Пиріг з листкового тіста – 8 рецептів смачних і швидких

Щоб виявити людини, який категорично заявить «Я не люблю пироги з листкового тіста», доведеться дуже постаратися. Швидше знайдуться ті, хто віддає перевагу певну начинку, а от інші не визнає. Але такий пиріг тим і хороший, що його можна наповнити чим завгодно (від джему до консервованої риби), а готується він легко і швидко, особливо якщо купити готове тісто в магазині.

Десерт з яблуками і грушами


 

Ці фрукти не тільки зроблять пиріг дивовижно смачним, але і заповнять кухню духмяним запахом літа. А варто додати в начинку кілька крапель коньяку, і вона стане ще пахучіше, придбає пікантну смакову нотку. Щоб приготувати цей пиріг з листкового тіста, не потрібно шукати якісь особливі компоненти.

Склад абсолютно доступний:

  • листкове тісто — упаковка;
  • пара соковитих груш і два красивих яблучка;
  • свіже яєчко;
  • коньяк – одна стіл. ложка;
  • мигдаль – одна стіл. ложка (можна замінити волоськими горіхами або взагалі обійтися без будь-яких, якщо немає під рукою);
  • цукор – дві стіл. ложки (якщо любите якнайсолодше, відміряйте три-чотири).

Що робимо далі?

Спочатку обробляємо фрукти.

  • Яблука з грушами миємо, прибираємо жорсткі серцевинки і ріжемо тоненькими пластинками.
  • Зсипаємо в миску, «поїмо» коньяком і старанно перемішуємо.
  • Тепер займаємося тестом.

  • Гарненько розкочуємо качалкою.
  • Ріжемо на два однакових шматка (бажано за розміром форми для випічки).
  • «Майструємо» пиріг.

  • Перекладаємо одну частину на деко, змащене маслом.
  • Густо розміщуємо фрукти, а зверху посипаємо горіхами і цукром (їх ми попередньо искрошили в блендері).
  • Ховаємо все це під «кришкою» з другої частини тесту, притискаємо з країв.
  • Щоб дати вихід повітрю, виделкою обережно дірявимо тісто.
  • Тепер пиріг повинен 15-20 хвилин охолонути в холодильнику.
  • Після його чекає духовка, розігріта до 2200С. Змащений збитим міксером яйцем і посипаний цукром, він проведе там 25 хвилин.
  • Тепер можна дістати, остудити і пригостити домашніх.
  • Коли підходить час ставити пиріг в духовку, в тесті необхідно робити кілька проколів виделкою. Це потрібно, щоб усередині не накопичувався пар і не трощив поверхню випічки.

    Смак карамелі вишневої

    Якщо взяти великі кисло-солодкі вишні (наприклад, сортів «Чорна велика», «Нічка», «Зустріч»), наш пиріг не тільки швидко приготується, але і швидко съестся. Діти неодмінно прибіжить на «розвідку», відчувши аромат вишневої карамелі. І навіть охоче допоможуть.

    Пиріг з листкового тіста з вишнею потребуватиме певних продуктів:

    • 150 — 200 грамів вишень;
    • листкового тіста (без дріжджів) – одну пачку;
    • тростинного цукру (одну стіл. ложку);
    • половинку стіл. ложки вершкового масла;
    • солі (на кінчику ножа);
    • розмарину сухого;
    • кориці.

    Діємо за таким планом, покроково.

  • Вишеньки моєму і виймаємо кісточки.
  • Можна залишити ягоди цілими або розділити на половинки.
  • Злегка їх сластим.
  • Гріємо сковороду, розтоплюємо вершкове масло.
  • Кладемо вишні, ще посипаємо цукром, додаємо наші корицю і розмарин.
  • Десь п’ять хвилин тушкуємо, не забуваючи помішувати.
  • Розкачуємо тісто і кладемо в намасленный деко (треба зробити бортики, щоб потім покласти всередину начинку і злегка продірявити виделкою або ножем).
  • У гарячу духовку (200 С) відправляємо тісто. Через п’ять хвилин дістаємо.
  • У «страву» з тіста кладемо наші вишні (розрівнюючи однаковим шаром).
  • Знову ставимо в духовку.
  • Через 15 хвилин частування буде готове (зорієнтуємося по бортику з тіста)
  • Дивіться також:  Булочки на кефірі – 8 рецептів, як приготувати пишні і смачні булочки

    Перед тим, як класти начинку на пиріг з вишень (як і будь-яку іншу після теплової обробки), краще почекати, поки вона охолоне.

    Використовуємо свіжі ягоди

    У сезон свіжих ягід гріх не використати їх для випічки. Причому, будь-які гарні, як окремо — малина, ожина, чорниця та інші, – так і ягідне асорті. Не забудемо і про полуницю. Запашна, солодка – вона ідеально підходить. Рецепт пирога з листкового тіста з полуницею (навіть не пирога, а самого справжнього торта) – зовсім не складний.

    Щоб його здійснити, знадобляться:

    • півкілограмова пачка листкового тіста;
    • стакан жирних (не менше 30%) вершків;
    • полуниця (два з половиною склянки);
    • згущене молоко (ціла банку).

    Далі поступимо таким чином.

  • На посипаній мукою робочій поверхні розкачуємо два аркуші тесту (до 2 мм завтовшки).
  • Кожен ділимо на 3-4 квадрата.
  • На дно дека кладемо спеціальний папір, на ній від 7 до 10 хвилин печемо кожен квадрат.
  • Міксером перетворюємо вершки в густу сметану. Збиваємо майбутній крем далі, тонким струменем вводячи згущене молоко.
  • На плоску тарілку кладемо перший корж змащуємо кремом, що вийшов. Наверх – шар полуниці, потім знову тісто і крем.
  • Чергуємо пласти, поки не залишиться ні коржів, ні ягід.
  • Верх і боки нашого швидкого торта щедро покриваємо кремом, прикрашаємо ягодами і крихтою із залишків коржів.
  • Через 4-5 годин, які торту належить провести в холодильнику, всі коржі щедро увберуть в себе крем і аромат свіжої полуниці.
  • З ніжними персиками

    Ці соковиті пахучі фрукти надають будь випічці надзвичайну ніжність. Пиріг з листкового тіста з персиками – не виняток. Їм із задоволенням поласують всі члени сім’ї.

    У рецепт входять такі інгредієнти:

    • персики: дві-три штуки;
    • вершковий сир (60 г, кімнатна температура);
    • нежирна (10-15%) сметана — половинка склянки;
    • коричневий цукор (досить 2-3 стіл. ложок);
    • лист розмороженого листкового тіста.

    Приступимо до виготовлення.

  • Попередньо розігріваємо духовку до температури 200 градусів.
  • Розкачуємо тісто (потрібна товщина 2 мм і сторони 25 на 20 см).
  • Деко (краще взяти великий) вистилаємо пергаментом, на нього кладемо тісто.
  • Загинаємо з чотирьох боків, щоб вийшли бортики сантиметри по 2 висотою. В кількох місцях продірявлюємо їх виделкою. Тісто на 10 хвилин залишаємо в морозилці.
  • Тим часом чистимо і дрібно ріжемо персики.
  • Коли відведений час закінчиться, дістаємо тісто з морозильної камери і відразу ж переміщаємо в духовку (на 20 хвилин).
  • Поки тісто запікається, продовжуємо «чаклувати». У мисочку виливаємо сметану, туди ж пускаємо сир і цукор. Змішуємо в солодкий соус.
  • Дістаємо з печі готовий корж. Треба дати йому охолонути.
  • Соусом рівномірно покриваємо дно нашого коржа, наверх поміщаємо персики.
  • Відразу ж ставимо на стіл, ввічливо запитуємо смачно, і вислуховуємо похвали і подяки.
  • Дивіться також:  Хліб в хлібопічці – 8 рецептів простих і смачних

    Перед тим, як братися за випічка з листкового тіста, його потрібно розморозити при кімнатній температурі: з більш високою воно розпливеться.

    Спечемо курник

     

    Пироги з листкового тіста не обов’язково солодкі. Вони можуть бути не тільки десертом, але і, наприклад, другим блюдом на обід, ситним сніданком або вечерею, відмінним пригощанням для гостей. Один з варіантів — курник.

    Щоб його спекти, знадобляться такі продукти:

    • тісто (0,5 кг);
    • вода (дві великі ложки);
    • яєчний жовток;
    • два курячих стегенця (вони соковитіші, ніж філе);
    • цибулина;
    • картопля (2-3 штуки);
    • сіль;
    • перчик мелений;
    • масло (вершкове).

    Під час готування будемо дотримуватися інструкції.

  • М’ясо: миємо під краном, злегка обсушуємо. Звільняємо від насіння, ріжемо брусочками.
  • Картопля і цибуля: першу перетворюємо в кубики, другий шмагаємо як можна дрібніше. Все прибираємо в глибоку ємність.
  • Туди ж – курятину, воду, сіль і спеції. Масу добре вимішуємо.
  • Тісто: ділимо на дві частини (одна повинна бути на третину менше). Обидві розкачуємо. Велику кладемо на змащений маслом деко.
  • Потім чергу начинки. Маємо рівним шаром, відступивши від країв 3-4 див.
  • Масло ділимо на шматочки, розподіляємо по м’ясу.
  • Краї тіста піднімаємо у вигляді стіночок, промазуємо жовтком. Наверх кладемо другий пласт. Покриваємо його залишками жовтка.
  • Відправляємо на 40-45 хвилин в духовку (її вже нагріли до 180С).
  • Курник може дбати швидше або довше – залежить від товщини тесту. Щоб його не спалити, краще вже через півгодини перевірити (зручно за допомогою зубочистки).

    Начинка з фаршем

     

    Якщо хочеться чогось більш калорійного і «серйозного», можна використовувати свинину чи яловичину. А прискорити процес і додати страві соковитості допоможе не просто м’ясо, а фарш з нього (верх досконалості – змелений будинку).

    Зберемо перераховані в рецепті компоненти:

    • пачку тесту (вага 0,5 кг);
    • фарш (свинячий, яловичий або змішаний), 350 г;
    • яєчка (2 штуки);
    • твердий сир (краще всього «Російський») і бринзу — по 150 г;
    • за смаком сіль і мелений перчик;
    • головку цибулі;
    • зелень;
    • соняшникова олія (рафінована).

    Покрокове приготування:

  • Цибуля перетворюємо в дрібну крихту, обсмажуємо на рослинному маслі.
  • До нього додаємо фарш, перемішуємо, смажимо. Знімаємо сковороду з плити.
  • Сир і бринзу натираємо. Додаємо до м’ясного фаршу.
  • У суміш вбиваємо яйця, додаємо дрібно посічену зелень.
  • Отриману начинку гарненько змішуємо: нам потрібна однорідна консистенція. Тепер нехай трохи охолоне.
  • Тісто розділяємо на дві частини. Одну тонко розкачуємо, кладемо на деко зі змазаним маслом дном. Загинаємо бортики. Всередині маємо фарш.
  • Тісто, що залишилося, теж старанно розкачуємо. Тонким шаром закриваємо начинку і защепляем краю. У «кришці» робимо акуратне отвір.
  • До цього часу духовка вже загострилася до 180 градусів і чекає наш пиріг. Ставимо його туди хвилин на 35-40.
  • Дивіться також:  Мокре безе – 4 рецепта білкового крему

    Змащують яйцем тільки верх кулінарного виробу. Якщо покрити яйцем і боки, воно не дасть тесту підніматися.

    З грибами і капустою – просто і смачно

    Вегетаріанців цілком влаштує таке блюдо, як пиріг з капустою і грибами. Але і всі інші теж від нього не відмовляться: завдяки грибам почуття голоду швидко вщухне.

    Для такого універсального страви треба запастися:

    • пачкою листкового тіста (дріжджового);
    • капустою і грибами (печерицями) – по 300 грамів достатньо;
    • свіжим курячим яєчком;
    • жирним молоком (вистачить півсклянки);
    • цибулевої головкою;
    • перцем і сіллю;
    • маслом вершковим і рослинним (яким завгодно).

    Щоб любителі овочевих начинок залишилися задоволені, будемо дотримуватися плану.

  • Ділимо тісто на два шматки. Кожен розкачуємо досить товстим, близько сантиметра, пластом.
  • Першу частину «кладемо» в деко (його дно змазане вершковим маслом).
  • Вимиті і дрібно порізані гриби і цибулю засмажуємо на сковорідці з маслом рослинним (уся рідина повинна випаруватися). Присаливаем. Тепер нехай трохи охолоне.
  • Соломка з капусти тушкується на окремій сковороді і теж охолоджується.
  • Вона кладеться на тісто нижнім шаром. Нагорі – гриби.
  • Готуємо соус до начинки: для цього збиваємо яйце з молоком. Заливаємо овочі.
  • Закриваємо другою «деталлю» з тіста. Краї прищипываем.
  • Останній крок — поставимо випічку в духовку (180 градусів) десь на сорок хвилин.
  • Якщо кірка пирога підрум’янилася, а зубочистка або сірник після проколювання залишилися сухими і без слідів тіста, значить, він вже готовий.

    Пиріг з консервованою рибою

     

    Таке кулінарне диво – порятунок для тих, хто любить рибні страви, але воліє з рибою довго не возитися. Додамо в рецептуру заливку (складається з яєць і тертого сиру), запашну зелень, і від пирога буде не відірватися.

    Нам знадобляться:

    • півкіло листкового тіста на дріжджах;
    • консервована риба (краще всього сайра або сардини);
    • яйця – три штучки;
    • п’ять картопляних бульб;
    • грамів сто твердого сиру;
    • мелений перчик і сіль.

    Порядок приготування припускає наступне.

  • Тонкі картопляні кружальця недовго (приблизно 5 хвилин) проварюємо в підсоленому окропі. Воду зливаємо. Овочеві даємо охолонути.
  • Становить консервів (без соусу) кладемо в миску, розминаємо виделкою.
  • Яйця вливаємо по містку тарілку. Солимо і добре збиваємо. У компанію до них йде сир (після терки з дрібними осередками). Все змішуємо.
  • Розкатане тісто покласти в змащену маслом форму для випічки. Споруджуємо високі стінки. У самому низу – місце риби, зверху – шар картоплі.
  • Нашу начинку поливаємо яєчно-сирної заправкою. Бортики трохи загинаємо до центру. Тепер черга духовки.
  • Печеться пиріг близько 40 хвилин при температурі 180 градусів.
  • Різати листкове тісто потрібно тільки дуже гострим ножем, щоб його краї не пом’ялися і не заважали готувати.