Паштет з оселедця: класичний рецепт і 7 варіантів приготування

Паштет з оселедця — це класичний вершково-рибний смак з приправами і овочевими добавками. Обов’язкових складових всього 2: оселедець свіжа, жирний кисломолочний продукт. Варто спробувати варіанти, які вже стали традиційними.

Класичний рецепт

Склад:

  • оселедець – 1 середня;
  • морква – 1 середня;
  • масло – 110 — 120 р.

Етапи приготування:

  • Маслу дають розм’якнути в теплому місці до консистенції крему.
  • З оселедця прибирають нутрощі, голову, кістки, хвіст, шкіру, періодично промиваючи тушку і руки під водою.
  • Філе ще раз миють, вбирають воду паперовим рушником.
  • Чисте сухе рибне м’ясо ріжуть.
  • Моркву ріжуть так, щоб вона легко перемололась в блендері (м’ясорубці).
  • Рибні скибки, морква, пропускаючи кілька разів через м’ясорубку, доводять до консистенції ніжного пюре. Якщо є блендер – краще скористатися ним.
  • Масло ложкою вбивають в отримане рибне пюре. Важливо, щоб в масі не відчувалися цілі шматочки масла.
  • Прянощі обирають на свій розсуд, але солі і перцю буває достатньо для насиченого смаку.

З плавленим сиром

Склад:

  • оселедець – 1;
  • морква – 2 середніх бульби;
  • 2 жирних (від 50%) сирка.

Етапи приготування:

  • Ставлять варитися моркву.
  • Готують оселедець: відокремлюють голову, прибирають нутрощі, шкіру і хребет з хвостом. Залишилися кісточки прибирають руками, щоб м’ясо залишилося чистим. Окремі тонкі кісточки не будуть помітні в подрібненому вигляді. Філе очищають під водою.
  • М’яку, повністю зварену моркву ріжуть.
  • Скибочки риби, сирки, моркву подрібнюють 2 рази на м’ясорубці або 1 раз в блендері.
  • Спеції, трави вводять різні, але стежать, щоб не перебити основний смак.
  • Зберігають блюдо кілька днів під кришкою (щоб не з’явилася скориночка) в холодильнику.
  • Для свіжості і кольору можна додати свіжі зелені трави (кінзу, петрушку, базилік).

Готуємо з маслом і яйцем

Склад:

  • оселедець – 2;
  • будь-які горіхи – 40 — 50 г (2 ст. л.);
  • ріпчаста цибуля – 1 середній;
  • яйця – 2 – 3 шт.;
  • масло – 125 г (півпачки).
Дивіться також:  Тісто на манти – 9 перевірених рецептів приготування тіста

Етап приготування:

  • Тверде масло залишають розм’якшуватися до текстури крему.
  • Яйця варять до твердості жовтка (10 хв. – з супермаркету, 13 хв. – домашні).
  • Рибу чистять від голови, нутрощів, хребта, хвоста, дрібних кісток, миють.
  • Очищають, ріжуть на великі шматки цибулю.
  • Горіхи на гарячій сковороді доводять кілька хвилин до легкої золотавості. Головне – добре прогріти (але не спалити), щоб смак став пряним, не «сирим».
  • Всі продукти прокрутити кілька разів на м’ясорубці (блендері).
  • В ніжне пюре без шматочків вбивають олія, спеції.
  • Бажано залишити страва «відпочити» в холодильнику (щоб м’ясо ввібрало соки, аромати).

Паштет з солоної оселедця і сиру

Склад:

  • оселедець – 2 тушки;
  • будь-які горіхи – 15 штук;
  • молоко – 1 — 1,5 ст.;
  • масло – 2 — 3 ст. л.;
  • жирний сир – 0,25 кг

Етапи приготування:

  • З риби беруть тільки чисте філе (прибирають все, включаючи шкіру і якомога більше дрібних кісток), яке ділять на скибки.
  • Горішки подпекают в духовці (на сковороді).
  • Всі продукти прокрутити в м’ясорубці 2-3 рази (або 1 раз збивають у блендері).
  • Збивають отриману пасту з маслом, травами, приправами, сіллю.
  • Дають паштету настоятися в холодильнику.

Форшмак – єврейський рецепт

Склад:

  • оселедець – 1;
  • м’яке масло – 3 ст. л.;
  • цибуля – 1;
  • яблука (кислі) – 2;
  • лимон – половина;
  • яйце – 1 білок;
  • імбир на кінчику ч. л.

Етапи приготування:

  • Очищену рибу (філе без шкіри) ріжуть.
  • Очищені яблука (з шкірою) ділять на скибки, змішують зі свіжим соком лимона.
  • Білок вареного яйця, рибу, цибулю, яблука прокрутити в м’ясорубці.
  • Перетирають рибну пасту з м’яким маслом, імбиром.
  • Не забути посолити, приправити прянощами.
  • Залишити в холодильнику для змішування смаків.

З лимоном і імбиром

Склад:

  • оселедець – 1-2 філе без шкіри;
  • масло – 3 – 5 ст. л. (у розм’якшеному вигляді);
  • лимон – 0,5;
  • цибуля – 0,5 цибулини;
  • пюре кореня імбиру – 1 ч. л.;
  • зелень, прянощі.
Дивіться також:  Яєчна локшина – шість рецептів, як приготувати домашню локшину своїми руками

Етапи приготування:

  • Філе розділити на 2-3 шматка, щоб легко подрібнювались в м’ясорубці (блендері).
  • Оселедець, цедру і сік лимона, цибулю, зелень, імбир збивають у блендері в пюре (прокрутити в м’ясорубці пару разів).
  • Вбивають у масу масло, прянощі, сіль.
  • Дають охолонути і просочитися соками в холодильнику.
  • Зберігають під кришкою добу.

Рибний паштет з морквою та олією

Склад:

  • оселедець – 2;
  • морква – 2 – 3 шт.;
  • м’яке масло – 5 – 7 ст. л. (100 – 160 г).

Етапи приготування:

  • Оселедець без нутрощів, голови, хвоста, плавників, шкіри, кісток миють, ділять на кілька скибок.
  • Морква печуть (варять), крупно ріжуть.
  • З моркви і філе готують пасту з допомогою блендера.
  • В пасту підмішують олія, спеції.
  • Залишають для просочення фаршу смаками (у холодильнику).

Паштет з оселедця люблять багато хто з тих, кому смак самої риби не по душі. Щоб зробити паштет з риби авторським, слід пам’ятати: домінувати повинні рибний і вершковий смаки. Приємного апетиту і смачних експериментів!