Пиріжки з картоплею і грибами – це справжня класика російської кухні. Таке ситне домашнє блюдо може прикрасити святковий стіл. У кожної господині є свої рецепти смачною випічки, а з початківцями кулінарами ми вирішили поділитися своєю добіркою перевірених страв.
Пиріжки з картоплею та грибами з дріжджового тіста
Картопля з грибами є однією з найулюбленіших начинок для випічки. Для рецепту підійдуть будь-які гриби. Кожен вид має свій власний смак, а лісові – додатковий аромат.
Інгредієнти:
- 7 г сухих дріжджів (25 г свіжих);
- одне велике яйце;
- 65 г цукру;
- склянка сметани;
- близько трьох склянок борошна;
- 85 мл молока;
- ложка олії рафінованої.
Для начинки:
- дві цибулини;
- 430 г картоплі;
- 35 г топленого масла;
- дві ложки олії рафінованої;
- 320 г печериць.
Спосіб приготування:
- Молочний напій прогріваємо і засипаємо в нього дріжджі, щоб вони «пожвавилися», даємо їм час 15 хвилин.
- В чаші збовтуємо яйця, підсипаємо підсолоджувач, трохи солі, виливаємо масло і кисломолочний продукт.
- Після масу з’єднуємо з закваскою і борошном, тісто повинне вийти м’яким, не приставати до рук, але і не бути надто забитим борошном. Прикриваємо і вичікуємо годину, за цей час наша основа добре підніметься.
- Для начинки варимо картопляні бульби, товчемо з маслом. Окремо пасеруємо цибулю з грибочками. Потім кладемо їх в пюре, солимо, перчимо і змішуємо.
- Катаємо з тіста ковбаску, режим на шматочки, з кожного формуємо коржик. У центр кола кладемо начинку і защипуємо краю.
- Деко закриваємо пергаментом, розкладаємо вироби, обмазуємо яйцем і печемо 20 хвилин (температура 180°С).
Пісний рецепт приготування
Якщо в будинку не виявилося молока і яєць або ви дотримуєтесь посту, можна спекти пісні пиріжки з картоплею та грибами, які за смаком ні в чому не поступаються випічці на молоці. Для начинки візьмемо такі ж інгредієнти, як і для попереднього рецепту, єдине, що для пікантності, можна покласти трохи подрібненого часнику, а картопляне пюре приготуємо на пісному маслі.
Інгредієнти:
- близько трьох склянок борошна;
- 210 мл води;
- дві ложки солодкого піску;
- пару ложок олії;
- ложечка дріжджів;
- пів ложечки солі.
Спосіб приготування:
- Беремо ложку борошна і змішати з дріжджами і двома ложками теплої води, відставляємо на десять хвилин.
- Після з’єднуємо борошно з підсолоджувачем, сіллю, потім вливаємо теплу воду, дріжджову масу і масло, вимішуємо тісто, поки воно не стане гладким. Прикриваємо і чекаємо годину.
- Основу ділимо на колобки, потім кожен кульку розплющуємо в коло, наповнюємо картопляно-грибний заготівлею, защипуємо краю і розкладаємо на деко з пергаментом.
- Даємо виробам трохи перепочити, і відправляємо в піч на 20 хвилин (температура 180°С).
З маринованими грибами
Для начинки можна використовувати не тільки свіжі грибочки, але і мариновані. Смак виходить пікантним і незвичайним, так що записуйте рецепт.
Інгредієнти:
- близько чотирьох склянок борошна;
- 6 ложок олії;
- трохи солі і солодкого піску;
- дві чаші води;
- ложка сухих дріжджів.
Для начинки:
- 750 г картоплі;
- 220 г пікантних грибочків;
- цибулина.
Спосіб приготування:
- Практично будь-яка випічка починається з опари. Для цього в тепленьку воду висипаємо дріжджі, сольові та цукрові гранули. Щоб опара піднялась, ми ставимо її в тепле місце на 25 хвилин.
- Через деякий час додаємо в неї масло і порційно засипаємо борошно. Даємо тісту піднятися, забуваємо про нього на годину.
- Картоплю відварюємо, пасеруємо цибулю до м’якості, грибочки ріжемо. Перемішуємо компоненти для начинки, кладемо приправи за смаком.
- З тіста і начинки формуємо наші вироби. Випікаємо 20 хвилин (температура 180°С).
Печені пиріжки з картоплею і грибами
Пропонуємо вам закарпатський рецепт пиріжків. Печені пиріжки в духовці виходить пухленькими, з рихлим м’якушкою і красивою скоринкою.
Інгредієнти:
- 650 г борошна;
- три великих яйця;
- 280 мл молочного напою;
- 1,5 ложечки дріжджів (сухих);
- трохи солі і соняшникової олії.
Для начинки:
- чотири картопляні бульби;
- 85 г масла топленого;
- дві жменьки сухих грибів;
- цибуля.
Спосіб приготування:
- У склянці теплого молока розмішуємо дріжджі, ложку підсолоджувача і дві ложки борошна. Витримуємо опару 15 хвилин.
- Залишився молочний напій також прогріваємо, виливаємо його в опару разом з олією, яйцями. Висипаємо ще трохи сольових і солодких гранул, вводимо порціями борошно, вимішуємо м’яке тісто. Прикриваємо і витримуємо в теплі годину.
- Відварену картоплю товчемо разом з маслом. Цибулю шаткуємо, сушені гриби замочуємо. Після пересмажуємо овоч до прозорості і викладаємо до нього подрібнені гриби. З’єднуємо толченку з грибами, приправляємо спеціями за смаком.
- Тепер ліпимо пиріжки і відправляємо вироби в розігріту до 180°С духовці протягом 20 хвилин.
З листкового тіста
Для тих, хто не дуже дружить з тестом, пропонуємо простий і швидкий варіант приготування смачної випічки. Для рецепту візьмемо вже готове листкове тісто (бездріжджове) і приготуємо начинку з будь-якого рецепту.
Спосіб приготування:
- Розморожуємо листкове тісто і готуємо начинку.
- Кожен пласт розгладжуємо, нарізаємо квадратиками, в кожну заготовку викладаємо начинку, заліплюємо краю.
- Розкладаємо листкові пиріжки на деко і ставимо в духовку на 15 хвилин (температура 180°С).
Готуємо з сирною основи
Якщо ви шукайте цікавий рецепт смажених пиріжків, пропонуємо вам спекти апетитні вироби на сирній основі. Результат вас приємно здивує. Начинку готуємо за запропонованими вище рецептами.
Інгредієнти:
- 265 г борошна;
- 60 мл кефіру;
- одне велике яйце;
- півпачки сиру;
- ложка соди.
Спосіб приготування:
- Кефір і сирний продукт змішуємо, потім вбиваємо яйце, ллємо маслечко, висипаємо сіль, луг і борошно. Замішану основу охолоджуємо протягом півгодини.
- З тіста ліпимо пиріжки та на розпеченому олії смажимо до рум’яності.
Пиріжки з картоплею, грибами та цибулею
Пиріжки з начинкою можна приготувати на основі дріжджового, листкового або сирного тіста. Також ви можете запекти пиріжки в духовці або обсмажити їх на рафінованій олії.
Інгредієнти:
- 750 г картоплі;
- 160 г печериць;
- три головки цибулі.
Спосіб приготування:
- Замішуємо будь-яке тісто. Якщо сирне, то його треба охолодити, якщо дріжджове, то витримати в теплі годину, ну, а якщо листкове, то просто розморозити.
- Для начинки з відвареної картоплі робимо просту пюре. Потім кладемо в нього обсмажену цибулю з печерицями, додаємо спеції.
- Ліпимо пиріжки і готуємо їх у духовці або на сковороді.
Як приготувати з сиром
Ще один цікавий варіант випічки – це начинка для пиріжків з картоплею, грибами і сиром. Для рецепту візьмемо вже готове листкове тісто, вагою не більше пів кілограма і трохи спростимо завдання з ліпленням пиріжків.
Інгредієнти:
- товчена картопля (1,5 склянки);
- 230 г печериць;
- 110 г сиру;
- цибуля.
Спосіб приготування:
- Поки основа розморожується, можна підготувати начинку. На маслі нашатковану цибулю пасеруємо до м’якості, потім викладаємо подрібнені гриби.
- У пюре кладемо грибну зажарку, солимо, перчимо і додаємо дрібку мускатного горіха.
- Трохи розкочуємо пласт, кладемо картопляно-грибну масу, розрівнюємо по всьому пласту, посипаємо натертим сиром, згортаємо рулетом, закріплюємо краю.
- Отриманий рулет ріжемо шматочками товщиною до 4 см, кладемо на деко з пергаментом, начинкою вгору, ставимо в піч на 15 хвилин (температура 220°С).
Завдяки різноманітності варіантів приготування тіста і начинки, можна кожного дня балувати своїх близьких новими оригінальними стравами.