Печиво кураб’є – 7 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Про право називатися винахідниками цього ласощі борються Туреччина, Сирія, Франція, Греція, Азербайджан, Крим і ще ряд східних держав. Його популярність настільки велика, що важко знайти людину, яка в своєму житті не пробував би печиво кураб’є. Рецепт приготування настільки простий, що його легко повторити в домашніх умовах, як це роблять багато татарські і турецькі господині, випікаючи до свят.

Чому печиво кураб’є так називається

За легендою кухар одного перської султана повинен був приготувати десерт, тільки в його розпорядженні не виявилося інгредієнтів для традиційних східних солодощів, на кухні були тільки цукор, масло, яйця і борошно. Тоді, щоб не накликати на себе гнів правителя, винахідливий поварешка придумав спекти печиво у формі квітки, додавши в тісто трохи шафрану і обвалявши готову випічку в цукровій пудрі. Так з’явилося перше кураб’є.

Якщо прийняти, що це зовсім не легенда, а дійсна історія мала місце бути, то стає очевидним і зрозумілим, чому пісочне печиво, яке з’явилося на Сході і стало улюбленим у всьому світі, так називається. Адже в перекладі з арабської «кураб’є» або «хурабье» означає солодкість.

Але є ще два тлумачення цього слова. За ще однією версією назва кураб’є походить від прикметника ġarīb — дивний, чужий, екзотичний. І дійсно, така насолода була більш ніж екзотичної для східної кухні. У XVI столітті в Туреччині слово «kurabiye» означало маленьку дрібничку, тому так і називали невелике розсипчасте печиво.