Печінка свиняча – 6 рецептів на сковороді і в мультиварці, секрети приготування м’якої і смачної свинячої печінки

Печінка – смачний і економний продукт. Рецепти приготування свинячої печінки можна відшукати на будь-який смак. Наприклад, існують різні варіанти ситного гарячого або котлет. Пропонуємо і ми лаконічну, але дуже апетитну добірку страв з цього корисного субпродукту.

Свиняча печінка, смажена на сковороді

Інгредієнти:

  • ½ Кіло свинячої печінки;
  • 2 шт. цибулі-ріпки;
  • 100 мл сметани середньої жирності;
  • рафінована соняшникова олія;
  • сіль;
  • ароматні трави.

Приготування:

  • Печінку промити і очистити від плівок. Залити крижаний солоною водою на пару годин.
  • Знову промити субпродукт та порізати середніми брусочками.
  • Обсмажити подрібнений кубиками цибулю до легкого зарум’янювання.
  • Надіслати до овочу підготовлене м’ясо і при частому помішуванні смажити 6 – 8 хвилин.
  • Залити печінку сметаною, посолити і присипати запашними травами.

Зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати свинячу печінку на сковороді до готовності під кришкою. Вона повинна стати м’якою і ніжною.

Готуємо по-строгановськи

Інгредієнти:

  • ½ Кіло свіжої свинячої печінки;
  • 1,5 ст. натурального несолодкого йогурту;
  • 1 середня морквина;
  • морська сіль;
  • 1 шт. цибулі-ріпки;
  • суміш меленого орегано і базиліка.

Приготування:

  • Заздалегідь вимочити і промити холодною водою печінку. Просушити серветками і нарізати тонкими довгими брусочками.
  • З цибулі і моркви зробити обжарку. Овочі повинні зм’якнути, але не надто зарум’янитися.
  • Відправити до них підготовлені субпродукти і підрум’янити шматочки з кожної сторони.
  • Залити продукти 1 ст. гарячої води зі спеціями і сіллю. Замість неї можна взяти овочевий бульйон.
  • Додати натуральний йогурт несолодкий і тушкувати страву під кришкою близько півгодини на повільному вогні.

Готову печінку з підливою подати з макаронами або іншими сухими гарнірами.

В мультиварці з овочами

Інгредієнти:

  • 4 десертні ложки томат-пасти;
  • кухонна сіль;
  • 2 – 4 листки лаврушки;
  • ½ Л гарячої води;
  • соняшникова олія;
  • 350 г солодких перцю різного кольору;
  • 700 г свинячої печінки;
  • 3 шт. цибулі-ріпки.
Дивіться також:  Чахохбілі з курки по-грузинськи – 9 рецептів

Приготування:

  • Кілька годин вимочувати печінку в підсоленій воді, періодично змінюючи рідина.
  • Нарізати субпродукт великими кубиками, приблизно однаковими за розміром.
  • Всі овочі помити, почистити і дуже дрібно порізати.
  • Включити мультиварку в режим смаження і залити в неї масло.
  • Коли жир добре розігріється, всипати в нього овочі по порядку – цибулю, моркву і перець. Готувати масу по 5 – 6 хвилин після засинання кожної нової порції продуктів.
  • Додати печінку, все перемішати і готувати 12 хвилин. Не смажити продукти до рум’яності.
  • Додати воду з лаврушкой і томат-пастою, залити соусом. Перевести пристрій в режим гасіння і готувати під кришкою 20 – 25 хвилин.

Солити печінку варто тільки в самому кінці приготування. Інакше продукт вийде жорстким.

Печінка свинна зі сметаною

Інгредієнти:

  • 600 г свинячої печінки;
  • 1,5 скл. домашньої сметани;
  • 2 цибулини;
  • 1,5 ст. жирного молока;
  • запашні спеції та трави;
  • масло.

Приготування:

  • Зняти зі свинячої печінки плівку і крупно порізати м’якоть. Залити субпродукт молоком на півгодини.
  • Викласти шматочки на друшляк і обсмажити їх на розігрітій олії. Посолити, приправити обраними травами.
  • Додати цибулю і сметану. Смажити продукти ще 3 – 4 хвилини.
  • Залити вміст сковорідки водою, щоб вона повністю покрила печінку. Гасити частування 17 – 20 хвилин під кришкою.

Готову печінку, тушковану зі сметаною, подати з будь-яким гарніром або просто з домашнім пшеничним хлібом.

Як смачно згасити з картоплею

Інгредієнти:

  • по 1 великій цибулині і моркви;
  • 250 г свинячої, заздалегідь вимоченої в молоці, печінки;
  • 6 картопляних бульб;
  • масло, велика сіль і приправи за бажанням.

Приготування:

  • Овочі, крім картоплі, подрібнити і засмажити до рум’яності.
  • Відправити до них невеликі шматочки печінки. Посолити і приправити приправами.
  • Додати в сковорідку кубики картоплі і все залити підсоленою водою. Гуща в сковороді повинна бути покрита рідиною приблизно на 2/3.
  • Закрити ємність кришкою і тушкувати страву на невеликому вогні до м’якості основного інгредієнта.
Дивіться також:  Риба з овочами – 14 рецептів, як приготувати в духовці, в мультиварці і на сковороді

Точний час приготування частування буде залежати від розміру шматочків печінки.

Котлети з свинячої печінки на сковороді

Інгредієнти:

  • ½ Кіло свіжої свинячої печінки;
  • 5 десертних ложок борошна;
  • 1 яйце;
  • 250 р свіжого свинячого сала;
  • цибуля за смаком;
  • гранульований часник;
  • сіль і масло для обсмажування.

Приготування:

  • Відразу нарізати субпродукт шматочками і замочити на кілька годин у підсоленій воді. Обсушити рушниками з паперу.
  • Додати до печінки шматки сала і цибулі.
  • Разом перекрутити продукти за допомогою м’ясорубки або подрібнити блендером.
  • В отриманий фарш додати яйце, сіль,
  • Добре перемішати вийшло густувате тісто.

Ложкою викладати масу в сковороду з маслом і смажити до рум’яності.

Причини, чому гірчить свиняча печінка після приготування

Поблизу від печінки розташований жовчний міхур, а в ній самій – протоки, по яких проходить жовч.

Якщо в процесі оброблення м’ясник неправильно видалив сусідній орган, то субпродукт може бути зіпсований.

Потрапила в нього жовч буде давати сильну гіркоту, незалежно від того, яким чином була приготована печінку. Вона псує готову страву і робить його практично неїстівним.

Не завжди присутність гірчинки в готової печінки є помилкою м’ясника, разделывавшего тушу. Буває, що помиляється і сам кулінар. Наприклад, не вирізає жовчні протоки. При обробці субпродукту обов’язково потрібному видалити всі зеленуваті ділянки шматка. Саме цей відтінок характерний для розлилася жовчі.

Секрети приготування м’якою і смачною свинячої печінки

Господинь завжди цікавить не тільки, чому гірчить печінка, але також, як це запобігти або виправити вже з’явилася проблему. Щоб не зіпсувати страву, треба правильно підготувати субпродукт.

Крім вирізання жовчних проток, потрібно також печінку промити крижаний чистою водою і позбавити від плівки. Це зручно робити дуже гострим і широким ножем.

Дивіться також:  Як варити манти – 5 способів приготування в каструлі, в мантоварке, в мультиварці і в пароварці

Сама свиняча печінка по структурі досить жорстка і груба. Виправити це дозволить тривале вимочування продукту.

  • Його можна залити на кілька годин звичайною водою (підсоленій) або ж холодним молоком. Жирність молочного продукту не має значення. Після такої процедури вдасться приготувати дійсно м’яке і ніжне частування.
  • Якщо часу на тривале вимочування субпродукту у господині немає, то можна правильно підготувати його і всього за кілька хвилин. Для цього потрібно поварити печінку 1,5 – 2 хвилини в підсоленому окропі. Залишиться викласти м’ясо на друшляк, остудити і продовжити його приготування.

Якщо господиня вже приготувала свинячу печінку і помітила, що готове блюдо гірчить, то виправити ситуацію буде дещо складніше. Можна зробити це за допомогою великої кількості овочів. Тоді треба буде залити вже готові шматочки печінки гарячою водою, додати терту моркву, кубики цибулі, 1 – 2 ч. л. цукрового піску і тушкувати на мінімальному вогні до випарювання рідини. Можна використовувати і будь-які спеції. Наприклад, додати будь-який з кольорових перців, орегано, сушені овочі і гранульований часник.