Печінка по-строгановськи: класичний рецепт приготування

Закуска, яка прикрасить святковий стіл або повсякденний, припаде до смаку всім і виручить господиню, якщо несподівано нагрянули гості — печінка по-строгановськи. Класичний рецепт допоможе швидко і без праці приготувати ніжну запашну печінку, а різні варіації страви – доповнити та урізноманітнити традиційний варіант бефстроганов.

Класичний рецепт

Класичний рецепт печінки по-строгановськи містить повну інформацію приготування оригінального блюда, того, що колись було розроблено французьким кухарем Андре Дюпоном, служив у графа А. Р. Строганова. Печінка в класичному рецепті використовується яловича або теляча (краще купувати продукт молодого тварини, відрізняється соковитістю, ніжною текстурою і солодкуватим смаком).

Щоб блюдо здивувало унікальним натуральним смаком, не рекомендується його солити і використовувати приправи.

Страва готується з:

  • печінки телячої – 0,5 кг;
  • олії оливкової – 30 мл;
  • сметани – 170 мл;
  • цибулі ріпчастої – 2 невеликих або 1 великий плід;
  • борошна – 2,5 ст. л.;
  • вершків – 1 ст.;
  • перцю, солі – за бажанням і смаком.

Як приготувати печінка по-строгановськи будинку? Для цього попередньо очищену від плівки печінку потрібно нарізати тонкими пластинками, обваляти в просіяної борошні. Очищена цибулина шинкуется як на зажарку або півкільцями.

Після прогріву олії на сковорідці слід опустити в нього цибулю, обсмажити з усіх боків до прозорості, відсунути на краю ємності і помістити на середину підготовлену печінку. Обсмажувати субпродукт слід з обох сторін, до появи ледь помітною золотистої скоринки.

Далі слід залити шматочки печінки вершками і протушкувати на повільному вогні протягом 4 хвилин. Після додається сметана, перчик, сіль і продукт готується ще 4-6 хвилин. Щоб всі інгредієнти з’єдналися в одне блюдо, необхідно потримати печінку під кришкою не менше 20 хвилин.

Загрузка...

Приготування печінки по-строгановськи в мультиварці



 

Спробуйте також:  Смажені крабові палички - 7 смачних рецептів

Мультиварка давно стала невід’ємною помічницею на кухні багатьох господинь. Приготувати печінка по-строгановськи в мультиварці буде зовсім не складно, головне покласти в ємність повний набір продуктів і включити потрібний режим.

З інгредієнтів в чарівну каструлю слід покласти:

  • сметану – 180 мл;
  • кілька гілочок кропу;
  • велику цибулину;
  • зелені пір’я цибулі;
  • яловичу печінку – 750 г;
  • молоко – 500 мл;
  • спеції за смаком.

Очистивши попередньо печінку від плівки, її потрібно нарізати брусочками по 2 див. Вимочити головний продукт в молоці протягом 30 хвилин – це прибере гіркоту і зробить смак більш м’яким. У режимі «мультиповар» необхідно пасерувати нарізану цибулю і помістити зверху печінка, попередньо віджавши молоко. Тушкувати протягом 4-6 хвилин. Далі в блюдо вводиться сметана, і воно продовжує готуватися ще протягом декількох хвилин. Під час приготування печінки в мультиварці, слід періодично помішувати продукти. Спеції і сіль додаються в кінці, разом з дрібно посіченою зеленню.

Рецепт страви в сметані

 

Рецепт печінки по-строгановськи зі сметаною слід взяти на замітку. Він схожий з класичним варіантом страви, але на відміну від нього, сметана в цьому варіанті використовується у вигляді смачного соусу.

Необхідні продукти:

  • середня цибулина;
  • 450 мл сметани;
  • яловича або куряча печінка;
  • соняшникова або оливкова олія;
  • щіпка чорного меленого перцю і солі.

Очищену і вимиту печінка необхідно трохи подрібнити. На розігрітому маслі підсмажити цибулю, нарізану дрібними кубиками і туди ж покласти основний компонент. Після додати спеції, посолити і тушкувати на повільному вогні приблизно 8 хвилин, постійно помішуючи. Слідом заливається соус зі сметани, змішаний з різними прянощами і зеленню (за смаком), після чого страва готується ще 15 хвилин. Під час приготування печінки слід регулювати вогонь на плиті, збавляючи і додаючи його по необхідності.

Спробуйте також:  Меню на новий рік – 27 рецептів та ідей до святкового столу

Печінка з майонезом по-строгановськи

Печінка яловича по-строгановськи буде добре поєднуватися з майонезом, який ідеально замінить сметану і урізноманітнює традиційний смак їжі. Технологічно рецепт страви схожий з звичним класичним варіантом, тільки замість сметани в ньому використовується майонез – калорійний продукт, що відрізняється пікантним смаком. Печінка у майонезному соусі можна подати до відварного картоплі, макаронів і будь-якої каші.

З продуктів слід запастися:

  • морквою – 1 великий коренеплід;
  • яловичої печінкою – 350 г;
  • майонезом з 30% жирності – 200 г;
  • рослинне масло – 3 ст. л.

На прожареному олії підсмажуються по черзі дрібно нашатковану цибулю, моркву, після – очищена печінка. Усе ретельно вимішується і гаситься в ємності до зміни відтінку головного компонента. Після вводяться сіль, спеції і рекомендовану кількість майонезу. Далі страва готується протягом 25 хвилин на повільному вогні під кришкою.

Новий смак класичного страви з грибами

Любителям субпродуктів і грибів вдасться з’єднати смачні ласощі в одній страві. Краще всього брати для цього печериці або білі королівські гриби – вони посилять вершковий смак і зроблять більш поживним страва. Цей рецепт підійде тим, хто стежить за фігурою, але при цьому любить побалувати себе смачною їжею. Страву в результаті виходить надзвичайно ароматним, з ніжним смаком грибів з зеленню і печінкою.

Готується куряча печінка по-строгановськи з грибами з:

  • борошна – 0,5 ст.;
  • молока – 90 мл;
  • печінка – 0,5 кг;
  • печериць (можна будь-який інший гриб) – приблизно 150 г;
  • олії – 100 мл;
  • сметани – 180 мл;
  • розмарину, базиліка та інших улюблених прянощів;
  • солі, чорного перцю.

Готовий субпродукт промивається, нарізають дрібними шматочками і залити молоком. Гриби і цибулю шинкують, після чого обсмажуються на олії (добре додати трохи вершкового масла, яке поліпшить смак підсумкового страви). Печінка слід обсмажити окремо, після чого з’єднати з грибами і цибулею, поперчити, посолити.

Спробуйте також:  Спагеті з грибами у вершковому соусі – 8 рецептів приготування

Отримана суміш гаситься протягом 3 хвилин, після додається сметана. Коли на поверхні сметани з’являться бульбашки, страву потрібно зняти з плити і залишити для настоювання протягом 10 хвилин. Подавати теплим або холодним, як додаток до будь-якої другої страви.

Слушні поради та секрети шеф кухарів



Щоб готування печінки пройшла швидко і легко, можна скористатися порадами відомих кулінарів, які охоче діляться своїми секретами щодо обробки продукту і приготування:

  • Сильно заморожений продукт слід трохи розморозити, після чого помістити в рідину і почати акуратно ножем знімати плівку.
  • Якщо плівка погано знімається, сиру печінку слід ошпарити окропом.
  • Добитися м’якості і соковитості субпродукту допоможе свіже молоко з цукром, куди ненадовго слід помістити печінку.
  • Домогтися золотистої скоринки печінки можна, якщо додати в борошно невелику кількість панірувальних сухарів.
  • Позбутися від неприємного запаху і присмаку ліверу допоможе лимонний сік, який додається в масло в процесі приготування страви.
  • Щоб уникнути згортання сметани її потрібно вводити в блюдо поступово.
  • Поліпшити смак закуски і зробити її пікантною допоможе гірчиця.
  • Приготувати печінка по-строгановськи можна протягом 30 хвилин. Ця страва припаде до смаку багатьом людям – насичене, ніжне, ароматне, воно наситить організм корисними речовинами і потрібною енергією на цілий день. Подається страва переважно з зеленню, як доповнення до гарніру.

    Загрузка...