Підлива до гречки — 8 рецептів приготування смачної підливи

Гречка — це смачна, корисна і недорога крупа, яку зовсім неважко готувати. Вона багата вітамінами, мікроелементами і харчовими волокнами, що сприяє швидкому насиченню. Таку кашу можна подати як гарнір до риби або м’яса, а також відтінити її смак, приготувавши оригінальну підливу до гречки. Нижче будуть наведені найбільш прості і доступні рецепти.

Класична підлива до гречки з м’ясом

Традиційно гречку поєднують з м’ясом, і щоб зробити підливу ситна і смачна, можна брати свинину, яловичину або телятину.

Для страви потрібно:

  • 500 г м’яса;
  • цибулина;
  • часникові зубки;
  • трохи томатної пасти;
  • сіль і відповідні приправи;
  • склянку кип’яченої води.

Послідовність роботи:

  • Помити м’ясо, нарізати смужками або кубиками, посипати сіллю, спеціями і підсмажити на сковорідці до золотистого кольору.
  • Почистити цибулю і часник, подрібнити, додати до м’яса і смажити до м’якості овочів.
  • Розвести томатну пасту в кип’яченій воді, додати в підливку, накрити кришкою і тушкувати до готовності.

Коли м’ясо стане м’яким, викласти готову масу в тарілки з крупою, посипати порції зеленню і подати до столу.

Овочеве доповнення до гарніру

Якщо в холодильнику зовсім немає м’яса, можна приготувати економний вечерю, доповнивши ядрицю овочевим асорті.

Підлива до гречки без м’яса робиться з таких продуктів:

  • кабачок або баклажан;
  • цибуля;
  • морква;
  • болгарський перець;
  • часник;
  • сіль і приправи;
  • соковиті помідори;
  • улюблена зелень.

Процес приготування:

  • Помити кабачок або баклажан, порізати кубиками і відправити обсмажуватися.
  • Очистити і подрібнити цибулю, часник, болгарський перець і моркву, додати їх в блюдо і продовжити смажити.
  • Коли овочі будуть готові, порізати кубиками помідори, порубати зелень і додати в сковороду. Після цього посипати страву сіллю, приправами і згасити під кришкою до готовності.
Дивіться також:  Картопляні биточки – 8 покрокових рецептів

Рада. Таку підливу можна готувати і з м’ясом, але якщо його не знайшлося, зробити страву більш ситним допоможе соєвий фарш.

Готуємо з фаршу

Чудово доповнить відварну гречку підливка з фаршу з ароматним базиліком і ніжним родзинками.

Для приготування знадобиться:

  • 400 г фаршу з будь-якого м’яса;
  • ріпчаста цибуля;
  • часник;
  • соковиті помідори;
  • жменю родзинок;
  • пучок базиліка;
  • сіль і приправи.

Процес роботи:

  • Викласти фарш у сковороду, посолити, приправити спеціями і трохи обсмажити.
  • Додати до м’яса подрібнену цибулю, часник і продовжити готування, поки фарш не стане розсипчастим.
  • Натерти на тертці очищені від шкірки помідори і додати в блюдо. При необхідності, долити трохи води.
  • За кілька хвилин до готовності додати до підливці порізаний базилік і попередньо промитий ізюм. Після цього протушкувати страву під кришкою ще трохи.

На замітку. Не менш смачною вийде соус, якщо замінити родзинки невеликою кількістю чорносливу.

Підлива з куркою

Щоб приготувати підливу до гречки з куркою, краще взяти філе птиці. Його можна подрібнити на м’ясорубці або порізати ножем.

Для роботи знадобиться:

  • 450 – 500 г курки;
  • часник;
  • морква;
  • трохи кип’яченої води;
  • кілька столових ложок сметани;
  • кріп;
  • сіль і спеції.

Послідовність приготування:

  • Подрібнити моркву і часник, викласти в сковороду і обсмажити до м’якості.
  • Додати курку, посолити і заправити спеціями страва, після чого продовжити готування.
  • Розбавити сметану кип’яченою водою і влити в ємність, а потім закрити її кришкою і добре протушкувати блюдо.

Готову підливку викладають на тарілки поверх гречки, а потім посипають подрібненим кропом.

Пісний рецепт без м’яса

Тим, хто дотримується релігійні пости або з тих чи інших причин змушений відмовитися від вживання м’яса, доведеться за смаком гречка з пісної підливою.

Дивіться також:  Фарширований перець у духовці – 8 рецептів

Для приготування будуть потрібні:

  • 2 – 3 великі морквини;
  • цибулина;
  • часник;
  • болгарський перець;
  • помідори;
  • зелений горошок (свіжий, заморожений або консервований);
  • сіль і приправи;
  • столова ложка оцту 3%.

Порядок роботи:

  • Почистити моркву і подрібнити на тертці, дозволяє перетворити овоч довгі і тонкі скибочки.
  • Нарізати півкільцями цибулину, потім з’єднати її з морквою, посолити, поперчити, скропити оцтом і залишити промаринуватися на чверть години.
  • Болгарський перець порізати, додати часник і відправити на сковороду. Коли овочі стануть м’якими, віджати цибулю і морквину від оцту і покласти в приготоване блюдо.
  • Порізати кубиками помідори і додати до овочів. Через пару хвилин насипати на сковорідку горошок, закрити ємність кришкою і недовго потомити.

На замітку. Замість горошку можна використовувати солодку кукурудзу, а також консервовану або стручкову квасолю.

Грибна підливка в крупі

Гречку, доповнену грибами, можна по праву вважати класикою жанру. Для приготування такої підливи беруть «лісове м’ясо» у свіжому, консервованому або сушеному вигляді.

Для приготування знадобиться:

  • 500 г грибів;
  • ріпчаста цибуля;
  • вершки або жирна сметана;
  • сіль і відповідні спеції.

Порядок роботи:

  • Порізати гриби і підсмажити їх на несильному вогні разом з подрібненою цибулею.
  • Присмачити складу сіллю і спеціями, ретельно перемішати.
  • Додати до грибів вершки або розведену кип’яченою водою сметану, закрити ємність кришкою і протушкувати чверть години.

При подачі гречки з грибною підливою рекомендується посипати блюдо дрібно нарубаною зеленню.

Як зробити з помідорами

Таке страву називають «гречкою по-мисливські» і для його приготування, крім томатів, використовуються курячі сердечка і шлуночки.

В процесі роботи знадобиться:

  • 800 г потрошки;
  • цибулина;
  • морква;
  • часник;
  • 4 – 5 великих томатів;
  • кип’ячена вода;
  • лавровий лист;
  • сіль і приправи.

Процес приготування:

  • Ретельно промити потрошки і при необхідності подрібнити їх ножем. Потім скласти в сковороду і обсмажити.
  • Додати в блюдо порізану цибулину, натерту моркву і подрібнений часник, після чого продовжити готування, поки овочі не стануть м’якими.
  • Залити страву кип’яченою водою, додати лавровий лист і тушкувати, поки більша частина рідини не випарується.
  • Видалити з підливи листочків лаврушки, додати подрібнені помідори і тушкувати під кришкою деякий час.
Дивіться також:  Макарони по-флотськи з тушонкою – 6 рецептів, як приготувати

Любителі гострих страв можуть додати в підливу з потрошками пекучий перець або присмачити її гірчицею.

Вершкова підлива до гречки

Для цієї страви нам знадобиться печінку. Використовувати краще курячу — вона більш ніжна і на її приготування знадобиться менше часу.

Соус готується з таких інгредієнтів:

  • 400 – 500 г курячої печінки;
  • ріпчаста цибуля;
  • плавлений вершковий сир (краще взяти «Янтарний»);
  • кип’ячена вода або бульйон;
  • зелень;
  • сіль і приправи.

Процес роботи:

  • Ретельно печінку промити, порізати, посолити, приправити спеціями і трохи обсмажити з цибулею на середньому вогні.
  • Поки готується субпродукт, в інший посуд налити воду, додати плавлений сир і тримати на вогні, постійно помішуючи, поки маса не стане однорідною.
  • Влити соус з вершкового сиру в сковороду з печінкою, закрити ємність кришкою і залишити на вогні на чверть години.
  • За кілька хвилин до готовності додати в блюдо рубану зелень.

Замість плавленого сиру можна використовувати жирні вершки, все залежить від особистих переваг і наявних в холодильнику продуктів.

Гречка — надзвичайно корисна крупа і вона обов’язково повинна бути присутнім у раціоні щотижня. Щоб страва не «приїлося», зробіть його підливками, адже їх можна придумати безліч.