Пастила з яблук – 8 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Пастила з яблук – споконвічно російське ласощі. В Коломиї навіть є «Музей Пастили», але з’явилася вона завдяки землевласнику Амвросію Прохорову. Саме він запропонував збити яблука і висушити в печі, за що і був удостоєний медалі на виставці садівництва в Петербурзі. Сьогодні такі ласощі можна купити в будь-якому магазині або приготувати в домашніх умовах – продуктів потрібно мало, а ось часу багато.

Пастила з яблук у духовці

Домашня пастила з фруктів – це справжній смачний десерт, багатий поживними речовинами і вітамінами. Тому замість купленого мармеладу краще приготувати натуральний продукт, який сподобається не тільки самим маленьким гурманам, але і їх батькам.

Спосіб приготування:

  • Беремо два кіло яблук, кладемо їх у глибокий лист, наливаємо півсклянки води, включаємо духовку на 170°С і запікаємо протягом 40 хвилин.
  • Печені фрукти і остуджуємо і з допомогою сита перетираємо в пюре.
  • Яблучне пюре кладемо в каструлю і на невеликому вогні варимо, поки маса не стане густою.
  • Далі збиваємо складу блендером разом зі склянкою цукру до повного розчинення солодких гранул. Маса повинна збільшитися в обсязі і посвітліти.
  • Тепер беремо деко і закриваємо його пергаментом, на який викладаємо загуслу масу. Вирівнюємо її і сушимо в духовці 6 годин (температура 50°С), потім перевертаємо і ще трохи підсушуємо.
  • Пекарську папір з готової пастили буде не так-то просто зняти, тому змочіть її водою і залиште на кілька хвилин. Такий нехитрий прийом дозволить зберегти гладку поверхню десерту.

Яблучну пастилу можна згорнути рулетом або порізати на квадратики.

Готуємо в мультиварці

В мультиварці можна швидко приготувати пастилу з яблук. Для рецепта знадобиться кіло яблук, ложка меду і трохи води.

Спосіб приготування:

  • Щоб прискорити процес приготування, очистіть фрукти від шкірки, серцевини і поріжте на маленькі шматочки.
  • Тепер отримані часточки разом з двома ложками води кладемо в чашу, вибираємо опцію «Випічка» і встановлюємо час 40 хвилин.
  • Після закінчення цього часу потрібно прибрати виділився сік, а вміст чаші остудити.
  • Додаємо в печені фрукти мед і збиваємо масу блендером до пюре.
  • Тонко розкладаємо масу на деко і сушимо в духовці або на звичайному підвіконні.
Дивіться також:  Згущене молоко в домашніх умовах – 8 рецептів, як зробити домашню згущене молоко з молока та цукру, а також як приготувати варену згущенку

Якщо ви хочете приготувати більш солодку пастилу, то замініть мед звичайним цукром. Готовий продукт найкраще зберігати в скляній ємності.

Ласощі з яблучного жмиху

З яблук можна приготувати відразу два корисних продукту – це сік і пастила. М’якоть фруктів піде нас сік, жмих – на обговорюване ласощі. А ось як приготувати натуральний десерт із здавалося б вже переробленої сировини, ви дізнаєтеся прямо зараз.

Спосіб приготування:

  • Яблучний макуха складаємо в каструлю, заливаємо двома склянками води і варимо півгодини.
  • Остиглу масу потрібно розкласти на деку тонким шаром і сушити в духовці годину при температурі 100°С і при відкритих дверцятах, щоб пастила не вийшла печеної.
  • В процесі приготування в пастилу можна додати цукор, солодку пудру або мед. Але навіть без підсолоджувачів, такий десерт виходить дуже смачним і низькокалорійним. Щоб надати йому трохи солодощі, просто розріжте пастилу на квадратики і посипте їх цукровою пудрою.

Рецепт для електросушарки

Хіба можна порівняти натуральний і корисний десерт навіть з самими дорогими цукерками? Тим більше що пастилу фруктову можна приготувати в домашніх умовах. Особливо сьогодні, коли є безліч різних приладів, які на кухні творять справжні дива.

Одним з них є електросушарка, яка дозволяє швидко зробити пастилу з яблук. Як правило, в таких приладах передбачені піддони без дірочок, на яких і будуть сушитися фрукти. Якщо такого доповнення немає, то можна придбати спеціальні листи для сушарок або використовувати звичайний силіконовий килимок.

Пастилу можна приготувати з цукром або медом, але ми розповімо, як приготувати десерт без добавок.

Спосіб приготування:

  • Очищені шматочки фруктів потрібно подрібнити до пюре на м’ясорубці або блендером.
  • З отриманої маси потрібно злити сік, а саме пюре розкласти на піддоні тонким шаром.
  • Лоток з вмістом ставимо в сушарку, включаємо прилад і сушимо. Готовність пастили потрібно перевіряти дотиком по центру – якщо продукт не липне, значить, десерт готовий.
  • Теплу пастилу згортаємо рулетом або просто ріжемо на квадратики.
Дивіться також:  Торт Норка крота (Маульвурфторте) – 7 рецептів, як приготувати дуже смачний торт німецької кухні

Натуральна пастила з яблучного пюре

Якщо у вас є вже готове пюре, то процес приготування пастили стає ще простіше. Головне дотримуватися правильний режим теплової обробки. Якщо в будинку сучасна електрична плита, то хвилюватися не варто, а от зі старої газової можуть виникнути труднощі. Але є один секрет, який дозволить не зіпсувати десерт – просто під час сушіння дверцята духовки повністю не закривайте.

Спосіб приготування:

  • У готове яблучне пюре додайте цукор або мед за смаком, збийте, щоб маса збільшилася в два рази.
  • На деко з папером для випічки тонко вилийте солодкий фруктовий склад і сушіть в духовці 6 годин (температура 80°С).
  • Готову пастилу поріжте на шматочки.

З цукровою пудрою

З яблук, солодкого пудри і яєчних білків можна приготувати дуже смачний, але при цьому корисний десерт. Записуйте рецепт, тут все просто.

Інгредієнти:

  • 1,3 кг яблук;
  • три склянки цукру;
  • чотири яєчних білка;
  • 60 г солодкої пудри.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом покладіть фрукти в глибоке деко і потримайте в духовці до м’якості (температура 170°С).
  • Із запечених яблук зробіть пюре. Для цього можна скористатися звичайним ситом.
  • Збийте білки в густу піну, яблучне пюре змішайте з звичайним цукром, потім з’єднайте білкову і фруктову суміш.
  • Деко закрийте пекарської папером і вилийте на неї отриману масу. Розрівняйте її і сушіть в духовці 12 годин (температура 60°С).
  • Готовий десерт розріжте на невеликі шматочки і посипте солодкої пудрою.

Як приготувати на відкритому повітрі

Якщо на дворі влітку щосили прижаривает сонечко, значить, настав час приготування сушених десертів. Так, без духовок і спеціальних електросушарок можна приготувати яблучну пастилу.

Спосіб приготування:

  • Процес приготування почнемо з того, що з яблук знімаємо шкірку, очищаємо їх від насіння і ріжемо на дрібні шматочки. Складаємо часточки в каструлю, наливаємо воду і тушкуємо фрукти до м’якості.
  • Варені фрукти проціджуємо через сито, щоб пішла вся рідина, і перетираємо в пюре.
  • Густу масу розподіляємо тонким шаром на деку з кулінарної папером і ставимо на сонці.
  • Як правило, така технологія сушіння займає від трьох до п’яти днів, на ніч пастилу краще прибирати в будинок. Як тільки верхня сторона підсохне, перевертаємо десерт і залишаємо його під сонячними променями ще на кілька годин.
Дивіться також:  Чізкейк Енді Шеф – класичний рецепт і варіації

Домашня Пастила з яблук з медом

Так як фруктова пастила є натуральним продуктом, і підсолоджувачі повинні володіти такими ж корисними властивостями. Так замість звичайного калорійного цукру краще використовувати живильний вітамінний мед.

Спосіб приготування:

  • Яблука очищаємо, нарізаємо і з водою тушкуємо до м’якості.
  • Потім шматочки фруктів перетворюємо на пюре, додаємо за смаком мед. Також для аромату можна покласти трохи кориці.
  • Ароматну масу розрівнюємо на деко з пергаментом і сушимо в духовці, електросушарці або просто на відкритому повітрі. Час приготування залежить від обраного варіанту сушіння.

Готову пастилу можна зберігати кілька місяців, просто оберніть десерт папером і покладіть в холодильник. Правда залишиться таке ласощі цілим до кінця терміну, питання риторичне.