Пиріжки з капустою в духовці – 6 рецептів

Найніжніші пиріжки з капустою в духовці – це низькокалорійне блюдо, до того ж ще й бюджетне. Тісто можна зробити вдома або купити в магазині. У будь-якому випадку основу становить начинка – свіжа або квашена капуста, яку можна змішати з різними продуктами, надаючи незвичайний смак і аромат.

Пиріжки з капустою в духовці — класичний рецепт

Класичний варіант приготування пирогів в духовці передбачає замішування тіста з таких продуктів, як:

  • молоко (стакан);
  • цукор (2 ложечки);
  • дріжджі (25 г);
  • борошно (півкіло);
  • яйце;
  • сіль (ложечка);
  • рослинна олія (4 ложки).

Для начинки ріжемо капусту (півкіло), підсолюємо її і сминаем руками до виділення соку. Перекладаємо на гарячу сковороду з маслом і смажимо до рум’яного кольору. За пару хвилин до готовності перчимо.

Створення кулінарного шедевру починається з вимішування тіста:

  • Підігріваємо молоко.
  • Вмішуємо в нього цукрово-дріжджову суміш і прибираємо в тепле місце на чверть години.
  • Коли дріжджі трохи піднімуться, робимо опару: вмішуємо в дріжджову суміш трохи борошна і відправляємо масу в тепло ще на півгодини. До цього часу її обсяг повинен стати більше приблизно у 2 рази.
  • Вмішуємо всі продукти (крім борошна), щоб вийшла однорідна маса.
  • Потроху висипаємо борошно, вимішуючи м’яке тісто.
  • Злегка обсипаємо його борошном і залишаємо хвилин на 20-30.
  • Коли тісто підніметься, його потрібно добре вимісити і тільки потім приступати до роботи з ним.

Поки тісто доходить, робимо начинку у відкритій сковороді. В іншому випадку рідина не буде випаровуватися, а капуста вийде тушкованою, а не смаженої.

Наступний етап – формування пиріжків:

  • Підготовлене тісто ділимо на однакові шматочки, з яких робимо коржик.
  • В її центр викладаємо начинку.
  • Защипуємо краю, як при виготовленні вареників, щоб вийшов пиріжок.

Лист для випікання закриваємо папером для випічки, промазуємо маслом і викладаємо готові вироби. Залишаємо на чверть години, а потім прибираємо в нагріту до 200°С духовку. Хвилин через 20, коли пироги покриються рум’яною скоринкою, їх можна буде вже виймати.

Рецепт з дріжджового тіста

Для дріжджового тіста, з якого вийдуть повітряні пироги, беремо:

  • 5 склянок борошна;
  • пару ложок цукрового піску;
  • половину ложечки солі;
  • 2 ложки масла рослинного;
  • пару склянок молока;
  • 11 р розсипчастих дріжджів.
Дивіться також:  Варення з айви часточками – 7 смачних рецептів приготування

Начинка буде багатоскладниковий:

  • півкіло капусти;
  • луковичка;
  • зубчик часнику;
  • морква;
  • ложка томат-пасти;
  • ложка цукру;
  • сіль і перець за своїм розсудом;
  • 3 ложки кип’яченої води;
  • 4 ложки масла рослинного.

Для змащування пиріжків знадобиться яєчний жовток.

Спочатку замісимо некруте тісто. Для цього:

  • У борошно засипаємо все сухі складові, масло рослинне, молоко.
  • Вимішуємо м’яке тісто.
  • Прибираємо його в поліетиленовий пакет, залишивши трошки вільного місця для підходу.
  • Відправляємо в холодильник на пару годин.

Тепер будемо робити начинку. Для цього:

  • Капусту дрібно шаткуємо, перемішуємо з натертою морквою, підсолюємо і мнемо руками до виділення соку.
  • Викладаємо у розігріте на сковороді олію і смажимо близько 7 хвилин.
  • Вмішуємо дрібно порізану цибулю і смажимо масу на невеликому вогні 5 хвилин.
  • Додаємо спеції, томат-пасту, цукор, сіль, воду, накриваємо і тушкуємо близько чверті години, періодично помішуючи.
  • Кришимо подрібнений часник і вимикаємо газ.

Готове тісто, збільшене в розмірах в 2 рази, відправляємо на стіл і вимішуємо. Після цього нарізаємо на рівні шматочки і формуємо пиріжки звичайним способом. Перекладаємо вироби на деко, обмазуємо верх жовтком і прибираємо в духовку. Випікаємо близько півгодини при 180°С. Підрум’янені вироби перекладаємо у велику ємність, дно якої вкрито серветкою, і накриваємо чистим рушником.

З капустою з листкового тіста

Найшвидший варіант – приготувати пиріжки з капустою з готового тіста. Для початку його треба розморозити. Для цього спочатку перекладаємо його в холодильник, а потім залишаємо на стільниці, щоб тісто темного прогрілося до кімнатної температури.

Основний упор при цьому робиться на приготування начинки. Можна, звичайно, приготувати класичні пиріжки з тушкованою або смаженою капустою. Або придумати більш «смачну» суміш.

Наприклад, приготуємо начинку з:

  • півкіло капусти;
  • пари цибулинок;
  • 4 варених яєць;
  • трьох ложок майонезу;
  • 0,2 кг твердих сортів сиру;
  • рослинного масла, солі і спецій, взятих за смаком.

Для змазування готових виробів потрібно збити яєчний жовток з двома чайними ложечками води.

Дивіться також:  Торт Черепаха – класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Для цього:

  • Розігріваємо олію в сковороді, викладаємо дрібно порізану капусту і смажимо 4 хвилини.
  • Додаємо порізаний дрібними брусочками, цибулю, сіль і перець, тушкуємо до готовності.
  • Перекладаємо в глибоку ємність.
  • Додаємо подрібнені яйця і сир (на тертці).
  • Заправляємо майонезом.

Тісто розгортаємо і ділимо на рівні пласти. У центр пластини викладаємо готову начинку і прищипываем краю. Розподіляємо на застеленому пергаментним папером аркуші і ставимо в нагріту до 190°С духовку. Через чверть години виймаємо, змащуємо збитою жовтковою сумішшю і прибираємо в духовку ще на кілька хвилин.

З тіста на кефірі

Пиріжкове тісто необов’язково робити дріжджовим.

Для приготування бездріжджового тіста знадобляться:

  • цукор (пара ложечок);
  • по ложечці солі, соди;
  • борошно (трохи менше півкіло);
  • сметана (2 ложки);
  • кисле молоко (1,5 склянки);
  • рослинне масло (3 ложки).

Для начинки беремо капусту (приблизно півкілограма), морква і цибуля.

Як замісити тісто:

  • Перемішати всі сухі складові.
  • По центру зробити невеличку ямку і налити в неї спочатку ложку масла, а потім суміш кефіру і сметани.
  • Трохи перемішати і вилити масло, що залишилося.
  • Вимісити однорідне тісто.

Як зробити начинку:

  • Підготувати овочі: капусту тонко нашаткувати, цибулину порізати дрібними брусочками, моркву натерти.
  • На сковорідці витопити масло, покласти цибулю і смажити, поки не стане м’яким.
  • Всипати моркву і капусту, перець і сіль, перемішати.
  • Обсмажувати масу до рум’яного кольору.

Готову масу в охолодженому вигляді перекласти на підготовлені кружальця і сформувати пиріжки. Верх виробів обмазати збитим жовтком. Печуть пироги третину години в середньо розігрітій духовці.

Рецепт приготування з яйцем

Щоб зробити пиріжки з капустою і яйцем, для тіста необхідно:

  • пара склянок молока (бажано теплої);
  • по ложці дріжджів (розсипчастих) і цукру;
  • яєчко;
  • вершкове масло (пару ложок);
  • борошно (до 6 склянок).

Для створення начинки:

  • вершкове масло (3 ложки);
  • пів капусти;
  • 5 яєць (відварених і очищених);
  • сіль (ложечка);
  • перець.

Спочатку замішують дріжджове тісто класичним способом:

  • Половину молока змішують з цукрово-дріжджовий сумішшю і прибирають в тепло.
  • Через 10 хвилин залишки молока перемішують з розм’якшеним маслом, яйцем, дріжджовий масою і склянкою борошна.
  • Потроху засипають борошно і вимішують тісто. Прибирають на годину в тепло.
Дивіться також:  Заварний крем – класичний рецепт і 9 варіантів

Потім готують начинку:

  • На сковороді розтоплюють масло, викладають дрібно нарізану капусту і смажать до її розм’якшення.
  • Додають посічені яйця, перець, сіль і тушкують близько 10 хвилин.

Коли тісто підійде, приступають до формування пиріжків. Їх викладають на застелений фольгою лист, змащують жовтком і залишають на півгодини. Після цього відправляють в розігріту духовку (200°) на третину години.

Пиріжки з квашеною капустою в духовці

Замість смаженої для начинки можна використовувати квашену капусту.

Для приготування тіста потрібно приготувати наступні продукти:

  • 60 мл води;
  • ложка цукру;
  • 20 г дріжджів (свіжих);
  • 0,1 г масла вершкового;
  • півкіло борошна;
  • склянка кефіру;
  • ложечка солі.

Для начинки знадобиться:

  • півкілограма квашеної капусти;
  • велика цибулина;
  • трохи цукру;
  • рослинне масло.

Змащувати готові вироби будемо збитою сумішшю жовтка і чверті склянки молока.

Тісто готуємо опарним способом:

  • У теплій воді розтираємо дріжджі і цукор, додаємо кілька ложок борошна і залишаємо на третину години до утворення густої опари.
  • За цей час перемішуємо розтоплене масло з кефіром, вливаємо соляний розчин (1 ч. л. на 1 ст. л. окропу).
  • Дріжджову суміш і кефірна маса ретельно змішуємо з рештою борошна.
  • Готова маса повинна бути еластичною і не липкою.
  • Приберемо в тепло на 15-30 хвилин.

Тепер приступимо до приготування начинки:

  • Капусту віджимаємо, щоб видалити розсіл. Якщо вона дуже кисла, то потрібно промити після цього холодною водою і знову віджати.
  • На сковороді розігріти олію, підрум’янити дрібно порізану цибулину.
  • Викласти капусту, обсмажувати, поки не випарується рідина. Щоб зменшити кислотність продукту, можна додати цукор.
  • Готову начинку потрібно остудити.

Далі формуємо пиріжки і викладаємо їх на промазанный маслом лист швом донизу. Залишаємо приблизно на півгодини для вистоювання, потім змащуємо і відправляємо в розігріту до 190°С духовку. Через 25 хвилин виймаємо і охолоджуємо.