Пиріг з курагою – 8 простих і смачних рецептів

Курага не тільки корисна, але й смачна. З цим інгредієнтом можна приготувати безліч страв, у тому числі і чудову, ніжну випічку. В цій рубриці розглянуто 8 простих і смачних рецептів пирога з курагою.

Пиріг з курагою з дріжджового тіста

Почнемо з найпоширенішого способу створення пирога. Випічка буде приготовлена з дріжджового тіста.

В процесі роботи слід підготувати наступні компоненти:

  • 330 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 35 г пресованих дріжджів;
  • 90-110 г цукру;
  • 480-500 г борошна;
  • трохи солі;
  • стакан кураги.

Як готувати десерт:

  • Ставимо опару з теплого молока, дріжджів, половину цукру і солі. Чекаємо, поки утвориться пінна шапочка.
  • Збиваємо яйця, з’єднуємо з неї опарою, починаємо підсипати муку.
  • Доводимо тісто до густого стану. Воно не повинно бути дуже крутим, в цьому випадку дріжджі не «спрацюють», і основа не підійде. Нічого страшного, якщо маса трохи липне до рук, перед обробленням її знадобиться вимісити повторно.
  • Викладаємо грудку тіста в глибоку велику каструлю, закриваємо кришкою і прибираємо в тепле місце на півтори години.
  • Поки підходить основа, ошпарюємо вимиті сухофрукти окропом, а через чверть години пропускаємо крізь м’ясорубку. Якщо начинка з кураги для пирога вийшла кислуватою, можна додати цукор за смаком.
  • Вимішуємо дріжджове тісто. Борошна може знадобитися трохи більше, ніж прописано в переліку складових.
  • Поділяємо основу на дві нерівні частини, більшу з яких укладаємо в жароміцну ємність з високими стінками так, щоб тісто трохи звисало з країв.
  • Заповнюємо пиріг начинкою, прикриваємо іншою частиною розкатаного тіста, обрізаємо звисаючі краї.
  • Виделкою робимо проколи на поверхні пирога, приблизно 5-7 штук, потім ставимо десерт в духовку.
  • За чверть години до готовності можна змастити верхівку випічки яєчним жовтком.

Увага! Щоб дріжджове тісто не опало, 25 хвилин не слід відкривати духовку.

З начинкою з кураги і чорносливу

Пиріг дуже смачний, якщо зробити його з курагою і чорносливом. Сухофрукти чудово доповнять один одного, і випічка вийде просто приголомшливою.

Для роботи знадобиться взяти ці компоненти:

  • брикет вершкового масла;
  • пару стаканів цукрового піску;
  • 4 яйця;
  • 120 мл молока;
  • 650 г борошна;
  • 220 г кураги і стільки ж чорносливу.

Готуємо пиріг з сухофруктами:

  • Промиваємо сухофрукти, заливаємо гарячою водою і залишаємо постояти.
  • Кришимо ножем вершкове масло, перетираємо з цукровим піском. Можна зробити це за допомогою блендера.
  • Вводимо по черзі яєчні жовтки. Не можна вбивати наступний, поки попередній повністю не «з’їсть» тісто.
  • Вливаємо молоко, додаємо борошно, замішуємо круте тісто і залишаємо його, накривши харчовою плівкою, приблизно на 20 хвилин.
  • Поки тісто відпочиває, зливаємо рідину з кураги і чорносливу, при необхідності подрібнюємо сухофрукти ножем або м’ясорубкою. Можна додати трохи цукру, а також присипати начинку корицею.
  • Відокремлюємо 2/3 частини від тіста, розкачуємо і викладаємо на змащене жиром піддон.
  • Рівномірно розподіляємо начинку і відправляємо блюдо в духовку на 20 хвилин.
  • Поки пиріг в духовці трохи запечеться, збиваємо білки з цукром в міцну піну.
  • Витягаємо десерт з шафи для запікання, обережно поливаємо верхівку білковою масою, а залишки тіста рвемо руками і рівномірно покриваємо ними пиріг.
  • Знову відправляємо деко в духовку, поки верхівка не стане золотистою.
Дивіться також:  Пиріг з картоплею і куркою — 7 рецептів, як приготувати

Різати пиріг можна не відразу, білкова маса повинна трохи застигнути, інакше вона розтечеться.

Лимонна випічка з сухофруктами

Наступний рецепт — для тих, хто не любить занадто солодкі десерти. Специфічного смаку кураги буде додана і приємна кислинка лимона.

Для приготування розсипчастого пирога будуть потрібні наступні продукти:

  • яйце;
  • упаковка масла вершкового;
  • півтори склянки борошна;
  • 80-100 г цукрового піску;
  • 100 г кураги;
  • стиглий лимон.

Як готувати пиріг:

  • Розм’якшуємо масло, перетираємо його з цукром і яйцем.
  • Насипаємо борошно, вимішуємо круте тісто, 1/4 частина якого поміщаємо в морозильну камеру. Іншу ж залишаємо на середній полиці холодильника.
  • Подрібнюємо промиту і ошпарену окропом курагу, очищаємо лимонну м’якоть від плівок і кісточок, змішуємо обидва інгредієнта. Начинку треба буде обов’язково спробувати, оскільки лимон може надати їй не тільки кислинку, але і гірчинку. Можливо знадобиться трохи цукру.
  • Розкачуємо більший шматок тіста, викладаємо на деко, поміщаємо поверх нього начинку.
  • Заморожений шматок основи натираємо на тертці з великими отворами, посипаємо цією крихтою десерт і відправляємо його в духовку.

Пиріг готовий, коли верхівка придбає густо-золотистий відтінок. Важливо не пересушити його, інакше він стане твердим.

Пісочний пиріг з курагою в духовці

Основною перевагою пісочних пирогів є те, що вони не втрачають свіжості і м’якості протягом декількох днів. Навіть через пару діб така випічка цілком придатна для того, щоб із задоволенням спожити її з чаєм.

Знадобляться такі складові:

  • 1/2 упаковки замороженого вершкового масла;
  • стакан цукру;
  • 2 яйця;
  • 2 склянки борошна;
  • пекарський розпушувач;
  • 350-380 г кураги;
  • трохи волоських горішків;
  • половинка апельсина.

Як готувати пиріг на пісочній основі:

  • Рубаємо заморожене масло з допомогою ножа на дрібні шматочки. У результаті маса повинна нагадувати крупу.
  • Додаємо цукор, розтираємо складу до однорідності, потім вбиваємо яйця і знову перемішуємо.
  • З’єднуємо борошно з розпушувачем, вводимо в підготовлену масу, вимішуємо круте тісто, а потім кладемо його в холодильник на годину.
  • Заливаємо курагу окропом, тримаємо чверть години, потім видаляємо рідина.
  • Ріжемо сухофрукти невеликими шматочками, змішати з соком, вичавленим з половини лимона.
  • Викладаємо розкатане тісто у форму, розподіляємо в начинку, а потім відправляємо в духовку на 25-30 хвилин.
  • Виймаємо пиріг, посипаємо товченими волоськими горішками.
Дивіться також:  Торт молочна дівчинка з пломбирним кремом – 7 покрокових рецептів

На замітку. Останній інгредієнт можна замінити шоколадною або кокосовою стружкою, як більше подобається.

З листкового тіста

Технологія приготування листкового тіста не так проста, як може здатися на перший погляд. До того ж цей процес займає чимало часу, тому багато господинь вважають за краще купувати вже готову основу.

Розглянемо рецепт такого пирога, для якого потрібні такі інгредієнти:

  • упаковка листкового тіста;
  • 2 склянки кураги;
  • цукровий пісок за смаком;
  • столова ложка борошна.

Готуємо самий простий пиріг:

  • Викладаємо тісто розморожуватися, а за цей час промиваємо і подрібнюємо курагу, змішуємо з цукровим піском.
  • Відокремлюємо 1/4 частину від основи, решту ж розкачуємо за формою дека.
  • Посипаємо металевий піддон борошном, вистилаємо зверху тісто. При цьому потрібно, щоб з кожного краю залишився невеликий запас, приблизно 20-25 мм
  • Наповнюємо начинкою пиріг, а з решти основи робимо «ковбаски», які зверху укладаємо ґратами.
  • Загортаємо запаси основи всередину, відправляємо пиріг в духовку.

Важливо! Листкове тісто готується дуже швидко, і якщо вчасно не вийняти випічку з духовки, низ обов’язково пригорить. Тому процес потрібно постійно контролювати.

Готуємо з сиром

У супермаркетах можна знайти сирні суміші з додаванням кураги і використовувати їх для начинки пирога. Або ж існує другий варіант — просто змішати сир з сухофруктами.

Для створення такої випічки знадобляться:

  • упаковка маргарину;
  • 100 г цукру;
  • 250 г борошна;
  • пакетик пекарського розпушувача;
  • упаковка сиру;
  • курага за смаком.

Як зробити пиріг:

  • Розтоплюємо маргарин на плиті, додаємо цукор і тримаємо на вогні, поки він не розчиниться.
  • Даємо масі трохи охолонути, потім додаємо борошно і розпушувач, замішуємо помірно круте тісто, залишаємо недовго постояти.
  • Змішуємо сир з помитою курагою, при бажанні трохи посипаємо цукром і додаємо ваніль.
  • Розкачуємо тісто, кладемо у форму, робимо бортики.
  • Наповнюємо десерт сирною начинкою і відправляємо в духовку на 30 хвилин.
Дивіться також:  Сир в мультиварці – 7 рецептів, як зробити домашній сир

На замітку. Щоб наповнювач для пирога вийшов ще ніжніше, можна додати кілька столових ложок жирної сметани.

Пиріг з курагою в мультиварці

Для приготування пирога в мультиварці тісто буде рідким. Знадобляться такі компоненти:

  • яйце;
  • 250 мл кефіру;
  • стакан цукру;
  • півтори склянки борошна;
  • 10-12 г соди;
  • курага за смаком.

Як зробити десерт:

  • Збиваємо яйце з цукром, розбавляємо масу кефіром і перемішуємо, поки пісок не розчиниться.
  • Потроху підсипаємо борошно, робимо рідке тісто.
  • Насипаємо в основу соду, перемішуємо і даємо постояти.
  • Ріжемо промиту курагу невеликими шматочками.
  • У змащену жиром чашу поміщаємо тісто, поверх кладемо сухофрукти. У процесі випікання вони трохи потонуть у рідкої маси.

Тепер залишається тільки закрити кришку приладу і встановити режим випічки 60 хвилин. Приблизно за чверть години до готовності потрібно перевернути пиріг.

Смачний рецепт з яблуками

Це ще один варіант створення листкового ласощі з курагою. Знадобляться такі компоненти:

  • упаковка листкового тіста;
  • 1/2 банки будь-якого джему;
  • 2 склянки кураги;
  • велике кисло-солодке яблуко;
  • 110 р цукру;
  • дві столові ложки борошна;
  • трохи кориці;
  • чайна ложка рафінованої олії.

Як готувати десерт:

  • Поміщаємо листкове тісто в тепло, щоб вона розморозилося.
  • Подрібнюємо курагу, нарізаємо тонкими часточками велике яблуко.
  • Перемішуємо цукор з борошном і рафінованим маслом до стану крихти.
  • Розкачуємо тісто, викладаємо на деко, залишаючи запас для бортиків.
  • Змащуємо основу тонким шаром джему, зверху поміщаємо часточки яблук.
  • Розподіляємо по поверхні курагу, посипаємо начинку підготовленої крихтою.
  • Загортаємо бортики всередину десерту, відправляємо його в духову шафу.

На замітку. Такий пиріг краще різати гарячим, оскільки листкове тісто сильно кришиться.

Пиріг з курагою можна приготувати, маючи під рукою найпростіші інгредієнти. До того ж багато часу на створення десерту не потрібно, але він завжди виходить смачним. Таке ласощі не соромно подати і на святковий стіл.