутника або квадрата.

    Неодмінно викличе захоплення гостей, оселедець під шубою, приготована за класичним рецептом з яйцем закручена в рулет. Для такого варіанту оформлення, всі продукти збираються на харчовій плівці і розташовуються у зворотному порядку. Це означає, що першим шаром бурак. Оселедець, на відміну від класичного варіанту не треба розподіляти по всій поверхні, а треба викласти всю порцію тільки в центр. Після чого акуратно притискаючи руками скачати в форму рулету. Не знімаючи плівки дають настоятися пару годин у холодильнику. Після чого знімають плівку і прикрашають святковий стіл красивим стравою.

    Менш поширений варіант – подавати у великих келихах для мартіні. Цей порційний варіант виглядає приголомшливо. Всі шари добре проглядаються, викликаючи апетит і бажання швидше поласувати барвистим стравою.

    Як прикрасити оселедець під шубою

     

    Класичний варіант прикраси страви – це сіточкою нанесений майонез по шару з бурака. Іноді прикрашають тертим яйцем або нарізаною зеленню. Використовують помідори, огірки, цибулю кільцями або маслини. Але існує безліч методів надати красивий, неповторний вигляд звичного для нас страви. Звичайно час і сил доведеться витратити більше, але результат того вартий.

    Для прикраси можна скористатися звичайними формочками для печива. Вирізати з будь-яких продуктів звірят, тим самим порадувавши дітей.

    За допомогою майонезу малюють стовбур, маслини додають образ берізки, а петрушка служить листям. Скориставшись ікрою і майонезом, виходять дуже красиві рибки. Можна зобразити справжній акваріум, додавши водорості з кропу.

    Якщо у вас є силіконова форма для торта з красивим малюнком, наприклад, троянда або мишко, скористайтесь і не пошкодуєте. Коли перевернете на блюдо салат, він прийме вигляд форми і буде виглядати тортом.

    Дуже легко надати форму риби. Луску зробити з нарізаного кільцями бурака, цибулі, моркви.

     

    З відвареної бурака і морквини роблять квіточки, виклавши на сіточку, намальовану майонезом. Листочки від петрушки ідеально підійдуть для листя, квіток. До нового року прикрасити годинами, на яких стрілки вказують на дванадцять годин. Для цього по шару бурака рівномірно розподіліть майонез. З вареної моркви виріжте римські цифри та стрілки. Розташуйте в потрібному порядку. Це блюдо варто ставити в центр святкового столу. Майонезом цифри і стрілки малювати не варто, тому що вони обов’язково забарвляться в червоний колір від бурака.

    Загрузка...

    Секрети та поради з приготування

    Щоб оселедець під шубою, приготована за класичним рецептом по верствам була смачна, необхідно знати деякі моменти:

  • Картоплю вибирайте міцну, яка в процесі варіння не стає водянистою. Неправильно підібраний картопля, перетвориться в пюре і зіпсує смак страви. Багато відварюють очищений картопля – це неправильно, варто готувати тільки в мундирах;
  • Бурак, що має в розрізі прожилки білого кольору, не підходить для салату. Також не використовуйте кормові сорти. Ідеальний бурак червоного кольору, який має солодкий присмак. Зупинити варто свій вибір на плодах середнього розміру;
  • Морква повинна бути солодким, без гіркоти. Середнього розміру, свіжа і тверда;
  • Якщо є можливість, придбайте яйця у фермерів. Вони відрізняються за виглядом від магазинних яєць насиченого кольору жовтком, який прикрасить своїм виглядом салат;
  • Оселедець треба вибирати жирну. Обов’язково слабосолону. Солона риба пересолити весь салат;
  • Майонез використовують тільки жирний. З малим процентним співвідношенням жиру, майонез занадто рідкий, він не зможе добре просочити шари;
  • Цибуля завжди замочують у воді або маринують. Це пом’якшує різкий цибульний смак. Розташовують завжди над оселедцем;
  • Нарізати інгредієнти кубиками не варто, натерті на тертці дають м’який смак салату і добре просочуються;
  • Якщо використовуєте готове слабосолене філе оселедця, то масло не викидайте, полийте зверху на картоплю і отримаєте насичений і ніжний смак салату;
  • Для додання пікантного смаку з легкою кислинкою додають яблуко. Натирають на крупній тертці. Не варто натирати на дрібній тертці, яблуко дасть багато соку і зіпсує страва;
  • Перед початком формування салату, змастіть тарілку соняшниковою олією;
  • Добре промазывайте шари майонезом, інакше салат буде сухим;
  • Не використовуйте оселедець, якщо вона має жовтуватий відтінок або сторонні запахи, значить, риба зберігалася неправильно і можливо зіпсована.
  • Спробуйте нові рецепти:

    Загрузка...