Паста болоньєзе з фаршем – 7 рецептів смачної і ароматної страви

У Росії обожнюють ситні макарони по-флотськи, а в Європі перше місце на столі займає паста болоньєзе з фаршем, томатами, іноді селерою і грибами. Варіацій приготування цього соковитого страви існує безліч, і ми обов’язково розповімо рецепти найпопулярніших видів пасти. Читайте і готуйте!

Класична паста «Болоньєзе» з фаршем

Класична паста болоньєзе з фаршем готується з яловичини і свинини. Змішаний фарш гармонійно доповнює ніжний смак пасти, добре поєднується з томатами і базиліком – улюбленої приправи італійців, великих фанатів пасти різних сортів. Болоньєзе – особливий м’ясний соус, напіврідкий-полугустой, ароматний і наваристий. А пасту краще використовувати плоску, або спагетті, кому що більше подобається.

Оскільки болоньєзе зведено в ранг національного соусу — надбання міста Болонья (саме від нього і пішла назва страви), існує офіційний перелік інгредієнтів, які обов’язково повинні входити до складу страви. Список затвердила Академія Італійської кухні міста Болонья, а академіки настійно рекомендує його дотримуватися всім жителям планети для збереження італійських традицій в цілості й схоронності.

Пасту аль-денте варять не більше 5 хвилин на середньому вогні; не забувайте, змішавшись з гарячим соусом вона ще трохи провариться.

Що входить до складу класичного соусу:

  • 400 г домашнього фаршу з свинини і яловичини;
  • панчетта (бекон з прожилками жиру);
  • біле вино – 150 мл;
  • молоко 3,5 % жирності (або вершки) – 150 мл;
  • м’ясний бульйон – 250 мл;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • томатний соус — 2 ст. л;
  • сіль, перець, базилік – за смаком;
  • пармезан – 100 г;
  • масло для обсмажування.

Як будемо готувати:

  • Для початку обсмажимо фарш, додамо туди подрібнений кубиками цибулю.
  • Морквину почистимо від шкірки, поріжемо дрібними кубиками.
  • У бульйоні розчинний томатний соус, виллємо все м’ясо.
  • Панчетту поріжемо кубиками, обсмажимо на окремій сковорідці, з’єднаємо з м’ясом і протушкуйте всі разом.
  • Додамо сухе вино, молоко або вершки.
  • Перемішаємо і вимкнемо вогонь: інакше молоко згорнеться.
  • Посолити, поперчити соус, додамо туди базилік.
  • Пасту відваримо альденте.

На великій плоскій тарілці з’єднаємо пасту, соус, присипаємо тертим пармезаном. Їмо, запиваючи легким італійським молодим вином, і подумки відправляємо в Італію подяку за чудовий обід.

Готуємо з селерою

У деяких регіонах Італії пасту завжди готують з фаршем і селерою, використовуючи його живці. Їх ріжуть на дрібні кільця, притушивают з соусом. Селера повідомляє страви приємний і своєрідний присмак. Багатьом він дуже подобається.

Дивіться також:  Рецепт торта «Пташине молоко» в мультиварці

Ріжте селера як можна тонше: смак вийде більш м’яким, ненав’язливим.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 г домашнього фаршу з свинини і яловичини;
  • біле вино – 150 мл;
  • вершки 35% – 150 мл;
  • м’ясний бульйон – 250 мл;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • консервовані томати у власному соку — 350 г;
  • черешок селери;
  • сіль, перець, базилік – за смаком;
  • пармезан – 100 г;
  • масло для обсмажування.

Етапи приготування:

  • Обсмажимо фарш, додамо туди подрібнений кубиками цибулю, моркву.
  • Селера ріжемо кружечками, додати до соусу.
  • Томати додамо до м’яса з овочами.
  • Виллємо сюди сухе вино, вершки.
  • Солимо, перчимо, посипаємо спеціями.
  • Тушкуємо все разом.
  • Відварюємо пасту.

Викладаємо її на тарілку, а зверху кладемо щедру порцію соусу. Залишилося тільки присипати тертим сиром і дати йому злегка розплавитися. Їмо з чіабаттою, салатом зі свіжих овочів, политих оливковою олією холодного віджиму. Це дуже смачно!

З курячим фаршем

В Італії болоньєзе готують з тальятелле. Це різновиди довгій, ледь плескатої локшини, яку стали першими готувати жителі регіону Емілія-Романья (як же красиво звучать всі італійські назви!). Але ось з фаршем кухаря активно експериментують. І курячий використовується все частіше – болоньєзе з курячим фаршем ніжні, делікатні, що тануть. Додавати сюди своєрідний селера не будемо, щоб він не затулив смаком курячий фарш м’ясний.

Можна використовувати фарш з курячого філе, але все ж краще брати м’ясо з стегон, зрізати з гомілок: тоді він вийде соковитіше.

Потрібні компоненти:

  • 500 г фаршу курки;
  • біле вино – 150 мл;
  • вершки 35% – 150 мл;
  • м’ясний бульйон – 250 мл;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • консервовані томати у власному соку — 350 г;
  • сіль, перець, базилік – за смаком;
  • пармезан – 100 г;
  • масло для обсмажування.

Як будемо готувати:

  • Відваримо локшину до напівготовності.
  • Обсмажимо м’ясо з помідорами, додати ріпчасту цибулю, моркву.
  • Протушкуйте блюдо в сухому вині.
  • Коли м’ясо готове, заллємо його вершками і протушкуйте до повної м’якості.
  • Не забуваємо приправити спеціями і сіллю.

Викладемо На блюдо пасту, і зверху наллємо великий ополоник соусу болоньєзе. Їмо з багетом, свіжим листовим салатом, запиваємо ігристим вином. Така вечеря добре готувати на романтичні побачення: він легкий, ситний, а шлях до серця обранця лежить, як відомо, через шлунок.

Дивіться також:  Сингіль / журавка готуємо за рецептом

Найсмачніший і ароматний рецепт з грибами

Болоньєзе з свинячого фаршу часто доповнюється печерицями: смак виходить до того цікавими і насиченим, що люди вимагають, з’їдаючи все без залишку. Ідеальний Рецепт для свят, коли всі традиційні гарячі страви порядком набридли.

Щоб соус вийшов смачніше, гриби і м’ясо важливо брати в пропорції 1:1; оскільки гриби і томати поєднуються не дуже добре, томатну пасту можна не додавати, соус вийде тонким, дуже вершковим.

Потрібні компоненти:

  • 500 г фаршу курки (або будь-якого іншого за смаком);
  • вершки 35% – 150 мл;
  • м’ясний бульйон – 250 мл;
  • цибулина;
  • морква – 1 шт.;
  • печериці – 400 г;
  • сіль, перець, базилік – за смаком;
  • пармезан – 100 г;
  • масло для обсмажування.

Спосіб приготування:

  • Гриби дрібно ріжемо, обсмажуємо з м’ясним фаршем, додаємо цибулю, моркву.
  • Заливаємо все м’ясним бульйоном, вершками, тушкуємо, поки соус злегка загусне.
  • Посолити, поперчити за смаком.
  • Відваримо плоску локшину.
  • З’єднаємо локшину, соус, присипаємо все пармезаном.
  • Розкладаємо по порціях.

Такий варіант можна подавати не з макаронами, а з пюре, рисом і гречкою. Вийде незвичайний варіант болоньєзе, який можна доповнити солоними або малосолеными огірками – це дуже смачно.

Спагетті «Болоньєзе» з фаршем і томатною пастою

Спагетті болоньєзе з фаршем і томатною пастою теж дуже поширений варіант, популярний у домогосподарок. Він економічний, швидкий у приготуванні: якщо в холодильнику є шматочок замороженого фаршу, легко зварити смачний соус за 15-20 хвилин.

Густоту соусу легко відрегулювати на свій розсуд, додавши або збавивши води.

Потрібні компоненти:

  • 500 г м’ясного фаршу;
  • томатна паста – 2 ст. л;
  • 125 мл сметани будь-якої жирності;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • стакан води;
  • сіль, перець, спеції – за смаком;
  • будь сир – 100 г;
  • масло для обсмажування.

Етапи приготування:

  • Фарш обсмажуємо на рослинній олії, додаємо цибулю, моркву.
  • Заливаємо все водою, додаємо сметану, томатну пасту, змішуємо.
  • Солимо, перчимо, посипаємо спеціями.
  • Відваримо спагетті.
  • З’єднаємо пасту, соусу, посипаємо тертим пармезаном.
  • Розкладаємо по порціях.

Соус готується швидко, з’їдається ще швидше. Виходить соковитою, в міру пряна страва. При бажанні пасту легко замінити на відварну картоплю або сочевицю: обіцяємо незабутні смакові враження.

Готуємо в мультиварці

Поки соус вариться – господиня відпочиває. Під таким девізом будемо куховарити болоньєзе в розумному кухонному приладі. «Фішка» готового соусу особливої ніжності: м’ясо злегка нудиться, волокна розм’якшуються, що надає смаку особливу принадність.

Дивіться також:  Як приготувати домашній чізкейк – рецепт з фото

Нам потрібні:

  • 500 г фаршу;
  • біле вино – 100 мл;
  • м’ясний бульйон – 250 мл;
  • цибулина;
  • морква – 1 шт.;
  • 3 ст. л пасти або кетчупу;
  • сіль, перець, базилік – за смаком;
  • сир – 100 г;
  • масло для обсмажування.

Як будемо готувати:

  • На дні мультичаши обсмажимо м’ясо з овочами.
  • Додамо сухе вино, бульйон, пасту.
  • Посолити, поперчити, приправимо спеціями.
  • Закриємо кришку, включимо режим «Гасіння», приготуємо все 10-20 хвилин.

Соус подаємо до пюре, пасти, рису або гречки. Спробуйте болоньєзе з тушкованою стручкової квасолею: побачите, як це незвично і легко для шлунка. Блюдо цілком дієтичне, їжте його без страху за талію.

Зі свіжими помідорами

У сезон стиглих томатів просто неможливо не приготувати пасту з лопающимися від соковитості, ароматними помідорами. Деякі рекомендують ошпарювати їх, знімати шкірку, блендерить. Але ми чинимо набагато простіше: беремо помідор, ріжемо на дві частини, натираємо на крупній тертці. Шкурка залишиться в руках, а нам дістається густий томатний сік-пюре. Ідеальна основа для соусу.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 г фаршу з будь-якого м’яса;
  • біле сухе вино – 100 мл;
  • вершки 35% – 100 мл;
  • м’ясний бульйон – 250 мл;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • стиглі томати — 2 великих примірника, можна трішки переспілих;
  • сіль, перець, базилік – за смаком;
  • пармезан – 100 г;
  • олія для обсмажування без запаху.

Як будемо готувати:

  • Томати натремо на тертці, щоб вийшов густий томатний сік, посолити його і поперчимо.
  • Фарш обсмажимо на сковорідці з цибулею, морквою, які нарізаємо кубиками.
  • Заллємо все білим вином, протушкуйте, щоб воно выпарилось, а винні аромати залишилися в м’ясі.
  • Додамо томатний сік, знову все протушкуйте і тонкою цівкою увіллємо вершки.
  • Приправимо спеціями.
  • Згасимо, щоб соус злегка загус.
  • Відваримо пасту альденте.

На велике плоске блюдо викладемо пасту, зверху – порцію соусу, додамо тертий сир. Їмо, запиваючи холодним ігристим вином. Страва підходить для затишного вечора в заміському будинку для вечері на відкритій веранді з видом на захід сонця.

Варіанти приготування болоньєзе легко винаходити самостійно. Соус робиться гострим при додаванні дрібно нарізаних маслин, оливок, каперсів. Він виходить трохи більше прісним, якщо скоротити кількість томатів. Його використовують для запіканок, лазаньї і їдять самостійно, вмочуючи шматочки хліба. Не бійтеся експериментів – пустіть в життя нові смаки.