Пиріжки з варенням – 8 рецептів, як зробити смачні і солодкі домашні пиріжки

Пишна рум’яна домашня випічка – чудове ласощі для щоденного і святкового чаювання. Зробити пиріжки з варенням можна самостійно по одному із запропонованих рецептів, використовуючи доступні і недорогі продукти.

Прості пиріжки з варенням на сковороді

Цей варіант приготування ідеально підійде для зайнятих господинь або початківців кулінарів. Якщо немає часу або бажання возитися з тестом, можна купити готовий напівфабрикат і швидко напекти смачні пиріжки.

Необхідні інгредієнти:

  • упаковка дріжджового тіста;
  • молоко – 25 мл;
  • борошно – 150 грам;
  • густе варення – 0,3 кг

Готуємо:

  • Тісто розморозити і порізати на частини.
  • Кожну з них обробити борошном і розплющити качалкою, щоб вийшли коржі невеликого розміру.
  • На середину виробів покласти фруктову начинку, потім обгорнути її вільними краями тіста і добре заліпити.
  • Після цього надати заготовкам видовжену форму, намагаючись, щоб вони були однаковими за розміром.
  • Виробам дати постояти півгодини, для придбання більшого обсягу.
  • Розігріти велику сковорідку з рослинним маслом, покласти пиріжки і посмажити з двох сторін.

Готове частування викласти на красиве блюдо і поставити на стіл. Випічку бажано трохи остудити і вживати з чорним чаєм, кавою або какао.

Печене ласощі в духовці

Підсмажені і ароматні пиріжки з варенням в духовці – справжнє свято для ласунів. Для приготування можна використовувати будь-яку борошняну основу, але особливо частування смачним виходить з дріжджового тіста, з начинкою з абрикосового джему.

Необхідні інгредієнти:

  • молоко – 0,25 літра;
  • сіль і цукор – по 15 грам;
  • дріжджі (сухі) – один пакетик;
  • борошно – скільки знадобиться;
  • одне яйце;
  • пісне масло – 100 мл;
  • абрикосове повидло.

Готуємо:

  • Насипати в молоко, дріжджі, розмішати і залишити на десять хвилин. Після чого суміш посолити, додати олію, цукор і вбити яйце. Потім покласти борошно і замісити ніжне тісто.
  • Основу з борошна викласти в миску і почекати коли вона збільшиться в об’ємі.
  • Тепер треба трохи підігріти варення з абрикосів. Якщо воно виявиться рідкуватим, можна змішати його з невеликою кількістю крохмалю.
  • Піднялося тісто обім’яти і розрізати на середні шматочки. Сформувати з них круглі заготовки, наповнити їх солодкою начинкою і акуратно зліпити красиві пиріжки.
  • Форму для випічки застелити пергаментом, покласти вироби.
  • Через десять хвилин покрити заготовки яєчною сумішшю і відправити в гарячу духовку.

Готувати ласощі чверть години. Коли поверхня виробів зарум’яниться, вийняти з печі.

З яблучним варенням

Пиріжки з яблучною начинкою виходять м’якими і соковитими, з апетитним ароматом свіжих фруктів. Випікати вироби рекомендується на сковороді, так як саме смажені пиріжки здатні підкреслити смак яблук.

Дивіться також:  Манник на кефірі – 9 дуже смачних рецептів приготування повітряного і розсипчастого лепешняку

Необхідні інгредієнти:

  • зернисті дріжджі – 12 грам;
  • вода — 210 мл;
  • борошно – 420 грам;
  • цукор – 23 грама;
  • пісне масло – 50 мл;
  • сіль – 3 г;
  • повидло з яблук – 270 грам.

Готуємо:

  • В злегка підігріту воду насипати дріжджі і цукор. Залишити суміш на чверть години, щоб почався процес бродіння.
  • Потім покласти сіль, влити олію і розмішати. Засипати маленькими порціями борошно і приготувати тісто. Воно повинно вийти м’яким і не прилипати до пальців.
  • Основу з борошна викласти в ємність, прикрити кухонної серветкою і поставити на дві години біля теплої печі.
  • Коли тісто збільшиться в розмірі, порізати на шматочки однакового розміру.
  • Кожну частину тіста розплющити, щоб вийшли круглі і тонкі заготовки. Потім покласти на них трохи варення і сформувати овальні пиріжки.
  • Напівфабрикатах дати постояти ще п’ятнадцять хвилин і приступати до смаження.
  • На сковороду налити олію, сильно прогріти, після чого заповнити заготовками.
  • Смажити вироби за чотири хвилини з обох сторін. Коли вони покриються золотистою скоринкою, вимкнути вогонь.

Смажені пиріжки з варенням покласти на тарілку, покриту папером, щоб вона ввібрала надлишки жиру.

З листкового тіста

Смачна випічка з листкового тіста робиться зовсім нескладно і досить швидко. Для приготування знадобляться: готова основа, баночка вишневого чи грушевого варення і півгодини вільного часу.

Необхідні інгредієнти:

  • тісто листкове – 0,5 кг;
  • повидло (з великих ягід) – 180 грамів;
  • одне яйце.

Готуємо:

  • Багатошаровому тісту дати відтанути, потім викласти на стіл, засипаний борошном і добре розкачати.
  • Розрізати пласти на однакові прямокутники.
  • Потім на підготовлені шматочки покласти начинку. Щоб варення не витікало в процесі приготування, бажано підібрати продукт щільної консистенції, що складається з великих ягід.
  • Тісто згорнути навпіл, накривши начинку. Потім краю пиріжків ретельно зліпити між собою.
  • Застелити деко папером для запікання, покласти на нього напівфабрикати.
  • Яйце збовтати віночком і змастити верхню частину виробів.
  • Здобу відправити в духовку і пекти 25 хвилин при температурі 200 градусів.

Пиріжки з листкового тіста з варенням готові. Перед подачею їх необхідно остудити.

Рецепт пиріжків з варенням, щоб не витікало

Під впливом високої температури, навіть густа фруктова начинка може просочитися крізь тісто і опинитися на жарочної поверхні. Щоб варення не випливало, рекомендується додати в нього манну крупу (10 грам на 270 мл начинки) і проварити близько п’яти хвилин. Для додання повидла щільності, можна скористатися меленими сухарями або подрібненим печивом, підмішавши їх в необхідній кількості.

Дивіться також:  Торт Брауні – 8 рецептів ніжного шоколадного торта

Необхідні інгредієнти:

  • маленький пакетик живих дріжджів;
  • молоко – 220 мл;
  • маргарин – 95 грам;
  • цукор – 75 грам;
  • два яйця;
  • сіль – 15 грам;
  • борошно – 530 грамів.

Готуємо:

  • Приготувати суміш з молока (100 мл), дріжджів, цукру та борошна. Все ретельно перемішати і почекати, поки опара підніметься.
  • Маргарин розтопити, потім остудити.
  • Яйця збити з цукром і сіллю, з’єднати їх з рештою молоком і маргарином.
  • В опару додати яєчну масу і вимісити нещільне тісто. Після чого залишити його підніматися в теплій кімнаті.
  • Якщо варення здається дуже рідким, його потрібно проварити близько семи хвилин, потім остудити. Або збільшити густоту з допомогою сухариків, манної крупи, крохмалю.
  • Коли борошняна основа помітно збільшиться в розмірі, розрізати її на частини, з яких зліпити пиріжки з начинкою.
  • Вироби покласти на деко швом вгору. Потім дати їм полежати (10-13 хвилин), після чого покрити збитим яйцем, поставити в духовку і пекти до рум’яності.

Солодкі пиріжки з джемом відмінно поєднуються зі згущеним молоком і зеленим чаєм.

З полуничною заготівлею

Прекрасне частування виходить з тіста, зробленого на кефірі, з начинкою з полуничного варення. Такі пиріжки краще посмажити на сковороді, тоді їх смак буде більш яскравим, насиченим і приємним.

Необхідні інгредієнти:

  • борошно – 0,6 кг;
  • два-три яйця;
  • кефір – 0,55 літра;
  • цукор – 120 грам;
  • розпушувач – 5 грам;
  • повидло з полуниці – скільки буде потрібно;
  • сіль – щіпка.

Готуємо:

  • У кефір вбити яйця, перемішати, потім посолити, засипати цукор з розпушувачем і інтенсивно збити.
  • Після цього, додаючи борошно маленькими порціями, вимісити однорідне і ніжне тісто.
  • Борошняну основу порізати на частини, потім качалкою розкотити їх, щоб вийшли круглі заготовки. Кожну з них заповнити полуничним джемом і виліпити акуратні пиріжки.
  • Сковороду з олією розжарити і посмажити на ній вироби з двох боків до утворення світло-коричневої скоринки.

Глибоке блюдо застелити рушником з паперу і викласти в нього готові пиріжки. Вживати домашню випічку можна з будь-якими гарячими або холодними напоями.

Дивіться також:  Пончики на кефірі – 3 швидких рецепта за 15 хвилин

Як зробити з малиновим варенням

Пиріжки з малиновим варенням, приготовані за цим рецептом, володіють приголомшливим смаком. Завдяки вдало підібраним компонентам, печене ласощі має гарний вигляд і виливає незрівнянний аромат свіжих ягід.

Необхідні інгредієнти:

  • молоко – 0,45 літра;
  • дріжджі сухі – 7 грам;
  • борошно – 0,75 кг;
  • три яйця;
  • цукор – 70 грам;
  • масло (пісне) – 90 мл;
  • цедра одного лимона;
  • варення з малини – 0,26 кг

Готуємо:

  • Яйця збовтати з молоком і олією. Потім з’єднати складу з борошном і дріжджами.
  • Тепер додати цитрусову цедру і вимісити еластичне тісто. Після чого закрити його серветкою і поставити в приміщення без протягів, щоб воно стало пишним і повітряним.
  • Готову основу з борошна порізати на маленькі шматки і розкачати їх.
  • У центр коржів покласти малиновий джем і добре заліпити краї тіста навколо нього.
  • Деко змастити маргарином і помістити на нього вироби.
  • Випікати пиріжки з варенням в духовці потрібно близько тридцяти хвилин.

Коли вироби покриються апетитною скоринкою, вимкнути піч, вийняти ласощі і дати охолонути. Домашні пиріжки зі смаком лимона і запашними ягодами підійдуть для щоденного чаювання і святкового столу.

Пісні пиріжки з варенням

Людям, які стежать за своєю вагою, можна напекти пісні пиріжки з повидлом, у складі яких немає яєць, вершкового жиру і молока. Відсутність цих продуктів робить випічку трохи сухуватою, але, незважаючи на це, вона виходить ситним і має приємний смак.

Необхідні інгредієнти:

  • вода (кип’ячена) – 0,3 літра;
  • цукор – 55 грам;
  • швидкодіючі дріжджі – 6 грам;
  • сіль – за смаком;
  • масло пісне – 80 мл;
  • фруктове варення – 480 грам.

Готуємо:

  • У борошно насипати дріжджі, перемішати, потім додати цукор і трохи солі.
  • Введення змішати з олією (75 грам) і з’єднати з борошном.
  • Замісити борошняну основу і поставити її біля джерела тепла на дві години, щоб вона «підійшла».
  • Коли тісто збільшиться в розмірі, його потрібно обім’яти, порізати на круглі шматочки і розкачати качалкою.
  • Розкласти начинку на борошняні кружечки, потім скріпити їх краї і зліпити пиріжки.
  • Покрити деко пергаментом, покласти на нього вироби і залишити на двадцять хвилин.
  • Потім змастити поверхню заготовок соняшниковою олією і відправити на двадцять хвилин в духову шафу, розпечений до 185 градусів.

Подавати пісні пиріжки рекомендується остиглими, з цикорієм або чорною кавою. Приємного апетиту!