Пиріг з картоплею – 11 рецептів смачного приготування

Для приготування пирога з картоплею використовують не тільки сирий овоч, але і пюре. Тісто можна приготувати домашнє або піти більш швидкому варіанту та придбати в магазині. Завдяки цьому страва приготується за лічені хвилини. Начинку з картоплею роблять всіляку: з сиром, м’ясом, фаршем, куркою.

Класичний пиріг з картоплею в духовці

Пиріг – традиційне, істинно російське блюдо. Він не втратив популярності і сьогодні. Має незабутній смак при легкості приготування. Ця страва добре, як сама по собі, так і з супами, можна використовувати замість хліба.

Інгредієнти:

  • борошно;
  • сіль;
  • кефір – 250 мл;
  • сода – 1 ч. ложка;
  • перець білий перемелений;
  • масло вершкове – 110 г;
  • олія соняшникова – 4 ст. ложки;
  • картопля сира – 6 бульб;
  • приправа для картоплі;
  • цибуля – 2 шт. ріпчаста.

Інгредієнти:

  • Вершкове масло розтопити.
  • Залити кефіром.
  • Присолити.
  • Засипати соду. Гасити не треба. Функцію оцту виконає кефір.
  • Перемішати.
  • Підсипати муку.
  • Замісити. Маса не має липнути.
  • Розрізати. Перша частина повинна вийти побільше.
  • Скачати кулі. Розкачати.
  • Меншу корж помістити на деко. Його необхідно заздалегідь промазати маслом соняшниковим.
  • Бульби очистити. Нарізати. За формою більше підійде соломка.
  • Накришити цибулю. Використовуйте півкільця.
  • Перемішати овочі. Присипати перцем.
  • Підсолити. Перемішати.
  • Розмістити по поверхні коржа.
  • Полити олією соняшниковою.
  • Вкрити залишилася коржем.
  • Защипнути з усіх боків. Повинні вийти бортики.
  • Під час приготування всередині буде збиратися пар, щоб він вийшов, зробити проколи на поверхні скориставшись зубочисткою.
  • Помістити в духову шафка (190 гр.).
  • Запекти. На поверхні має утворитися золотистого забарвлення скоринка.

Рецепт приготування з фаршем

У звичайний день дуже легко влаштувати свято. Приготуйте пиріг з картоплею і фаршем, який вийде соковитим і ароматним. Порадуйте сім’ю смачним ласощами.

Інгредієнти:

  • олія соняшникова – 240 мл;
  • фарш – 340 г;
  • перець;
  • борошно – 600 г;
  • сіль;
  • картопля – 3 шт.;
  • спеції;
  • вода – 240 мл;
  • цибуля – 2 цибулини.

Приготування:

  • У воду залити масло.
  • Підсолити. Перемішати.
  • Змішати з борошном.
  • Замісити. Вийде однорідна маса.
  • Помістити в пакет. Сховати в холод. Потрібно чверть години.
  • Картоплю подрібнити. Необхідні тонкі по товщині гуртки.
  • Подрібнити цибулю. Потрібні півкільця.
  • Закинути в фарш. Розмішати.
  • Посипати перцем.
  • Присолити.
  • Додати спеції.
  • Перемішати.
  • Тісто розділити на частини. Одна повинна бути побільше.
  • Розкачати.
  • Більшу частину викласти на деко. Сформувати бортики.
  • Розмістити фарш.
  • Другою частиною прикрити заготовку.
  • Краї закріпити.
  • В середині проткнути. У процесі приготування утворенню пари необхідно виходити з пирога, тому завжди потрібно робити отвір в середині або дрібні проколи зубочисткою по всій поверхні тіста.
  • Запікати в духовій шафі (185 гр.).
  • Буде потрібно близько години. Слідкуйте за поверхнею заготовки, як тільки помітите красивий золотий відтінок, значить випічка готова.

З м’ясом і картоплею

Спробуйте приготувати пиріг з м’ясом і картоплею, який дуже легко приготувати з листкового тіста. Якщо ви вирішите скористатися готовим варіантом, то зможете заощадити час.

Інгредієнти:

  • цибулина – 2 шт.;
  • свинина – 360 г;
  • сіль;
  • картопля – 6 середніх бульб;
  • перець чорний;
  • тісто дріжджове листкове – 0,5 кг.
Дивіться також:  Пишні оладки на кефірі – 10 рецептів

Приготування:

  • Помити шматок м’яса. Подрібнити. Потрібні дрібні шматки.
  • Цибулину нашаткувати. Смачніше буде, якщо подрібнити кубиками дрібного розміру.
  • Відправити нарізку в миску.
  • Присолити.
  • Посипати перцем. Залити олія соняшникова.
  • Розмішати.
  • Відставити на пару годин. За цей час суміш промаринується.
  • Бульби картоплі нарізати. Підійдуть гуртки. Більше трьох міліметрів не нарізайте.
  • Тісто розрізати.
  • Більшу частину розкачати. Постелити на деко.
  • Помістити м’ясо.
  • Вкрити картоплею.
  • Присолити.
  • Розкачати залишок тіста.
  • Вкрити заготовку.
  • Защипнути краю.
  • Щоб пар мав можливість вийти з начинки, в центрі зробити розріз.
  • Відправити в духову шафу.
  • Запікати приблизно годину.
  • Температура 200 гр.
  • Вживати в гарячому вигляді.

З додаванням курки в духовці

Пиріг з картоплею і куркою підходить не тільки для чаювання – це ще й хороший варіант для закуски на святковому столі.

Інгредієнти:

  • борошно – 470 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль;
  • сода – 1 ч. ложка;
  • кефір – 480 мл;
  • філе – 370 г курячого;
  • картопля – 5 шт.;
  • зелень – 50 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • олія соняшникова – 110 мл

Приготування:

  • Для приготування яйця необхідно охолодити.
  • Кефір – теплий. Але дивіться не перегрейте, інакше він згорнеться.
  • Змішати.
  • Присолити.
  • Засипати соду. Гасити не треба, з цим впорається кефір.
  • Перемішати.
  • Настояти. Коли з’являться бульбашки на поверхні, засипати борошном.
  • Замісити. Вийде крута маса.
  • Вкрити. Настояти чверть години.
  • Подрібнити бульби картоплі. Нарізати кубиками. Закинути у воду. Проварити. Картопля повинна бути підлозі готовою.
  • Подрібнити курку. Скористайтеся м’ясорубкою.
  • Нашаткувати цибулину.
  • Моркву порізати. Потрібна соломка.
  • Зелень порубати.
  • Моркву з цибулькою помістити в гарячу сковорідку. Влити олію. Засмажити.
  • Закинути подрібнену курочку. Смажити до золотистого забарвлення.
  • Перемішати з підлозі готової картоплею і зеленню.
  • Розкачати половину тіста.
  • Застелити деко.
  • Розмістити начинку.
  • Вкрити другий розкатаної частиною тіста.
  • Зробити в центрі поглиблення для виходу пари.
  • Запікати близько години.
  • Духовка необхідна розігріта (185 гр.).

Заливний пиріг з картоплею на кефірі

Випічка виходить з вологою ніжною структурою.

Інгредієнти:

  • чебрець;
  • кефір – 230 мл;
  • перець;
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль;
  • цибуля – 1 дрібна цибулина;
  • борошно – 170 г;
  • сік лимонний – 1 ч. ложка;
  • сода – 0,5 ч. ложки;
  • картопля – 4 шт.

Інгредієнти:

  • Всипати сіль яйце.
  • Взяти віночок. Збити. Повинна з’явитися піна.
  • Залити кефіром.
  • Перемішати.
  • У сік лимона засипати соду. Перемішати. Висипати в кефірну суміш.
  • Присипати борошном. Розмішати.
  • Висипати чебрець.
  • Промазати маслом форму для пирога.
  • Вилити дві частини тесту.
  • Взяти середню терку. Натерти картоплю.
  • Віджати сік.
  • Порубати як можна дрібніше цибулька.
  • Змішати з картопляною стружкою.
  • Присипати спеціями. Підсолити. Змішати.
  • Отриману начинку розподілити по тесту.
  • Вилити решту тіста.
  • Духова піч повинна бути до цього моменту розпечена. (170 гр.).
  • Запікати близько години.

Рибний варіант з сайрою

Складно знайти людей, які не люблять пироги. Один з найбільш відомих — пиріг з сайрою і картоплею. Можна використовувати для приготування, консерви або свіжу рибу. Готову випічку можна вживати просто так або як десерт до чаю. Виходить ситним та смачним.

Дивіться також:  Торт ” Чорний принц – 8 рецептів приготування

Інгредієнти:

  • картопля – 4 шт.;
  • сайра – 220 г;
  • цибуля – 1 цибулина;
  • тісто листкове готове;
  • перець;
  • сіль.

Приготування:

  • Рибу порізати на шматки (потрібна без кісточок).
  • Подрібнити цибулину.
  • Картопля знадобиться пластинками.
  • Розкачати пласт тіста.
  • Розкласти картоплю.
  • Посипати цибулею.
  • Викласти рибу.
  • Присипати сіллю.
  • Поперчити.
  • Шари слід укладати в центрі пласта. На останньому тесті зробити розрізи.
  • Переплести розрізане тісто.
  • Помістити на деко.
  • Перемістити до розігрітий духову шафу (185 гр.).
  • Запікати годину.

Картопляний пиріг з грибами

Пиріг з картоплею і грибами – ситне, смачне блюдо, яким легко всіх нагодувати.

Інгредієнти:

  • молоко – 110 мл;
  • сіль;
  • сметана;
  • дріжджі – 10 г (сухих);
  • сир – 160 г;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • цибуля – 160 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • картопля – 420 г;
  • олія соняшникова – 1 ст. ложка;
  • гриби – 320 г;
  • борошно – 240 р.

Приготування:

  • Молоко знадобиться розігрітим, але не киплячою.
  • Всипати дріжджі. Якщо хочете використовувати свіжі, то кількість треба збільшити в два рази.
  • Присипати цукром.
  • Перемішати. Відставити в тепло.
  • Коли побачите масу по виду нагадує шапку, значить опара підійшла як треба.
  • Влити яйце.
  • Присолити.
  • Розмішати.
  • Влити олію. Перемішати.
  • Засипати борошном.
  • Вимісити. Отримана маса не повинна бути надто крутий.
  • Вкрити плівкою.
  • Відставити в тепле місце.
  • Забути на час. Дочекатися зростання маси мінімум в два рази.
  • Нашаткувати цибулю. Потрібні кільця.
  • За тонше подрібнити грибочки.
  • Для приготування знадобиться картопля сира. Нарізати. Вийдуть тонкі кухлі.
  • Перетерти сир. Використовувати дрібну тертку.
  • Промазати маслом форму.
  • Розкачати тісто. Товщина не перевищує трьох міліметрів.
  • Розмістити на формі. Дно і краї повинні бути закрити тістом.
  • Промазати сметаною.
  • Розподілити гриби.
  • Присипати сіллю, потім перцем.
  • Покрити картоплею.
  • Посолити.
  • Промазати сметаною.
  • Висипати сир.
  • Запікати пів години.
  • Режим духовки повинен бути до початку приготування 185 гр.

Під сирною скоринкою

Дуже просто приготувати ситний, ароматне і смачне ласощі з дивовижною сирною скоринкою і сочнейшей начинкою.

Інгредієнти:

  • сир – 110 г;
  • фарш – 370 г;
  • тісто дріжджове – 650 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • перець;
  • цибуля – 2 цибулини;
  • сіль;
  • яйце – 1 шт.;
  • зелень – 45 г;
  • сметана – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Тісто можна використовувати готове, куплене в магазині. Або приготувати за своїм перевіреним рецептом.
  • Подрібнити цибулю.
  • Помістити в гарячу сковорідку, прожарити.
  • Картопля знадобиться пластинками, тонкими по товщині.
  • Підсолити. Присипати перцем. Перемішати.
  • Фарш посипати сіллю. Розмішати.
  • Порубати зелень. Закинути в фарш. Змішати.
  • Розкачати тісто. Викласти форму.
  • Розподілити фарш.
  • Викласти засмажку.
  • Вкрити шаром картоплі.
  • Сир потерти. Використовуйте крупну тертку.
  • Змішати зі сметаною. Залити яйцем. Перемішати.
  • Промазати отриманою масою картоплю.
  • Духова шафа потрібен розігрітий. Режим використовуйте 200 гр.
  • Випікати годину.

Відкритий пиріг

Проведіть затишний вечір в колі близьких людей за чашкою чаю з ароматним пирогом.

Дивіться також:  Яблука в клярі – 6 рецептів приготування

Інгредієнти:

  • бекон підкопчений – 65 г;
  • тісто дріжджове готове – 460 м;
  • цукіні – 160 г;
  • сіль;
  • цибуля – 1 цибулина;
  • перець мелений;
  • фарш – 260 г;
  • сир – 120 г;
  • картопля відварена – 240 г в мундирах;
  • сметана – 220 мл;
  • яйце – 2 шт.

Приготування:

  • Нашаткувати цибулину.
  • Закинути в розігріту сковорідку. Прожарити.
  • Покласти у сковорідку. Засмажити.
  • Картоплю порізати. Потрібні дрібні кубики.
  • Цукіні подрібнити таким же методом.
  • Бекон нарізати. Потрібні дрібні шматочки.
  • Підготовлені продукти перемішати.
  • Розкачати тісто.
  • Застелити деко або зручну форму.
  • Розмістити начинку.
  • Потерти сир. Закинути в яйце.
  • Залити яйцем. Підсолити. Посипати приправами.
  • Перемішати.
  • Перелити на начинку. Розподілити.
  • Запікати в гарячій духовій шафі (180 гр.).
  • Коли зарум’яниться можна подавати.

Готуємо по-французьки

Такий пиріг часто роблять господині у Франції в селах. Щоб скоротити час на приготування, використовують готове тісто.

Інгредієнти:

  • картопля – 6 бульб;
  • тісто листкове – 2 аркуша;
  • вершки жирні – 220 мл;
  • петрушка – 35 г;
  • часник – 4 зубки;
  • сіль;
  • перець;
  • яйце.

Приготування:

  • Для приготування краще всього використовувати картоплю, яка містить мало крохмалю. Вона не повинна бути розсипчастою. Закинути у воду (чистити не треба). Проварити.
  • Взяти дрібну тертку. Натерти зубки часнику.
  • Закинути в вершки.
  • Петрушку порубати. Відправити в вершки.
  • Перемішати.
  • Очистити картоплю.
  • Порізати. Ідеально підійдуть гуртки.
  • Розкачати тісто (1 аркуш).
  • Промазати маслом форму.
  • Викласти тісто. По краях має залишитися зайвих пару сантиметрів.
  • Розкласти картоплю.
  • Присипати сіллю і перцем.
  • Залити вершками.
  • Другий лист тіста розкачати.
  • Вкрити заготовку.
  • Краї зліпити.
  • Перемішати яйце. Взяти лопаточку з силікону. Промазати поверхню.
  • Запікати в духовій шафі до тих пір, поки не побачите золотистий відтінок.

Пастуший пиріг від Гордона Рамзі

Щоб вийшов ідеальний результат, необхідно використовувати якісні овочі.

Інгредієнти:

  • фарш – 530 г пісного ягняти;
  • перець чорний;
  • цибуля – 1 луковичка велика;
  • сіль морська;
  • морква – 1 велика;
  • олія оливкова;
  • вино – 260 мл червоного;
  • часник – 2 зубки;
  • пармезан – 4 ст. ложки;
  • Ворчестерський соус – 2 ст. ложки;
  • жовтки – 2 шт.;
  • пюре томатне – 1 ст. ложка;
  • бульйон – 470 курячого;
  • розмарин – 1 гілка.

Приготування:

  • Духова шафа потрібно розігрітий (185 гр.).
  • У фарш насипати перець.
  • Присолити.
  • Перемішати.
  • Розжарити сковорідку. Закинути фарш. Засмажити.
  • Натерти морквину.
  • Нашаткувати цибулину.
  • Порубати зубки часнику.
  • Закинути підготовлені овочі в фарш. Прожарити.
  • Влити соус Ворчестерський.
  • Закинути чебрець.
  • Посипати подрібненим заздалегідь розмарином.
  • Влити вино червоне з томатним пюре.
  • Перемішати. Протушкувати.
  • Готувати до того моменту, поки вино не випарується.
  • Залити курячим бульйоном.
  • Закип’ятити. Готувати поки маса не загусне.
  • Картоплю нарізати шматками. Закинути в киплячу воду. Присолити. Проварити.
  • Перетерти картоплю. Залити жовтками.
  • Пармезан натерти. Дві ложки відправити до картоплі. Підсолити. Перемішати.
  • Взяти форму. Розмістити фарш.
  • Вкрити пюре.
  • Залишилися сиром присипати заготовку.
  • Притиснути поверхню виделкою.
  • Випікати півгодини.
  • Коли з’явиться коричнево-золотий відтінок – подавати.
  • Режим духовки 185 гр.