Перловка – 24 рецепта приготування в домашніх умовах

Перлова крупа – рідкісна гостя в меню сучасних господинь. Це крупа незаслужено забута кулінарами, адже вона може стати основою безлічі смачних і корисних страв. Нижче опубліковано більше 20 вдалих рецептів приготування перловки.

М’ясний суп з перловкою і солоними огірками

Інгредієнти: півкіло яловичини на кістці, 4 середніх картоплини, по 1 шт. моркви і цибулі, 80 г перлової крупи, 4 невеликих кислих огірка і півсклянки розсолу, 3 пасти з помідорів, сіль, спеції.

  • Крупа на 3 години заливається крижаною водою.
  • З м’яса на кісточці вариться бульйон, потім проціджують. М’ясо зрізати з кістки і повертається в бульйон.
  • Набрякла перловка промивається, відправляється до яловичині.
  • Через 20 – 25 хвилин можна додавати все довільно подрібнені овочі. У тому числі – кубики кислих огірків.
  • У процесі варіння з рідини постійно знімається піна.
  • Залишається додати розсіл, пасту, сіль і спеції.

Розсольник з перловкою і солоними огірками смачно подавати з жирною сметаною.

Як смачно приготувати крупу на гарнір?

Інгредієнти: половина склянки крупи, морква, помідор, сіль, цибулина, 2,5 ст. очищеної води, приправи, вершкове масло.

  • Щоб каша на гарнір вийшла смачною, потрібно знати, як варити перловку правильно. Крупа заливається водою і відправляється на вогонь на 45 хвилин. Далі з перловки зливається вода, додається сіль і вершкове масло.
  • З подрібнених овочів готується піджарка. Спочатку на сковорідку висипаються цибулю з морквою. Потім до них додається помідор. Разом компоненти тушкують під кришкою 10 – 12 хвилин.
  • З піджаркою змішується крупа.

Залишилося додати в блюдо улюблені спеції і подати його до столу в якості гарніру.

Перловка з тушонкою в мультиварці

Інгредієнти: 2 ст. замоченою на ніч перловки, 5 ст. фільтрованої води, цибулина, стандартна банку яловичої тушонки, морквина, 2 ч. л. солі, ароматні трави.

  • Промита з ранку перловка на 3 – 4 хвилини заливається окропом.
  • В чаші пристрою подрібнені овочі смажаться у відповідній програмі до рум’яності.
  • До обжарке перекладається тушонка разом з жиром.
  • Після перемішування додається підготовлена крупа.
  • Все заливається водою.

У програмі для гасіння обговорюване блюдо з тушкованим м’ясом в мультиварці готується 90 – 100 хвилин. Приблизно через півгодини додається сіль і ароматні трави.

Суп-харчо з перловою крупою

Інгредієнти: 320 г яловичини, половина склянки перловки, часник за смаком, картоплина, 2 ст. л. соусу ткемалі, цибулина, 3 солоних огірка, по щіпці меленого чорного перцю і хмелі-сунелі, сіль.

  • Крупа промивається холодною водою. Потім заливається окропом.
  • М’ясо ріжеться середніми кубиками і поміщається в каструлю з водою. Перший бульйон зливається. До яловичині виливається 2 л свіжої води. М’ясо вариться до готовності.
  • З перловки зливається вода. Вона додається до яловичині.
  • Хвилин через 20 можна закладати в суп картопляні кубики.
  • Після нього в каструлю відправляється піджарка з подрібненого цибулі, часнику, моркви, терті солоних огірків і ткемалі.
  • Залишається проварити суп ще 6 – 7 хвилин, посолити, додати спеції.

До столу страву подається зі свіжою зеленню.

Плов з перловки з м’ясом

Інгредієнти: півкіло яловичої м’якоті, 1 ст. перловки, 2 цибулини, 1 ст. л. пасти з томатів, морквина, стручок гострого перцю, головка часнику, по 1 ч. л. барбарису, зіра, сіль за смаком.

  • М’ясо без плівочок і жир рубається невеликими скибочками.
  • Овочі нарізати соломкою.
  • Інгредієнти відправляються в казан і обсмажуються до рум’яності. Туди ж викладається томатна паста і всі приправи. Додається часникова головка без верхньої лушпиння.
  • Залишається вилити в казан гарячу воду, щоб вона піднімалася над м’ясом на пару сантиметрів.
  • Після закипання маса солиться і гаситься 40 – 45 хвилин.
  • Промита і обсушенная крупа пару хвилин смажиться на сухій сковорідці при частому помішуванні, потім викладається на м’ясо з овочами.
  • Додається ще вода, рівень якої повинен підніматися над крупою на пару сантиметрів.

Під кришкою плов з перловки нудитися 45 хвилин до повного випаровування рідини.

Готуємо котлети з перлової крупи

Інгредієнти: 1 ст. перловки, 3 дольки часнику, сіль, 220 г цибулі і моркви, приправи, борошно.

  • Крупа вариться до готовності будь-яким зручним способом. Солиться.
  • До м’якості і рум’яного кольору на маслі обсмажують подрібнені овочі.
  • Перловка з’єднується з піджаркою і подрібнюється блендером. До неї додається сіль, приправи, роздавлений часник.
  • З отриманої маси ліпляться котлети. Кожна з них його панірують борошном.

Готувати котлети краще на чавунній сковороді з добре розігрітою олією.

Грибний суп з перловкою

Інгредієнти: півсклянки перлової крупи, 340 г заморожених печериць, 1,5 л очищеної води, 3 картоплини, цибулина, половинка морквини, 2 ст. л. пасти з томатів, сіль.

  • Перловка на півгодини замочується в холодній воді, після чого відварюється до напівготовності і добре промивається.
  • Підготовлені гриби відправляються в закипілу воду разом з підготовленою крупою.
  • Після наступного закипання в каструлю висипаються кубики картоплі, додається піджарка з цибулі і моркви, перемішана з томатною пастою.
  • Грибний суп вариться до м’якості картоплі і готовності крупи.

У самому кінці приготування страву за смаком солиться.

Рецепт приготування з грибами

Інгредієнти: по склянці перловки і варених лісових грибів, з великої морквині і цибулини, 40 г ядер волоських горіхів, 20 г вершкового масла, сіль, 1 ст. л. порошку з сухих грибів, суміш перців.

  • Крупа замочується на цілу ніч, вранці промивається.
  • У утятнице обсмажуються всі подрібнені овочі до рум’яності. До них викладаються рубані горіхи, сіль, промита крупа, суміш перців.
  • Продукти заливаються гарячою водою. Вона повинна повністю покрити перловку.
  • Під закритою кришкою частування вариться 25 хвилин.
  • Потім блюдо висипається грибний порошок, викладаються варені гриби і масло.

Залишилося готувати перловку з грибами 10 – 12 хвилин.

Як приготувати перловку з овочами

Інгредієнти: 2 ст. перловки, по 2 шт. моркви та цибулі, сіль, склянка консервованого зеленого горошку, сіль, перець.

  • Крупа промивається теплою водою до прозорості, потім замочується на півгодини. Далі перловка обсмажується на сковорідці до появи приємного горіхового аромату.
  • Спочатку на розігрітій олії у сковорідці смажаться кубики цибулі і терта морква. Потім до них викладається горошок разом з рідиною. Маса гаситься ще 6 – 7 хвилин.
  • У сковороду додається підготовлена крупа і вода, яка повинна повністю закрити продукти.

Перловка з овочами тушкується на повільному вогні 50 – 60 хвилин. За 10 хвилин до готовності додається сіль, перець.

Смачна каша з перлової крупи

Інгредієнти: 1 ст. перловки, 5 ст. очищеної води,1/2 ч. л. солі, шматочок вершкового масла.

  • Крупа ретельно промивається і засипається в каструлю з 3 склянками киплячої води. Перловка має 3 – 4 хвилини покипіти рідини.
  • Крупа відкидається на друшляк, після чого закладається в свіжу киплячу воду (2 склянки). Рідина солиться.
  • На повільному вогні каша вариться до загустіння.

Можна приготувати за такою ж схемою смачну перловку в мультиварці.

Перловка з куркою

Інгредієнти: середня курка, 430 г перлової крупи, 2 морквини, цибулина, спеції, майонез, сіль.

  • Курка рубається на шматки, натирається спеціями і майонезом. Птах буде маринуватися не менше години.
  • Крупа ретельно промивається і на годинку заливається крижаною водою.
  • Морква з цибулею подрібнюються, смажать до золотистого відтінку на розігрітому маслі.
  • Підготовлена перловка розкладається по промасленному листу. Разом з нею розподіляється і овочева піджарка.
  • Виливається солона гаряча вода, яка повинна повністю покрити крупу.
  • Нагору кладуть шматки птиці.

Блюдо запікається близько години при 190 – 200 градусах в духовій шафі.

Страва італійської кухні – перлотто

 

Інгредієнти: 120 г курятини, 80 г перловки, по 35 г вершкового масла і зеленого консервованого горошку, зубок часнику, ½ ст. л. борошна, 50 г шинки, підлогу-літра курячого бульйону, сіль, 2 ст. л. рослинного масла.

  • Заздалегідь замоченная перловка вариться в бульйоні до готовності. Солиться. В крупу виливається рослинне масло з розчавленим часником.
  • Розм’якшене масло розтирається з борошном і забирається в холодильник.
  • У кашу додається горошок. Вона підігрівається. У масу викладається охолоджена суміш борошна і масла.
  • Шматочки філе і шинки смажать до готовності.

Перловка розкладається по тарілках. Зверху розподіляється обсмажене м’ясо зі сковорідки.

Салат з м’ясом і огірками

Інгредієнти: 90 г крупи, 220 г яловичини, цибулина, великий свіжий огірок, 160 г сметани, 1 ст. л. соєвого соусу, свіжий кріп.

  • Перловка і яловичина варяться до готовності.
  • Крупа остуджується і відправляється в салатник. До неї додається нарізане брусочками м’ясо.
  • Огірки і цибулю ріжуться мініатюрними кубиками.
  • Для заправки з’єднується сметана і соєвий соус.
  • Всі продукти змішуються, поливаються заправкою.

У такому салаті відмінно поєднується перловка з м’ясом. Замість яловичини можна брати відварну свинину.

Перлова каша в горщику в духовці

Інгредієнти: 620 г жирної яловичини, стакан з гіркою перловки, 2 цибулини, 60 г вершкового масла, жменю рубаної петрушки, часник, сіль, перець.

  • Крупа промивається, заливається водою і залишають на 4 години.
  • Яловичина ріжеться мініатюрними шматочками.
  • Цибулю нарізати тонкими полуколечками і обсмажується з м’ясом на сильному вогні, поки на останньому не з’явиться рум’яна кірочка.
  • Маса з овочів і м’яса розкладається по горщикам. Додається сіль, перець, роздавлений часник.
  • Зверху розподіляється підготовлена перловка.
  • Всі продукти заливаються окропом.
  • Під кришками горщики залишаються в духовій шафі на півгодини при 210 градусах, потім ще на 1 годину при 170 градусах.

В остигає духовці ємності залишаються ще на півгодини. Подається страва з вершковим маслом і рубаною петрушкою.

Варіант приготування з сухофруктами

Інгредієнти: 1 л очищеної води, 50 г перловки, 25 г чорносливу без кісточок, жменю ядер волоських горіхів, 8 шт. кураги, цукор, 40 г темного родзинок, вершкове масло.

  • Перловка заливається водою, доводиться до кипіння. Рідина зливається, продукт промивається. Крупа знову заливається водою і доводять до кипіння. Процедура повторюється не менше 3 разів.
  • Сухофрукти промиваються, запарюються окропом для розм’якшення і нарізати невеликими шматочками. Далі вони обсмажуються на вершковому маслі. Туди ж додаються рубані волоські горішки, цукор. Останній повинен розтанути і стати золотистим.
  • Суміш з сковорідки перекладається до майже готової каші.

Частування вариться ще 10 – 12 хвилин.

Томатний суп з перловкою

Інгредієнти: 2 ст. звареної перлової крупи, 4 помідора, 2 морквини, цибулина, сіль, цукор, 2 ст. л. олії оливи, перець, пучок зелені.

  • Помідори ріжуться часточками, заливаються 1,5 л води і варяться в солоній воді до м’якості. Далі маса перебивається блендером.
  • Овочі, що залишилися подрібнюються, обсмажують на оливковій олії і перекладаються до томатного пюре.
  • Туди ж переміщається варена перловка.
  • Коли овочі будуть повністю готові, страва солиться, перчится, в нього додається трохи цукру за смаком.

Готовий суп з перловкою і помідорами прикрашається зеленню.

Крупа, запечена в духовці зі свининою

Інгредієнти: 630 г свинини, цибулина, 1 ст. перлової крупи, велика сіль, спеції.

  • Лук ріжеться кубиками і обсмажується на розігрітій олії до рум’яності.
  • М’ясо нарізати середніми шматочками і разом з цибулею викладається в горщик. Зверху виливається вода з сіллю і спеціями.
  • Додається добре промита перловка.
  • Горщик покривається фольгою і забирається в духову шафу, розігрітий до 190 градусів.

Страва готується 110 – 120 хвилин.

Збірна солянка з перловкою

Інгредієнти: 4 ст. л. перловки, 330 г свинини і яловичини на кістці, курячих сердечок, курячого м’яса, 90 г корейки холодного копчення і копченої ковбаси, 3 помідора, по морквині і цибулині, солоний огірок, половинка лимона, сіль, спеції, 3 ст. л. пасти з помідорів.

  • Перловка з вечора промивається і залишають набухати у воді. Вранці крупа вариться до готовності.
  • Всі свіжі м’ясні продукти відварюють до готовності. А копчені нарізати соломкою. Свинина і яловичина варяться разом. Бульйон від них залишається.
  • Для засмажки на розігрітій олії готуються подрібнену цибулю, моркву. Коли вони стануть рум’яними, додаються шматочки помідорів, тертий огірок і паста з томатів.
  • У м’ясний бульйон закладаються всі нарізані підготовлені м’ясні продукти, перловка і овочева зажарка.
  • Через 10 – 12 хвилин варіння суп солиться, приправляється спеціями. Залишилося готувати його ще 5 – 6 хвилин.

Подається суп з часточками свіжого лимона.

Класична армійська каша

Інгредієнти: 160 г крупи, 260 г свинини, зубок часнику, сіль, 1 ст. л. пасти з томатів.

  • Промита і підсушена крупа обсмажується на сухій сковороді до появи горіхового аромату. Далі вона відправляється варитися в солоній воді.
  • Для начинки шматочки свинини початку обсмажуються, потім солятся, змішуються з томатною пастою і подрібненим часником. Тушкують до готовності.
  • Перлова каша перемішується з вмістом сковорідки.

Страва подається до обіду гарячим.

Салат з перловкою, куркою і кукурудзою

Інгредієнти: ½ склянки вареної перловки, маринований огірок, половинка червоної цибулі, варене куряче стегно, 5 ст. л. консервованої кукурудзи, варене яйце, сіль, майонез.

  • М’ясо знімається з кістки і ріжеться кубиками. Також подрібнюється яйце, огірок, цибуля.
  • Підготовлені продукти відправляються в салатник.
  • Туди ж висипаються кукурудзяні зерна, варена перловка.

Закуска заправляється майонезним соусом.

Пісний суп з перловою крупою

Інгредієнти: 1 ст. перловки, 4 картоплини, 5 солоних огірків, по 1 шт. моркви і цибулі, 2 ст. л. пасти з помідорів, сіль, приправи.

  • Крупа промивається і залишають на півгодини в холодній воді.
  • Потім вона заливається свіжої рідиною і вариться близько півгодини до розм’якшення.
  • Картопля ріжеться акуратними кубиками і перекладається до вже готової крупі.
  • Овочі, що залишилися довільно мельчатся і обсмажуються до рум’яності. Потім до них додаються терті огірки, паста з помідорів.
  • Обжарка переміщається в каструлю.
  • Суп солиться, присмачується приправами і вариться ще 12 хвилин.

Готове блюдо подається з зеленню та/або сметаною.

Голубці з молодої капусти

Інгредієнти: 320 г яловичого фаршу, 80 г перловки, кілограм молодої капусти, 2 цибулини, стільки ж моркви, 1 ст. л. пасти з помідорів, 1 ч. л. цукру, сіль, щіпка хмелі-сунелі і меленого чорного перцю.

  • Перловка відварюється до напівготовності (близько 15 хвилин), після чого перекладається до фаршу разом з сіллю і спеціями.
  • У масу додається і одна подрібнена блендером морква і цибуля. Інші овочі ріжуться і обсмажують на розігрітому маслі.
  • Качан капусти надрізається у кочережки по колу, після чого занурюється в окріп і варять до розм’якшення листя. З них відразу зрізається гострим ножем потовщені місця.
  • Одержаний овочевий бульйон не виливається.
  • В м’які листя загортається підготовлений фарш.
  • Овочева піджарка перекладається в казан. До неї додається цукор, сіль, паста з помідорів.
  • Маса розбавляється капустяної водою і проварюється пару хвилин.
  • У готовому соусі близько півгодини під закритою кришкою тушкуються голубці.

Страва подається до столу з великою кількістю сметани.

Як приготувати кутю

Інгредієнти: 1 ст. перловки, половина склянки ядер волоських горіхів, 4 ст. л. маку, мед за смаком, 2 ст. звичайної води або журавлинного компоту.

  • Промита крупа на годину залишається в холодній воді.
  • Далі перловка вариться у воді або компоті на слабкому вогні 50 хвилин.
  • Мак прокручується в блендері з волоськими горіхами.
  • До перловке додається маково-горіхова маса і мед за смаком.

Відмінно поєднується з таким частуванням і розпарений ізюм темний.

Суп по-шотландськи

Інгредієнти: 230 г баранини, 160 мл соку із томатів, пучок зеленого цибулі, 90 г перловки, 2 морквини, 4 картоплини, сіль, суміш перців.

  • М’ясо ріжеться на шматочки і прямо в казані обсмажується до рум’яної скоринки. Потім до нього висипається терта морква і зелений лук. Маса нудиться ще пару хвилин.
  • Після додавання томатного соку, солі і суміші перців приготування триває 8 – 9 хвилин.
  • Перловка вариться в окремій каструлі до готовності, після чого переводиться в суп разом з кубиками картоплі.

Блюдо нудиться під кришкою до розм’якшення шматочків картоплі.

Якщо правильно приготувати перловку, то вона порадує гурманів не тільки своїм приємним смаком, але ще і бюджетною ціною. Додавши таку крупу в свій раціон, можна значно заощадити. Крім того, перловка ще й дуже корисна як для дорослих, так і для дітей.