Пиріг з айвою — 7 рецептів приготування

Доводилося вас готувати пиріг з айвою? Більшість людей навіть не пробували цей десерт, в той час як айва, від якої важко отримати задоволення в чистому вигляді, запечена в сдобном тесті, знаходить такі бажані соковитість, м’якість і солодкість. А який аромат — любителі осінніх фруктів будуть у захваті!
Щоб догодити всім смакам, ми приготували 7 відмінних рецептів приготування пирога з айвою!

Класичний пиріг з айвою

Найпростіший і стандартний пиріг з айвовыми плодами готується так швидко, що його можна запікати без праці хоч кожен день. По суті — це та ж шарлотка, але з іншою начинкою.

Які складові потрібні:

  • айва — 1 шт;
  • борошно пшеничне (можна додати для зниження глютеновою шкідливості висівки — пшеничні або вівсяні, приблизно 1/10 від необхідного обсягу борошна) — 1 склянка;
  • цукор — 1 склянка;
  • олія соняшникова (смачніше — розтоплене вершкове масло) — 1 склянка;
  • яйця курячі — 3 шт;
  • сода харчова — 1 ч. л.;
  • сіль — ¼ ч. л.;
  • лимонний сік — 1 ст. л.; можна взяти натертий імбир або лимонну кислоту в порошку;
  • цукрова пудра — для посипання (можна зробити на кавомолки — тільки обов’язково протерти кавомолку вологою ганчіркою після використання і висушити).

Потрібно приготувати класичний бісквіт на збитих вершках.

Рецепт:

  • Охолодити яйця.
  • Відокремити білки і жовтки.
  • Білки збивати міксером на високій потужності, ще краще заглибним блендером. По чайній ложці додати половину цукру.
  • Жовтки збити виделкою або вінчиком. Змішати з цукром.
  • Борошно пропустити через сито 2-3 рази — для кисневого насичення, так тісто вийде повітряним і легким.
  • Соду погасити лимонним соком.
  • Айву можна нарізати скибочками або пропустити через крупну тертку.
  • Акуратно до збитим білків борошно, жовтки, масло, сіль і змішати силіконової або дерев’яною лопаткою.
  • Заздалегідь розігріти духовку до 200-180 градусів Цельсія.
  • Будь-яку бажану форму або на деко змастити олією. Важливо — стінки не потрібно змащувати, маслянисті стінки стануть перешкодою для підняття тесту!
  • Якщо ви вирішили айву нарізати шматочками, як яблука в шарлотці, то шматки викладають на дно форми і заливаються тестом. Якщо ж айва натерта, то можна змішати її з тестом і вилити на деко загальною масою.
  • Викласти тісто у форму і відправити в духовку на півгодини.
  • 30 хвилин не відкривати духовку навіть на міліметр — інакше бісквіт осяде.
  • По закінченні вказаного часу витягнути готовий, ароматний пиріг.

Після охолодження з допомогою ситечка посипати поверхню цукровою пудрою. При бажанні можна перемолоти в кавомолці ванілін і посипати пиріг їм.

З додаванням яблук

Айва відмінно поєднується з яблуками. Напевно, немає людей, які не люблять яблучну шарлотку, а щоб урізноманітнити її можна скористатися цим простим рецептом пирога з айвою і яблуками.

Дивіться також:  Торт Захер (Sachertorte) – 7 рецептів, як приготувати віденський торт в домашніх умовах

Перехідний смак від помірної терпкою айви до кисло-солодкою яблучної м’якоті створює ніжний контраст. Такий пиріг не залишить байдужим нікого.

Що вам потрібно:

  • борошно — 3 склянки;
  • молоко — 3 склянки;
  • цукор — 2-3 склянки. — по смаку;
  • рослинне масло — 1/5 склянки;
  • дріжджі — 50 гр;
  • ванілін — 10 г;
  • сіль — за смаком;
  • яблука — 2 шт;
  • айва — 1шт;
  • кориця — 1 ч. л.

Етапи готування:

  • Борошно пропустити через сито кілька разів — це секрет найлегшого, повітряного тіста.
  • Змішати борошно з молоком. Дати інгредієнтів «подружитися» — залишити хоча б на півгодини.
  • Додати цукор, дріжджі, ванілін, масло. Дати тісту піднятися.
  • Яблука і айву очистити від шкірки і нарізати скибочками.
  • Викласти тісто у форму, змащену маслом, або на папір для запікання. Якщо немає паперу, то ось ще один секрет — посипати дно форми манною крупою або сіллю, тоді тісто не прилипне.
  • Яблука і айву викласти зверху.
  • Запікати при 200 градусах не менше півгодини.
  • Остиглий золотистий пиріг посипати корицею і подавати до чаю.

Простий рецепт на кефірі

Багато знайомі з такою насолодою, як манник, — пиріг на манном тесті. Він готується в багатьох країнах і має свої назви. Наприклад, розглядаючи східні солодощі, можна виявити арабська пиріг «Басбуса» — придивившись, ви зрозумієте, що це одна з варіацій лепешняку.

Рецепт смачного манного пирога з айвою на кефірі — нижче.

Що потрібно:

  • манна крупа — 2 склянки;
  • кефір більше 2 % жирності — 2 склянки;
  • цукор — 1,5-2 склянки;
  • сода — 1 / 3 чайної ложки;
  • лимонний сік — 1 ст. л.;
  • розпушувач — ½ чайної ложки;
  • масло рослинне — 3 ст. л.;
  • яйце куряче — 2 шт;
  • цукрова пудра — 3 ч. л.;
  • айва — 1 шт.

Готуємо:

  • Змішати манку і кефір. Ретельно збити. Залишити на 1-4 години. Чим довше, тим краще тісто буде пористим і легким. За цей час ви помітите, що манка розбухає. Якщо тісто стає дуже густе, можна додати ще трохи кефіру. Консистенція повинна бути середньою між тестом для млинців і оладок.
  • Збити яйця.
  • Соду погасити лимонним соком.
  • Додати яйця, цукор, соду з лимонним соком, розпушувач, масло в тісто.
  • Старанно перемішати.
  • Айву нарізати шматками або натерти на тертці.
  • Додати айву до тесту.
  • На деко нанести вершкове масло і дно посипати сіллю.
  • Вилити рідкувате тісто на деко і з допомогою силіконової лопатки зняти залишки зі стінок ємності і випікати приблизно півгодини.

Ні грама муки — і прекрасний пористий пиріг!

Пиріг з айвою з листкового тіста

Виходить чудовий фруктовий пиріг з листкового тіста — особливо гарний у зимовий вечір, коли не вистачає тепла.

Що потрібно:

  • листкове тісто — 250 гр;
  • молоко — 50 гр;
  • айва — 2 шт;
  • кедрові горіхи — жмень;
  • яйце куряче — 1 шт;
  • цукор — 4 ст. л.;
  • топлене вершкове масло — 50 гр;
  • шоколад темний — 100 гр.
Дивіться також:  Торт «Графські руїни» – класичний рецепт і 6 варіантів

Приготування:

  • Айву вимити і з допомогою щіточки або рукавички для чищення овочів видалити з поверхні пушок.
  • Айву нарізати скибочками. Викласти на деко, вистелену папером для запікання. Нанести за допомогою силіконової кисті топлене масло і запікати при 200 градусах приблизно 20 хвилин.
  • Витягнути айву і перекласти в іншу ємність — можна залишити і в формі, якщо у вас є ще одна.
  • Розкачати листкове тісто тонким шаром. Викласти на сковороду, змащену маслом або вистелену папером для випічки.
  • Викласти на тісто айвовые часточки. Борти тіста змастити збитим яйцем.
  • Випікати При 180 градусах 15 хвилин.
  • Посипати пиріг кедровими горішками і пекти ще 5 хвилин.
  • Розтопити шоколад і змішати з молоком до однорідної консистенції.

Готовий пиріг полити глазур’ю і подавати теплим.

Готуємо в мультиварці

М’який і вологий пиріг з айвовыми часточками можна отримати, якщо виконати цей рецепт в мультиварці.

Що вам знадобиться:

  • айва — 3 плоду;
  • борошно — 1 склянка;
  • кефір — 1 склянка;
  • цукор — 2 ст. л.;
  • мед — 3 ст. л.;
  • яйце куряче — 3 шт;
  • ванілін — 2 ч. л.;
  • вершкове масло — 3 ст. л.;
  • сода — на кінчику чайної ложки;
  • розпушувач для тіста — 1 ч. л.

Покроковий рецепт:

  • Айву вимити і очистити від гармата. Порізати на четвертинки, видалити насінну коробку, а потім порізати на дольки.
  • Викласти часточки в мультиварку. Полити медом і посипати цукром.
  • Включити режим «Десерт» або «Варення» на 60 хвилин.
  • Після приготування вийняти айву з прекрасним ароматом у власному соку.
  • Чашку помити і висушити.
  • Покласти в чашу 3 ложки вершкового масла і включити режим «Підігрів».
  • Збити яйця. Додати до них кефір і ванілін, потім соду. Залишити на кілька хвилин для реакції соди.
  • Додати в ємність борошно, сіль, розтоплене в мультиварці масло, розпушувач.
  • Ретельно перемішати до однорідного стану. Тісто має бути рідке.
  • У чашу від мультиварки викласти половину часточок айви. Залити половиною тіста.
  • Потім зробити такий же другий шар. Краї потрібно підняти, щоб серединка була нижче. У процесі випічки вона підніметься, а нам потрібна рівна поверхня.
  • Встановити режим «Випічка». Після його виконання — «Підігрів» на 5 хвилин.
  • Готовий пиріг викласти на кожну тарілку і перевернути.

Розрізати на шматки і полити сиропом, що залишився від варіння айви. Також можна прикрасити цукровою пудрою — це потрібно робити після остигання пирога. Вологий пиріг з айвою готовий!

З сиром

Ароматна айва чудово поєднується з сирком — виходить дуже смачна випічка, а також корисна, адже айва — чемпіон за кількістю заліза серед фруктів, а сир — багатий кальцієм.

Дивіться також:  Пиріг з капустою і яйцем – 7 смачних рецептів випічки

Що потрібно для сирного айвового пирога:

  • айва — 2 плоду;
  • манна крупа — 4 ст. л.;
  • молоко або вершки (можна сметану) — 100 гр;
  • сир — 600 гр;
  • яйце куряче — 2 шт;
  • цукор — 5 ст. л.;
  • сода — 1 ч. л.;
  • ванілін — 1 пакетик;
  • сік лимона — 2 ст. л.;
  • мед — 20 гр;
  • вершкове масло — 40 г;
  • куркума або шафран — 1/3 ч. л.;
  • кориця або лимонна цедра — для посипання.


Ваші дії:

  • Айвовые плоди акуратно очистити від серцевини, зберігши самі плоди цілими.
  • Потім нарізати кільцями.
  • Розтопити в ковшике вершкове масло.
  • Пересипати колечка айви цукром і куркумою/шафраном і викласти на розігріту сковороду. Пассивировать 15-20 хвилин до пом’якшення.
  • Змішати манку і молоко. Дати манці набрякнути — на це потрібно хоча б півгодини, а краще 2-3 години.
  • Додати до манки з молоком сир, яйця, цукор, ванілін, соду.
  • Айвовые кільця викласти у форму. Що залишився в сковороді сироп не викидати!
  • Залити айву тестом — врахуйте, що пиріг буде підніматися. Вибирайте форму з високими бортами.
  • Запікати 40-60 хвилин при 160-180 градусів. Перевіряти готовність за допомогою сірника.
  • Сироп змішати з медом і лимонним соком.
  • Коли пиріг буде готовий, дати йому охолонути в духовці. Якщо витягнути до охолодження — він може сплющиться.
  • Після охолодження пиріг перевернути і силіконовій пензликом обмазати з усіх боків сиропом.

Ніжний пиріг з сир і айвою готовий до вживання!

Угорський пиріг з айвою

Самий гарний пиріг готується з угорської методології — у вас вийде повітряне безе з карамельної росою. Заворожливий вид і приголомшливий смак!

Інгредієнти:

  • борошно — 500 гр;
  • цукор — 300 гр;
  • айва — 2-3 шт;
  • масло вершкове — 250 гр;
  • яйце куряче — 3 шт;
  • ванілін — 1 пакетик;
  • сіль — щіпка.


Як готувати:

  • У яйцях відокремити білки і жовтки.
  • Жовтки збити з 1/3 цукру і маслом до білого кольору.
  • Додати до жовтків борошно, сіль і ванілін. Замісити тісто.
  • У форму, вистелену папером для запікання або змащеній маслом, викласти тісто, розподіляючи його руками.
  • Випікати тісто при 200 градусах близько 20 хвилин.
  • Айву очистити і натерти на крупній тертці.
  • Збити білки з залишилася частиною цукру до густої білої піни — для цього краще білки охолодити в холодильнику.
  • Викласти на тісто натерту айву, зверху покрити збитими білками.
  • Випікати до золотистої скоринки.
  • Прикрасити смугами з цукрової пудри — в центрі більш щільний шар, а ближче до країв за допомогою пензлика зробити розтушовані смуги.
  • Залишити до повного остигання в духовці — краще на ніч.

Вранці ви отримаєте пиріг з чудовими карамельними краплями і ніжним смаком!