Підлива з свинини – 9 рецептів

У кожній сім’ї є свій фірмовий рецепт підливи з свинини. Готують її часто і до неї підійде практично будь-який гарнір. У нашій країні приготоване таким чином м’ясо ще називають гуляшем. Спробуємо розглянути варіанти, які, можливо, ви не пробували.

Вибір м’яса

Потрібно врахувати, що правильно підібрана свинина є гарантом гарного страви.

Коли йдете в магазин, завжди керуйтеся наступними правилами:

  • не беріть заморожений продукт, щоб легко оцінити його якість;
  • колір і запах завжди видає зіпсовані шматки;
  • для підливи кращим варіантом буде задня частина або шия.

Перед початком роботи з м’ясом зріжте з нього великі шматки сала, залишивши лише невеликий шар. Інакше гуляш вийде дуже жирним.

Свинина у власному соку

Такий варіант підійде людям, яким з якихось причин не можна їсти смажену їжу.

Нам знадобиться:

  • лопаткова частина свинини – 700 г;
  • лавровий лист;
  • лимонний сік – 2 ст. л.;
  • прованські трави;
  • запашний перець;
  • сіль.

Для початку замаринуем м’ясо. Якщо хочете приготувати не жирне блюдо, то зріжте зайве сало. Порізану свинину в чашці змішуємо з соком лимона, приправами і залишаємо в прохолодному місці приблизно на 1 годину.

Свинину перекладаємо в сковороду з товстим дном і ставимо на повільний вогонь. Масло додавати не потрібно, так як з часом м’ясо почне давати сік, в якому і буде готуватися. Бажано посуд накрити кришкою, щоб уникнути його випаровування. Зазвичай вистачає години, щоб шматки м’яса вийшли тануть у роті. Практично так само готується і домашня тушонка.

Підлива з свинини з томатною пастою

Мінімум продуктів знадобитися, щоб вечеря вийшов смачним і ситним.

Купуємо:

  • свиняча вирізка – 600 г;
  • ріпчаста цибулина;
  • шпик – 50 г;
  • томатна паста – 5 ст. л.;
  • лаврушка;
  • запашний перець;
  • поварена сіль.

Для того, щоб м’ясо вийшло м’яким, не достатньо просто довго його варити. Головне, правильно його нарізати. Спочатку промиваємо цільний шматок і прибираємо зайву воду серветкою. Нарізаємо свинину гострим ножем смужками 7 на 2 см упоперек волокон.

Шпик ділимо на маленькі кубики і на повільному вогні вытапливаем з нього жир. Прибираємо шкварки, додаємо вогонь і опускаємо в сковороду шматочки м’яса. Як тільки з’явилася невелика скоринка, додаємо цибулю півкільцями.

Коли обсмажування буде готова, заливаємо склянку гарячої води, кладемо томатну пасту і тушкуємо під кришкою до повної готовності. За 10 хвилин до кінця додамо лаврушки і сіль. Можна перед подачею страву посипати зеленню.

Дивіться також:  Равіолі – 8 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

З морквою та цибулею

Підливу з свинини готують найчастіше з використанням овочів. Ось і до інгредієнтів, які описані в першому рецепті, додамо 1 велику моркву.

Далі — справа смаку. Почищений овоч можна подрібнити на крупній тертці або нарізати ножем на смужки. Додаємо його в сковороду для обжарювання слідом за цибулею. Додатково сюди можна всипати трохи часнику. Саме таке блюдо ми називаємо гуляшем.

М’ясна підлива з борошном

Для цього рецепту нам необхідно:

  • свинина – 500 г;
  • 5 ст. л. борошна;
  • 1 морквина;
  • 1 л бульйону;
  • 1 цибулинка;
  • 2 помидорины (або замінити томатною пастою);
  • 4 ст. л. олії соняшникової;
  • лавровий лист;
  • сіль.

Промите м’ясо нарізаємо і відправляємо на розпечену сковороду з соняшниковою олією. Обсмажуємо до скоринки.

В цей час шаткуємо очищені цибулину і моркву. Відправляємо до свинини. Трохи згасимо, збавивши вогонь. Насипаємо борошно пшеничне, добре розмішуємо ложкою.

Томат слід ошпарити, зняти шкірку, натерти або нарізати дрібними кубиками. Додати до інших овочів і обсмажити до розм’якшення. Налити трохи бульйону (якщо такого немає, то замініть простою водою), все перемішати, домогтися відсутності грудочок і залити рідину, що залишилася.

Покласти лавровий лист, підсолити і через пів години гасіння на повільному вогні можна буде розкласти страву по тарілках.

Рецепт приготування з грибами

М’ясна підлива з печерицями чудово підійде на вечерю. Ароматне блюдо готується досить швидко і красиво виглядає на столі.

Інгредієнти:

  • гриби (можете взяти будь-які) – 300 г;
  • стільки ж філе свинини;
  • морква;
  • цибуля ріпчаста;
  • томатна паста – 4 ст. л.;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • соняшникова олія;
  • 1 л грибного бульйону;
  • сіль і спеції.

Нам знадобитися 2 сковороди для приготування цього гуляшу: невелика і з високими бортами.

  • Починаємо, як завжди, з м’яса, яке обмиваємо, ділимо на однакові смужки і обсмажуємо на сильному вогні на великій сковороді. Потім відставляємо — вона буде чекати інших продуктів.
  • Гриби обмиваємо під струменем проточної води, зрізаємо пошкоджені ділянки. Можна надати їм однаковий розмір, але частіше їх нарізають на великі (для смаку) і маленькі (для аромату) шматочки. Обсмажуємо на маленькій сковорідці з олією 5-10 хвилин. Висипаємо до м’яса.
  • Пасеруємо цибулю з морквою, в кінці додаємо борошно і томатну пасту. Так само складаємо у велику жаровню і заливаємо грибним бульйоном. Якщо у вас немає, то можна використовувати м’ясний або просто гарячу воду з кубиками, які замінять навар.
Дивіться також:  Печеня по-домашньому – 9 смачних рецептів приготування

Після 10 хвилин гасіння додаємо спеції із сіллю і тушкуємо до повної готовності.

В мультиварці

В цьому гаджеті ми приготуємо справжній угорський гуляш. В оригіналі він називається гуляш-левеш. Дослівний переклад означає «пастуший суп». Рецептів на його батьківщині багато, але перш, ніж експериментувати, скористайтесь класичним варіантом.

Для підливи з свинини в мультиварці візьмемо:

  • шматочок м’яса з невеликою кісточкою – 0,6 кг;
  • картопля – 3 середніх бульби;
  • морквина;
  • томати – 4 шт.;
  • цибулина;
  • часник;
  • болгарський перець – 2 шт.;
  • трохи паприки і кмину;
  • олія оливкова;
  • зелень;
  • корінь селери;
  • червоний стручковий перець (не переборщіть);
  • сіль.

Щоб нічого не пригоріло, краще всі продукти підготувати заздалегідь.

  • М’ясо нарізаємо великими кубиками. Кісточку слід обрізати, але не прибирати — вона наситить бульйон.
  • Промиваємо та очищаємо овочі. Нарізати можна в довільній формі, але в Угорщині не стирають.
  • У чашу мультиварки наливаємо оливкову олію, скидаємо цибулю і починаємо роботу в режимі «Смаження». Як тільки досягнете золотистого кольору, додайте м’ясо разом з кісточкою. Через пару хвилин засипаємо морква, селера і болгарський перець. Відкриваючи кришку, потрібно постійно помішувати.
  • Наступним інгредієнтом будуть помідори. З них краще б зняти шкірку, обшпаривши з чайника.
  • Коли помідори стануть м’якими, міняємо режим «Гасіння» і залишаємо страву на 15 хвилин.
  • Після закінчення цього часу заливаємо воду (приблизно 750 мл). Щоб м’ясо не стало жорстким, додайте до обжарке гарячий бульйон або воду. Відразу засипаємо крупно порізану картоплю, кладемо всі приправи і тушкуємо ще 20 хвилин. Готовий гуляш слід посипати зеленню і дати постояти деякий час.

Вершково-масляна підлива

Ніжний колір цієї страви заманює до столу.

Купуємо наступні продукти:

  • вирізка свинини – 0,4 кг;
  • цибулина;
  • жирні вершки – 100 мл;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 2 зубчики часнику;
  • суміш перців;
  • зіра і куркурма;
  • сіль;
  • чорнослив – 3 шт.;
  • соняшникова олія.

Шінкованной цибулю обсмажуємо на сильному вогні спочатку окремо, а потім додавши свинину з часником. Окремо на сковороді смажимо борошно, до якої потім вливаємо вершки.

Дивіться також:  Щука – 10 рецептів приготування смачних страв із риби

Щоб не було грудочок, робити це потрібно поступово, помішуючи віночком.

Коли соус трохи поваритися, пора відправляти його до м’яса.

Сюди ж слід покласти нарізаний чорнослив і спеції із сіллю. Тушкувати до готовності.

Зі сметаною

З рецепту, описаного трохи вище, прибираємо чорнослив і часник, а вершки замінюємо сметаною. Інше залишаємо в тому ж складі. Процес обжарювання і гасіння буде таким же.

Приготувати підливу з свинини з кислуватим сметанним соусом можна і з додаванням грибів. Їх пасерують на окремій сковороді до напівготовності, а потім змішують з іншими інгредієнтами. Приправи, як і в будь-якому іншому блюді, можна змінювати. Це вже справа смаку вашої родини.

Готуємо на основі молока

Такий спосіб приготування теж популярний, особливо у відсутності вершків або сметани.

Необхідні продукти:

  • молоко – 1 стакан;
  • вершкове масло – 50 г;
  • свининою м’якоті – 500 г;
  • 2 ст. л. борошна;
  • сіль;
  • крапельку цукру і мускатного горіха.

У глибокій сковороді розтопити половину вершкового масла і на ньому обсмажити борошно до золотистого кольору, додати спеції, сіль і молоко. Довести до кипіння.

В цей час в окремому посуді на маслі посмажити м’ясо, яке потім слід відправити в соус і готувати ще близько півгодини. При бажанні, посипте підливу свіжою зеленню.

Ніколи не використовуйте цитрусовий сік і оцет разом з молочними продуктами — вони просто згорнутися під впливом кислоти.

Який гарнір підходить до підливі з свинини

Не секрет, що м’ясна підлива чудово поєднується практично з будь-якими гарнірами.

Її рідка складова (бульйон) завжди до місця подачі з такими стравами:

  • смаженим і товченим картоплею;
  • рисом;
  • макаронними виробами;
  • бобовими;
  • тушкованими овочами.

Зараз так модно подавати складний гарнір, до складу якого входить кілька видів продуктів. Кулінари радять подавати підливу з свинини з гречаною кашею і огірками. Таке поєднання вважається корисним.

Гуляш кладуть у тарілку по-різному. Деякі вважають за краще наливати на середину тарілки, тим самим приховуючи гарнір. Є варіант, коли його розташовують з боку страви.

Не забувайте, що угорський спосіб приготування передбачає наявність картоплі в самому блюді. Тому окремо подавати до нього гарнір не варто.