Підлива з курки – 8 рецептів, як приготувати підливу

Підлива з курки – прекрасне доповнення до макаронних виробів, картоплі і несолодким кашам з будь-якої крупи. Для її приготування використовують як філе, так і шматки тушки. Причому в першому випадку м’ясо допустимо не тільки нарізати кубиками або смужками, але і пропустити через м’ясорубку, щоб соус вийшов більш однорідним.

Підлива з курки до макаронів

Тушкують таке блюдо з додаванням води, бульйону, вершків, сметани, майонезу та інших соусів. Розглянемо, як приготувати підливу різними способами. І почнемо з самого простого.

Знадобляться такі складові:

  • будь-які частини курячої тушки;
  • 2 невеликі цибулини;
  • морква;
  • часникові зубці;
  • бульйон;
  • приправи і сіль.

Як приготувати підливу з курки:

  • Порубати м’ясо і підсмажити в посуді з товстими стінками.
  • Подрібнити овочі і припустити в сковороді до прозорості.
  • Перекласти засмажку до м’яса, посолити, приправити, влити в бульйон і тушкувати під кришкою.

На замітку. Таку підливу з куркою можна доповнювати кабачками, баклажанами або болгарським перцем. А також існують варіанти приготування соусу для макаронних виробів з додаванням до основних інгредієнтів сметани, томатного або гірчичного соусу.

Універсальний рецепт з томатною пастою

Підлива з курки з томатною пастою виходить найбільш смачною, якщо готувати її з великою кількістю овочів і зелені. Тоді добавка до макаронів, каші чи картоплі вийде насиченим, з яскравим смаком і ароматом.

Для приготування страви потрібно:

  • філе курки;
  • болгарські перці;
  • кілька морквин;
  • невелика цибулина;
  • часник;
  • томатна паста;
  • очищена вода або бульйон;
  • трохи оцту;
  • гірчичні насіння;
  • мелена паприка;
  • свіжа зелень.

Як зробити підливу з томатною пастою:

  • Почистити овочі, подрібнити і скласти в глибоку сковороду для обжарювання.
  • Порізати м’ясо смужками і додати до овочів, коли вони розм’якшаться.
  • Посипати зарумянившуюся курку спеціями, влити трохи оцту, додати томатний соус, розбавлений водою або бульйоном і тушкувати на слабкому вогні під кришкою.
Дивіться також:  Паста з морепродуктами в вершковому соусі – 7 рецептів приготування

Готової поливають підливою гарнір, присипають страву зеленню і подають до столу. А щоб страва була більш ароматним, краще взяти «пахучі» різновиди, наприклад, базилік або кинзу.

Готуємо для картопляного пюре

Щоб вигідно доповнити прісне картопляне пюре, соус повинен бути «з перчинкою».

Для такої страви потрібно:

  • курятина;
  • кілька невеликих цибулин;
  • морква;
  • зубчики часнику;
  • соковиті помідори;
  • вода або бульйон;
  • суха аджика;
  • паприка;
  • пекучі приправи за смаком;
  • трохи борошна;
  • сіль.

Як готувати підливку:

  • Курятину порізати, посолити і підсмажити в глибокій посуді до виділення соку.
  • Ввести до м’яса порізані півкільцями цибулини, терту моркву і роздавлений в пресі часник.
  • Підсушити на сухій сковороді муку до золотистого кольору, потім додати бульйон, дрібно порізану м’якоть помідорів, суху аджику, паприку і приправи. Посолити і тримати на вогні, поки не закипить.
  • Додати підливку до м’яса і овочів, протомитися під кришкою.

При бажанні можна додати в блюдо сушену або свіжу зелень.

Підлива до гречки з куркою

Такий соус до гречаної каші краще готувати з філе курки.

Для страви потрібно:

  • куряче філе;
  • будь-які гриби;
  • кілька цибулин;
  • вершки;
  • мелений перець і сіль;
  • кріп.

Як готувати підливу до гречки з куркою, грибами та вершками:

  • Пропустити куряче філе через м’ясорубку, посолити, поперчити і обсмажувати на сковороді, поки маса не стане розсипчастим.
  • У посуд з товстими стінками скласти подрібнені гриби і цибулю, посипати перцем і сіллю, обсмажити.
  • З’єднати фарш із засмажкою, ввести вершки і тушкувати під кришкою.
  • Незадовго до того, як завершити підготовку, додати в блюдо дрібно порізаний кріп.

Рада. Щоб у підливці було більше рідини, вершки перед додаванням в каструлю можна розбавити водою або бульйоном у потрібній пропорції.

Дивіться також:  Лазанья рецепт з фаршем в духовці – 9 рецептів

Зі сметанним соусом

Підлива з курки зі сметаною вийде ситна і смачна, якщо додати в неї волоські горішки і часник.

Для страви потрібно:

  • курятина;
  • цибулина;
  • часникові зубці;
  • ядра волоських горіхів;
  • сметана;
  • бульйон;
  • лавровий лист;
  • спеції для птиці і сіль.

Як готують гостру підливу зі сметаною і горіхами:

  • Курятину порізати, посолити і приправити, обсмажити в сковороді.
  • Доповнити м’ясо цибулею і часником і продовжити готування, поки вони не стануть прозорими.
  • Сметану розвести бульйоном, влити в миску, додати лавровий лист і товчені волоські горіхи. Протушкувати все на слабкому вогні.

Такий соус стане відмінним доповненням до макаронів або каші з будь-якої крупи. При подачі можна посипати страву ароматною кінзою.

Як приготувати в мультиварці

Відомо, що страви в мультиварці виходять більш соковитими і насиченими. За допомогою цього агрегату можна приготувати незвичайну підливу з куркою і сухофруктами, доповнивши її вершками або сметаною.

Для роботи знадобиться:

  • куряче м’ясо (краще філе);
  • жменя чорносливу;
  • 7– 8 зубчиків часнику;
  • цибуля-порей;
  • сушена кінза;
  • вершки або сметана;
  • бульйон;
  • сіль і спеції.

Як готувати курячу підливу з сухофруктами в мультиварці:

  • Курятину порізати, посипати сіллю і спеціями і припустити в чашу мультиварки.
  • Додати до м’яса роздавлений часник і дрібно порізану білу частину цибулі-порею.
  • Промити чорнослив, а якщо ягоди дуже великі, поділити їх ножем на кілька частин.
  • Коли часникові зубки підсмажаться, і страва стане видавати яскравий аромат, ввести вершки або сметану, підлити бульйон, насипати чорнослив і готувати в режимі гасіння не менше 45 хвилин.

Готової поливають підливою гарнір, присипають блюдо рубаною зеленню і подають до столу.

Смачна підлива до рису з куркою

До рису можна приготувати підливу з куркою, морквою і приправами, регулюючи гостроту соусу за власним смаком.

Дивіться також:  Курка в горщиках – 14 рецептів приготування

Для роботи знадобиться:

  • куряче філе;
  • кілька морквин;
  • часник;
  • гострий перець;
  • паприка;
  • куркума;
  • соєвий соус;
  • бульйон або очищена вода;
  • борошно;
  • сіль і відповідні приправи.

Як готувати підливку з куркою до рісу:

  • Порізати філе, посипати приправами для курки, полити соєвим соусом і дати трохи помариноваться.
  • Моркву подрібнити на тертці або порізати соломкою і обсмажити з часником.
  • Ввести в блюдо м’ясо, готувати до виділення соку.
  • Насипати гострий перець, паприку і куркуму, додати борошно і ретельно перемішати.
  • Влити бульйон, закрити кришку і тушкувати на середньому вогні.

При подачі можна посипати рис з підливкою з курки підсмаженими на сухій сковороді кунжутним насінням.

Покрокове приготування з майонезом

Вітчизняні господині додають майонез не тільки в салати, але і готують з цим соусом безліч інших страв.

Щоб зробити таку підливу з куркою, знадобляться такі компоненти:

  • куряче м’ясо;
  • ріпчаста цибуля;
  • морквина;
  • зубчики часнику;
  • майонез;
  • трохи гірчиці;
  • вода або бульйон;
  • гілочки базиліка;
  • сіль і спеції до курки.

Як готувати майонезну підливку з куркою:

  • Підсмажити на сковороді і подрібнені овочі, а потім додати м’ясо, приправи і сіль.
  • Змішати майонез з гірчицею, розбавити водою або бульйоном і влити в блюдо після того, як м’ясо зарум’яниться.
  • Базилік подрібнити, додати в сковороду і щільно закрити кришку.

Якщо соус здасться занадто рідким, в кінці готування можна ввести і трохи розведеного у воді картопляного крохмалю.

Приготування підливи з куркою по будь-якому із запропонованих рецептів немає нічого складного. Пробуйте і радуйте своїх близьких.