Пиріг з бананами – 10 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Банани вже давно стали таким же звичним і доступним у будь-який час року фруктом, як і яблука. Тому не дивно, що їх почали активно використовувати в приготуванні різної випічки. Однак, пиріг з бананами – це десерт, який може містити цей фрукт, як у складі начинки, так і у складі тесту, а випікатися не тільки в духовці, але і в мультиварці.

Простий рецепт пирога з бананом в духовці

Цей простий рецепт ароматної бананової випічки допоможе утилізувати кілька залежалися в холодильнику бананів.

На приготування цього пирога господині знадобиться трохи більше години часу і продукти з наступного переліку:

  • 2 яйця;
  • 50 г цукру;
  • 75 мл рослинного масла;
  • м’якоть трьох стиглих бананів;
  • 30 – 50 г сухофруктів (курага та родзинки);
  • 5 г розпушувача;
  • 125 г борошна.

Покрокове приготування:

  • Яйця збити з цукром і рослинним маслом, додати в цю суміш розім’яті виделкою банани і подрібнені при необхідності сухофрукти. Далі просіяти борошно і перемішати.
  • Перелити тісто в змащену маслом форму. При бажанні, прикрасити зверху шматочками сухофруктів, кружечками банани або горіхами. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 30 хвилин.

На основі бісквіта

Цей пиріг печеться дуже просто і швидко, але завдяки оригінальному підходу до бисквитному тесту випічка виходить дуже красивою в розрізі.

Для бананової шарлотки знадобляться:

  • 6 великих яєць;
  • 120 г цукру;
  • 130 г борошна;
  • 5 г розпушувача (для тих, хто боїться, що бісквіт не підніметься);
  • 3 г солі;
  • 5 г кориці;
  • 4 великих банана;
  • додатково 30 г кристалічного цукру, змішаного з корицею, для посипання.

Послідовність приготування:

  • 6 білків збити до стану міцної піни з кухонною сіллю. В окремій посудині збити жовтки з цукром до світлого крему, більшого від початкового об’єму в два – три рази.
  • Половину білків акуратно вмішати до жовтків, потім додати борошно (з розпушувачем або без нього). Втягнувши сипучі компоненти, додати білки, що залишилися.
  • У змащену маслом форму перекласти половину тесту, розрівняти її, і через дрібне ситечко рівномірно посипати корицею. Зверху обережно розподілити тісто.
  • Очищені від шкірки банани нарізати кільцями півтора – два сантиметри товщиною і втопити їх ребром вгору рівномірно по всій поверхні пирога. Зверху присипати все великим цукром з корицею і випікати 25 – 30 хвилин при 180 градусах.

З додаванням шоколаду

Пиріг з бананом та шоколадом можна прикрасити зверху лише цукровою пудрою, але любителі шоколаду можуть полити його глазур’ю, змішавши для неї 200 г розтопленого шоколаду, 80 мл сметани і 90 г цукрової пудри.

До складу самої ж випічки входять:

  • 150 г м’якого вершкового масла;
  • 190 г цукрової пудри або дрібного цукру;
  • 2 яйця;
  • 160 мл молока;
  • 12 мл лимонного соку;
  • 2 банана;
  • 80 г шоколаду;
  • 2,5 г ваніліну;
  • 2,5 г соди;
  • 300 г борошна.
Дивіться також:  Сметанник – класичний рецепт і 10 простих варіантів

Хід роботи:

  • Шоколад порубати не дуже дрібними шматочками. Банани розім’яти виделкою в однорідне пюре. Молоко змішати з соком лимона, а борошно просіяти з ваніліном і содою.
  • М’яке масло збити з цукром або пудрою до розчинення всіх крупиць підсолоджувача. Потім, ретельно перемішуючи, по черзі ввести яйце, банан, молоко, сухі компоненти і в останню чергу – шоколадну крихту.
  • Випікати пиріг в силіконовій або змащеній металевій формі, визначаючи готовність зубочисткою. Температура випікання 180 – 200°С. Готову випічку прикрасити по своєму смаку.

Зі сметаною

Сметана часто використовується в якості одного з його складових тесту, але в рецепті цього пирога банани і сметана входять до складу начинки.

Щоб замісити тісто для основи десерту потрібно:

  • 100 г вершкового масла;
  • 20 г цукру;
  • 1 яйце;
  • 5 г пекарського порошку;
  • 200 г борошна.

Для начинки на основі сметани з бананом потрібно взяти:

  • 200 мл сметани;
  • 1 яйце;
  • 40 р борошна;
  • 100 г цукру;
  • 2 – 3 банана.

Алгоритм дій:

  • Яйце збити з цукром, потім вмішати до нього розм’якшене масло, пекарський порошок і борошно. Отримане пластичне тісто розподілити по дну і боків форми.
  • Банани нарізати кружечками і розкласти їх на основу з тіста.
  • Сметану, борошно, яйце і цукор змішати в одній ємності за допомогою міксера. Отриманою сумішшю залити банани. Випікати пиріг приблизно 20 хвилин при 180 градусах.

Готуємо з яблуками

Щоб приготувати пухнастий і в міру солодкий пиріг з бананами і яблуками, потрібно підготувати:

  • 90 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 100 г вершкового масла;
  • 195 г борошна;
  • 7 г розпушувача;
  • 2 великих банана;
  • 2 середніх кисло-солодких яблука;
  • 50 г темного ізюму;
  • 50 г світлого родзинок;
  • 30 г ядер волоського горіха;
  • 5 г кориці;
  • цукрова пудра для подачі.

Черговість дій:

  • Приступаючи до приготування пирога, потрібно спочатку замочити в окропі родзинки. Через 10 – 15 хвилин його слід викласти на паперові рушники і обсушити.
  • Взявши ручної віночок або електричний міксер, з’єднати в одній мисці продукти, які входять до складу тіста: яйця, цукор, розтоплене вершкове масло, борошно і розпушувач. Повинна вийти в міру текуча і в’язка маса.
  • Половину тіста вилити в прямокутний лист 20 на 30 см, попередньо змащений маслом. Поверх тіста викласти трохи внахлест кружечки бананової м’якоті, за ним рівномірно розподілити розм’якшений родзинки. Для бананової випічки актуальні два правила: якщо банани входять до складу тесту, то краще брати залежалися або перезрілі плоди, а якщо екзотичний фрукт – інгредієнт начинки, то слід віддати перевагу екземплярів зі стиглою, але щільною м’якоттю. Щоб жовта бананова м’якоть не потемніла і зберегла приємний колір, її краще окропити лимонним соком.
  • Залити бананово-ізюмний шар рештою тестом і прикрити шаром з яблучних часточок. Посипати пиріг подрібненими в крихту волоськими горіхами і порошком кориці.
  • Після 40 хвилин в духовці при 180 градусах пиріг залишиться тільки акуратно вийняти з форми, припорошити цукровою пудрою і подати до столу.
Дивіться також:  Французький яблучний пиріг – 7 рецептів

Пісний банановий пиріг в мультиварці

За своїми властивостями, які бананова м’якоть виявляє в тесті, вона може прекрасно замінити яйця, тому ці екзотичні плоди часто використовують в пісної випічки.

Так, щоб приготувати пісний пиріг з додаванням бананів в мультиварці, потрібні:

  • 2 банана;
  • 180 мл газованої мінеральної води;
  • 60 мл рослинного масла;
  • 150 г цукру;
  • 50 – 100 г подрібнених волоських горіхів;
  • 5 г соди;
  • 2,5 г солі;
  • ½ Лимона (сік);
  • 120 – 180 г борошна.

Етапи випічки:

  • До розім’ятої виделкою м’якоті банана влити газовану воду і масло, додати цукор, сіль і розмішати вінчиком. Далі ввести соду, горіхи і лимонний сік. Суміш добре розмішати вінчиком, щоб реакція проходила рівномірно.
  • Після цього залишається поступово вмішати муку. Її кількість має бути таким, щоб тісто нагадувало не дуже густу сметану.
  • Змащуємо мультикастрюлю рослинним маслом, на дно можна покласти коло з пергаментного паперу. Перелити тісто, опускаємо кришку і далі готуємо 65 хвилин (або згідно з рекомендаціями виробника) в режимі «Випічка». Готовий пиріг охолодити перед подачею на решітці пароварки.

Як приготувати на кефірі

Оскільки в цьому пирозі банани не інгредієнт начинки, а один з компонентів тіста, то краще використовувати перестиглі плоди. Вони дадуть потрібну консистенцію і дивовижний аромат.

Пропорції інгредієнтів:

  • 3 банана;
  • 100 мл кефіру;
  • 180 г цукру;
  • 5 г ванільного цукру;
  • 2 яйця;
  • 80 мл рафінованої рослинної олії;
  • 260 г борошна;
  • 5 г соди;
  • 5 г кориці;
  • 3 г мускатного горіха;
  • 2,5 г солі.

Як спекти:

  • У кефір кімнатної температури всипати соду, перемішати і відставити на деякий час в сторону.
  • Банани розім’яти виделкою або пюрировать блендером.
  • Яйця збити з обома видами цукру і сіллю. В яєчну піну влити кефір, рослинне масло і додати бананове пюре. Всі ці інгредієнти добре перемішати міксером.
  • Борошно просіяти з прянощами і з’єднати з іншими компонентами тіста.
  • Дно рознімної форми вистелити пергаментом, а боки змастити маслом і присипати борошном. Після цього перелити в неї тісто і спекти пиріг при 200 градусах, витративши на це приблизно одну годину.

Пиріг з сиром і бананом в духовці

Для пирога з пісочного бананово-сирною начинкою необхідно взяти:

  • 150 г вершкового масла, у тому числі 50 г для крихти;
  • 1 яйце;
  • 75 г цукрової пудри, з них 50 г – в тісто, 25 м – в начинку;
  • 160 г борошна (30 г для крихти);
  • 5 г розпушувача;
  • 500 г сиру;
  • 2 банана;
  • 30 г цукру.

Приготування:

  • Доведене до кремової консистенції масло збити з цукровою пудрою і яйцем. Коли масляна суміш стане однорідною, вмішати розпушувач і маленькими частками борошно. Вийшло в’язке тісто розподілити по дну форми для випічки, сформувавши бортики висотою 2 см, і відправити на 1 – 1,5 години в холодильник.
  • Для начинки протерти через сито сир, банани розім’яти в кашку виделкою, далі просто перемішати цукрову пудру, сир і бананове пюре. Можна приготувати начинку і іншим способом: скласти в чашу блендера і перебити до однорідності.
  • На застиглу в холодильнику основу пирога викласти рівним шаром начинку, а зверху присипати її крихтою з цукру, борошна і м’якого вершкового масла.
  • Далі відправити десерт на 20 – 30 хвилин в духову шафу готуватися при 200 градусах. Коли на пирозі з’явиться золотава скоринка, його можна виймати.
Дивіться також:  11 рецептів хліба в духовці в домашніх умовах

З пряників

Щоб приготувати пиріг з бананами, зовсім не обов’язково замішувати тісто і випікати коржі в духовці. В якості основи майбутнього десерту можна використовувати вже готові магазинні пряники.

Для шоколадно-бананового пирога без випічки знадобляться:

  • 500 г шоколадних пряників;
  • 500 г жирної домашньої сметани або відваженого магазинної 20%;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 80 г какао-порошку;
  • 3 великих банана;
  • шоколадна крихта для прикраси.

Спосіб приготування:

  • Приготувати крем, збивши міксером охолоджену сметану з какао-порошком і цукровою пудрою.
  • Кожен пряник розрізати вздовж на три пласта, банани нашаткувати такими ж кружечками.
  • Після цього можна приступати до складання пирога: викласти пряники шар, змастити його кремом, поверх якого покласти кружальця банана. Потім знову піде крем. Так повторювати шари, поки не закінчаться складові десерту.
  • Ласощів можна надати правильну форму, зібравши його в рознімної формі, або викласти гіркою. Відправити пиріг на 24 години в холодильник, а перед подачею прикрасити шоколадною крихтою або іншим чином за своїм смаком.

З листкового тіста

З готового покупного листкового тіста дуже швидко можна приготувати смачний банановий пиріг, взявши для нього:

  • 500 г листкового тіста;
  • 2 банана;
  • 3 яблука;
  • 60 – 90 г цукру;
  • 1 жовток;
  • 20 – 30 г насіння кунжуту.

Технологія приготування:

  • Тісто розморозити, розкачати в тонкий пласт і нарізати смугами шириною 8 сантиметрів.
  • М’якоть яблук і бананів нашаткувати дрібними кубиками і перемішати разом з цукром. Фруктову начинку викласти на смуги листкового тіста і защипнути за аналогією з варениками.
  • На змащений або застелений пергаментом деко викласти, закручуючи по спіралі, трубочки з яблучно-бананової начинкою.
  • Коли трубочки закінчаться, змастити зверху пиріг збитим жовтком і посипати кунжутом. Через 30 – 35 хвилин при стандартних 180 градусах пиріг буде готовий до подачі.

Банани – щодо бюджетний фрукт, який без праці можна купити в будь-який час року. Вони корисні і зберігають більшість своїх властивостей при випічці. А тому, якщо захотілося солодкого, зробіть пиріг з бананами! Адже тепер у вас є цілий десяток свіжих ідей.