Правильно приготоване овочеве рагу є універсальним частуванням. Його можна їсти як основну страву і як гарнір. Головне, не шкодувати спецій і використовувати більше смачних стиглих овочів.
Класичне овочеве рагу з баклажанами і кабачками
Традиційний рецепт буде включати в себе великий список овочів. Інгредієнти: за півкіло томатів, баклажанів, кабачків, по 350 г ріпчастої цибулі і моркви, сіль, суміш перчиком, дрібку кориці.
Першими ріжуться кубиками баклажани без шкірки. Вони 20-25 хвилин вимочуються в солоній холодній воді, після чого обсушиваются рушником з паперу.
Томати без шкірки ріжуться невеликими шматочками. Щоб їх шкірка легко знялася, досить занурити плоди в окріп, очистити.
Морквина ріжеться кружечками, а цибулю – кубиками.
Кабачки без насіння і шкірки – такими ж скибочками, як і баклажани.
У казан овочі викладаються в наступному порядку: баклажани – морквина – кабачки – цибуля – помідори. Складові присипаються сіллю і спеціями.
Тушкується овочеве рагу з кабачками під кришкою. Періодично воно помішується. Готувати страву потрібно до м’якості продуктів.
З додаванням картоплі
Картопля робить будь-яку страву більш ситним. Для рагу її береться близько кілограма. Інші інгредієнти: за півкіло молоденьких кабачків, свіжих помідорів, 150 г цибулі, солодкого перцю і моркви, часник за смаком, сіль, пахучі трави.
Спочатку до рум’яності в промасленому казані обсмажуються шматочки цибулі і моркви. Потім в ємність закидаються бруски кабачків і картоплі.
Останнім додається подрібнений будь-яким чином солодкий перчик.
На повільному вогні маса гаситься, прикрита кришкою, 15-17 хвилин. Далі в неї відправляються шматочки томатів, рубаний часник і спеції. Готується страва ще 10-12 хвилин.
Перед подачею до столу рагу має добре настоятися.
З грибами
Печериці беруться і свіжими, замороженими. Їх потрібно 300 грам. Інші інгредієнти: 2 кабачка, морквина, цибулина, солодкий болгарський перець, 2-3 помідора, щіпка середземноморських трав, сіль, дрібку цукру.
Спочатку піджарка на великій кількості олії готується з цибулі і моркви. Потім до цих компонентів відправляються грибні слайсы і кубики перцю.
Коли овочі розм’якшаться, можна висипати до них шматочки кабачка і помідорів.
Маса солиться, посипається приправами і цукром.
Після ретельного перемішування страва томиться в товстостінній посуді з кришкою 15-17 хвилин.
Овочеве рагу зі свининою
В дуже ситне поживна страва овочеве рагу перетворить додавання м’якоті свинини. Крім м’яса (400 г), будуть використовуватися і такі інгредієнти: баклажан, великий помідор, морква, ріпчаста цибулина, м’ясистий солодкий перець, суміш гострих мелених перчиком, сіль.
Всі компоненти для рагу завжди обсмажуються на олії – можна брати і оливкова, соняшникова, і будь-яке інше. Спочатку в розпеченій рідини до скоринки готуються середні шматочки свинини.
Далі м’ясо заливається водою з сіллю, спеціями і гаситься близько години.
Залишається додати до свинини все крупно нарізані овочі. Разом компоненти тушкують до м’якості.
Подається з гострим кетчупом.
Як приготувати з яловичиною?
Замість свинини можна взяти шматочок яловичини. М’яса потрібно 400 грам. Інші інгредієнти: солодкий болгарський перець, половина великого кабачки, баклажани, 5 картоплин, цибулина, морква, часник за смаком, 300 г білокачанної капусти, столова ложка кетчупу без добавок, склянку томатного соку, сіль, приправи. Найпростіше приготувати таку овочеве рагу в мультиварці.
Шматочки м’яса пару годин маринуватися в томатному соку.
У програмі випічки обсмажуються подрібнені морква та цибуля, а також замариновавшаяся яловичина.
До продуктів додаються бруски картоплі. Маса нудиться ще 12-15 хвилин.
Залишається вкласти в ємність печі залишилися овочі, нарізані невеликими шматочками. Капуста дрібно шинкуется, часник пропускаємо через прес.
Все в тому ж режимі під кришкою страва буде доходити до готовності.
З м’ясним фаршем
Фарш підійде з будь-якого м’яса. Краще взяти складовою (300 г). Інші інгредієнти: 3-4 картоплини, кабачок, морква, ¼ качана білокачанної капусти, 2-3 помідори, цибуля, солодкий болгарський перчик, склянку кип’яченої води, сіль.
Разом з фаршем півкільця цибулі і кружечки моркви обсмажуються 6-7 хвилин. Лопаткою потрібно розбивати всі грудочки в масі.
Після додавання в казан або глибоку сковорідку тонко шаткованою капустою і шматочків перцю маса готується ще 5-6 хвилин.
Наприкінці до суміші додаються шматочки томатів, кабачка і картоплі.
Коли картопля трохи розм’якшиться, складові страви заливаються солоною водою.
Після перемішування вони будуть гаситися під щільно закритою кришкою 12-15 хвилин.
Подається готову страву гарячим з будь-якими додатковими соусами.
Запікаємо страву в духовці
Готувати рагу можна не тільки на плиті або в мультиварці, але також в духовій шафі. Інгредієнти: 3 картоплини, морквина, ¼ качана капусти, цибуля, кабачок, 4 помідора, 2 черешка селери, 1 склянку кип’яченої води, сіль, італійські трави, 40 г вершкового масла.
Спочатку на вершковому маслі обсмажується до м’якості цибулинка, нарізана кубиками.
У ємність по черзі відправляються всі подрібнені овочі. Морквина ріжеться кружечками, капуста – великими шматками. Інші компоненти – довільно.
Продукти перекладають у форму разом з маслом, присипаються травами, сіллю, заливаються водою.
Страва буде нудитися в заздалегідь розігрітій духовій шафі близько півгодини. Потрібно виставити температуру 200-220 градусів.
Овочеве рагу з м’ясом і капустою
Це дуже смачний і простий варіант рагу. Він включає в себе і безліч овочів, і м’ясо. Інгредієнти: 730 г свинини, 310 г капусти, 2 морквини, корінь селери, часник за смаком, будь-які прянощі, сіль.
Спочатку на добре прогрітій і промасленого сковороді до золотавості смажиться м’ясо.
Потім поступово в ємність додаються різні види овочів. Попередня обсмажування дозволить їм зберегти форму і при подальшій обробці не перетвориться на кашу.
Коли всі інгредієнти злегка розм’якшаться, вони солятся, посипаються прянощами і обережно вимішуються.
Далі продукти заливаються невеликою кількістю води і закриваються кришкою.
Нудитися на вогні овочеве рагу з м’ясом буде близько 40-45 хвилин.
З куркою
З курятиною виходить більш полегшений варіант. Крім півкіло м’ясо, будуть використовуватися наступні продукти: морква, невеликий кабачок, цибулина, часник за смаком, солодкий болгарський перчик, жменя помідорок черрі, половинка перчика чилі, бульйонний кубик, приправа для курки, сіль.
Всі овочі подрібнюються за принципом: чим довше кожен з них готується, тим дрібніше ріжеться.
Спочатку на розігрітій олії смажиться морквина з двома видами перчика. Потім в ємність відправляються кабачки, часник, цибуля, помідори. Маса солиться. Всі її складові мають розм’якнути.
Окремо на сильному вогні смажаться шматочки курки, присипані сіллю і приправою.
Курятина викладається до овочів. Складові заливаються розведених у склянці води бульйоном.
Залишається томити страву під кришкою ще 25-30 хвилин.
Рецепт приготування в горщиках
Горщики дозволяють зробити страву ще більш соковитим, ніжним, ароматним. Інгредієнти: 2 баклажана, кабачок, морква, 2 болгарських перцю, стільки ж помідорів, 3 картоплини, цибулина, 120 мл овочевого бульйону, 2 чайні ложки лимонного соха, дрібку цукру, сіль, спеції.
Всі овочі ріжуться середніми шматочками. Морквину за бажанням можна просто натерти на крупній тертці. Помідори перед нарізанням спочатку позбавляються від шкірки.
Спочатку на сильному вогні обсмажуються шматочки цибулі, баклажанів і кабачків. Ці овочі відправляються в порційні горщики.
На маслі обсмажується перець, помідори і картопля.
Залишилися компоненти також перекладаються в горщики. Зверху вони заливаються бульйоном, в який доданий цукор, сіль і приправи.
Закриті горщики відправляються в розігріту духовку на 20-25 хвилин.
Тава — традиційне вірменське рагу
Цей рецепт має цікаву особливість – м’ясо в ньому використовується відварне. Береться 400 грамів яловичини. Інші інгредієнти: 3 помідора, салатного перцю і картоплини, 2 ріпчасті цибулини, по пучка свіжого базиліка і петрушки, щіпка зіри, чорного перцю, хмелі сунелі, сіль.
М’ясо ріжеться шматочками і відварюється в солоній воді. Бульйон залишається.
Всі овочі крупно товсто ріжуться.
У казан першим шаром викласти м’ясо. Далі: цибуля – томати — перець – картопля. Кожен з них пересипається свіжої рубаною зеленню.
Всі продукти заливаються рештою бульйоном і посипаються спеціями. При необхідності досаливаются.
Тушкується маса на повільному вогні 40-45 хвилин.
Бульйон у готового страви зливається, подається окремо від м’яса і овочів – у піалах.
З додаванням рису
Рис стане головним ситним інгредієнтом рагу (замість картоплі). Його береться 180 грам. Інші продукти: пара невеликих кабачків, 2 томата, цибулі, моркви, 35-370 мл води, сіль.
Кабачки позбавляються від шкірки і насіння, ріжуться кубиками.
Цибуля і морква подрібнюються довільно.
Помідори позбавляються від шкірки і крупно ріжуться.
По черзі всі підготовлені овочі обсмажують на розігрітому маслі.
Спочатку – морква з цибулею. Потім у сковорідку відправляються овочі, що залишилися.
Кабачки дадуть багато рідини, тому готувати компоненти потрібно до її випаровування.
Далі поверх овочів висипається сухий рис і виливається вода, в якій розмішена сіль і спеції.
Готується до м’якості крупи.
Овочеве рагу з кабачками і баклажанами на зиму
Рагу з овочів при бажанні можна перетворити в оригінальну «зимову» закуску. Інгредієнти: 2,2 кг баклажанів і кабачків, по кіло жовтого і червоного болгарського перцю, моркви, томатів і цибулі, склянка цукру, 110 мл столового оцту, 55-60 г кухонної солі, пів-літри олії.
Кубики баклажанів замочуються в холодній воді, після чого промиваються.
Аналогічно нарізаються і кабачки без шкірки.
Перець позбавляється від насіння, плодоніжки і подрібнюється середньої соломкою.
Морква і цибуля ріжуться кубиками. Томати – невеликими шматочками.
Всі підготовлені овочі для овочевого рагу з баклажанами і кабачками завантажуються в каструлю, солятся, присипаються цукром, заливається маслом. Компоненти тушкуються півгодини на мінімальному вогні.
Далі вливається оцет. Якщо маса вийшла занадто густий, то ще і півлітра води. Залишилося томити рагу на плиті 7-9 хвилин.