Підлива для котлет – 8 рецептів соусу-підливи

Якщо ви посмажили котлети і хочете поліпшити їх смак, приготуйте соус. Доповнені підливою для котлет вони стануть ще ніжніше. Із зібраних кращих рецептів, знайдіть більш підходящий для себе варіант.

Підлива для котлет з томатною пастою

Найпоширеніший варіант підливи – це з використанням цибулі ріпчастої і томатної пасти в якості головних інгредієнтів. Якщо котлетки вийшли сухуватими, приготуйте підливу за цим рецептом і страва буде врятовано.

Інгредієнти:

  • цукор – щіпка;
  • борошно – 1 ст. ложка;
  • сіль;
  • вода – 250 мл гарячої;
  • ріпчаста цибуля – 45 г;
  • лаврушка – 1 аркуш;
  • масло для засмажки;
  • спеції;
  • томатна паста – 2 ст. ложки;
  • часник – 2 зубки.

Приготування:

  • Цибулину нашаткувати.
  • Покласти у сковорідку.
  • Влити олію.
  • Закинути цибулю.
  • Обсмажити.
  • Всипати борошно. Блискавично перемішати. Прожарити.
  • Влити томатну пасту.
  • Посипати спеціями.
  • Залити гарячою водою.
  • Вкинути цукор.
  • Розмішати, щоб не було грудок.
  • Підсолити. Закинути лаврушку.
  • Протушкувати чверть години.

Рецепт приготування «як в їдальні»

Якщо вам подобається підлива для котлет як в їдальні, то це саме той рецепт, який шукали.

Інгредієнти:

  • борошно – 1 ст. ложка;
  • спеції;
  • цибуля – 1 цибулина;
  • морква – 1 шт.;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • бульйон м’ясний – 210 мл;
  • паста томатна – 1 ст. ложка;
  • масло рослинне – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • Почистити моркву. Взяти тертку. Натерти.
  • Зняти лушпиння з цибулинки. Порізати. За формою потрібні кубики.
  • Налити олію у сковорідку. Прогріти.
  • Помістити цибулю. Прожарити.
  • Засипати морквину. Загасити.
  • Залити бульйоном. Якщо у вас під рукою немає м’ясного бульйону, то можна залити воду в сковороду, де смажилися котлети. Згасити пару хвилин, лопаткою отскребая залишилися на дні частинки фаршу. Отриманий бульйон добре підійде для підливи.
  • Покласти томатну пасту.
  • Влити сметану.
  • Посолити.
  • Приправити спеціями.
  • Перемішати. Протушкувати чверть години. Овочі повинні стати м’якими.
  • Посипати борошном. Перемішати.
  • Пару хвилин згасити. В цей час необхідно заважати.
Дивіться також:  Омлет в мікрохвильовці – 9 рецептів приготування

Густий соус з борошном

Дуже смачна підлива з борошном, яка виходить білого кольору. Багато знають її під назвою «бешамель». Це хороший варіант для котлет, приготованих на пару.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • вершки – 490 мл;
  • масло вершкове – 55 г;
  • спеції;
  • борошно – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Підготувати сотейник.
  • Помістити масло.
  • Коли розтопиться, посипати борошном.
  • Перемішати. Підсмажити. Слідкуйте за станом, колір не повинен стати темним.
  • Залити частину вершків. Якщо хочете отримати не жирний соус, то можна використовувати молоко.
  • Розмішати.
  • Тушкувати до загустіння.
  • Підсолити.
  • Присипати спеціями.
  • Залити рештою вершками. Потомити.
  • Коли загусне, можна поливати котлетки.

Підлива для рибних котлет

Зробити підливу до котлет з сметани, яка сподобається всій родині дуже просто. На приготування підуть лічені хвилини. Добре підходить для котлет з риби.

Інгредієнти:

  • борошно – 4 ч. ложечки;
  • сіль;
  • кріп;
  • масло вершкове – 2 ст. ложки;
  • сметана – 4 ст. ложки;
  • петрушка;
  • хрін – 2 ч. ложечки;
  • бульйон рибний – 250мл.

Приготування:

  • Покласти масло в гарячу сковорідку.
  • Розпустити. Стежте, щоб маса не підгоріла.
  • Посипати борошном. Постійно перемішувати.
  • Коли з’явиться відтінок медового кольору, залити бульйоном.
  • Перемішати.
  • Потомити.
  • Після загустіння помістити сметану з хріном. Підсолити.
  • Перемішати.
  • Накрити кришкою. Витримати дві хвилини.
  • Нашаткувати зелень.
  • Посипати підливу. Перемішати.

Варіант грибного соусу

Цей пікантний ароматний соус поліпшить смак будь-якої страви, особливо добре підходить до котлет. Звичайні котлети перетворить на святкову страву, тому навчитися готувати такий соус необхідно кожному.

Інгредієнти:

  • цибуля – 1 цибулина;
  • борошно – 1,5 ст. ложки;
  • гриби сушені – 45 г;
  • сіль;
  • масло вершкове – 3 ст. ложки.

Приготування:

  • У ємність укласти гриби.
  • Залити воду. Залишити розмокати. Потрібно три години.
  • Проварити годину в цієї рідини.
  • Процідити бульйон.
  • Гриби нарізати. Частини потрібні дрібніші.
  • У сковороду покласти масло, засипати борошно. Підсмажити. Необхідна маса світло-коричневого відтінку.
  • Залити бульйоном.
  • Потомити чверть години.
  • Нашаткувати цибулину.
  • Обсмажити.
  • Додати гриби. Загасити.
  • З’єднати з соусом.
  • Розмішати.
  • Посолити.
  • Посипати перцем.
  • Загасити.
Дивіться також:  Як замаринувати курку для запікання в духовці?

З морквою та цибулею

Допоможе зробити різноманітнішим приготоване блюдо. Смак стане насиченішим і яскравішим.

Інгредієнти:

  • вода – 230 мл;
  • часник – 2 зубки;
  • цибуля – 130 г ріпчастої;
  • борошно – 27 г;
  • масло;
  • сіль;
  • томатна паста – 30 мл;
  • морква – 130 р.

Приготування:

  • Очистити овочі.
  • Нашаткувати цибулину.
  • Моркву потерти, для цього скористатися теркою великого розміру.
  • Покласти в гарячу сковорідку овочі.
  • Залити масло. Прожарити.
  • Посипати борошном. Перемішати. Готувати три хвилини.
  • Дрібно нарізати зубки часничку.
  • Закинути в зажарку.
  • Залити водою.
  • Помістити томатну пасту.
  • Перемішати.
  • Закип’ятити.
  • Підсолити.
  • Перемішати.
  • Накрити кришкою.
  • Томити чверть години.

З сметани і кетчупу

Це найлегший варіант приготування підливи з сметани, готується з простих продуктів. Має приємний смак і аромат.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • сметана – 110 мл не жирної;
  • приправа;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • кетчуп – 210 мл;
  • вода – 230 мл

Приготування:

  • Розжарити сковороду.
  • Всипати борошно. Прожарити.
  • Залити воду. Перемішати. Краще всього це зробити віночком, швидше підуть грудочки.
  • Закип’ятити.
  • Проварити.
  • Коли маса стане густою влити сметану.
  • Приєднати кетчуп.
  • Перемішати.
  • Загасити.
  • Коли загусне, підсолити.
  • Посипати приправами.
  • Перемішати.

З майонезом і тертим сиром

Майонез є в кожному будинку, тому приготувати цей соус не складе праці.

Інгредієнти:

  • борошно – 2 ст. ложки;
  • часник – 2 зубки;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • майонез – 3 ст. ложки;
  • сир – 110 г м’якого;
  • сіль;
  • вода – 180 мл

Приготування:

  • Перетерти зубчики часнику.
  • Розмішати сметану і майонез.
  • Додати часник. Змішати.
  • В розпечену сковороду покласти борошно. Обсмажити.
  • Влити соус майонезний.
  • Підсолити.
  • Закип’ятити.
  • Помістити сир. Перемішати.
  • Залити водою. Перемішуючи, готувати поки маса не загусне.