Пиріг з яблуками з листкового тіста – 8 рецептів шарлотки
Ірина Даниленко
Яблучний пиріг готується не тільки на бисквитном тесті: смачною і хрусткою виходить пиріг з яблуками з листкового тіста, бездріжджового або дріжджового, зробленого своїми руками або магазинного. Чудовий аромат готовому виробу додасть ваніль або кориця, неповторний смак залишить карамель, горішки та інші фрукти. Головне – не боятися експериментувати!
Класичний пиріг з яблуками з листкового тіста
Класичний рецепт передбачає приготування шарлотки не тільки на бисквитном тесті, але і на листковому. Готову страву виходить більш ніжним і хрустким. Щоб приготувати швидкий десерт, можна використовувати покупне тісто або зробити його самостійно.
Для тіста візьмемо наступні продукти:
320 г борошна;
0,1 кг масла вершкового;
½ Ст. води;
ложечка цукру;
чверть ложечки солі.
Технологій виготовлення листкового тіста багато. Для шарлотки більше підійде рецепт швидкого приготування (в цьому випадку готові вироби будуть менш розсипчастими, порівняно з іншими варіаціями):
На стіл просіяти борошно, зверху викласти подрібнену на шматочки масло. Всю масу порубати великим ножем до утворення великих крихт.
Цукор, сіль, всипати у воду і перемішати до розчинення.
Солодко-солону рідину влити в масляні крихти і швидко вимісити тісто.
Накрити вологою марлею чи рушником і відправити в холодильник.
Через 2 год охолоджену масу тоненько розкачуємо, складаємо двічі посередині (виходить 4 шари), знову розгортаємо і продовжуємо повторювати процес розкочування – складання ще 3 рази.
Тісто можна зробити заздалегідь: воно зберігається в холодильнику близько 5 діб, у замороженому стані – кілька місяців.
Тепер готуємо безпосередньо шарлотку.
Для неї крім тесту (півкіло) беремо:
пару яблук;
50 г цукру;
розтоплене вершкове масло або молоко (змащувати поверхню);
цукрова пудра;
родзинки (3 ложки) додаємо в начинку за бажанням.
Як готувати:
Тісто ділимо навпіл, розгортаємо, розкладаємо один пласт в підготовленій формі. Форму можна змастити і звичайною водою, тоді тісто, увібравши її в себе в процесі випічки, стане ще пишніше.
Яблука ріжемо кубиками невеликого розміру, змішуємо їх з цукром і родзинками. Для додання приємного аромату можна вмішати трошки меленої кориці (маленьку ложечку).
Начинку викладаємо на тісто у формі. Щоб в процесі приготування утворюється рідина не витікала, зверху бажано посипати борошном (2 ложки) або крохмалем (1 ложка).
Другий пласт тесту нарізаємо на смужки однакової ширини.
Смуги викладаємо поверх начинки, утворюючи «плетінку», їх кінці з’єднуємо з краєм нижнього шару і добре прищипываем.
Промазуємо поверхню молоком або вершковим маслом.
Випікаємо при 200°З чверть години.
Температуру в духовій шафі зменшуємо до 160° і запікаємо виріб ще 10 хвилин.
Остиглу шарлотку обсипаємо пудрою і ділимо на порційні шматочки.
Як приготувати в мультиварці?
Ніжний десерт з банановим смаком можна приготувати в мультиварці.
Для цього на упаковку листкового тіста візьмемо:
по 2 яблука і банани;
70 г горіхів (волоських);
цукор – близько 50 г і ще трохи, щоб посипати зверху (можна для цього взяти пудру);
білок від одного яйця;
олія вершкове -50 р.
Діяльність по приготуванню особливо не відрізняється від традиційного рецепту:
Готуємо тісто: розморожуємо і перекладаємо на обсипаний борошном стіл.
Робимо начинку: яблука, банани і горіхи подрібнюємо ножем на невеликі кубики і змішати з цукровим піском. Краще не користуватися блендером, так як в результаті вийде суміш, з якої складно виділити якийсь окремий смак і насолодитися ним.
Тісто розкачуємо довжиною смужкою шириною 7 див.
У центр смуги по всій довжині викладаємо начинку, а потім защипуємо краю.
Чашу мультиварки обмазуємо маслом (будь-яким), а потім у неї викладаємо отриману ковбаску, згортаючи її по спіралі.
Поверхня посипаємо подрібненою олією (можна дрібно порізати ножем або натерти на тертці).
Випікаємо в режимі «Випічка» близько 2/3 години.
Після закінчення часу шарлотку перевертаємо, обмазуємо білком, обсипаємо цукром і випікаємо в тому ж режимі ще близько півгодини.
Готову шарлотку спочатку залишаємо на чверть години в мультиварці, відкривши кришку, після перекладаємо на тарілку.
Через півгодини можна різати на порції і подавати на стіл.
З листкового бездріжджового тіста
Прекрасний пиріг з яблуками з листкового бездріжджового тіста вийде при використанні зовсім невеликого продуктового набору:
упаковка тесту;
пара яблук;
2 жовтка;
цукор, мелена кориця – за смаком.
Готується десерт дуже швидко:
Розморожене тісто розкачуємо широкою смугою і викладаємо на підготовлений лист (змащений маслом або вистелене пергаментом).
Очищені від шкірки і серцевини фрукти тоненько нарізаємо і розкладаємо по центру пласту по всій довжині.
Зверху обсипаємо цукрово-коричної сумішшю.
Бокові сторони пласту нарізаємо однаковими горизонтальними смугами (до начинки).
Загортаємо смужки на начинку, з’єднуючи їх зверху (ліву і праву).
Солодкий пиріг виходить, якщо в якості начинки використовувати карамелизованные фрукти.
Для приготування начинки беруть:
3 кислих яблука;
100 г цукру;
70 г вершкового масла;
ложечку меленої кориці для надання неповторного аромату.
Готувати карамельну начинку досить просто:
Очищені яблука ріжемо кубиками.
У сковорідці розтоплюємо масло, додаємо цукор і варимо, постійно помішуючи, до його розчинення.
Всипаємо фруктові кубики, корицю і варимо на невеликому вогні 2 хвилини, а після вимикаємо вогонь.
Виходить дуже солодка начинка. Саме тому яблука краще брати кислих сортів. Якщо таких немає, то можна трохи окислити саму карамель, додавши в неї трохи лимонної кислоти або соку.
При створенні шарлотки з карамеллю тісто краще ділити на 3 однакові частини. Причому 2 частини з’єднують і використовують для формування низу і бічних стінок пирога, а третина – для верхівки.
Поверхня виробу промащують збитим жовтком і посипають пудрою, а потім запікають приблизно 2/3 години при середній температурі (185°).
З корицею
Для приготування ароматного яблучного пирога готуємо:
упаковку листкового тіста (дріжджового);
5-6 яблук;
100 г цукру;
60 г борошна;
ложку лимонного соку;
ложечку кориці меленої;
пару щіпок мускатного горіха;
трохи солі.
Корична шарлотка готуємо так:
Поставити в духовку на розігрів (вона повинна прогрітися до 220°С).
На дно підготовленої форми викласти розкачаний шар тіста (він повинен закривати не тільки дно, але і боки).
З вимитих яблук вирізати серцевину, нарізати їх тоненькими скибочками.
Фруктові шматочки в окремому посуді перемішати з усіма спеціями, потім розкласти на шар тіста.
Другою половиною тіста накрити заготівлю, місця з’єднання прищипнути. Верх можна промазати збитим яйцем, щоб готовий пиріг вийшов рум’яним.
Відправити в розігріту духовку. Приблизно через третину години накрити складеним втричі листом фольги, щоб верхня частина шарлотки не підгоріла, і випікати ще хвилин 20-25.
Перед подачею пиріг потрібно остудити протягом 1-1,5 ч.