Печінка яловича – 11 рецептів приготування

Страви з яловичої печінки прості у виконанні і володіють чудовими смаковими якостями. А також печінка яловича, рецепти приготування якої дуже різноманітні, являє собою дуже корисний продукт, багатий вітамінами, амінокислотами та макроелементами, необхідними для повноцінного функціонування людського організму.

Яловича печінка в сметані

Блюдо, яке відрізняється особливою м’якістю і пікантним смаком за рахунок використання сметанного соусу. Легкість виконання робить його незамінним при зустрічі нежданих гостей або для вечері після важкого дня.

Для приготування потрібні:

  • печінка – 400 г;
  • цибуля – 100 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • сметана – 100 мл;
  • масло (ростить.) – 50 мл;
  • борошно – 20 г;
  • сіль, спеції і зелень – за смаком.

Щоб покуштувати корисного, низькокалорійного і одночасно смачного страви:

  • Базовий інгредієнт обдается окропом, після чого очищається від плівки і викласти на розігріту сковороду.
  • При постійному помішуванні печінка смажиться до зникнення вологи.
  • У сковороду додається подрібнену цибулю, часник, зелень і всі спеції, за винятком чорного перцю.
  • Після додавання ½ склянки рідини вміст сковороди доводиться до кипіння і накривається кришкою.
  • Через 10 хвилин гасіння на слабкому вогні сковороду вливається сметана, всі компоненти солятся і перчатся.
  • В 100 мл води розлучається борошно, щоб не утворювалися грудки, після чого розчин вливається в печінку.
  • На слабкому вогні блюдо тушкується до придбання соусом більш густої консистенції, після чого знімається з плити і настоюється близько ¼ години.
  • Важливо! Цей класичний рецепт ніжною печінки багатьом відомий як бефстроганов з цибулею, невід’ємним інгредієнтом якого є сметана.

    Рецепт по-строгановськи в мультиварці

    Поява мультиварок зробило життя сучасних людей ще простіше, оскільки немає необхідності в постійному контролі за приготуванням. У ній можна приготувати абсолютно будь-яку страву, і печінка по-строгановськи не виняток. Для цього необхідний набір продуктів аналогічний з попереднім рецептом з доповненням з одного помідора.

    При приготуванні:

  • Оброблена печінку і нарізану цибулю обсмажують на маслі в мультиварці на режимі «Випічка» протягом півгодини.
  • За 12 хвилин до завершення програми всипається борошно, а за 5 хвилин – подрібнений томат.
  • У чашу додаються склянку води, сметана, сіль, спеції, після чого встановлюється режим «Гасіння» на 1 годину.
  • За 2-3 хвилини до звукового сигналу додається зелень.
  • Дивіться також:  Гриби по-корейськи – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

    Смажимо з цибулею

    Печінка яловича смажена з цибулею підійде для любителів субпродукту, у яких він завжди під рукою. Що може бути простіше, ніж пересмажити 500 г попередньо нарізані брусочками печінки і 150 г подрібненого лука.

    Однак при приготуванні не можна забувати про ряд нюансів:

    • Цибулю разом з усіма спеціями і сіллю додається до печінки через 15 хвилин обжарювання основного інгредієнта.
    • Весь процес обсмажування становить півгодини: більшу кількість часу може призвести до сухості і жорсткості печінки.

    Варіант приготування в молоці

    Оскільки печінка відноситься до субпродуктів, їй властивий специфічний смак іноді навіть з легкою гіркотою. З цим недоліком допоможе легко впоратися попереднє вимочування в молоці.

    Щоб приготувати страву з 600 г свіжого продукту, будуть потрібні:

    • молоко – 300 мл;
    • борошно – 200 г;
    • печериці – 50 г;
    • цибуля – 100 г;
    • морква – 100 г;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Для приготування низькокалорійної їжі варто скористатися наступними рекомендаціями:

  • Промита печінка ріжеться довільними шматками і замочується в молоці на ½ години.
  • У той час як печінка відмокає в молоці, готуються овочі і гриби.
  • У розігріте масло поміщаються скибочки грибів, цибульні півкільця і морквяна стружка.
  • Овочі та печериці солятся, перчатся і обсмажуються на помірному вогні під закритою кришкою поки не стануть м’якими.
  • Після закінчення відведеного часу шматочки печінки дістаються з молока і обвалюються в борошні.
  • Печінка обсмажується з двох сторін, потім викладається в окрему ємність.
  • Коли всі обсмажені шматочки поміщені в посуд, зверху викладаються овочі і гриби.
  • Вміст каструлі перемішується і може подаватися до столу в якості самостійного або другої страви до гарніру.
  • Печінкові оладки з яловичої печінки

    Оладки, основи яких використана печінка, являють собою страву з чудовими смаковими якостями.

    Щоб приготувати прекрасне доповнення до картопляного гарніру, необхідно придбати такі продукти:

    • печінка – 700 г;
    • яйце – 2 шт.;
    • молоко – 100 мл;
    • борошно – 100 г;
    • сіль, спеції – за смаком.

    В процесі:

  • Оброблений субпродукт ділиться на частини і подрібнюється в кухонному комбайні або за допомогою м’ясорубки.
  • В окремому посуді перемішуються печінкова маса, молоко, борошно, яйця, сіль і спеції.
  • На сковороду з киплячим маслом тісто викладається столовою ложкою, після чого оладки випікаються з двох сторін по 1 хвилині.
  • Дивіться також:  Прості бутерброди – 18 смачних рецептів на швидку руку

    Ніжні печінкові котлети

    Соковиті котлети з печінки, які можуть полонити серця навіть найбільш непримиренних любителів м’яса, готуються аналогічним спосіб і з того ж набору продуктів, що і оладки. Однак для додання страві пишності і легкості після того, як фарш закінчиться, котлети поміщаються в окрему каструлю, заливаються ¼ склянки води, а потім пропарюють близько чверті години на повільному вогні.

    М’яка і смачна печінку для дітей – оладки

    У дитячому раціоні це страва присутня як самостійне.

    Поживні речовини, необхідні зростаючому організму, у великій кількості містяться в печінковому блюді, для приготування якого треба купити такі складові:

    • печінка – 500 г;
    • борошно – 60 г;
    • яйце 1 шт.;
    • цибуля – 100 г;
    • морква – 100 г;
    • сметана – 20 мл;
    • сода – 1⁄2 ч. ложки;
    • сіль – за смаком.

    Щоб зануритися в дитинство і відчути його смак, слід виконати наступне:

  • Підготовлений субпродукт пропускається через м’ясорубку або перемелюється на комбайні разом з цибулею.
  • Морква натирається на дрібній тертці.
  • В окремому посуді змішуються яйце зі сметаною, після чого до них додається цибульно-печінкова маса, моркву, борошно, сода, сіль.
  • Викладається тісто столовою ложкою на розігріту олію.
  • Випікаються на помірному вогні з двох сторін: одна – при відкритій кришці, друга – із закритою.
  • Печінковий торт

    Своєрідні млинці з печінки з пікантною начинкою. Для приготування коржів використовується базовий рецепт для оладок, після чого готується начинка з 200 г цибулі, 200 г моркви, 200 г майонезу і 4 зубчиків часнику. Подрібнена морквяно-цибульна суміш пережаривается, а потім змішується з майонезом і перетертим часником. Начинкою змащуються всі коржі, які складаються гіркою. Незвичайний, але дуже ситний і смачний торт готовий до вживання.

    Паштет з яловичої печінки

    Відмінний сніданок для недільного ранку: коли з чашкою ароматної кави або чаю, стоїть тарілка з шматочками свіжоспеченого хліба, намазаного товстим шаром паштету домашнього виробництва.

    Щоб втілити мрію в реальність, потрібно не так багато:

    • печінка – 500 г;
    • масло вершкове – 50 г;
    • цибуля – 150 г;
    • морква – 100 г;
    • масло (ростить.) – 50 мл;
    • сіль, спеції – за смаком.
    Дивіться також:  Холодець – 12 рецептів приготування

    Весь процес приготування полягає в наступному:

  • Невеликі шматочки добре промитої печінки обсмажують до готовності.
  • Порізану кубиками цибулю і натерта морква окремо пережариваются на сковороді, змащеній олією.
  • В окремий посуд поміщаються печінка, овочі, сіль, спеції і масло, після чого весь вміст розмелюються за допомогою блендера або комбайна до однорідної консистенції.
  • Готовий паштет викласти в посуд і поміщається в холодильник.
  • Відбивні — покроковий рецепт

    Несправедливо забуте блюдо, яке при правильному приготуванні виходить м’яким, а цибульна піджарка може виступати чудовим соусом. Щоб зробити відбивні з 1 кг печінки, знадобитися лише ½ склянки соняшникової олії, ½ склянки борошна, 2 середні цибулини і трохи солі.

    При приготуванні:

  • Печінка обдается окропом і очищається від плівки, після чого нарізають шматочками діаметром в 1 див.
  • Шматки, попередньо накриті плівкою, злегка відбиваються і поміщаються в миску, де протягом 5 хвилин просаливаются.
  • Кожен шматочок обвалюється в борошні і обсмажується з двох сторін на сковороді з товстим дном на слабо-середньому вогні.
  • У сковороду, де смажилася печінка, поміщаються цибульні кільця і обсмажуються.
  • Після готовності цибулі на нього викладаються на 5 хвилин печінкові шматки, після чого все змішується і настоюється близько ¼ години.
  • Гуляш

    Печінковий гуляш з кілограма субпродукту готується практично аналогічно з м’ясним з наступних компонентів:

    • молоко – 150 мл;
    • борошно – 1⁄2 склянки;
    • перець болгарський – 100 г;
    • цибуля – 150 г;
    • морква – 100 г;
    • сметана – 60 мл;
    • паста томатна – 20 мл;
    • часник – 3 зубчики;
    • масло (ростить.) – 60 мл;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Щоб отримати ароматне блюдо з підливою:

  • Шматочки субпродукту після вимочування в молоці протягом півгодини обвалюються в борошні.
  • У сковороді обсмажують півкільця цибулі близько 5 хвилин, після чого до них додається печінку.
  • Через 5 хвилин в сковороду додаються кубики моркви, скибочки перцю і ½ склянки води.
  • Через 10 хвилин гасіння вміст змішується зі сметаною, пастою, подрібненим часником, сіллю і спеціями.
  • Страва буде готова через 15 хвилин.

    Отже, яловича печінка являє собою не тільки корисний, але і універсальний продукт, який можна використовувати для приготування різноманітних страв, улюблених дорослими і дітьми.