Печеня з курки — 9 рецептів, як приготувати в мультиварці, в каструлі, в духовці на сковороді і в казані

Печеня з курки — це смачне, ситне і досить економічне блюдо. Зробити його дуже просто, з цим завданням впорається навіть малодосвідчений господиня. Готувати печеню можна в каструлі, сковороди, мультиварці або духовці.

Печеня з курки в каструлі на плиті

Щоб приготувати печеня з курки з картоплею в каструлі, потрібно посуд з щільними стінками, інакше страва може пригоріти.

Для приготування знадобиться:

  • 1 кг курятини;
  • 8-10 картоплин;
  • 2 цибулини;
  • 1 морква;
  • томатна паста;
  • фільтрована вода;
  • сіль;
  • приправи для курки та картоплі;
  • лавровий лист.

Порядок дій:

  • Почистити картоплю, нарізати великими шматками, приправити сіллю, спеціями, влити трохи олії, ретельно перемішати.
  • Подрібнити цибулю, моркву і відправити пассироваться до м’якості.
  • Обробити курятину і покласти до овочів, додати сіль і приправи, готувати до появи золотистої скоринки.
  • Викласти в каструлю м’ясо з овочами, додати картоплю і кілька лаврових листів, влити розведену водою томатну пасту і тушкувати під кришкою до готовності.

Подають печеня з курки гарячим, посипавши дрібно нарізаною зеленню.

З картоплею в мультиварці

Для приготування печені з курки в мультиварці можна взяти будь-частини птиці: гомілки, стегна або крила.

У процесі роботи знадобляться продукти:

  • 350 г курятини;
  • 500-600 г картоплі;
  • цибулина;
  • морква;
  • 300-400 мл кип’яченої води;
  • сіль і приправи.

Послідовність роботи:

  • Вимити курятину, порізати і підсушити, відправити в чашу мультиварки на 5-7 хвилин, встановивши режим смаження.
  • Почистити моркву, цибулю і картоплю. Цибулину дрібно порубати, моркву подрібнити на тертці, картоплю нарізати кубиками.
  • Додати цибулю і моркву до м’яса, посолити, приправити спеціями і смажити ще чверть години.
  • Покласти в каструлю картоплю, влити кип’ячену воду і готувати в режимі гасіння не менше півгодини.

На замітку. Готове блюдо повинне постояти, подавати на стіл через 10-15 хвилин після завершення роботи приладу.

Рецепт приготування по-домашньому

Традиційно печеня по-домашньому готують в духовці, помістивши інгредієнти у форму з високими стінками.

Для роботи знадобиться:

  • 600 г курятини;
  • 10-12 бульб картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 2 моркви;
  • 3-4 помідора;
  • часник;
  • зелень;
  • бульйон або очищена вода;
  • сіль і приправи.
Дивіться також:  Риба під маринадом з моркви і цибулі – 6 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Послідовність дій:

  • Поділити курятину на невеликі шматочки, змішати з сіллю і спеціями.
  • Крупно нарізати картоплю, посолити, приправити спеціями, тиском часником і дрібно посіченою зеленню.
  • Очистити цибулю і моркву подрібнити і припустити на сковороді до м’якості.
  • Порізати часточками томати, додати засмажку і залишити на вогні ще кілька хвилин.
  • У змащену жиром форму викласти картоплю, потім м’ясо, а поверх помістити овочеву засмажку.
  • Влити в блюдо очищену воду або бульйон і відправити в духовку.

Печеня буде готове, коли рідина випарується, а картопля стане м’якою.

Соковите печеня з куркою в горщиках

Можна приготувати печеня по-домашньому в горщиках, додавши до основних компонентів зелений горошок і сметану.

Для приготування знадобиться:

  • куряче філе;
  • картопля;
  • цибулина;
  • морква;
  • зелений горошок;
  • сметана;
  • бульйон або кип’ячена вода;
  • сіль і приправи.

Порядок приготування:

  • Помити куряче філе і нарізати смужками.
  • Почистити цибулину, моркву і картоплю. Цибулю нарізати півкільцями, моркву подрібнити на тертці, картопля нашаткувати кубиками або напівкруглими часточками.
  • Налити на дно кожного горщика трохи олії і викласти блюдо шарами, не забуваючи підсолювати. Спочатку йде картоплю, потім м’ясо, зелений горошок, морква і цибуля.
  • Покласти в кожну порцію столову ложку сметани, залити водою так, щоб вона покрила складові, і відправити горщики в духовку.

Печеня з куркою буде готове приблизно через півтори години.

З додаванням грибів

Любителям грибів обов’язково сподобається це спекотне.

Для приготування страви потрібні наступні продукти:

  • 500 г курятини;
  • 500 г грибів;
  • 8-10 картоплин;
  • цибулина;
  • 100 мл вершків;
  • 100 мл фільтрованої води;
  • кілька лаврових листочків;
  • сіль і приправи.

Послідовність приготування:

  • Почистити гриби, порізати і обсмажити з цибулею до м’якості, не забувши посолити.
  • Нарізати картоплю великими часточками, обробити курятину на порційні шматки.
  • Укласти підготовлені компоненти у змащену жиром вогнетривку форму, додати приправи, лавровий лист, влити вершки, воду і відправити в духовку.
Дивіться також:  Як зварити молочну рисову кашу

На замітку. Печеня з грибами за цим рецептом можна готувати не тільки в духовці, але і на плиті, взявши посуд з товстими стінками.

Ситне блюдо в казані

Якщо серед кухонного начиння є казан, можна зробити в цьому посуді смачне і ситне печеня з баклажанами.

Для приготування знадобиться:

  • 450-500 г курятини;
  • 5-6 бульб картоплі;
  • 3 баклажана;
  • цибулина;
  • 2 моркви;
  • кілька часникових зубчиків;
  • томатна паста;
  • кип’ячена вода;
  • сіль і приправи.

Послідовність дій:

  • Почистити цибулю, моркву, часник, подрібнити і відправити в казан пассироваться на рослинному жирі.
  • Поділити курку на порційні шматки, а коли овочі стануть м’якими, додати її в казан, приправивши сіллю і спеціями.
  • Коли курятина зарум’яниться, ввести порізані кубиками баклажани і тушкувати на середньому вогні 5-7 хвилин.
  • Порізати великими часточками картоплю, додати у спекотне, влити розведену водою томатну пасту і тушкувати під кришкою до готовності.

Перед подачею готова страва має настоятися. Після цього розкласти його по тарілках, посипати свіжою зеленню і подати до обіду.

Печеня з курки на сковороді

Якщо ні казана або каструлі з товстими стінками, можна зробити печеня з куркою на сковороді.

Для приготування потрібно:

  • 350-400 г курячого м’яса;
  • 4-5 картоплин;
  • цибулина;
  • морква;
  • кілька болгарських перців;
  • гострий перець за бажанням;
  • томатна паста;
  • кип’ячена вода;
  • сіль і приправи.

Послідовність дій:

  • Подрібнити ножем цибулину, моркву натерти на тертці, болгарські перці порізати півкільцями.
  • Відправити овочі в сковороду обсмажуватися, а коли вони стануть м’якими, додати шматочки курки, сіль, спеції.
  • Очистити картоплю, порізати часточками і ввести в жарку після того, як курка зарум’яниться.
  • Влити в блюдо розведену водою томатну пасту, накрити кришкою і томити на плиті до тих пір, поки картопля не стане м’якою.

За кілька хвилин до того, як зняти посуд з вогню, можна посипати блюдо рубаною кінзою або базиліком.

Дивіться також:  Плов з перловки – 7 смачних рецептів

Готуємо в томатному соусі

Смачним і ситним вийде печеня з курки в томатному соусі з кабачками.

Для приготування потрібні такі продукти:

  • 450 г курки;
  • 5-6 картоплин;
  • невеликий кабачок;
  • 2 цибулини;
  • морква;
  • 3-4 великих помідорів;
  • кілька зубчиків часнику;
  • гострий перець;
  • сіль і приправи.

Порядок дій:

  • У каструлю з товстими стінками викласти нарізану порційними шматками курятину, посипати сіллю і спеціями, смажити до утворення рум’яної скоринки.
  • Припустити в сковороді подрібнену цибулю, моркву і часник, а коли овочі розм’якшаться, додати порізані кубиками помідори і продовжити готування, посипавши томатний соус гострим перцем.
  • Нарізати напівкруглими скибочками або квадратними шматками картоплю і кабачок, після чого відправити до курятині.
  • Влити в жарку томатний соус, при необхідності додати воду і тушкувати під кришкою, поки картопля не стане м’якою.

Подавати в глибоких тарілках, рясно полив томатним соусом.

Незвичайний рецепт з лимоном і часником

Лимонний сік у поєднанні з часником додадуть курці пікантний смак і аромат.

В процесі роботи будуть потрібні компоненти:

  • 500 г курячого м’яса;
  • 5-7 бульб картоплі;
  • половинка лимона;
  • 4-5 зубчиків часнику;
  • пучок зелені;
  • трохи оливкової олії;
  • вершкове масло;
  • бульйон або кип’ячена вода;
  • сіль і приправи.

Порядок приготування:

  • Вимити курятину, дати обсохнути і порізати шматками.
  • Очистити картоплю і нарізати напівкруглими часточками.
  • Змішати підготовлені компоненти, додати сіль, приправи, розтоплене вершкове масло і викласти у вогнетривкий посуд.
  • Полити печеню бульйоном і відправити в духовку запікатися.
  • Поки готується курка і картопля, дрібно нашаткувати зелень, розчавити пресом часникові зубчики і приправити складові лимонним соком і олією оливи.
  • Коли спекотне буде готове, полити його приготованим соусом і залишити в духовці ще на кілька хвилин.

Спекотне за цим рецептом можна готувати не тільки в духовій шафі, але і в казані, в каструлі або на сковороді.