Паштет з печінки – 14 рецептів приготування в домашніх умовах

Приготування паштету з печінки займе не багато часу і наситить організм великою кількістю корисних речовин. Найцікавіше, що він підходить не тільки для повсякденного вживання. Консистенція страви дозволяє подавати його оригінально, роблячи всілякі фігурки або звертаючи з нього рулетики.

Класичний паштет з курячої печінки

Цим рецептом користується більшість господинь. Його переваги: доступність продуктів, швидка підготовка і приготування.

Нам буде потрібно:

  • 400 г курячої печінки;
  • цибулина;
  • сіль;
  • лавровий лист;
  • морквина;
  • соняшникова олія;
  • ½ Ч. л. меленого чорного перцю.

Дотримуйтесь наступних правил при виборі будь печінки:

  • завжди використовуйте тільки свіжий продукт;
  • купуйте тільки охолоджену, так як за кольором і запахом легше розпізнати зіпсовану частину;
  • у печінці молодого тварини менше бруду (цей орган є фільтром очищення організму);
  • не випускайте з виду термін придатності.

Кожен шматок печінки потрібно звільнити від проток і плівки, щоб позбутися від решти жовчі, яка може додати гіркота в готову страву.

  • Промиваємо субпродукт під проточною водою і даємо час, щоб пішли надлишки води. Нарізаємо великими шматками і викладаємо на сковороду з розігрітим маслом і лавровим листом. Щоб паштет з печінки не гірчив, важливо, щоб нічого не пригоріло. Тому дно посуду має бути товстим, а вогонь невеликим. Накривайте сковороду кришкою.
  • У цей час чистимо та миємо овочі. Нарізаємо у довільній формі великими шматочками, викладаємо до печінки і тушкуємо з додаванням солі до м’якості. Остуджуємо, прибираємо лаврушку.
  • Тепер, користуючись ручної або електричної м’ясорубкою (підійде і блендер), подрібнюємо все. Щоб отримати більш ніжний і однорідний паштет, повторіть прокручування. Насипаємо перець і ретельно перемішуємо.

Все готово. Можна просто намазувати на бутерброд або зліпити невеликі фігурки для оригінальної подачі. Якщо хочете подати паштет більш витончено, скористайтеся наступним рецептом.

Печінковий рулет з вершковим маслом

За основу зараз візьмемо паштет з курячої печінки, але допустимо пробувати різні варіанти. До компонентів попереднього рецепта додамо 100 грам жирного масла, яке заздалегідь необхідно дістати з холодильника, щоб воно стало м’яким. Для зручності підготуйте також харчову плівку.

  • На плівку рівним шаром розподіляємо паштет у формі прямокутника.
  • Зверху намазуємо масло і просто звертаємо рулетом. При цьому обов’язково забирайте целофан.
  • Покладемо в мішечок і відправимо в холодильник. Коли маса затвердіє, можна нарізати рулет пластиками і красиво викласти на блюдце.

Для різноманітності вершкове масло можна змішувати зі свіжою зеленню.

Готуємо з свинячої печінки

Замість рослинного масла будемо використовувати свіже сало, яке чудово «пов’язує» всі компоненти. Ще його смак пом’якшить смак смаженої свинячої печінки, яка часто виходить гіркуватою.

Для м’якого смаку можна вимочити шматок субпродукту в молоці протягом 1,5 годин.

На 0,5 кг свинячої печінки візьмемо:

  • 100 г сала;
  • морква велика;
  • 2 цибулини;
  • мелений перець;
  • мускатний горіх по смаку;
  • сіль.

Починаємо готувати печінковий паштет із свинячої печінки з сала. Краще, якщо це свіжий шматок, так як з соленного важко витопити жир, який нам необхідний.

  • Видаляємо шкірку, нарізаємо дрібними кубиками, які скидаємо на суху сковороду. Зверніть увагу, що її не можна перекалять — вогонь повинен бути слабким.
  • Як тільки витопиться достатньо жиру, зрушуємо шкварки в бік і висипаємо порізану цибулю. Не додаючи полум’я і не зарумянивая ріпчаста овоч, додаємо моркву, нашатковану соломкою. Поки все тушкується, підготуємо печінку і додаємо в сковороду.
  • Збільшуємо вогонь, щоб шматки трохи обжарились, закриваємо кришкою і знову тримаємо на слабкому вогні ще 15 хвилин, додавши сіль і спеції.
  • Далі, як і в першому випадку, перекручуємо 2 рази масу зі свинячої печінки.

Страва буде повністю готове через пару годин після перебування у холодильнику.

З яловичої печінки

У даному рецепті будемо використовувати гриби, щоб трохи наситити і змінити смак.

Нам буде потрібно:

  • яловича печінка — півкіло;
  • чорний перець;
  • 250 г печериць;
  • пара великих цибулин;
  • 2 морквини;
  • сіль;
  • 70 р масла;
  • для обжарювання соняшникову олію.

Шматки печінки ріжуться крупно, щоб вони не пересушувались в процесі обробки. Так всередині збережеться більше соку, який додасть паштету з яловичої печінки м’якість. Якщо відчуваєте, що не виходить зберегти продукт соковитим, то налийте пару ложок жирних вершків під час гасіння.

  • Починаємо з грибів, з яких необхідно зрізати всі пошкоджені місця, сполоснути, порізати брусочками і відправити на гарячу сковороду з соняшниковою олією. Постійно помішуючи, смажимо, поки вся рідина не випарується.
  • В цей час промиваємо, очищаємо і нарізаємо овочі, вибравши форму за бажанням. Коли гриби будуть готові, акуратно, залишивши масло, знімаємо їх з сковороди і кладемо цибулю з морквою. Тушкуємо до напівготовності.
  • А поки займемося печінкою, яку крупно подрібнюємо, заздалегідь видаливши плівку. Додаємо її до обжарке. Потримавши кілька хвилин на сильному вогні, зменшуємо його і тушкуємо блюдо близько 20 хвилин.
  • В самому кінці насипаємо перець, додаємо сіль. Далі пропускаємо обсмажені інгредієнти через м’ясорубку, кладемо вершкове і залишився на сковороді соняшникову олії.
  • Залишилося тільки змішати все блендером і перекласти в посуд з кришкою.
Дивіться також:  Капуста тушкована з куркою – 6 рецептів

Подавайте до столу, коли всі настоїться і охолоне.

Дієтичний рецепт з печінки кролика

Приготовлений по такому рецепту паштет за обидві щоки будуть їсти навіть діти.

Приготуйте наступний набір продуктів:

  • 450 г кролячої печінки;
  • цибулина;
  • 2 середньої морквини;
  • 6 суцвіть цвітної капусти;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • сіль.

Приступаємо!

  • Миємо та очищаємо від усієї плівки печінка, нарізаємо досить крупно.
  • З морквини знімаємо шкірку і разом з субпродуктом розкладаємо на решітці пароварки. Готуватися все це буде приблизно 40 хвилин.
  • Поки пасеруємо цибулю в оливковій олії. Слідкуйте, щоб вона не підсмажилася, для цього відразу залиште середній вогонь і постійно помішуйте, а в кінці одразу злийте весь жир.
  • Коли все буде готово, пропускаємо всю масу через м’ясорубку з дрібною решіткою.

Соку овочів повинно вистачити, щоб дієтичний паштет з печінки кролика не вийшов сухуватим. В іншому випадку, можна додати трохи вершків.

Печінковий паштет із субпродуктів індички

Приготуйте:

  • серце, шлунок і печінку індички – 600 г;
  • індичий жир – 2 ложки;
  • оливкова олія – 2 столові ложки;
  • морква, цибуля – по 300 г;
  • щіпка мускатного горіха;
  • мікс перців і сіль.

За рецептом блюдо готуємо з печінки індички (в ній міститься ще і вітамін К, на відміну від курячої), але також будемо використовувати й інші субпродукти птиці.

  • Розігріваємо олію в сковороді і кладемо туди шінкованной цибулю, а через 2 хвилини морквину, порізану кубиками.
  • Потім зрушуємо овочі і на вільному місці починаємо розтоплювати індичий жир, який опускаємо скибочки промитих шлунка й серця. Під закритою кришкою обсмажуємо їх 15 хвилин. Останній додаємо печінку, яку заздалегідь вымочили в молоці.
  • Разом все слід надати тепловій обробці на середньому вогні протягом 7 хвилин. В кінці посолити і додати мускатний горіх і перець. Остудити, не прибираючи кришку, а потім подрібнити в м’ясорубці. Вилити жир з пательні і скористатися блендером.

Викласти в красиве блюдо і надати потрібну форму. Якщо будете подавати на святковий стіл, то варто прикрасити паштет варенными яйцями і зеленню.

З качиної печінки

Якщо вирішили урізноманітнити приготування цього чудового блюда, то приготуйте по цьому рецепту паштет з качиної печінки.

Продукти для страви:

  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • качина печінка – 500 г;
  • напівсолодке вино – 100 р;
  • зубчик часнику;
  • вершки – 100 мл;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • вершкове масло – 120 г;
  • мускатний горіх мелений коріандр;
  • спеції і сіль.

Не лякайтеся присутності в складі спиртного, так як при тепловій обробці всі алкогольні елементи випаровуються. Дітям вживати готову страву дозволяється.

  • Знімаємо з печінки надлишки внутрішнього жиру та плівку, промиваємо субпродукт у воді, обсушуємо паперовими рушниками і поки відкладаємо.
  • Пасеруємо цибулю на сковороді, де розігріли відразу оливкова і вершкове масла. Як тільки він став прозорим, додаємо шматочки печінки. Припускаємо буквально по хвилині з кожної сторони і наливаємо вино.
  • Чекаємо, коли википить рідина трохи і тільки потім додаємо приправи і сіль. Вливаємо вершки. Як тільки закиплять, вимикаємо вогонь і залишаємо хвилин на 10 охолонути прямо на сковороді.
Дивіться також:  Ростбіф з яловичини – класичний рецепт і 7 варіантів приготування

Викладаємо всі разом з соком в чашу блендера, закриваємо і подрібнюємо до однорідної консистенції.

Щоб довше зберігати паштет в холодильнику, розкладіть його по пиалкам, а зверху залийте тонким шаром розтопленого вершкового масла, утворюючи плівку.

Як зробити з печінки тріски?

Цей варіант дуже часто використовують для подачі на фуршетах та святах в якості закуски. Вам не потрібно готувати печінку самостійно, додамо інгредієнти в консервну печінка, яку можна купити в будь-якому магазині.

Підготуйте:

  • половину червоної цибулини;
  • столову ложку з гіркою вершкового сиру «Хохланд»»;
  • баночка печінки тріски (120 г);
  • 3 чайні ложки лимонного соку;
  • кріп свіжий.

Частіше консерву з тріски змішують з варенными яйцями або накладають її в «човники» з них.

  • Подрібнюємо дуже дрібно половину цибулини і поливаємо лимонним соком. Щоб він встиг промаринуватися, залишаємо на деякий час.
  • А поки вивалюємо паштет з печінки тріски в тарілку, додаємо ложку масла з банки і сирний сир. Беремо вилку і все ретельно розминаємо, одночасно змішуючи. Сюди ж висипаємо готовий цибулю без соку і дрібно порізану зелень.

Масою можна скористатися по-різному. Наприклад, наповнити нею профітролі або тарталетки. Можна просто нарізати тонко чорний хліб, намазати його паштетом і прикрасити.

З гусячої печінки

Підготуйте наступний набір продуктів:

  • середня цибулина;
  • 100 г червоної сочевиці;
  • ½ Ч. л. паприки;
  • шматочок гусячого жиру (можна замінити маслом);
  • 50 г вершкового масла;
  • 150 г гусячої печінки;
  • сіль.

Спробуйте рецепт з гусячої печінки, хоча можна використовувати будь-яку, але ми візьмемо субпродукт саме від цієї домашньої птиці.

  • Сочевицю необхідно ретельно промити проточною водою і поставити варити. На упаковці має бути інструкція, як правильно це зробити.
  • Розтоплюємо шматок жиру на повільному вогні і обсмажуємо на ньому спочатку дрібно нарізану цибулю, а потім нарізану без плівки і жиру гусячу печінку.
  • Посипаємо паприкою і доводимо до готовності.
  • Потім слід злити воду з сочевиці і остудити її разом з печінкою. Все перемолоти, використовуючи м’ясорубку або блендер, з додаванням вершкового масла, посолити.

Дати закуски настоятися, розклавши по чашечці, в холодильнику протягом ночі. Паштет готовий.

Запечений паштет з печінки

Оригінальний спосіб приготування з мінімальним часом підготовки. Печінка підійде будь-яка, яку купили або знайшли в холодильнику.

Необхідно:

  • 30 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 250 г печінки;
  • 70 г вершкового масла;
  • духмяний перець і чебрець;
  • сіль.

Калорій в такому паштет з печінки менше, а сама закуска виходить красивого рожевого відтінку.

  • Будь-яку печінку спочатку краще замочити у воді приблизно на годину. Потім зливаємо рідину, зрізаємо все непотрібне і ділимо на шматочки. Скидаємо їх в чашку блендера, додаємо туди молоко, розбиваємо яйце, спеції і починаємо збивати з розтопленим вершковим маслом.
  • Коли консистенція паштету стане однорідною, через ситечко розкладаємо його у формочки ємністю 100 мл Відправляємо в духовку при температурі 170 градусів на 25 хвилин. Подавати на стіл закуску можна після повного остигання.

Смачний паштет в мультиварці

Тут будемо використовувати поради французької кухні. В результаті страва має на увазі нагадувати суфле.

Інгредієнти:

  • печінка – 700 г;
  • велика головка цибулі;
  • 4 курячих яйця;
  • часник – 5 зубчиків;
  • вершки – 300 мл;
  • перець мелений;
  • сіль;
  • вершкове масло – 120 г;
  • улюблені спеції.

Приступаємо!

  • Починаємо з підготовки печінкового фаршу, для якого печінку промиваємо, очищаємо від плівки і пропускаємо через м’ясорубку, додавши розтоплене масло, перець, приправи і сіль. Сюди ж розбиваємо яйця і добре розмішуємо масу. Вона повинна вийти досить рідкою.
  • Змащуємо чашу мультиварки маслом і виливаємо сюди фарш, розрівнюємо. Закриваємо кришку і виставляємо режим «Випічка» на 1 годину. Після сигналу не поспішайте витягувати суфле, щоб не розламати і не зіпсувати його форму. Почекайте приблизно 20 хвилин, після чого відкиньте на тарілку.

При подачі печінковий суфле можна нарізати пластиками або просто поставити цілим пластом, щоб кожен міг відрізати собі шматочок і намазати на хліб. Для прикраси використовуйте свіжу зелень.

Дивіться також:  Кров’яна ковбаса з гречкою – 4 рецепта, як приготувати в домашніх умовах

Готуємо по-італійськи зі свинячою печінкою

В Італії такий паштет готують до сніданку, але його не вийде намазати на хліб, а тільки нарізати, як ковбасу, щоб зробити бутерброд.

Приготуйте:

  • свиняча печінка – 500 г;
  • подчеревок (очеревина) – 300 г;
  • смужки бекону – 250 г;
  • м’ясо свині – 150 г;
  • цибулина;
  • консервована сардина – 50 г;
  • яйце;
  • молоко – 50 мл;
  • 0,5 ч. л. чорного перцю;
  • борошно – 2 ч. л.;
  • сіль.

Приступаємо!

  • Підготуємо першої печінка, яку промиваємо і зрізаємо непотрібне. Нарізаємо великими шматками і бланшируем в окропі близько 5 хвилин. Потім слід злити воду і остудити.
  • Встановлюємо м’ясорубку. Починаємо перекручувати спочатку печінку, нарізане м’ясо і подчеревок. Сюди ж додаємо консерви, подрібнену цибулю, спеції, борошно, молоко і сіль. Блендером доводимо все до однорідності.
  • Беремо невисоку хлібну форму або просто прямокутну. Стінки і дно викладаємо смужками бекону і заповнюємо отриманим фаршем. Зверху покриваємо залишками звисаючих смужок.
  • Розігріваємо духовку до 200 градусів і ставимо туди форму. Через 1 годину і 10 хвилин дістаємо, остуджуємо і витягуємо готову страву з форми. Перевертаємо і ставимо наверх грузик, щоб зайвий сік втік. Додатково охолодити в холодильнику протягом 4-5 годин.

З курячих субпродуктів з баклажанами

Якщо ваші діти не люблять їсти печінку, то можна їх трохи обдурити, додавши в блюдо овочів, збивають її смак.

Для такого паштету необхідно:

  • 300 г курячих сердечок;
  • 300 г шлунків;
  • 300 г печінки;
  • великий баклажан;
  • великий болгарський перець;
  • цибуля;
  • перець мелений чорний;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 60 г вершкового масла;
  • пара великих ложок рослинного масла;
  • сіль;
  • зелень.

Щоб зберегти вітаміни, все будемо запікати в духовці.

  • Першими в глибокий лист разом з соняшниковою олією викладаємо порізані шлунки і сердечка. Ставимо у жарову шафу і готуємо при температурі 200 градусів.
  • Через 15 хвилин перешкодимо і додамо неочищений, але порізаний кубиками, баклажан, подрібнену цибулю і болгарський перець. Зверху покриваємо всі шматочками курячої печінки і ще раз залишаємо в духовці 15 хвилин. Відкривайте її, але не часто, щоб перевіряти готовність продуктів.
  • Дістаємо деко, кладемо вершкове масло і чекаємо, коли розтопиться. Даємо трохи охолонути, відправляємо всі компоненти в чашу блендера і доводимо масу до однорідності. У готового паштету виходить дуже приємний колір.

Перекладаємо його у формочки і залишаємо на нетривалий час в холодному місці. В кінці прикрашаємо свіжою зеленню.

Паштет із заячої тельбуха

Коли в сім’ї мисливець приносить свою здобич, господиня приступає до приготування смачного обіду. Що робити з субпродуктами від зайця? Звичайно, паштет!

Необхідно:

  • печінка, легені, серце, нирки, брюшнину від 1 зайця;
  • подчеревок свинячий – 100 г;
  • по 1 шт. моркви і цибулі;
  • суміш перців;
  • 4 листочка лаврушки;
  • чебрець, імбир, майоран за смаком кухарки;
  • 3 яйця;
  • сіль;
  • 1 ст. л. вершкового масла.

Так як нутрощі від дикої тварини, то і обробка буде інший.

  • Для початку потрухи вимочуємо у воді з оцтовою кислотою не менше 3 годин. Потім споліскують їх і ставимо варити. Перед процесом кипіння слід зняти утворюється пінку і залишити на вогні 4-5 хвилин. Злити рідину і ще раз відкинути під проточну воду.
  • На дно товстостінної дека або сковороди спочатку кладемо всі спеції, лавровий лист і ½ частину порізаного сала, цибулі і моркви. Далі йде м’ясо і субпродукти, які покриваємо залишками овочів і сала.
  • Розігріваємо жарову шафу до 150 градусів, ставимо підготовлені продукти і чекаємо приблизно 3 години. Якщо помітили, що немає рідини, то підливайте на дно сковороди воду, щоб суміш не пригоріла.
  • Дістаємо її, перекручуємо через м’ясорубку, додаємо масло з яйцями і сіллю, перемішуємо блендером. Якщо суміш потрібна в якості начинки, то вона готова. Для смачного паштету з заячою печінки, розкладіть її по маленьких формочках і ще раз отпеките 20-30 хвилин.

Дістаємо, остуджуємо і прикрашаємо.

Паштет — прекрасна закуска. Ніжна, соковита, ароматна. Не відмовте собі в задоволенні порадувати близьких таким простим, але вишуканою стравою!