Пиріг сирний – 18 рецептів приготування в домашніх умовах

Сирний пиріг — ситне і ніжне ласощі, ідеальний супровід чаювання і хороший перекус на роботі. Його легко дати з собою дитині в школу, пригостити друзів. Пироги з сиром дають величезний простір для фантазії кулінарам з будь-яким досвідом. Є навіть варіанти, не поступаються дорогим ресторанним десертів. Представляємо кращі рецепти сирною випічки.

Класичний сирний пиріг в духовці

Пироги з сиром не тільки поживні, ситні, але ще й дуже корисні, адже сир – цінний джерело кальцію. Рецептів пирогів з сиром не злічити – вибирайте улюблений і печіть хоч кожен день. Ми пропонуємо почати з класичного дріжджового пирога, який люблять абсолютно всі.

Нам потрібні:

  • 500 г дріжджового тіста;
  • 500 г сиру;
  • 2 курячих яйця;
  • ванільний цукор – 1 десертна л.;
  • цукор – 3 ст. л (регулюйте кількість за смаком).

Тісто можна ставити самостійно, або купувати готове; ми використовуємо готове, але дуже якісне.

Дріжджове тісто тоненько розкачуємо, ріжемо на дві частини і першу викладаємо на деко, злегка присипаний борошном. Змішуємо сир з яйцями, додаємо звичайний і ванільний цукор. Вимішуємо все так, щоб вийшла однорідна сирна маса. Виливаємо начинку на сир і акуратно розрівнюємо її по всій поверхні.

Накриваємо другим шаром. Надаємо пирога красиву форму, фігурно прищипуючи краю. Деякі майстрині воліють це робити у вигляді кіски.

Змащуємо білком, відправляємо в духовку. Випікаємо приблизно 25 хвилин на температурі 200 градусів. Готовий пиріг змащуємо вершковим маслом, накриваємо рушником і даємо підійти. Через 15 хвилин кличемо домочадців до столу, наливають гарячий чай і смакуємо пишний і свіжий десерт!

Рецепт приготування з хрусткою скоринкою

Пиріг з хрусткою скоринкою називають Петербурзьким. За легендою цей пиріг дуже любили учениці Смольного, яких балували рідко. Багато років тому рецепт знайдений, опублікована в популярному жіночому журналі і швидко став дуже популярним. Ніжно-сирна начинка, хрустка скоринка з шоколадним присмаком, припали до смакам тисячам людей. Спробуємо приготувати пиріг за старовинним рецептом.

Масло для Петербурзького пирога повинна бути дуже холодною, але не завмерлим.

Для пирога потрібно:

  • половина склянки порошку какао;
  • стакан цукру;
  • 3 курячих яйця;
  • 500 г сиру;
  • півтори склянки борошна;
  • пачка маргарину або вершкового масла;
  • ванілін – пакетик;
  • розпушувач – 2 ст. л.

В окремій ємності змішуємо какао і цукор, додаємо масло, резанное на шматочки і борошно. Вимішуємо пісочне тісто. Грудочку щільно загорнути у харчову плівку і прибираємо в холодильник.

Змішуємо сир, яйця і цукор, розтираємо, щоб вийшла ніжна і повітряна сирна маса. Додаємо ванілін. Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. А тепер приступаємо до найвідповідальнішої частини приготування: створення основи. Для цього тісто подрібнюємо на окремі крихти. Можна використовувати крупну тертку. Тісто натираємо на форму товстенькою «шапочкою». Розрівнюємо її, формуючи бортики, виливаємо начинку, а зверху знову присипаємо крихтою або трьом прямо на сирну масу.

Ставимо пиріг в розігріту духовку, випікаємо при 200 градусах приблизно 30 хвилин. Скоринка повинна підсмажитися, придбати приємний шоколадний відтінок. Тоді і дістанемо пиріг з печі.

Даємо здобі трохи охолонути, і розрізаємо гострим ножем на порції. Петербурзький пиріг поєднує в собі приємну шоколадну хрусткість і тане в роті начинку, вершкову і дуже делікатну.

Королевська ватрушка

Королевська і звичайна ватрушка – принципово різна випічка. Царська ватрушка, як по-іншому називають цей пиріг, являє собою різновид закритого пирога, а звичайні ватрушки ніколи не ховають начинку. Сир у неї ніжний, нагадує суфле, а легкий ванільний присмак вабить їсти шматочок за шматочком. Навіть ті, хто в принципі не любить сир, не відмовляться від частування. Адже сир в цьому рецепті легко прийняти за вершковий сир «Філадельфія».

Для приготування підготуємо:

  • склянка борошна;
  • стакан цукру;
  • пачку вершкового масла або якісного маргарину;
  • півкіло сиру жирністю від 5 до 9%;
  • 2-3 курячих яйця;
  • пакетик хорошого ваніліну;
  • щіпку солі і соди.

Вершкове масло повинно бути замороженим – будемо натирати його на тертці; яйця і сир використовувати кімнатної температури.

Натираємо масло на крупній тертці. Просіваємо до нього борошно і додаємо трохи цукру, щіпку солі і соди (без солі пиріг вийде прісним). Тепер важливо швидко перетерти всю масу, щоб вийшла однорідна крихта. Довго крихту не мнемо – інакше масло розтане. Приблизно дві третини крихти висипаємо у форму для випічки, яку попередньо змащуємо маслом.

Цукор можна не додавати в борошно, але зробити трохи солодше начинку; такий пиріг вийде не нудотним і тільки виграє за смаком.

Готуємо начинку. Для цього сир змішуємо з яйцями, цукром і розтираємо – повинна вийти повітряна сирна маса. Виливаємо начинку на крихту і розрівнюємо. Зверху присипаємо залишилася крихтою і ставимо ватрушку в духовку. Випікаємо при 200 градусів 15-20 хвилин. Верхній шар повинен зарум’янитися, що служить сигналом про готовність.

Королевська ватрушка смачна в холодному вигляді і чудово поєднується з какао, молоком. Але і для теплою ватрушки є шикарний варіант подачі – зі свіжими ягодами і збитими вершками.

З сирними кульками

Заливний пиріг з сирними кульками, виглядає дуже красиво в розрізі. Ласощі завжди викликає захоплення у гостей, особливо у дітей, які дуже люблять сюрпризи. Тільки уявіть – ви разрезаете пиріг, а всередині заховані ніжні повітряні кульки з легким кокосовим присмаком.

Замість цукру можна взяти цукрову пудру – ласощі вийде ще ніжніше.

Для пирога підготуємо:

  • пачку сиру з будь жирністю;
  • 2-3 столових ложки цукру;
  • 4 курячих яйця;
  • 2 чайні ложки картопляного крохмалю;
  • 5 столових ложок какао;
  • 2 пакетика ваніліну;
  • 50 г вершкового масла;
  • третину склянки рослинного масла;
  • півтора склянки пшеничного борошна;
  • стакан молока;
  • пакетик кокосової стружки;
  • щіпку солі, соди.
Дивіться також:  Як зробити шарлотку – 12 рецептів

Першим ділом скачаємо сирні кульки. Для цього сир розтираємо з яйцем, цукром, додаємо туди картопляний крохмаль (так кульки не втратять форму) і знову розтираємо. Цукор пробуйте на смак: в деяких сім’ях не люблять нудотні солодощі, так що регулюйте кількість на свій розсуд. Маса повинна вийти однорідною і гладкою, без вкраплень і грудочок. Формуємо сирні кульки. Обвалюємо їх в кокосовій стружці і прибираємо в морозилку, щоб вони схопилися.

Якщо вони почали прилипати, смочим руки холодною водою.

А поки замісимо шоколадне тісто. Три яйця збиваємо з цукром. Додаємо склянку молока кімнатної температури, борошно, розпушувач або соду (погашену оцтом), рослинне масло і какао. Можна додати краплю солі – вона тільки зробить смак яскравіше, але в багатошаровій зовсім не буде відчуватися. Повинно вийти густе тісто, як якщо б ми готували шарлотку.

Ще краще запікати пиріг з використанням пергаменту для випічки.

Виймаємо кульки з морозилки, викладаємо у форму для випічки, змащену маслом. Вони повинні розташовуватися довільно, але ні в якому разі не щільно один до одного. Тепер заливаємо їх тестом і ставимо випікатися в розігріту духовку. Випікаємо при температурі 200 градусів приблизно 30-40 хвилин. Визначити готовність просто, проткнувши пиріг шпажкою: вона повинна вийматися сухий.

Остиглий пиріг залити глазур’ю: розтопити 50 г вершкового масла, додамо 3 ст. л какао, трохи води, цукру. Перемішати все і дамо загуснути. Глазур виливаємо на пиріг і розрівнюємо. Він виходить пишним, з вологим начинкою і ніжними кульками всередині. Подаємо до чаю, пригощаємо дітей.

Насипний сирний пиріг з пісочної крихтою

Насипний пиріг всі люблять з дитинства. Він бюджетний, печеться на раз-два-три і з’їдається стрімко: у вихідний день від десерту не залишається ні крихти. Для приготування нам буде потрібно не тільки сир, але і будь-яке варення. На наш погляд, найвдаліше варення для цього рецепта – абрикосове, але цілком підійде смородинове, полуничне або сливове.

Підготуємо:

  • пачку хорошого маргарину – 200 г;
  • невеликий стакан варення;
  • 500 г сиру;
  • половина склянки манної крупи;
  • 3 склянки борошна;
  • 4 яйця;
  • 2-3 столових ложки цукру;
  • сіль, щіпка соди.

Маргарин подрібнюємо з борошном до утворення піщаної крихти, додаємо цукор, соду, трохи солі і перемішуємо. Половину крихти висипаємо на деко, розрівнюємо рівним шаром. Сир змішуємо з яйцями до м’якої пишної маси. А тепер збираємо пиріг. Виливаємо сирну частина, зверху кладемо варення, акуратно розрівнюємо його. Ідея пирога в тому, що вийде як би два шари начинки, так що постарайтеся їх не змішувати.

Зверху кладемо другу частину крихти, закриваючи начинку повністю. Випікаємо 15 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.

З полуницею

Сирний пиріг з полуницею прекрасний літній десерт. В сезон ягід він дуже доречний в заміському будинку на літній терасі з чашкою трав’яного чаю.

Заморожена полуниця для рецепта теж підійде, хоча вона і пливе; взимку рекомендуємо використовувати консервовані ягоди з компоту або варення.

Підготуємо наступні інгредієнти:

  • 400 г сиру 5%;
  • яйця – 5 шт.;
  • склянка борошна;
  • стакан цукру;
  • 70 г сл. масла;
  • 2 ст. л розпушувача;
  • стигла полуниця – 2 склянки;
  • цукрова пудра – половина склянки.

З борошна, двох яєць, цукру замісимо тісто по консистенції нагадує густу сметану. 3 яйця взобьем міксером з цукровою пудрою до міцної пишної піни. Сир змішуємо з цукром і вершковим маслом. Виливаємо у форму частину тіста (приблизно одну третину), а на нього розкладемо великі полуничні ягоди цілком (або розрізані навпіл, якщо сорт гігантський). Заллємо полуницю ще однією частиною тіста. Зверху викладемо сир з цукром. Заливаємо все останнім тестом і запікаємо пиріг в духовці на 200 градусів 25 хвилин.

Полунично-сирний пиріг виходить дуже красивим в розрізі, а яким смачним!

Смачний шоколадно-сирний пиріг

Шоколадно-сирний пиріг десь нагадує брауні, але тільки він не такий нудотно-солодкий: солодкість згладжує сирна кислинка. Пропонуємо приготувати заливний пиріг, викладаючи торт і тісто шарами, щоб вийшов ефект зебри.

Підготуємо 5 яєць, какао, склянка борошна, склянка цукру, пачку жирного сиру, ванілін, розпушувач, вершкове масло – третина звичайної пачки.

Як готувати сирно-шоколадну версію зебри:

  • З какао, борошна, трьох яєць, розпушувача замісимо густе тісто.
  • Сир змішаємо з яйцями, цукром, ваніліном: краще все зробити в блендері, щоб сир перетворився в легку повітряну масу.
  • На дно форми виллємо половину тіста.
  • Заллємо сирною начинкою.
  • Повторимо шар тіста.

Тісто і сир злегка перемішаються (але ні в якому разі не змішуйте їх спеціально!), створять приємні смужки, які прекрасно виглядають в розрізі. Такий пиріг ідеально поєднується з вишневим варенням, ванільним соусом і подається з молочним коктейлем.

З вишнею

Сирний пиріг з вишнею – дуже пікантна випічка з кисло-солодким смаком. Не спробувати її в сезон ягід просто гріх, і обов’язково зробіть пиріг зі сметанною начинкою і сирним тестом.

Підготуємо пачку сиру, склянку вишні без кісточок, 250 г сметани, ст. л. крохмалю, 30 мл рослинного масла, склянка цукру, половину склянки молока, пакетик ваніліну, 3 яйця, десертну ложку соди.

Кроки приготування такі:

  • Змішаємо сир з яйцями, цукром, олією, молоком і крохмалем.
  • Взобьем все блендером: маса вийде пухнастою і ніжною.
  • Викладемо тісто на пергамент, пальцями зробивши бортики.
  • Сметану перемішати з цукром.
  • Додамо вишню і ще одну ложку крохмалю.
  • На тісто виллємо сметанно-ягідну начинку.
  • Запечемо при 180 градусах 40 хвилин.
Дивіться також:  Пиріг з картоплею і куркою — 7 рецептів, як приготувати

Вийде вишуканий, легкий десерт. Для тих, хто на дієті можна значно знизити калорійність, якщо взяти знежирений сир і сметану 10%. Готовий десерт особливо смакує холодним.

Пиріг «Сирно-бананове диво»

Сир і банан дуже корисні дітям. Але як змусити їх є таке поєднання? Дуже просто – печемо пиріг з чудовим назвою «Сирно-бананове диво». Приготувати його зовсім нескладно, а інгредієнти завжди легко купити в найближчому магазинчику.

Для пирога приготуємо:

  • пачку сиру будь-якої жирності;
  • склянка борошна;
  • 150 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 50 г вершкового масла;
  • один великий банан (можна переспевший);
  • пачку ваніліну;
  • щіпку солі.

Цукор і яйця збиваємо до пишної піни. В окремому посуді змішуємо сир, масло – заважаємо, поки маса не стане гладкою. Додаємо ванілін, дрібку соди, борошно, збиті яйця. В тісто – а воно вийде густим, як сметана, нарізаємо банан невеликими шматочками.

Перемішуємо все ще раз. Виливаємо у форму тісто, ставимо в духовку. Випікати тісто потрібно приблизно 30 хвилин, температура не повинна перевищувати 180 градусів. Коли пиріг апетитною скоринкою покрився – він готовий. Подаємо з морозивом, тертої стружкою шоколаду.

Чізкейк зі згущеним молоком

Принадність чізкейку в рекордної швидкості приготування: випікати коржі не треба, адже основою стане будь-пісочне печиво, наприклад, звичайне «Ювілейне» або «Пряжене молоко». Пачки печива цілком вистачить для повноцінного десерту.

Крім цього, підготуємо півпачки вершкового масла, банку згущеного молока, 600 г сиру 9% жирності, 5 курячих яєць.

Вершкове масло використовується м’яке, розтануло.

А тепер приступаємо до готування:

  • Печиво подрібнюємо в крихту, змішати з вершковим маслом.
  • Пробиваємо блендером сир, яйця, згущене молоко. Вийде гладка сирний крем.
  • На дно форми викладаємо крихту з маслом, формуємо пальцями високі бортики.
  • Заливаємо все кремом.
  • Ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів, випікаємо 30 хвилин.

Чізкейк спочатку вийде пишним, але через годину осяде – будьте до цього готові. Ласощі їдять холодним, запивають кави латте або чаєм.

Десерт до чаю з персиками

Пропонуємо спробувати незвичайний пиріг з персиками на основі рисової. Рис в десерті змінюється до невпізнання і не розпізнається навіть знавцями. Персики можна брати свіжі або консервовані — у сезон спробуйте свіжі, а взимку використовуйте фрукти у власному соку.

На невелику форму знадобиться банку персиків 330 р, половина склянки рису, яйце, 150 г сиру, половина склянки молока, столова ложка будь-якого джему (краще абрикосового), склянка цукру, кокосова стружка і жменю кедрових горішків.

Як готувати? Слідуємо інструкції:

  • Відварюємо рис до повної готовності на воді.
  • Додаємо цукор, молоко.
  • Збиваємо жовтки з цукром, сиром і джемом.
  • Додамо гість кокосової стружки.
  • На дно форми викладаємо рисову кашу, формуючи основу.
  • На рис викладаємо сирний крем.
  • Персики ріжемо на шматочки і прикрашаємо їм рисовий творожник, злегка «притапливая» фрукти в сирі.
  • Запікаємо в духовці при 180 градусів буквально 15 хвилин.

Незвичайний і корисний десерт готовий! Перед подачею посипаємо його кокосовою стружкою, кедровими горішками. Їмо десертними ложками, запиваючи апельсиновим фрешем.

Легкий сирно-лимонний пиріг

Сирно-лимонний пиріг – десерт для цінителів тонкого смаку. Свіжість цитрусових, сирна кислинка, ненав’язливість і легкість порадують домочадців і гостей. Метушні з пирогом небагато, але випічка виходить напрочуд смачною.

Склад компонентів:

  • пачка сиру 9% жирності;
  • один лимон;
  • 3 яйця;
  • щіпка сода або розпушувач;
  • цукор – 0,5 склянки;
  • 0,5 склянки борошна.

Хто не є щасливим володарем блендера, даємо в руки лайфхак – лимон можна заморозити і натерти на крупній тертці.

Сир важливо перетерти через сито – так він вийде ніжніше. Лимон вимиємо і поріжемо на шматочки, попередньо видаливши насіння. Подрібнюємо його в блендері. Змішуємо сир з лимоном, додаємо до них цукор, борошно, розпушувач і курячі яйця. Вимішуємо масу до однорідності. Сирну масу викладаємо у форму для випічки, змащену маслом. Запікаємо в духовій шафі 25-30 хвилин. Температуру ставимо 180 град.

Виходить легка варіація на тему сирної запіканки, але куди більш вишукана. Аромат під час випічки розноситься божественний, і з’їдається десерт просто без залишку! Подавати його можна з цукровою пудрою, збитими вершками або ложечкою сметани.

Рецепт приготування з яблуками

Сирний пиріг з яблуками виходить десь схожим на шарлотку, але тільки корисніше і ситніше. Яблука підійдуть кисло-солодкі, стиглі та соковиті. Крім яблук підготуємо: 3 яйця, склянка цукрового піску, домашній сир – 250 г, 100 г вершкового масла, щіпку соди або розпушувача.

Печемо, дотримуючись інструкції:

  • Яблука промиємо, очищаємо від шкірки, видаляємо серцевину з насінням.
  • Замішуємо тісто з борошна, яєць, вершкового масла, цукру, з додаванням сиру.
  • Сирним тестом заллємо яблука, перемішати все.
  • Кілька яблучних часточок залишимо для оформлення.
  • Викладемо у форму для випічки, змащену маслом.
  • Прикрасимо часточками яблук.
  • Запечемо при 180 град. 40 хвилин.

Готову сирну шарлотку присипаємо цукровою пудрою. Ефектно виглядають порційні шматочки. Їмо десертною ложкою, запиваючи ароматним звареним в турці кава.

Ніжний пиріг з чорницею

Сирний пиріг з ягодами не поступиться знаменитим чізкейків, а якщо приготувати з чорницею, стане справжнім святом для гурманів. Можете взяти за основу полуничний рецепт або вишневий – на ваш розсуд. Можна зробити чорнично-сирну шарлотку, це просто і швидко. Ми пропонуємо легкий варіант з листковим дріжджовим тістом.

Дивіться також:  Пиріг з какао – 7 простих і смачних рецептів

Підготуємо пачку сиру, пару яєць, склянка чорниці, пакет дріжджового тіста і цукор за смаком.

Готуємо так:

  • Тісто розкочуємо.
  • Сир змішуємо з цукром, яйцями.
  • На тісто викладаємо сир, а поверх розкладаємо ягоди чорниці.
  • Вкриваємо другим шаром тіста і защипуємо краю.
  • Змащуємо пиріг чорним чаєм – так вийде гарна скоринка.
  • Випікаємо при 200 градусах 30 хвилин, поки тісто не стане золотистим.

Чорничний пиріг виходить незвичайним: варто нам вкусити шматочок, ягідки лопаються, сік змішується з сиром і поєднання виходить приголомшливим. Радимо спробувати з кулькою ванільного морозива.

З вершковим сиром

Чізкейки зараз на піку популярності і подаються в будь-якому кафе. Але хто сказав, що ми не можемо приготувати набагато смачніше? Дамо нашу відповідь американському десерту, приготувавши пиріг з вершковим сиром.

Для пирога підготуємо:

  • упаковку вершкового сиру 300 г;
  • склянка борошна;
  • пачку вершкового масла;
  • сіль, щіпка соди.
  • половину склянки цукру.

З борошна, вершкового масла і цукру робимо пісочне тісто. Прибираємо холодильник. Після розкачуємо його в тонкий пласт і кладемо у форму для запікання. Ліпимо руками бортики висотою 3-4 див. Викладаємо вершковий сир, обережно розрівнюємо його. Випікати важливо при температурі 180 градусів не довше 15 хвилин.

Довше пиріг пекти не варто: інакше він пересохне, і начинка втратить соковитість.

Як бачите, готується пиріг дуже швидко. На смак таке частування навряд чи поступається чізкейків, але помітно виграє якістю і свіжістю продуктів. Пиріг виходить вершковим, ніжним, пісочне тісто похрускує, а вершковий сир тане в роті.

Відкритий сирний пиріг

Слово пиріг походить від слова «бенкет», адже недарма вони завжди подавалися на свята. Святкова подача пирога з сиром споконвіку була відкритою – коли майстрині фігурно викладали на сир сіточку з джгутиків дріжджового тіста, і різні візерунки. Ми навчимо самому простому способу, допоможемо освоїти мистецтво подачі навіть недосвідченим господаркам.

До складу входить:

  • 600 г дріжджового тіста;
  • 500 г сиру;
  • 3 курячих яйця;
  • ванільний цукор – 1 десертна л.;
  • цукор – 3 ст. л. (регулюйте кількість за смаком).

Розкачуємо тісто товщиною в сантиметр. Викладаємо його у форму для запікання і робимо бортики по краях. Зверху виливаємо сирно-яєчну начинку з цукром. Розрівнюємо її по всій поверхні. З тіста скачаємо тонкі джгутики – 6 шт. Укладемо джгутики на начинку у формі сіточці. Вона повинна щільно прикривати сир, утворюючи невеликі «віконця».

Ставимо в духовку і випікаємо півгодини при температурі 200 градусів. Готовий пиріг змащуємо вершковим маслом, накриваємо рушником і даємо підійти. Вийде випічка, де мало тіста, але багато начинки – соковита і дуже апетитна.

З листкового тіста

Пачка готового листкового тіста і трохи сиру завжди врятують господиню, якщо пригощати нічим, а гості ось-ось підійдуть. Ласощі з серії «гості на порозі» дуже смачне і ніхто не здогадається, що ви витратили на нього 10-15 хвилин.

Нам знадобляться:

  • пачка сиру – 250 г;
  • цукор за смаком;
  • ваніль – пакетик;
  • 2 курячих яйця;
  • упаковка листкового тіста (неважливо дріжджового або бездріжджового);
  • шматочок вершкового масла.

Тісто розморожуємо (можна в мікрохвильовці), а тим часом швидко замішуємо начинку: розтираємо сир з цукром, яйцями, додаємо ваніль. Розтануло тісто ділимо на 2 пласта і розкачуємо перший. Викладаємо її на деко, присипаний борошном. Заливаємо тісто начинкою. Тепер розгортаємо другий шар тіста і накриваємо їм перший. Защипуємо краю. Тісто протикаємо виделкою в декількох місцях (інакше пиріг «вспучится»), відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікаємо 20 хвилин до золотистої скоринки.

Листкове тісто завжди розкачують тільки в одному напрямку, інакше псується структура шарів всередині тіста.

Готовий пиріг неодмінно змащуємо вершковим маслом: так він вийде набагато смачніше і соковитіше. Їмо пиріг теплим, запиваючи ароматним чаєм або кавою з молоком.

Смачна випічка на основі манки

Приготувати творожник можна зовсім без борошна і масла, використовуючи тільки манну крупу, яйця і сир. Виходить легка, нагадує суфле, випічка з тонким ванільним ароматом. До речі, пиріг в мультиварці легко готується.

Для сирно-манного пирога нам буде потрібно:

  • манна крупа – 1 склянка;
  • цукор за смаком;
  • пачка сметани або кефіру – 300 мл;
  • сир – 300 г;
  • ваніль – пакетик;
  • розпушувач – пакетик;
  • 3 курячих яйця.

Радимо манку підготувати з вечора, поставивши її настоюватися в холодне місце: крупа стане тільки краще.

Засипаємо манку в ємність і заллємо її кефіром або сметаною. Дамо настоятися. Манна крупа має розбухнути, зазвичай на це йде 2-3 години. Тим часом готуємо тісто: збиваємо яйця з цукром до пишної піни, додаємо туди цукор, ваніль, розпушувач і сир. Набряклу манку змішуємо з заготівлею для тіста і знову вимішуємо. Заважати краще в одному напрямку, занадто сильно не старатися: так пиріг підніметься швидше.

Виливаємо все у форму для запікання, печемо на 200 градусів 30 хвилин, поки пиріг не зарум’яниться. Готовий пиріг розрізаємо тільки після того, як він трохи охолов. Гарячим він не тримає форму і розвалюється, зате остившім його різати – одне задоволенням. Пиріг виходить з вологим крупитчато-сирною структурою, неймовірно цікавою. Їмо творожник з чаєм, какао або соком.

Ми розповіли лише про солодкої сирної випічці. А адже є ще ледачі хачапурі, ліниві вареники, шаруванням та багато інших цікавих і смачних страв. Придумуйте свої варіанти і ви, готуйте із задоволенням, адже їжа робить нас ситими і щасливими.