Печериці в духовці – 11 смачних рецептів

Свіжі печериці дуже легко перетворити в оригінальну гарячу закуску. Готувати її найзручніше в духовій шафі. Можна просто запікати гриби зі спеціями або експериментувати з начинками, але з будь-якого рецепту печериці в духовці виходять смачними й незвичайними.

Печериці в духовці, запечені цілком

Інгредієнти:

  • ½ Кіло свіжих грибів;
  • 1 ч. л. бальзамічного оцту;
  • суміш прованських трав за смаком;
  • свіжий часник;
  • оливкова олія;
  • 3 десертні ложки соєвого соусу.

Приготування:

  • Для закуски за таким рецептом краще вибирати дрібні гриби з щільними закритими капелюшками. Їх потрібно добре промити, видаливши всі забруднення, і підрізати ніжки.
  • Висипати гриби в миску, додати оцет, розім’ятий часник (кількість – за смаком) і всі рідкі компоненти. Всипати трави. Сіль додавати не потрібно, її завдання виконає соєвий соус.
  • Гриби будуть маринуватися в ароматної суміші чверть години. В процесі потрібно пару раз їх перемішати.
  • Разом з пряною рідиною перемістити гриби у форму для запікання і відправити її в заздалегідь розігріту духовку.
  • Запікати частування при 190°С близько півгодини. В процесі помішувати і поливати виділяються соками. Печериці в духовці цілком вийдуть рум’яними і помітно зменшаться в розмірі.

Його можна подати як гарячу або холодну закуску, або як гарнір до м’яса.

Рецепт приготування з сиром

Інгредієнти:

  • ½ Кіло грибів;
  • 1 ст. дрібно тертого сиру;
  • 3 ст. л. класичного майонезу;
  • вершкове масло;
  • часник;
  • сіль.

Приготування:

  • Промити всі гриби і вирізати у них ніжки максимально близько до капелюшку. Робити це зручно тонким гострим ножем.
  • Капелюшки викласти у термостійку форму отвором вгору впритул один до одного.
  • У кожну основу вкласти по шматочку вершкового масла.
  • Сир змішати з підсоленим майонезом і додати розім’яту часник.
  • Начинку викласти на гриби поверх олії.

Запікати фаршировані печериці в духовці з сиром 17 – 20 хвилин при 180°С.

З часником і зеленню

Інгредієнти:

  • 12 шт. великих свіжих печериць;
  • 70 г вершкового масла;
  • свіжа зелень;
  • часник;
  • рослинна олія;
  • 2 ст. л. жирних вершків;
  • тертий твердий сир;
  • 1 цибулина;
  • сіль і перець.
Дивіться також:  Тюфтелі в соусі – 15 рецептів приготування в духовці на сковороді і в мультиварці

Приготування:

  • Видалити ніжки з підготовлених печериць таким чином, щоб усередині капелюшків утворилося простір для фарширування. Отримані заготовки викласти у форму і в кожну додати трохи олії.
  • Для начинки в розігрітій олії обсмажити шматочки цибулі з дрібно порізаними грибними ніжками. Додати часник, зелень і вершки. Посолити, поперчити масу і згасити декілька хвилин.
  • Начинити капелюшки з маслом сумішшю з сковорідки.
  • Зверху засипати заготовки тертим сиром. Чим його більше, тим смачніше вийде закуска.

Запікати гриби з сиром і часником в духовій шафі чверть години при 180 – 200°С.

Святкове блюдо з беконом

Інгредієнти:

  • 12 великих грибів;
  • часник сушений;
  • вершкове масло;
  • тертий сир;
  • 5 ст. л. жирних вершків;
  • 12 смужок бекону;
  • свіжий кріп.

Приготування:

  • Промиті і очищені від шкірки гриби позбавити від ніжок і нутрощів. В капелюшку повинно вийти велике заглиблення, але при цьому її потрібно зберегти цілою.
  • Залишилися ніжки дрібно порізати, змішати з сиром (потрібно не менше ½ склянки), сушеним часником, вершками і розм’якшеним маслом.
  • Начинкою наповнити капелюшки. Зверху їх також присипати сиром.
  • Кожну капелюшок з начинкою обернути смужкою бекону.
  • Укласти заготовки в жаротривку форму і прибрати на 20 хвилин у духовку.

Готувати печериці в беконі при 180 – 200°С. Подати з подрібненим кропом. Такі запечені печериці смачно пробувати навіть холодними.

Печериці на шпажках, запечені в духовці

Інгредієнти:

  • півкіло печериць;
  • 1 часникова головка;
  • 80 г класичного майонезу;
  • паприка і сіль.

Приготування:

  • Щільні гриби середнього розміру промити і скласти в пакет. Додати до них часник, майонез, сіль і паприку.
  • Потрясти зав’язаний пакет, щоб маринад рівномірно розподілився по печерицям. Залишити в такому вигляді на 80 хвилин. Шпажки з дерева залити окропом на чверть години. Тоді вони не розтріскаються в духовій шафі.
  • Тепер готуємо гриби в майонезі зі спеціями, нанизавши на шпажки. Укладаємо майбутні шашлички на деко, застелене фольгою й запікаємо печериці близько півгодини в гарячій духовці.
Дивіться також:  Качка з яблуками в духовці – 13 рецептів приготування вдома

Гриби, приготовлені у фользі

Інгредієнти:

  • 800 г грибів;
  • 1 ст. тертого «Російського» сиру;
  • свіжий часник за смаком;
  • сіль, спеції;
  • класичний майонез.

Приготування:

  • З печериць акуратно вирізати ніжки гострим ножем.
  • Капелюшки викласти у форму отвором вгору. В кожну додати потроху подрібненого часнику.
  • Зверху розподілити тертий сир і додати трохи підсоленого майонезу з улюбленими спеціями. Можна замінити сметаною.
  • На кожну капелюшок зверху викласти з вирізаною ніжці.
  • Загорнути заготовки шматочки фольги окремо.

Запікати їх у такому вигляді 40 – 45 хвилин при середній температурі.

Готуємо з курячим філе

Інгредієнти:

  • 450 г великих грибів;
  • 1 голівка білої цибулі;
  • 300 г філе курятини;
  • 5 десертних ложок сметани;
  • рослинна олія;
  • 1 ст. тертого «Голландського» сиру;
  • свіжий кріп;
  • сіль, перець, лаврове листя.

Приготування:

  • Гриби підготувати і позбавити від ніжок.
  • Капелюшки викласти в промаслений круглу форму щільніше один до одного.
  • Філе птиці промити, зварити до готовності з лаврушкой і остудити прямо в бульйоні. М’ясо дрібно порубати і обсмажити разом з цибулею до рум’яності обох інгредієнтів.
  • Додати сметану, сіль, перець і подрібнений кріп. Через пару хвилин зняти сковороду з вогню.
  • Наповнити трохи прохолола масою грибні капелюшки. Зверху присипати сиром.

Готувати частування в духовці 20 – 25 хвилин. Викласти запечені печериці на красиве блюдо і доповнити зеленню.

З м’ясним фаршем

Інгредієнти:

  • 8 – 10 великих свіжих грибів;
  • 150 г свинячого або змішаного фаршу;
  • 1 яйце;
  • вершкове масло і соняшникову олії;
  • спеції для фаршу і сіль.

Приготування:

  • У грибів відокремити ніжки від шляпок. Останні всередині посолити.
  • Залишилися ніжки дуже дрібно порізати. Так само вчинити з очищеним цибулею і підрум’янити ці інгредієнти разом.
  • Підготовлені капелюшки обсмажити на суміші двох видів олій і перекласти їх на деко отвором вгору.
  • Фарш посолити, додати до нього спеції і яйце, змішати з цибульно-грибний обсмаженням.
  • Наповнити фаршем капелюшки.

Запікати частування 25 хвилин при 180°С.

Рецепт в горщиках в духовці

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 400 г грибів;
  • 1 ст. жирних вершків;
  • ½ Ст. тертого напівтвердого сиру;
  • цибулина;
  • сіль, перець і мускатний горіх.
Дивіться також:  Пиріг з фаршем і картоплею в духовці – 7 рецептів

Приготування:

  • Картоплю почистити і порізати невеликими шматочками. Цибулю – півкільцями. Гриби великими шматками. Печериці можна просто розрізати на 4 частини.
  • У такій же послідовності викласти продукти в горщики.
  • Змішати вершки, всі спеції і сіль. Залити цією сумішшю вміст горщиків.
  • Запікати страву 40 – 45 хвилин при 200 – 210°С.
  • Після закінчення цього часу насипати в горщики тертий сир і готувати частування ще 7 – 9 хвилин.

Такий рецепт в горщиках в духовці дозволить приготувати із грибів повноцінні поживний обід на всю родину.

Оригінальні гриби-гриль

Інгредієнти:

  • 400 г печериць;
  • ¼ Ст. класичного соєвого соусу;
  • ¼ Ст. соняшникової олії;
  • сіль, перець, хмелі-сунелі.

Приготування:

  • Гриби вимити, почистити і покласти в глибоку посуд.
  • Залити печериці сумішшю з усіх інших заявлених в рецепті компонентів. Залишити на пару годин в прохолоді.
  • Насадити підготовлені гриби на шпажки і розкласти їх у духовці на спеціальних решітках.

Запікати гриби-гриль 20 – 25 при включеній функції”. Оптимальна температура нагріву духовки – 190 – 200°С.

В сметанному соусі

Інгредієнти:

  • ½ Кіло грибів;
  • головка цибулі;
  • 1 скл. домашньої сметани;
  • ½ Ст. твердого сиру;
  • 1 ст. л. борошна;
  • сіль, спеції;
  • 2 десертні ложки вершкового масла.

Приготування:

  • Щоб приготувати печериці у сметані за таким рецептом, потрібно в першу чергу їх почистити, помити і порізати.
  • Потім обсмажити гриби на вершковому маслі разом з мініатюрними шматочками цибулі.
  • Через 8 – 9 хвилин всипати борошно, додати сметану, сіль і спеції.
  • Довести масу до кипіння і перекласти вміст сковорідки в форму для запікання.
  • Зверху засипати грибну масу тертим сиром.

Запікати частування 7 – 9 хвилин при 190°С. Таке ж блюдо при бажанні можна готувати в майонезі.

Якщо в процесі вирізання ніжок капелюшок гриба ушкодилася, то його краще відкласти і не використовувати для запікання. Інакше основа не буде утримувати начинку. Підійдуть для опублікованих вище рецептів і темні королівські печериці.