Пиріг з куркою – 15 рецептів приготування

Пиріг з куркою придуманий дуже давно і у всі часи він був особливо почитаємо. Перші згадки про такому блюді відносяться до XVI століття. Відомо, що в цю пору курники готували на весілля, де їх урочисто ставили на чільне столу. У цій статті ми пропонуємо 15 нескладних варіантів приготування смачного пирога, начиненого найніжнішої курячою грудкою.

Простий пиріг з куркою

В наш час таке блюдо, як і раніше, є чимось на зразок делікатесу, тому як на приготування свіжої домашньої випічки нам завжди не вистачає часу. Але швидкий пиріг з куркою готується буквально за 40 хвилин.

Зробимо для нього найпростіший тісто:

  • З’єднаємо стакан майонезу зі склянкою сметани. Введемо дрібку солі, пачку (10 г) розпушувача і три яйця.
  • Вымешаем все ложкою, введемо порціями борошно і замісимо некруте тісто, дуже нагадує густу сметану.
  • Підготуємо форму, трохи присыплем її дно борошном і застелем тестом, сформувавши шар до двох сантиметрів завтовшки.
  • В якості начинки поріжемо попередньо 250 г філе курки і разровняем на основі отримані шматочки м’яса. Їх можна посолити і посипати спеціями.
  • Далі нам знадобиться 1 невелика цибулина. Її почистимо і разрежем на півкільця, які відразу ж розподілимо по поверхні пирога.
  • Зверху покриємо цибулю тертим сиром. Для того щоб прикрасити такий пиріг, знадобиться шматок вагою близько 200 р.

Заготовку потрібно поставити у попередньо прогріту духовку, де буде випікатися пиріг при 180 º с 30 хвилин.

Загрузка...

Класичний курник

Класичний курник – це по-справжньому святковий пиріг. Його рецепт простою не назвеш, але заради такого пишноти варто повозитися.

Свою назву пиріг отримав зовсім не від слова «курка», а від назви козачого житла – «куреня», бо як коровай має зовнішню схожість з хатою. В його верхівці проробляється отвір, через яке, коли виріб дістається з печі, наче димок, виходить пар.

Коротко технологія виглядає наступним чином:

  • з тіста робиться основа пирога;
  • на неї по черзі викладаються кілька видів начинки;
  • кожен шар приминається млинцями, формуючи високий пагорб, який ховається ще одним пластом тесту;
  • вгорі «конструкції» проробляється отвір, і заготівля ставиться в піч.

Щоб полегшити собі завдання, курник можна робити в кілька етапів, розтягнувши процес на пару днів.

Наприклад, заздалегідь підготувати начинку з курятини:

  • Обробити тушку птиці і видалити шкірку.
  • Покласти м’ясо в глибоку каструлю і втопити в холодній воді.
  • Додати пару лаврушек і 5 – 6 горошин чорного перцю.
  • Поставити каструлю на плиту і варити курятину під закритою кришкою, періодично знімаючи утворюється накип.

М’ясо потрібно буде вийняти, остудити і розібрати на волокна. Необхідно залишити півсклянки бульйону для пирога, решту можна використовувати на інші цілі.

Наступний вид начинки готується з рису і грибів (найпростіше взяти шампіньйони):

  • Півсклянки крупи необхідно промити, залити водою (2: 1) і відварити до м’якості.
  • Промити третину кіло грибів, порізати їх слайсами і обсмажити в олії до появи рум’яності і випаровування рідини.
  • Окремо від грибів пасерувати по одній штуці мелконарезанных цибулини і моркви.
  • Всю начинку (гриби, овочі і кашу) викласти в одну миску, посолити за смаком і додати трохи дрібно нарізаної свіжої зелені.

Приготуємо млинці. У глибоку ємність розіб’ємо одне яйце, додати склянку молока і 70 г борошна. Присолим за бажанням і всі енергійно з’єднаємо міксером. Тісто вийде зовсім рідким – це те, що потрібно. Будемо наливати його ополоником на прогріту несмазанную сковороду, даючи розтектися по всій площі дна.

Обсмажимо млинці з обох сторін і складемо стопкою. Якщо вони готуються заздалегідь, їх потрібно буде закрити фольгою або затягнути плівкою.

Для основного тесту візьмемо куряче яйце, сметану (50 г), півпачки масла, щіпку солі і маленьку ложку соди. Всі інгредієнти з’єднаємо і вымесим, сформувавши однорідну масу. Введемо борошно і зробимо тісто. Ідеальна його консистенція м’яка і еластична. Прикриємо основу і залишимо на час «подихати».

Зберемо пиріг:

  • Третю частину тіста розкотимо в полусантиметровой товщини пласт, яким выстелем дно круглої форми.
  • Поперемінно на основу будемо викладати овочеву і м’ясну начинку, кожен шар прокладаючи млинцями.
  • Розкотимо тісто в трохи більш товстий шар, накриємо їм пиріг і кінчиком ножа проробимо на верхівці дірочку в півтора сантиметри діаметром.
  • Пиріг прикрасимо різьбленими шматочками тіста, промаж яйцем і відправимо у вже гріються духовку випікатися при 180 º с. На цей процес піде до 45 хвилин.

Після закінчення цього часу, витягнемо курник і через отвір у верхівці заллємо в нього курячий бульйон. Короваю потрібно дати настоятися, після чого його можна буде різати на порції.

Спробуйте також:  Курка, фарширована млинцями – 6 рецептів

Французький «Кіш Лоран»

Кіш Лоран – це смачна варіація відкритого пирога родом з Франції. Традиційно випікається він на пісочній основі, а начинка виконується з самих різних інгредієнтів, але її обов’язково заливають вершковою або сметанною масою і посипають сирної стружкою.

  • Щоб зробити основу, змішайте перетерте вершкове масло (150 г), одне куряче яйце, 50 мл води, склянку борошна і 1/3 ч. л. солі. Вимісити круте тісто і викладіть його на півгодини в прохолоду.
  • Поки воно набуває потрібні властивості, приготуйте начинку. Знадобиться заздалегідь відварена куряча грудка грам на 300, а також чверть кіло печериць і одна велика цибулина.
  • Цибулю потрібно подрібнити довільно і обсмажити до золотистої скоринки. До нього необхідно викласти промиті і порізані пластинками гриби. Обсмажимо печериці, поки не випарується вся волога, і додамо до грибного фаршу нарізане кубиками філе. Потомим всі разом на вогні ще 5 хвилин.
  • Для приготування заливки потрібно взяти стакан жирних вершків для соусу і супів (33%) і брусок твердого сиру грам на 200. Сир натремо подрібніше і з’єднаємо з вершками.
  • З тіста розкотимо пласт товщиною в 1 см. Покладемо його в круглу роз’ємну форму діаметром 22 – 24 див. Сформуємо бортики заввишки чотири сантиметри і обріжемо краю фігурним ножем.

На основі розподілимо начинку, заллємо її сирно-вершковою сумішшю і відправимо випікатися при 180 º с на 40 хвилин. Коли лоранський пиріг підрум’яниться, його можна буде дістати і подати до чаю.

Заливний пиріг з куркою

Заливний пиріг з куркою готується дуже просто.

  • Для тіста потрібно змішати в мисці три яйця, 300 г сметани, склянку просіяного борошна і чайну ложку розпушувача. Можна трохи посолити.
  • Для начинки слід розділити на тонкі волокна куряче філе (300 г), змішати його з 150 г тертого сиру, додати за смаком різану зелень, а також сіль.
  • Для пирога необхідно взяти форму діаметром 24 див Застелити дно пекарської папером і рясно змастити маслом. Вилити в форму половину рідкого тіста, а розрівняти зверху начинку. Залити її рештою тестом і поставити в духову шафу.
  • Пиріг випікається при 200 º с. Через 30 – 35 хвилин його готовність можна перевірити дерев’яною лучиною. Якщо вона повністю суха, випічка виставляється на стіл.

Коли вона трохи охолоне, можна буде зняти форму і розрізати пиріг на порції.

Готуємо з листкового тіста

Курка і сир – безпрограшне поєднання. Цю начинку можна покласти в будь пиріг і результат завжди буде чудовим.

  • Щоб не возитися з домашнім тестом, можна купити готове листкове. Розморозити і розкачати його в прямокутний пласт товщиною приблизно півсантиметра. З 450-грамової упаковки повинно вийти 2 однакових коржа.
  • Приготуємо начинку з цілого вареного окосту, цибулини і 100-грамового шматка сиру. М’ясо очистимо від кісток і наріжемо на невеликі шматочки. Цибулину пошикуем півкільцями і обсмажимо в олії до прозорості. Сир потремо на крупній тертці.
  • Змішаємо курку і цибулю разом з маслом, в якому він обжаривался, а також сир. Додамо за смаком трохи рубаної зелені. Посолимо і поперчимо, викладемо фарш на тісто, відступаючи від країв на 7 – 8 див.
  • Тісто по краю поріжемо косими смужками, які загорнемо зверху вниз, ніби заплітаючи косу.
  • Пироги випікається при 180 º с до появи рум’яної скоринки.

З додаванням картоплі

З листкового тіста можна приготувати ситний і смачний пиріг з куркою та картоплею, який зручно брати з собою на пікніки або на дачу, є замість перекусу або основної страви.

  • Для основи знадобиться листкове тісто в кількості 250 р. Його треба розкачати в круглий пласт.
  • Приготуємо Начинку з 200 г курячого філе стегна. Обсмажимо в маслі разом з порізаною півкільцями цибулиною.
  • Для начинки також знадобиться зварений в мундирі картоплю в кількості 2 штук. Почистимо бульби від шкірки, натремо їх на крупній тертці і викладемо на пласт тіста.
  • Поверх картоплі розподілимо обсмажені шматочки курки. Фарш трохи посолимо і поперчимо.
  • Зберемо краї тіста. Защипнем їх, залишаючи невеликий отвір в середині пирога.
  • Поставимо заготовку в духовку і встановимо температуру приготування 200ºС. Оскільки всі інгредієнти, крім тесту, вже готові, то на підрум’янення пирога піде не більше 25 хвилин.

 

Пиріг з куркою в мультиварці

В мультиварці можна приготувати що завгодно, в тому числі і пиріг. Причому, як стверджують творці рецепта, він виходить нітрохи не гірше страви з духовки.

Спробуйте також:  Гречка в мікрохвильовці – 8 рецептів приготування

  • Для приготування тіста потрібно взяти 4 курячих яйця, відокремити білки від жовтків. Збити білки з краплею лимонного соку і дрібкою солі.
  • В окремій чашці змішати жовтки з 4 столовими ложками майонезу. Додати по чайній ложці солі і цукру, а також пів чайної ложки розпушувача. Просіяти 2/3 склянки борошна. За бажанням, в тісто можна додати пів чайної ложки карі. Ця приправа добре поєднується з куркою і пофарбує пиріг в золотистий колір.
  • Всі інгредієнти слід ретельно перемішати, ввести в масу збиті жовтки і використовуючи лопатку, зробити тісто однорідним.
  • Приготуємо Начинку з курячого фаршу. Прокрутимо на м’ясорубці 400 г філе грудки або стегна. Обсмажимо в олії довільно нарізану цибулину і одну штуку цибулі-порею. Введемо в піджарку м’ясний фарш, посолити і будемо гасити під кришкою на малому вогні до готовності (близько 15 хв).
  • Дно чаші мультиварки потрібно змастити рослинним маслом. Потім наллємо в неї половину тіста, викладемо ½ начинки, покриємо її тістом, що залишилося, поверх якого розподілимо другу частину начинки.
  • Включимо мультиварку в режим «Випічка» і встановимо час – 1 година. М’ясний пиріг можна подавати до чаю гарячим.

Рецепт приготування з грибами

Курку та гриби – його улюблену смакове поєднання для багатьох любителів пирогів. Таку начинку можна використовувати з будь-яким тестом.

Спробуйте приготувати з м’ясом і печерицями соковитий млинцевий пиріг, від якого просто неможливо відірватися.

Спочатку потрібно спекти 10 млинців діаметром 20 см. Для цього скористайтеся будь-яким відомим рецептом.

В пиріг кладеться начинка двох видів: з вареної курки (250 г) та обсмажених з цибулею в олії печериць (250 г). Їх зробити не складно. Але для цієї закуски потрібно приготувати соус бешамель.

Для цього:

  • Розтопити на вогні 50 г вершкового масла, додамо до нього 2 ложки борошна і обов’язково все ретельно перемішати віночком, щоб зникли грудочки.
  • Поділлям до гарячої маси 2 склянки молока, додамо чайну ложку мускатного горіха і щіпку солі.
  • Не забуваючи заважати суміш віночком до повного розчинення грудок, кип’ятимо соус на повільному вогні.
  • Даємо йому загуснути і вимикаємо.

Починаємо збирати пиріг з куркою і грибами.

  • На дно форми (18 см діаметр) кладемо пекарську папір. Перекидаємо млинці через борти форми так, щоб частина покривала дно, а частина звисала з країв. На дно укладаємо ще один млинець.
  • Кладемо начинку з курячої грудки, змащуємо її соусом бешамель і покриваємо млинчиком. Слідом кладемо грибну начинку, знову млинчик і знову м’ясо. Так повторюємо до тих пір, поки не закінчиться фарш.
  • Останній шар притискаємо останнім же млинцем, який накриваємо звисаючими краями млинців-бортів. Заливаємо пиріг сумішшю яйця з двома ложками майонезу.
  • Ставимо форму в духовку на 25 хвилин і встановлюємо жар на 180ºС.

Після вилучення з духовки страви потрібно дати трохи охолонути, а потім можна підчепити його краю ножем і вийняти пиріг з форми.

З брокколі

Приготуємо відкритий пиріг за типом Кіш Лоран.

  • Для тіста потремо на тертці 70 г вершкового масла, просеем склянку борошна з половиною чайної ложки розпушувача і додамо 100 мл вершків жирністю 10%. Замісимо круте тісто, обернем його плівкою і прибираємо на годину в холодильник.
  • Начинку зробимо з однієї відвареної курячої грудинки, 200 г вареної брокколі і обсмаженої цибулі (1 головка).
  • Збираємо пиріг за допомогою рознімної форми. Дно змащуємо маслом і викладаємо шар тіста. Формуємо борту, розрівнюємо начинку і заливаємо її соусом.
  • Для заливки збиваємо 3 яйця з половиною склянки 10% вершків і змішуємо соус зі 100 грамами тертого сиру. Приготовленою заливкою повністю покриваємо начинку.

Прибираємо заготовку в духовку і печемо 40 хвилин при 180 º с.

Пиріг з лаваша з куркою і сиром

Лаваш може служити основою для швидкого і смачного курячого пирога. Знадобиться 5 тонких пластів, один з яких разрежем вздовж на дві частини.

  • Середину укладемо в форму для запікання, а краї залишимо звисати – ними згодом вкриємо пиріг.
  • Начинка буде складатися з розпущеною на волокна відвареної курячої грудки (500 г), порізаною півкільцями і обсмаженої цибулі і двох тертих плавлених сирків, типу «Дружба». Все це потрібно змішати в окремій мисці, посолити і поперчити.
  • Залишилися лаваші розрізаємо на 4 частини і кожну викладаємо невелику кількість начинки. Звертаємо заготівлю рулетом.
  • Складаємо рулетики у форму, заливаємо просоченням з 4 яєць і 3 ложок майонезу, закриваємо краю пирога.
  • Змащуємо шар лаваша майонезом і ставимо форму в духовку на півгодини. Температура випікання повинна дорівнювати 180ºС.
Спробуйте також:  Рецепти з гарбуза — 24 страви з гарбуза, які можна приготувати вдома

З капустою

Пиріг з капустою можна приготувати з листкового тіста. Поки розморожуються пласти, потрібно зробити начинку.

  • Нашаткуйте дрібно 200 г капусти, одну цибулину і 2 зубчики часнику.
  • Обсмажте овочі в олії на середньому вогні, додайте до них 150 г курячого фаршу і смажте начинку ще 5 – 7 хвилин до готовності.
  • Викладіть фарш на розкатаний в прямокутник пласт тіста, сильно відступаючи від країв, які потім розітніть на поздовжні смуги. Загорніть начинку, перекидаючи по черзі з кожного краю по смужці, ніби заплітаючи косу.
  • Змастіть поверхню пирога яйцем і печіть заготовку в духовці при 180 º с. За 20 хвилин пиріг буде повністю готовий.

З копченою куркою

Знову зробимо пиріг на основі листкового тіста. В цьому блюді важлива не основа, а начинка. Копчена курка і лисички створюють незвичайне смакове поєднання. У цей пиріг можна закохатися з першого шматочка.

  • Оборвем м’ясо з копченого стегенця і поріжемо брусочками.
  • Відваримо до готовності лисички, відкинемо їх на друшляк, а після того, як вода стече, обсмажимо разом з цибулею на промасленим сковорідці.
  • Укладемо Начинку в два шари. Спочатку по пласту розподілимо курку, а потім гриби. Вкриємо фарш шаром тіста і зробимо в отриманому пирозі дірочки для виходу пари.
  • Змастимо пиріг збитим яйцем і відправимо на півгодини в духовку. Температуру встановимо на рівні 180ºС.

Як приготувати з беконом

Поєднання курки і бекону сподобається тим, хто любить багато різноманітного м’яса. Начинку для такого пирога приготуємо з курячої грудки і соусу на основі бульйону. А загортати фарш будемо в листкове тісто – покупка готового продукту значно заощадить час.

  • Відваримо цілу філе до готовності. Звільнимо від кісток і разрежем на брусочки.
  • Обсмажимо на сковорідці одну цибулину, додамо до неї 100 г дрібно нарізаного бекону, 2 столові ложки борошна і сіль. Ретельно перемішати, наллємо півтори склянки бульйону, який вийшов після варіння курки, і дамо соусу трохи загуснути.
  • Пиріг збираємо з допомогою рознімної форми. Застелем дно пергаментом і змастимо його маслом. По дну розтягнемо пласт тесту, на який викладемо всю м’ясну начинку і заллємо соусом з бекону. Закриємо начинку черговим пластом тіста.
  • Відправимо заготовку в дуже гарячу духовку (220ºС) на півгодини, потім убавим жар до 180ºС і дамо пирога потомитися ще 10 хвилин.

Готового блюда перед дегустацією потрібно дати трохи постояти.

Відкритий пиріг з куркою

Господині завжди намагаються нагодувати домашніх яким-небудь цікавим і смачним страв. Ось і на цей раз їм вдалося винайти досить незвичайний рецепт. Цей пиріг випікається в мультиварці, а тісто його робиться з картоплі.

  • Відварюється 200 г бульб, які потім разом зі 150 г вершкового масла роздавлюються в пюре.
  • У картопляну масу всипають півсклянки борошна і чайну ложку солі. Замішують тісто, перекладають грудку в пакет і прибирають на годину в холодильник.
  • Начинка складається з трьох штук різного кольору солодких перців, 500 г курячого фаршу, 2 цибулини, 2 зубків часнику і 1 стебла селери. Овочі і м’ясо обсмажують в маслі окремо, а потім змішуються. До них додається сіль, перець і чебрець за смаком.
  • З тіста розкочується круглий пласт, який укладають на дно змащеної маслом чаші мультиварки. З краешков пласта формуються бортики.
  • У чашу закладають мясоовощную суміш і поливають соусом, приготованим з склянки жирних вершків і трьох яєць.

На приладовій панелі встановлюють режим «Випічка» і готують пиріг протягом 55 хвилин.

З яйцем і зеленою цибулею

Спечем пиріг з купівельними дріжджовим тістом. Знадобиться шматок масою 500 р.

  • Для начинки поріжемо на дрібні шматочки сиру курячу грудку (1 шт.) і обсмажимо її в олії до золотистої скоринки.
  • Додамо до неї пучок порізаної зеленої цибулі і будемо пасерувати продукти близько 2 хвилин.
  • Розіб’ємо в цю ж сковорідку 3 сирих яйця, перемішати все лопаткою і поготовим начинку ще протягом 3 хвилин.
  • Закриємо дно форми тістом, викладемо на нього відразу всю порцію начинки і вкриємо смачне вміст ще одним шаром. Защепим краю і змастимо пиріг яйцем.
  • Страва буде випікатися при 190ºС. На приготування піде 30 – 35 хвилин.

Рецепти пирога з куркою вражають різноманіттям. Стає зрозуміло, що ця страва може бути абсолютно будь-яким, досить проявити трохи кмітливості і фантазії.

Загрузка...