Пиріг з яблуками з листкового тіста – 8 рецептів шарлотки

Яблучний пиріг готується не тільки на бисквитном тесті: смачною і хрусткою виходить пиріг з яблуками з листкового тіста, бездріжджового або дріжджового, зробленого своїми руками або магазинного. Чудовий аромат готовому виробу додасть ваніль або кориця, неповторний смак залишить карамель, горішки та інші фрукти. Головне – не боятися експериментувати!

Класичний пиріг з яблуками з листкового тіста

Класичний рецепт передбачає приготування шарлотки не тільки на бисквитном тесті, але і на листковому. Готову страву виходить більш ніжним і хрустким. Щоб приготувати швидкий десерт, можна використовувати покупне тісто або зробити його самостійно.

Для тіста візьмемо наступні продукти:

  • 320 г борошна;
  • 0,1 кг масла вершкового;
  • ½ Ст. води;
  • ложечка цукру;
  • чверть ложечки солі.

Технологій виготовлення листкового тіста багато. Для шарлотки більше підійде рецепт швидкого приготування (в цьому випадку готові вироби будуть менш розсипчастими, порівняно з іншими варіаціями):

  • На стіл просіяти борошно, зверху викласти подрібнену на шматочки масло. Всю масу порубати великим ножем до утворення великих крихт.
  • Цукор, сіль, всипати у воду і перемішати до розчинення.
  • Солодко-солону рідину влити в масляні крихти і швидко вимісити тісто.
  • Накрити вологою марлею чи рушником і відправити в холодильник.
  • Через 2 год охолоджену масу тоненько розкачуємо, складаємо двічі посередині (виходить 4 шари), знову розгортаємо і продовжуємо повторювати процес розкочування – складання ще 3 рази.
  • Тісто можна зробити заздалегідь: воно зберігається в холодильнику близько 5 діб, у замороженому стані – кілька місяців.

    Тепер готуємо безпосередньо шарлотку.

    Для неї крім тесту (півкіло) беремо:

    • пару яблук;
    • 50 г цукру;
    • розтоплене вершкове масло або молоко (змащувати поверхню);
    • цукрова пудра;
    • родзинки (3 ложки) додаємо в начинку за бажанням.

    Як готувати:

  • Тісто ділимо навпіл, розгортаємо, розкладаємо один пласт в підготовленій формі. Форму можна змастити і звичайною водою, тоді тісто, увібравши її в себе в процесі випічки, стане ще пишніше.
  • Яблука ріжемо кубиками невеликого розміру, змішуємо їх з цукром і родзинками. Для додання приємного аромату можна вмішати трошки меленої кориці (маленьку ложечку).
  • Начинку викладаємо на тісто у формі. Щоб в процесі приготування утворюється рідина не витікала, зверху бажано посипати борошном (2 ложки) або крохмалем (1 ложка).
  • Другий пласт тесту нарізаємо на смужки однакової ширини.
  • Смуги викладаємо поверх начинки, утворюючи «плетінку», їх кінці з’єднуємо з краєм нижнього шару і добре прищипываем.
  • Промазуємо поверхню молоком або вершковим маслом.
  • Випікаємо при 200°З чверть години.
  • Температуру в духовій шафі зменшуємо до 160° і запікаємо виріб ще 10 хвилин.
  • Дивіться також:  Пастила з яблук – 8 рецептів, як зробити в домашніх умовах

    Остиглу шарлотку обсипаємо пудрою і ділимо на порційні шматочки.

    Як приготувати в мультиварці?

    Ніжний десерт з банановим смаком можна приготувати в мультиварці.

    Для цього на упаковку листкового тіста візьмемо:

    • по 2 яблука і банани;
    • 70 г горіхів (волоських);
    • цукор – близько 50 г і ще трохи, щоб посипати зверху (можна для цього взяти пудру);
    • білок від одного яйця;
    • олія вершкове -50 р.

    Діяльність по приготуванню особливо не відрізняється від традиційного рецепту:

  • Готуємо тісто: розморожуємо і перекладаємо на обсипаний борошном стіл.
  • Робимо начинку: яблука, банани і горіхи подрібнюємо ножем на невеликі кубики і змішати з цукровим піском. Краще не користуватися блендером, так як в результаті вийде суміш, з якої складно виділити якийсь окремий смак і насолодитися ним.
  • Тісто розкачуємо довжиною смужкою шириною 7 див.
  • У центр смуги по всій довжині викладаємо начинку, а потім защипуємо краю.
  • Чашу мультиварки обмазуємо маслом (будь-яким), а потім у неї викладаємо отриману ковбаску, згортаючи її по спіралі.
  • Поверхня посипаємо подрібненою олією (можна дрібно порізати ножем або натерти на тертці).
  • Випікаємо в режимі «Випічка» близько 2/3 години.
  • Після закінчення часу шарлотку перевертаємо, обмазуємо білком, обсипаємо цукром і випікаємо в тому ж режимі ще близько півгодини.
  • Готову шарлотку спочатку залишаємо на чверть години в мультиварці, відкривши кришку, після перекладаємо на тарілку.
  • Через півгодини можна різати на порції і подавати на стіл.

    З листкового бездріжджового тіста

    Прекрасний пиріг з яблуками з листкового бездріжджового тіста вийде при використанні зовсім невеликого продуктового набору:

    • упаковка тесту;
    • пара яблук;
    • 2 жовтка;
    • цукор, мелена кориця – за смаком.

    Готується десерт дуже швидко:

  • Розморожене тісто розкачуємо широкою смугою і викладаємо на підготовлений лист (змащений маслом або вистелене пергаментом).
  • Очищені від шкірки і серцевини фрукти тоненько нарізаємо і розкладаємо по центру пласту по всій довжині.
  • Зверху обсипаємо цукрово-коричної сумішшю.
  • Бокові сторони пласту нарізаємо однаковими горизонтальними смугами (до начинки).
  • Загортаємо смужки на начинку, з’єднуючи їх зверху (ліву і праву).
  • Промазуємо поверхню жовтками.
  • Випікаємо при 180° близько півгодини.
  • Дивіться також:  Сметанник торт – 16 рецептів приготування в домашніх умовах

    Відкритий пиріг з яблуками

    Для соковитого десерту потрібно взяти:

    • листкове тісто (один пласт з упаковки);
    • цукор – 8 ложок;
    • яблука – 4 шт.;
    • яйце (знадобиться тільки білок).

    Як готувати відкритий пиріг:

  • Промиті і очищені фрукти порізати тоненькими скибочками.
  • Тісто тонко розкачати.
  • Викласти у форму, злегка притиснувши до бічних стінок, зафіксувавши краю.
  • По колу викласти красиво пластинки яблук, присипати цукром.
  • Куточки тіста відрізати і запекти.
  • Білок збити з цукром (50 г) до піни, отриманою масою залити начинку.
  • Зверху обсипати крихтою з запечених куточків.
  • Випікати півгодини при середній температурі.
  • Залишити у формі до охолодження.
  • Остиглий десерт перекласти на плоске блюдо.

    Простий і швидкий рецепт

    Дуже швидко приготувати шарлотку з готового тіста.

    Крім листкового тіста при цьому знадобляться:

    • 3 очищені і порізані тонкими скибочками яблука;
    • ½ Склянки цукру;
    • масло для змащування форми (краще вершкове);
    • жовток для змащування верху пирога.

    Кулінарна діяльність в даному випадку не відрізняється особливими діями:

  • Тісто розморожуємо, ділимо на 2 нерівні частини. Обидві частини розкачуємо, більшою застеляємо промазані маслом дно і стінки форми.
  • Викладаємо в ряд яблучні шматочки, посипаємо їх цукром.
  • Прикриваємо меншим пластом тіста, прищипываем краю. В кількох місцях проколюємо виделкою.
  • Випікаємо близько 25 хв. при температурі близько 200°С.
  • З додаванням груш

    Смачний яблучно-грушевий десерт готують з:

    • упаковки тесту (будь-якого листкового);
    • фруктів (по 2 яблука, груші);
    • цукру (150 г);
    • коньяку (1ложка);
    • 1 яйця;
    • подрібненого мигдалевого горіха (50 г).

    Як готувати:

  • Тісто ділимо навпіл, розгортаємо обидві частини за розміром дека.
  • Очищені фрукти нарізаємо тоненькими скибочками, змішуємо їх в окремому посуді з коньяком.
  • На деко викладаємо один шар тіста.
  • Зверху розкладаємо фруктові шматочки, добре посипаємо їх цукром, а потім подрібненими горіхами.
  • Накриваємо другою пластиною тіста, прищипываем краю.
  • Зверху робимо невеликі проколи шпажкою або виделкою і відправляємо в холодильник на третину години.
  • Промазуємо збитим яйцем.
  • Випікаємо півгодини при 220°С.
  • Дивіться також:  Булочки з родзинками – 8 дуже смачних рецептів

    Яблучна шарлотка з карамеллю

    Солодкий пиріг виходить, якщо в якості начинки використовувати карамелизованные фрукти.

    Для приготування начинки беруть:

    • 3 кислих яблука;
    • 100 г цукру;
    • 70 г вершкового масла;
    • ложечку меленої кориці для надання неповторного аромату.

    Готувати карамельну начинку досить просто:

  • Очищені яблука ріжемо кубиками.
  • У сковорідці розтоплюємо масло, додаємо цукор і варимо, постійно помішуючи, до його розчинення.
  • Всипаємо фруктові кубики, корицю і варимо на невеликому вогні 2 хвилини, а після вимикаємо вогонь.
  • Виходить дуже солодка начинка. Саме тому яблука краще брати кислих сортів. Якщо таких немає, то можна трохи окислити саму карамель, додавши в неї трохи лимонної кислоти або соку.

    При створенні шарлотки з карамеллю тісто краще ділити на 3 однакові частини. Причому 2 частини з’єднують і використовують для формування низу і бічних стінок пирога, а третина – для верхівки.

    Поверхня виробу промащують збитим жовтком і посипають пудрою, а потім запікають приблизно 2/3 години при середній температурі (185°).

    З корицею

    Для приготування ароматного яблучного пирога готуємо:

    • упаковку листкового тіста (дріжджового);
    • 5-6 яблук;
    • 100 г цукру;
    • 60 г борошна;
    • ложку лимонного соку;
    • ложечку кориці меленої;
    • пару щіпок мускатного горіха;
    • трохи солі.

    Корична шарлотка готуємо так:

  • Поставити в духовку на розігрів (вона повинна прогрітися до 220°С).
  • На дно підготовленої форми викласти розкачаний шар тіста (він повинен закривати не тільки дно, але і боки).
  • З вимитих яблук вирізати серцевину, нарізати їх тоненькими скибочками.
  • Фруктові шматочки в окремому посуді перемішати з усіма спеціями, потім розкласти на шар тіста.
  • Другою половиною тіста накрити заготівлю, місця з’єднання прищипнути. Верх можна промазати збитим яйцем, щоб готовий пиріг вийшов рум’яним.
  • Відправити в розігріту духовку. Приблизно через третину години накрити складеним втричі листом фольги, щоб верхня частина шарлотки не підгоріла, і випікати ще хвилин 20-25.
  • Перед подачею пиріг потрібно остудити протягом 1-1,5 ч.