Перлова каша – як варити? 8 рецептів приготування смачних

Найчастіше перлова крупа входить до складу супів, але не готується як окрема каша. Господиням не варто забувати, що з цього корисного продукту виходять смачні і поживні бюджетні гарніри. Якщо додати до крупі м’ясо або гриби, то й зовсім вдасться приготувати повноцінний ситний обід з перловою кашею. Як варити обговорювану крупу, і з якими добавками вона добре поєднується, розказано далі.

Як правильно варити перловку?

 

Щоб заплановане блюдо в результаті вийшло по-справжньому смачним, потрібно знати кілька секретів його варіння, а також правильно вибирати крупу. Для каш ідеально підходить голландський сорт перловки. Він швидко розварюється, виходить м’яким і ніжним. А класичні сорти продукту краще залишити для супів.

Зразкові пропорції

Щоб страва мала приємну розсипчасту структуру, потрібно уважно стежити за пропорціями крупи і рідини. Якщо продукт попередньо довго замочувався, то на 1 ст. сипучого інгредієнта береться 1 л рідини. При варінні без замочування кількість води, потрібно збільшити у 1,5 рази.

Скільки часу варити?

Точний час приготування каші також буде залежати від того, лишалася чи крупа у воді перед кулінарним експериментом. Якщо господинею був обраний підхід з тривалим замочуванням (не менше 6-7 годин), то варитися каша буде всього півгодини. Після цього їй потрібно лише трохи настоятися.

При короткочасному замочуванні (2-3 години) нудитися під кришкою страва буде 45-55 хвилин. При цьому нагрів плити повинна бути мінімальною.

Перлова каша на гарнір

Низькокалорійним страва вийде, якщо готувати його на звичайній фільтрованій воді. Рідини потрібно використовувати 630 мл Інші інгредієнти: 1 ст. перлової крупи, сіль за смаком, шматочок масла.

  • Перловка промивається до чистої води і залишають набухати на всю ніч.
  • Підготовлений продукт заливається свіжої рідиною і вариться 35 хвилин. У ємність відразу ж додається сіль і масло.
  • Дивіться також:  Індичка у вершковому соусі – 8 рецептів приготування в мультиварці, в духовці на сковороді

    Смачно доповнити гарнір асорті з огірків, болгарського перчика і томатів.

    З додаванням м’яса

    Більш ситним і поживним частування зробить додавання м’яса. Наприклад, м’якоті свинини. Інгредієнти: 650 г м’яса, 1,5 ст. перловки, цибулина, кисле яблуко, морква, сіль, суміш приправ для свинини.

  • Шматочки м’яса з прошарками сала обсмажуються на сковороді без масла. Вистачить вытопившегося жиру. Коли на скибочках з’явиться золотава скоринка, можна перекладати їх в гусятницю.
  • На ставшемся жирі пассируется подрібнену цибулю і тонкі брусочки моркви. В останню чергу до зазначених продуктів додаються маленькі кубики яблука. Маса солиться, посипається спеціями.
  • Овочі перекладаються до м’яса. Зверху висипається крупа. Водою продукти заливаються таким чином, щоб вона вийшла приблизно на 1 див вище.
  • Перлова каша з м’ясом буде нудитися до готовності (без кришки) 60-70 хвилин.
  • Щоб зробити частування ще смачніше, варто по закінченні часу накрити гусятницю і відправити її на півгодини у гарячу духовку.

    Рецепт приготування з тушонкою

    Замість свіжого м’яса для обговорюваного страви можна використовувати і свинячу тушонку. Достатньо буде однієї стандартної банки. Інші інгредієнти: 1 ст. крупи, 2 цибулини, 2,5 ст. фільтрованої води, пари часникових зубків, 2 середніх морквини, сіль, суміш перців.

  • Перловка замочується у воді на 8-10 годин.
  • У глибокій чавунній сковорідці розігрівається тушонка з усім вмістом банки. Туди ж відправляється дрібно нарізану цибулю, часник і морква. Разом інгредієнти обсмажуються 7-8 хвилин.
  • Розмокла крупа вариться 10-15 хвилин в солоній воді. Далі вона разом з частиною води переливається в сковорідку до піджарки. Можна досолити страву.
  • Нудиться частування півгодини під закритою кришкою.
  • Перед подачею до столу каша повинна настоятися 15-20 хвилин.

    Перловка з грибами

    Такий варіант страви може стати і гарніром, і самостійним обідом. Інгредієнти: 830 мл фільтрованої води, 230 г крупи, 230 г свіжих печериць, морквина, сіль, луковичка, грибна приправа.

    Дивіться також:  Гарячі закуски – 24 рецепта приготування на святковий стіл

  • Помита крупа замочується на півгодини, після чого відправляється варитися в підсоленій воді. Готуватися вона буде близько години. Рідина за цей час повинна повністю випаруватися.
  • Подрібнені цибуля та морква страхуються до рум’яного кольору. Краще всього готувати їх на вершковому маслі.
  • До готової піджарки додаються гриби і приправа. Разом інгредієнти готуються ще 7-8 хвилин.
  • Вміст сковорідки викладається в каструлю з кашею. Частування добре перемішується, солиться і залишають настоятися півгодини.
  • Можна вдосконалити такий рецепт перловки. Наприклад, додати в піджарку червоний болгарський перчик і/або томати.

    Молочна перлова каша

    Обов’язково варто приготувати самостійно улюблене блюдо Петра I. Їм була саме перловка на коров’ячому молоці. Інгредієнти: 1 ст. крупи, 2 великі ложки вершкового масла, щіпка солі, велика ложка цукрового піску, 900 мл молока.

  • Перловка замочується в холодній воді на всю ніч. Вранці вона добре промивається і вариться 12-14 хвилин в солоній воді.
  • Далі злегка розварений продукт відкидається на друшляк і відправляється в кипляче молоко.
  • Каша солиться, присипається цукром.
  • Ще через 15 хвилин ємність з частуванням переставляється на водяну баню і нудитися на ній 2,5-3 години.
  • Якщо у господині є запас часу, можна збільшити термін приготування страви до 6-7 годин.

    З куркою

    Добре поєднується з кашею з перлової крупи і курятина. Інгредієнти: 280 г крупи, 1-2 цибулини, 320 г курки, 2 морквини, сіль, бульйон, часник за смаком і спеції для плову.

  • Промита перловка замочується в холодній воді на пару годин.
  • Невеликі шматочки курки добре обсмажуються разом з подрібненою цибулею, морквою і часником на олії. Маса відразу солиться і присипається приправами.
  • В гусятницю перекладається вийшла піджарка з птиці та овочів. Зверху розподіляється підготовлена крупа.
  • Продукти потрібно залити бульйоном таким чином, щоб він вийшов вище приблизно на 1 див.
  • Варитися каша буде під кришкою до повного випаровування бульйону.
  • Дивіться також:  Скумбрія, запечена в духовці з овочами, – 7 смачних рецептів

    Готова перловка досаливается за смаком.

    Перловка з гарбузом

    Овоч краще всього брати свіжий – без шкірки і насіння. Інгредієнти: 1 ст. крупи, 1,5 ст. фільтрованої води, 320 г м’якоті гарбуза, сіль, цибуля, солодкий перчик, 2 томата.

  • Крупа замочується у воді на 4 години.
  • Спочатку в сковороді обсмажується цибуля і морква (подрібнені), потім вони готуються вже разом з кубиками гарбуза, перцю і томатів.
  • Овочі тушкують до м’якості на повільному вогні.
  • Перловка відварюється в солоній воді до повної готовності.
  • Залишається лише кашу перекласти в сковорідку до овочів, перемішати і згасити інгредієнти разом ще 7-8 хвилин.
  • За смаком у страву можна додати роздавлений часник.

    Як приготувати в мультиварці?

    «Розумна каструля» трохи спростить процес приготування обговорюваної «примхливої» каші. Інгредієнти: 1 ст. крупи і в 2 рази більше бульйону, сіль за смаком.

  • Перловка замочується у воді на пару годин, після чого переводиться в чашу приладу і заливається будь бульйоном.
  • До крупі відразу ж додається сіль. Можна покласти за смаком і вершкове масло.
  • Готується страва в режимі молочної каші.
  • З зазначеними пропорціями рідини і сухих компонентів частування виходить розсипчастим.