Пиріг з сайрою і картоплею — 7 рецептів

Пиріг з сайрою і картоплею — ситне і економічне блюдо, здатне замінити повноцінний прийом їжі. Таку випічку можна готувати зі свіжої або консервованої рибою. В останньому варіанті краще вибирати сайру в соку, а не в маслі, інакше начинка вийде надмірно жирною. Розглянемо найбільш популярні рецепти приготування такої випічки.

Простий пиріг з сайрою і картоплею

Випікати нескладний пиріг з рибою краще з начинкою з консервованої сайри.

Для цього знадобляться такі продукти:

  • банку сайри;
  • кілька картоплин;
  • півтора склянки молока;
  • 2 яйця;
  • склянка борошна;
  • сода і сіль.

Як готувати пиріг з сайрою і картоплею по простому рецептом:

  • Подрібнюємо картопляні бульби на тертці і кришимо виделкою консервовану рибу.
  • Збовтуємо яйця, насипаємо в них борошно, збиваємо, а потім розводимо отримане тісто молоком. Воно повинно стати в’язким і не дуже густим.
  • Вводимо в основу сіль з содою, перемішуємо склад і переливаємо частину тіста в змащену жиром форму.
  • Акуратно розподіляємо по ній консерви і картопляну стружку, яку покриваємо рештою тестом. Ставимо форму в духовку.

Пиріг буде готовий, коли при проколі верхівки сірником на ній не будуть залишатися частинки тесту.

Готуємо покроково на кефірі

Готувати тісто для пирога з сайрою і картоплею можна і на кефірі, доповнивши основу манною крупою.

Для приготування страви знадобляться такі продукти:

  • сайра свіжа або консервована;
  • кілька бульб картоплі;
  • підлога-літровий пакет кефіру;
  • стакан манки;
  • 2 яйця;
  • 5 столових ложок борошна;
  • сода (або розпушувач) з сіллю;
  • свіжозмелену перець.

Готуємо пиріг з сайрою і картоплею на кефірі:

  • Висипаємо манку у посуд з високими бортами, заливаємо кефіром і даємо отриманої суміші постояти не менше півгодини.
  • Поки розбухає крупа, варимо картоплю, пюрируем її, солимо, приправляємо перцем, даємо охолонути і з’єднуємо в окремій ємності з рибою.
  • Збовтуємо яйця, вливаємо їх до кефіру з манкою, а потім додаємо борошно і замішуємо рідке тісто до однорідності.
  • Вводимо трошки соди, знову енергійно працюємо віночком і вливаємо половину тіста в змащену жиром форму.
  • Кладемо начинку, вкриваємо її залишками тіста і відправляємо пиріг в піч.
Дивіться також:  Як квасити капусту в домашніх умовах

Увага! Не можна пропускати етап «замочування» манки в кефірі, інакше крупа не розбухне, залишиться жорсткою і буде скрипіти на зубах.

На основі листкового тіста

Листкові пироги виходять розсипчастими і смачними, а приготувати таку випічку зовсім нескладно.

Для роботи знадобляться такі продукти:

  • пачка листкового тіста;
  • сайра;
  • картопля;
  • сметана;
  • зелень;
  • твердий сир;
  • сіль і приправи.

Як готувати пиріг на основі листкового тіста:

  • Викладаємо тісто з пачки для розморожування і залишаємо в теплі.
  • Варимо картоплю, пюрируем її і перемішуємо з подрібненої сайрою і зеленню, насипавши сіль і спеції.
  • Розкачуємо тісто і перекладаємо на деко так, щоб краї трохи виходили за межі бортів. Змащуємо основу сметаною.
  • Розподіляємо картопляно-рибну начинку по пирогу, посипаємо її сиром, загортаємо звисають шматочки тіста всередину і відправляємо майбутній пиріг дбати.

Важливо! Листкове тісто запікається дуже швидко, і щоб низ пирога був смачним, потрібно постійно контролювати процес та не допускати пригорання і пересушування.

Заливний пиріг з консервованої сайри і картоплею

Легко зробити заливний пиріг з сайрою і картоплею на основі тесту з майонезом, а в начинку використовуючи консервовану рибу.

Для приготування потрібно взяти:

  • консервовану сайру;
  • картоплю;
  • ріпчаста цибуля;
  • тюбик класичного майонезу;
  • 4 яйця;
  • борошно в/c (скільки візьме тісто);
  • трохи сиру;
  • пекарський розпушувач.

Готуємо пиріг з рибною консервою і картоплею:

  • Розминаємо виделкою сайру, змішуємо її з рубаним луком. Подрібнюємо на середній тертці картопляні бульби і сир.
  • Збиваємо яйця, потім з’єднуємо їх з майонезом і перемішуємо до однорідності.
  • Додаємо розпушувач, потім поступово всипаємо борошно в такій кількості, щоб консистенція основи нагадувала рідку сметану.
  • Виливаємо заготівлю форму, розкладаємо по ній рибно-цибульну суміш і прикриваємо пиріг тертою картоплею. Посипаємо все сиром і ставимо в піч.
Дивіться також:  Чахохбілі з курки по-грузинськи – 9 рецептів

Блюдо досягне готовності, коли сирна скоринка стане коричнево-золотистою.

Самий швидкий рецепт

Коли потрібно зробити рибний пиріг як можна швидше, варто скористатися цим способом.

Для роботи потрібні такі складові:

  • сайра консервована;
  • картопля;
  • 2 склянки молока або кефіру;
  • 2 яйця;
  • борошно;
  • сіль і сода.

Як зробити швидкий рибний пиріг:

  • Подрібнюємо сайру і ріжемо картоплю тонкими округлими часточками.
  • Збовтуємо яйця з сипучими компонентами, вводимо молочний продукт і розмішуємо.
  • Сиплемо борошно так, щоб тісто набуло потрібну в’язкість, а потім виливаємо його більшу частину в заздалегідь підготовлену форму.
  • Розкладаємо по поверхні основи часточки картоплі, зверху поміщаємо сайру. Вкриваємо начинку рештою тіста і відправляємо майбутній пиріг в піч.

У готовому вигляді страва набуде золотисто-коричневий колір, а при проколі сірником до неї не буде прилипати тісто.

З дріжджового тіста

Для господинь, які мають часом на приготування дріжджового тіста, наводимо наступний рецепт.

В процесі роботи знадобиться:

  • 100 мл води;
  • 30 г дріжджів пресованих;
  • 2 яйця;
  • 380 – 400 г борошна;
  • цукор і сіль;
  • сайра;
  • картопля;
  • цибуля;
  • кріп;
  • приправи.

Як готувати рибний пиріг з дріжджового тіста:

  • Робимо опару з води, дріжджів, цукру і солі.
  • Збиваємо одне яйце, потім з’єднуємо з неї опарою і додаємо борошно так, щоб вийшло м’яке тісто.
  • Кладемо основу в каструлю, закриваємо кришкою і прибираємо в тепле місце на півтори – дві години.
  • Подрібнюємо сайру, робимо пюре з картоплі, обсмажуємо цибулю й ріжемо кріп.
  • Після того як продукти, що пройшли термічну обробку, охолонуть, з’єднуємо всі складові начинки, солимо її, приправляємо і ретельно перемішуємо.
  • Вимішуємо тісто, ділимо на дві частини і розкочуємо.
  • Один пласт поміщаємо в глибоку форму так, щоб краї трохи звисали. Заповнюємо основу начинкою і прикриваємо рештою тестом.
  • Прибираємо за допомогою ножа висять краю, змащуємо пиріг збитим яйцем, робимо проколи вилкою в декількох місцях і відправляємо запікатися.
Дивіться також:  Креветки смажені в соєвому соусі – 8 рецептів приготування

Увага! При випіканні дріжджового тесту не слід часто відкривати дверцята духовки, інакше воно опаде.

Рецепт в мультиварці

Володарки мультиварки можуть приготувати смачний пиріг і з допомогою цього приладу.

Для роботи знадобляться такі продукти:

  • кілька картоплин;
  • банку сайри;
  • цибулина;
  • склянка кефіру;
  • пара столових ложок сметани;
  • яйце;
  • борошно;
  • розпушувач;
  • сіль.

Готуємо пиріг з сайрою і картоплею в мультиварці:

  • Варимо картоплю, солимо і розминаємо до стану пюре.
  • Обсмажуємо рубану цибулину до прозорості, з’єднуємо з картоплею, кладемо сюди ж розім’яту сайру і перемішуємо.
  • Збиваємо яйце зі сметаною, вливаємо кефір і доводимо масу до однорідності.
  • Додаємо розпушувач, потім підсипаємо борошно в такій кількості, щоб тісто вийшло рідким і в’язким.
  • Кладемо в змащену жиром чашу мультиварки пюре з картоплі з цибулею і сайрою, зверху виливаємо тісто і готуємо пиріг в режимі випічки одну годину.

Можна зробити пиріг і по-іншому: налити на дно більшу частину тіста, покласти начинку і прикрити її залишками основи.