Печеня зі свинини з картоплею — 7 рецептів приготування

Печеня зі свинини з картоплею прекрасне блюдо, яке ніколи не набридає. Ніжні шматочки м’яса, розварена картопелька – ідеальний варіант сімейної трапези! Розповімо, як готувати страву буквально за півгодини, і як його урізноманітнити.

Печеня зі свинини з картоплею в духовці

Класичне печеня з свинини часто готують в духовці і подають як основна страва на святковому столі. Для рецепту краще брати соковиті частини свинини, а краще всього шийку. Її можна попередньо замаринувати в майонезі або гірчиці – смак тільки покращиться.

Обов’язково накривайте блюдо фольгою або кришкою: інакше воно пересохне.

Для спекотного нам знадобляться:

  • шматок свинини вагою 800 г;
  • кілька великих картоплин (6-8);
  • велика цибулина;
  • сіль, перець за смаком.

М’ясо нарізаємо на великі шматочки і маринуємо в гірчиці з кільцями цибулі. Картоплю нарізаємо на великі шматки. На деко викладаємо м’ясо і картоплю. Приправляємо все майонезом або сметаною, солимо, перчимо. Прикриваємо фольгою або кришкою за розміром форми. Запікаємо все в духовці при температурі 220 градусів 30-40 хвилин. Готову печеню виглядає дуже апетитно: картопля виходить рум’яної, м’ясо тане. Перед подачею краще посипати страву зеленню, а подати з соусом з томатів і кінзи. Їдять страву з теплим білим хлібом, з хрусткою квашеною капустою або маринованими корнішонами.

Загрузка...

У горщиках

Печеня в горщиках в духовці виходить по-справжньому святковим. Томлені шматочки м’яса, пропечений картоплю і шматочки грибів, якщо ви їх любите, вершковий соус – горщики можна подавати порційно, вони виглядають гідно, а готуються елементарно.

 

Свинину завжди слід обсмажувати: інакше вона виходить вареної, обсмажена більш соковита.

Робимо просто:

  • Картоплю очищаємо і ріжемо на великі брусочки.
  • Свинину нарізаємо великими кубиками.
  • Чистимо велику головку ріпчастої цибулі і ріжемо на кубики.
  • Обсмажуємо Свинину з цибулею і грибами на рослинному маслі.
  • В горщики укладаємо шарами м’ясо, картоплю.
  • Заливаємо вершками (на кожен горщик піде приблизно половина склянки вершків).
  • Додаємо гриби.
  • Посипаємо тертим сиром.
  • Відправляємо в розігріту до 220 градусів духовку.
  • Готуємо 20 хвилин.
  • Зменшуємо вогонь до 180 і тушкуємо ще 30-40 хвилин.
  • Спробуйте також:  Куряча грудка — 9 рецептів на сковороді

    Готову печеню їмо теплим прямо з горщиків. Подаємо з домашніми соліннями, салатом зі свіжих овочів і насолоджуємося життям!

    Печеня по-домашньому

    Печеня по-домашньому можна зробити ще цікавіше, якщо крім картоплі та свинини покласти в гусятницю овочі: підійде морква, кабачок, томати і навіть капуста. Блюдо легко готувати на дачі в сезон овочів – рагу виходить чудово ароматним і смачним навіть в холодному вигляді.

    Для такого варіанту жаркого краще купувати нежирну свинину, наприклад, лопатку або філейну частину.

    Як приготувати печеня з овочами?

  • Нарізаємо шматочками картоплю.
  • Свинину ріжемо кубиками.
  • Овочі промиваємо і теж нарізаємо на шматочки.
  • Обсмажуємо все на сильному вогні в сотейнику.
  • Зменшуємо вогонь до мінімуму.
  • Води або бульйону не потрібно: овочі виділять достатньо соку.
  • Тушкуємо до готовності 30-40 хвилин.
  • В самому кінці обов’язково додайте багато свіжої зелені – петрушки, кропу, кінзи або базиліка. За бажанням можна видавити зубчик часнику і покласти лавровий листочок. Таке спекотне виходить чудово ароматним, а їсти його рекомендуємо з ложкою сметани: поєднання вам сподобається!

    Варіант зі свинини з картоплею на сковороді

    Печеня зі свинини з картоплею на сковороді з задоволенням готують чоловіки: складнощів в приготуванні немає, а страва виходить чудовим. Звичайно, м’ясо для печені добре підійде парне, з ніжними прожилками жирку.

    Найсмачніше спекотне виходить на чавунній сковорідці з товстим дном.

    Як готувати печеню на сковорідці?

  • М’ясо і картопля наріжемо великими кубиками.
  • Додамо ріпчасту цибулю.
  • Сковорідку розігріємо.
  • Додамо 50 мл рослинного масла.
  • Дамо йому прогрітися.
  • На розпечену сковороду викладемо картопля, м’ясо, цибуля.
  • Підсмажимо все на сильному вогні.
  • Прикриємо спекотне кришкою і протушкуйте на слабкому вогні до готовності.
  • Страву подають із зеленню, солоної чи копченої рибкою, будь-якими свіжими овочами. В середньому на приготування йде не більше години, а задоволення їдці отримують просто величезна!

    Спробуйте також:  Як смачно замаринувати цибулю - 11 рецептів в домашніх умовах

    Як зробити в мультиварці?

    Печеня зі свинини з картоплею в мультиварці виходить незвичайним, нагадує страви з російської печі. А ще мультиварка істотно заощаджує час: завантажуємо інгредієнти, включаємо режим «Гасіння» і займаємося своїми справами.

    Підказка: спекотне легко готувати на режимі «Відкладений старт»; якщо завантажити ввечері, з ранку буде готовий ситний обід на всю родину.

    Дотримуємося рекомендацій і готуємо:

  • Свинячу м’якоть ріжемо на шматочки, обсушуємо паперовим рушником.
  • Ріжемо на кубики картоплю.
  • Моркву нарізаємо на тонкі кругляшки.
  • На дно мультичаши виливаємо масло.
  • Закладаємо овочі і м’ясо.
  • Ретельно все перемішуємо, солимо і перчимо.
  • Додаємо столову ложку кетчупу.
  • Заливаємо склянкою води або бульйону.
  • Включаємо режим гасіння.
  • Чекаємо сигналу про закінчення роботи.
  • У спекотну можна покласти лавровий лист і будь-які спеції: дуже смачні в страва прованські трави. Таке спекотне виходить з наваристим бульйоном- «юшечкой» і виступає в якості повноцінного першого страви. Ви сміливо можете вибрати для себе оптимальний варіант, додавши більше або менше бульйону. Якщо спекотне вийшло, на ваш погляд, занадто рідким, ситуацію легко виправити, додавши столову ложку борошна. Соус загусне і стане більш щільним (і смачним!).

    З додаванням грибів

    Гриби, свинина і м’ясо — ідеальні компаньйони, та вважаються класикою кулінарії. Спекотне вийде смачним з будь-якими грибами: сушеними, мороженими і навіть маринованими. Кращі, звичайно, білі гриби, але і печериці надають прекрасний аромат, так що розповімо рецепт з ними.

    Діємо за етапами:

  • Гриби обсмажимо з цибулею, поки вода не випарується.
  • М’ясо обсмажимо на сковорідці.
  • Додамо картоплю.
  • Заллємо все курячим бульйоном (не більше склянки).
  • Присолим і додамо спеції.
  • Прожарим на сильному вогні.
  • Убавим все до мінімуму.
  • Протушкуйте все до готовності.
  • Спробуйте також:  Кролик в духовці з картоплею — 7 рецептів, як приготувати ніжне і смачне блюдо

    Спекотне вийде смачніше і щільніше по консистенції, якщо дати воді випаруватися. Але любителям «юшечки» можна залишити бульйон і їсти в напіврідкому вигляді, що дуже смачно! Ідеально гасити печеня в казані або сотейнику з товстим дном. При подачі посипте спекотне зеленню, покладіть ложку сметани і будете неодмінно щасливі.

    Печеня в томатному соусі

    М’ясо і картопля, тушковані в томатному соусі національні страви у багатьох країнах. Чехи, поляки, німці завжди готують м’ясо з томатами. Розповімо, як приготувати печеня і ми. Для приготування кращого томатного соусу варто придбати банку помідорів, консервованих у власному соку. Ну а в сезон, звичайно, підійдуть стиглі та соковиті плоди (ідеальні злегка переспілі, налиті соками зсередини).

    Дотримуємося рецепту і готуємо:

  • Помідори натираємо на крупній тертці.
  • Змішуємо з сіллю, зеленню, двома столовими ложками борошна.
  • М’ясо обсмажуємо на олії до рум’яної скоринки.
  • Кубики картоплі обсмажуємо разом з м’ясом.
  • Тушкуємо м’ясо і картоплю до напівготовності.
  • Заливаємо соусом з томатів так, щоб він повністю покривав наше спекотне.
  • Готуємо на слабкому вогні до готовності м’яса.
  • У самому кінці додаємо лавровий лист.
  • Печеня готова, якщо картопля став м’яким, а м’ясо – буквально тане в роті. Страву подають салат з руколи, пекінської капусти і свіжих огірків.

    Печеня зі свининою можна готувати з будь-якими прянощами, робити його густим або рідким, можна урізноманітнити його копченостями, тушкувати з маринованими огірочками (на манер татарського азу), словом експериментувати від душі. Готуйте із задоволенням, їжте з апетитом!

    Загрузка...