Підлива з яловичини — 8 рецептів

Яловичина – смачне і корисне м’ясо, в якому міститься мінімум жиру і досить велика кількість заліза. На його основі виходять чудові соуси, поєднуються з більшістю гарнірів. У кожної господині є свій рецепт підливи з яловичини.

Тим, хто займається кулінарним мистецтвом не перший рік, не варто пояснювати, як важливо дотримуватися всі тонкощі приготування цього блюда. Яловичина – вимогливий продукт, але при певному підході з неї виходять найніжніші м’ясні шматочки і соус, володіє яскравим насиченим смаком.

Підлива з яловичини – універсальний соус?

Яловичина – дає міцний бульйон. Підлива на її основі виходить дуже ароматною.

Цей вид м’яса вимагає довгого томління на повільному вогні.

Протягом процесу приготування в соус переходить максимальна кількість смакових речовин.

Підлива з яловичини дійсно є універсальною. Вона підходить до більшості традиційних гарнірів. Її можна поєднувати з різними видами пасти, картопляним пюре, рисом, гречкою та іншими крупами, подавати до тушкованим овочам.

Страва стане не тільки смачніше, але і придбає соковитість. Завдяки універсальності соусу смаки всіх членів сім’ї будуть задоволені. До однієї підливі можна подавати різні гарніри. Це дозволить заощадити час, коли за столом зберуться люди з різними уподобаннями.

Загрузка...

Класичний гуляш з яловичини з підливою

 

Для традиційного гуляшу слід вибирати чисту яловичу м’якоть. Не повинно бути ніяких прожилок і хрящів. Для приготування страви на всю сім’ю знадобиться шматок, масою 500-600 грам.

М’ясо слід обмити холодною водою, обмокнуть паперовими серветками або рушником. Способу нарізки слід приділити особливу увагу. Щоб шматочки вийшли соковитими, їх не варто різати занадто маленькими. М’ясо ріжеться поперек волокон на кубики із стороною 2 див.

Кладемо яловичину на досить розігріту сковороду з рослинним маслом. Смажимо на посиленому вогні, без кришки, постійно помішуючи. Кубики повинні побіліти як можна швидше. Присутність світлого відтінку буде говорити про те, що м’ясний білок згорнувся. Щільна оболонка на поверхні утримає сік всередині. М’ясо в результаті вийде дуже ніжним.

Під час обжарювання з яловичини виділяється багато рідини. Потрібно, щоб вона вся випарувалася, інакше в нашій підливці будуть присутні шматочки згорнулася накипу.

До обсмаженої яловичині додамо мелкопорезанную головку ріпчастої цибулі. На цей обсяг знадобиться одна велика або дві середні ріпки. Смажимо все разом, як і раніше, без кришки, періодично помішуючи, поки цибуля не розм’якшиться.

Далі до м’яса додаємо три столові ложки томатної пасти. Замість неї можна використовувати кетчуп, але тоді в кінці слід зменшити кількість спецій і солі. Розмішуєм, як слід яловичину і томатну масу. Поки вони будуть гаситися на помірному вогні, приготуємо підливку.

Розчинний у половині склянки холодної води столову ложку борошна. Виллємо суміш у велику миску і додамо до неї дві склянки рідини. Замість фільтрованої води, можна використовувати м’ясний бульйон. Борошно слід розчинити заздалегідь, щоб вона не утворила грудок.

Заливаємо піджарку приготовленою підливою. Додаємо вогонь до максимуму. Додаємо сіль і перець за смаком. Помішуємо, поки блюдо не закипить, після накриваємо кришкою. Ставимо на самий маленький вогонь. Тушкуємо не менше 1,5 годин. Готовий гуляш залишаємо вимкненим ще на 15 хвилин. Підлива настоїться, загусне, придбає насичений смак.

Головні секрети приготування смачного гуляшу полягають у наступному:

  • використовуємо свіже м’ясо без жорстких плівок і хрящів;
  • щоб шматочки зберегли соковитість, їх попередньо обсмажуємо;
  • сіль витягує з м’яса рідина, тому її додаємо тільки в кінці;
  • яловичина виходить соковитою, коли вона довго нудитися на повільному вогні.
Спробуйте також:  Рис з креветками – 15 рецептів приготування

Сподіваємося, ці поради допоможуть вам приготувати гідне блюдо.

Гуляш з яловичини з підливою рецепт по-угорськи

 

Традиційний угорський гуляш – це не підлива, а справжній суп. Блюдо дещо відрізняється від звичайного першого тим, що воно виходить більш густим. Але воно є абсолютно самостійним і не вимагає ніякого додаткового гарніру. Так, насправді традиційний угорський гуляш, це не зовсім те, що ми звикли розуміти під цим словом.

Для приготування густого супу потрібно більшу кількість води, тому, щоб бульйон вийшов наваристим, до м’ясної вирізки потрібно додати ще й кісточку. Не обов’язково брати тільки яловичину на кістці. Можна замінити нею невелику кількість м’якоті. Однією хорошою кісточки на всі страва буде достатньо.

Що потрібно крім яловичини:

  • цибулина;
  • морква велика;
  • болгарський перчик;
  • стиглий помідор;
  • картопля;
  • зелень;
  • часник;
  • кмин;
  • червоний перець;
  • перець горошком;
  • сіль.

Суп готується в глибокій посуді з товстим дном. Тут обсмажуємо всі інгредієнти, потім тушкуємо після додавання води до стану готовності.

Яловичину ріжемо об’ємом півкілограма на великі шматки. Смажимо в невеликій кількості рослинного масла з додаванням двох середніх цибулин, нарізаних півкільцями. Весь цей час вогонь повинен бути великим. Щоб нічого не пригоріло, постійно помішуємо.

З овочів нам ще знадобиться велика морква і три солодких болгарських перцю. Ріжемо їх кубиками і додаємо до м’яса. Тушкуємо раніше на великому вогні.

Особливий смак бульйону додають томати. Слід вибирати стиглі, м’ясисті, з мінімальним вмістом вологи плоди. Якщо таких не знайшлося, краще замінити консервованими. Візьмемо п’ять великих помідорів, і очистимо їх від шкірки. Щоб зняти шкірку зі свіжих томатів, їх обдають окропом і опускають в холодну воду. Помістимо помідори цілком на м’ясну піджарку зверху, чи поріжемо їх на великі частини.

Додамо півтора літра гарячої води і ложку томатної пасти. Як тільки бульйон закипить, убавим вогонь до мінімального, і залишимо суп нудитися під кришкою 30 хвилин.

До кінця приготування покладемо три бульби картоплі, порізаного на кубики, 3-4 подрібнених часникового зубчики, сіль, по п’ять горошин чорного і запашного перцю, дрібку кмину, трохи гострого перцю.

Страви потрібно дати потомитися ще близько півгодини. Коли картопля стане м’яким, закинем в бульйон мелконарезанного зелень і вимкнемо вогонь. Дамо супу настоятися.

Смак гуляшу вийде дуже насиченим. До страви не доведеться додавати сметану, ні майонез. Завдяки картоплі та овочів воно буде дуже ситним і густим.

Підлива з яловичини як у дитячому садку


 

Для цієї страви використовується мінімум приправ. Важливо як слід просмажити м’ясо, щоб вийшла смачна підлива з яловичини.

Беремо півкіло м’якоті. Наріжемо не дуже тонкими брусочками. Обсмажимо на сковороді з додаванням цибулі і моркви. Цілу цибулину наріжемо кубиками. Половину моркви натремо на тертці.

Увіллємо приблизно півсклянки води і тушкуємо м’ясо до готовності. У самому кінці додаємо сіль і заливку. Підлива для гуляшу з яловичини робиться з води об’ємом 200 грам, неповної їдальні ложки борошна, такої ж кількості томатної пасти, сметани. Розмішуємо всі разом і вливаємо в м’ясну піджарку.

Додаємо вогонь, даємо бульйону закипіти. Обов’язково постійно помішуємо, щоб не утворилося грудок. Коли всі, нарешті, запузырится, убавим жар і залишимо під кришкою ще на 10 хвилин. Вимкнемо. Смачна м’ясна підлива як в дитинстві готова.

Спробуйте також:  Тісто для вареників з полуницею – 6 рецептів

Підлива з яловичини з грибами

 

Як приготувати підливу з яловичини з грибами? Все гранично просто. Це приголомшливо смачне блюдо складається з мінімальної кількості продуктів.

Є одна важлива умова. Інгредієнти потрібно підбирати з усією відповідальністю, від їх якості залежить підсумковий результат. Рецепт включає такий дорогий компонент, як вершки, на якому не варто економити. Нам знадобиться продукт максимальної жирності, не менше 20%.

Загальна маса яловичини або телятини — 400-500 грам. Ріжемо її на тонкі довгі шматочки. Додаємо півголівки цибулі, порубаного на кубики, і смажимо в невеликій кількості оливкової або соняшникової олії. Посипаємо чорним меленим перцем, кладемо його на смак.

М’ясо трохи обжарилось. Додамо в нього шампіньйони. Їх не потрібно мити, тільки чистити. Візьмемо 3-4 штуки грибів. Соскоблим ножем верхню оболонку. Поріжемо на тонкі пластини і відправимо до м’яса.

Закриваємо піджарку кришкою. Ставимо на малий вогонь. Тушкуємо до готовності близько години, в процесі додаючи воду, по мірі випаровування соку.

В кінці солимо і заливаємо вершками. Вони не повинні повністю покривати м’ясо. На нашу кількість яловичини потрібно близько склянки молочного продукту.

Вершки не можна кип’ятити, інакше вони розшарується. Включаємо помірний вогонь, постійно помішуємо блюдо. Вершки загустеют, і як тільки вони почнуть пузиритися, гасимо плиту, закриваємо м’ясо кришкою і залишаємо на 20 хвилин. У нас вийшла ароматна підлива з ніжним вершковим смаком, від якого всі будуть просто в захваті!

Гуляш з яловичини зі сметаною

Сметана з м’ясним соком утворює приємне поєднання. М’ясо, тушковану в кисломолочному продукті, отримує небувалу ніжність. Навіть таке щільне, як яловичина стає соковитим і м’яким. Це блюдо можна давати дітям, яким не подобається жувати жорстке м’ясо.

Візьмемо приблизно 500 грам яловичини. Його не треба довго обсмажувати, досить злегка припустити на великому вогні. Цибулю додаємо за бажанням. Хоча і без нього соус виходить цілком гідним. Якщо цибуля все-таки кладемо, то обсмажимо його на самому початку, а потім до нього додамо м’ясо. На нашу кількість яловичини буде достатньо половини великої цибулини.

М’ясо припустили, додаємо до нього сметану. Жирність будь-який, але краще не менше 15%. 4-5 великих ложок з гіркою викладаємо на піджарку. Можна влити півсклянки води. Гарненько перемішуємо. Солимо. Залишаємо під кришкою до готовності. М’ясо потрібно періодично помішувати. Підливою зі сметани виходить не дуже рідкою, тому обходимося без борошна.

Кількість сметани можна міняти на свій розсуд. Якщо хочемо, щоб підливи вийшло більше, додамо ще. За час довгого гасіння сметана втратить свою кислинку, підливка придбає ніжний смак.

Гуляш з яловичини по-грузинськи

Грузинська кухня подобається тим, хто любить густий насичений смак. Її традиційні страви готуються з додаванням великої кількості спецій. Кінза або коріандр є невід’ємною частиною пропонованого страви, як і багатьох інших з цієї кавказької кухні.

Гуляш по-грузинськи виходить досить густим. У ньому немає підливи у традиційному її розумінні. Але за рахунок додавання великої кількості томатів страва виходить соковитим. Воно здатне поліпшити смак будь-якого гарніру.

Візьмемо півкілограма ніжної м’якоті телятини. Поріжемо на великі кубики. Додамо лук, шінкованной півкільцями. Всього нам знадобиться дві невеликі ріпки.

Спробуйте також:  Шаурма в домашніх умовах – 9 рецептів приготування

М’ясо кладемо в миску, присолим і додамо 4 великі ложки аджики. Вымесим суміш, залишимо на півгодини маринуватися.

Розігріємо сковороду з невеликим об’ємом масла. Викладемо ароматний маринад і додамо вогонь. Після того, як більша частина соку випарується, додамо до телятини парочку подрібнених зубчиків часнику. Не забуваємо постійно помішувати м’ясо.

Після часнику додаємо приправи. Беремо по одній чайній ложці сушеної кінзи, чорного перцю і хмелі-сунелі. Знову вимішуємо суміш. Залишаємо під кришкою на малому вогні 15-20 хвилин.

У блендері подрібнюємо 4 помідора і викладаємо на сковороду. Додаємо вогонь. Перемішуємо. Чекаємо, коли закипить. Зменшуємо. Тушкуємо разом з м’ясом ще 30 хвилин.

Відкриваємо кришку, додаємо порошок гострого перцю на кінчику ножа, досолює, залишаємо на пару хвилин.

В кінці ріжемо на кубики два різнокольорових солодких перцю. Від кожного візьмемо по половині. Перці тушкуємо разом з гуляшем ще 3-5 хвилин.

Під кінець прикрашаємо зеленню — кропом і петрушкою, засинаючи в загальний котел. Перемішуємо блюдо, закриваємо, вимикаємо вогонь. Нехай гуляш постоїть перед подачею хвилин 20. Коли він, нарешті, буде готовий, можна розкласти по тарілками, насолоджуючись незрівнянним ароматом.

Підлива з яловичини в мікрохвильовці

Як не дивно, м’ясо можна приготувати і в мікрохвильовці. При вмілому зверненні воно теж вийде м’яким і апетитним. На таку страву піде набагато менше часу, адже для цього не потрібно нічого обсмажувати окремо.

Складаємо все відразу в чашу для СВЧ:

  • 500 грам телятини, нарізані маленькими шматочками;
  • невелику цибулину, нашатковану кубиками;
  • дві столові ложки розм’якшеного вершкового масла;
  • дві столові ложки томатної пасти;
  • пару листя лавра.

Солимо, перчимо, заливаємо склянкою води. Накриваємо кришкою і відправляємо в мікрохвильову піч. Страва готується на максимальній потужності протягом 15 хвилин.

Дістанемо його по закінченні часу. Перемішати і знову відправляємо в мікрохвильову піч, встановивши меншу потужність, збавивши її на 30% від максимальної. Будемо готувати ще 10 хвилин. Відразу відкривати не будемо. Нехай насититися. Таким способом можна швидко приготувати простий підлив з яловичини до макаронів.

Рецепт підливи з яловичини в мультиварці

Цей спосіб приготування вимагає практично тих же зусиль, що і традиційний. Проте тим, у кого є якісь проблеми з плитою, він цілком може згодитися.

Нам буде потрібно:

  • 500-700 грам м’яса;
  • велика цибулина;
  • два томата;
  • один болгарський перчик;
  • стебло селери;
  • три столових ложки томатної пасти;
  • дві склянки води або бульйону;
  • два зубчики часнику;
  • сіль, перець за смаком;
  • рослинна олія для смаження.

М’ясо ріжемо на великі кубики. Включаємо на мультиварці режим смаження. Наливаємо на дно хащі трохи олії. Відправляємо туди м’ясо і готуємо його до зміни кольору.

Додаємо нарізані і шинковані овочі. Шматочки не варто робити занадто маленькими, а помідори краще порізати великими шматочками.

Знову смажимо, поки не випарується частина води. Додаємо сіль, перець, роздавлений часник і томатну пасту. Заливаємо водою або бульйоном. Розмішуємо блюдо. Закриваємо кришкою. Виставляємо режим «Гасіння» і час 1,5-2 години. Цей спосіб приготування також заслуговує уваги. Підлива з яловичини в мультиварці виходить вельми достойною на смак.

Не бійтеся готувати яловичину. Її неможливо зіпсувати при дотриманні всіх тонкощів. Спробувавши запропоновані рецепти, ви переконаєтеся, що це м’ясо може бути дійсно ніжним, соковитим, корисним.

Загрузка...