Пиріжки з картоплею і грибами — 8 покрокових рецептів, як зробити смачні пиріжки

Пиріжки з картоплею і грибами – це справжня класика російської кухні. Таке ситне домашнє блюдо може прикрасити святковий стіл. У кожної господині є свої рецепти смачною випічки, а з початківцями кулінарами ми вирішили поділитися своєю добіркою перевірених страв.

Пиріжки з картоплею та грибами з дріжджового тіста

Картопля з грибами є однією з найулюбленіших начинок для випічки. Для рецепту підійдуть будь-які гриби. Кожен вид має свій власний смак, а лісові – додатковий аромат.

Інгредієнти:

  • 7 г сухих дріжджів (25 г свіжих);
  • одне велике яйце;
  • 65 г цукру;
  • склянка сметани;
  • близько трьох склянок борошна;
  • 85 мл молока;
  • ложка олії рафінованої.

Для начинки:

  • дві цибулини;
  • 430 г картоплі;
  • 35 г топленого масла;
  • дві ложки олії рафінованої;
  • 320 г печериць.

Спосіб приготування:

  • Молочний напій прогріваємо і засипаємо в нього дріжджі, щоб вони «пожвавилися», даємо їм час 15 хвилин.
  • В чаші збовтуємо яйця, підсипаємо підсолоджувач, трохи солі, виливаємо масло і кисломолочний продукт.
  • Після масу з’єднуємо з закваскою і борошном, тісто повинне вийти м’яким, не приставати до рук, але і не бути надто забитим борошном. Прикриваємо і вичікуємо годину, за цей час наша основа добре підніметься.
  • Для начинки варимо картопляні бульби, товчемо з маслом. Окремо пасеруємо цибулю з грибочками. Потім кладемо їх в пюре, солимо, перчимо і змішуємо.
  • Катаємо з тіста ковбаску, режим на шматочки, з кожного формуємо коржик. У центр кола кладемо начинку і защипуємо краю.
  • Деко закриваємо пергаментом, розкладаємо вироби, обмазуємо яйцем і печемо 20 хвилин (температура 180°С).

Загрузка...

Пісний рецепт приготування

Якщо в будинку не виявилося молока і яєць або ви дотримуєтесь посту, можна спекти пісні пиріжки з картоплею та грибами, які за смаком ні в чому не поступаються випічці на молоці. Для начинки візьмемо такі ж інгредієнти, як і для попереднього рецепту, єдине, що для пікантності, можна покласти трохи подрібненого часнику, а картопляне пюре приготуємо на пісному маслі.

Спробуйте також:  Бутерброди з печінкою тріски — 7 рецептів приготування на святковий стіл

Інгредієнти:

  • близько трьох склянок борошна;
  • 210 мл води;
  • дві ложки солодкого піску;
  • пару ложок олії;
  • ложечка дріжджів;
  • пів ложечки солі.

Спосіб приготування:

  • Беремо ложку борошна і змішати з дріжджами і двома ложками теплої води, відставляємо на десять хвилин.
  • Після з’єднуємо борошно з підсолоджувачем, сіллю, потім вливаємо теплу воду, дріжджову масу і масло, вимішуємо тісто, поки воно не стане гладким. Прикриваємо і чекаємо годину.
  • Основу ділимо на колобки, потім кожен кульку розплющуємо в коло, наповнюємо картопляно-грибний заготівлею, защипуємо краю і розкладаємо на деко з пергаментом.
  • Даємо виробам трохи перепочити, і відправляємо в піч на 20 хвилин (температура 180°С).

З маринованими грибами

Для начинки можна використовувати не тільки свіжі грибочки, але і мариновані. Смак виходить пікантним і незвичайним, так що записуйте рецепт.

Інгредієнти:

  • близько чотирьох склянок борошна;
  • 6 ложок олії;
  • трохи солі і солодкого піску;
  • дві чаші води;
  • ложка сухих дріжджів.

Для начинки:

  • 750 г картоплі;
  • 220 г пікантних грибочків;
  • цибулина.

Спосіб приготування:

  • Практично будь-яка випічка починається з опари. Для цього в тепленьку воду висипаємо дріжджі, сольові та цукрові гранули. Щоб опара піднялась, ми ставимо її в тепле місце на 25 хвилин.
  • Через деякий час додаємо в неї масло і порційно засипаємо борошно. Даємо тісту піднятися, забуваємо про нього на годину.
  • Картоплю відварюємо, пасеруємо цибулю до м’якості, грибочки ріжемо. Перемішуємо компоненти для начинки, кладемо приправи за смаком.
  • З тіста і начинки формуємо наші вироби. Випікаємо 20 хвилин (температура 180°С).

Печені пиріжки з картоплею і грибами

Пропонуємо вам закарпатський рецепт пиріжків. Печені пиріжки в духовці виходить пухленькими, з рихлим м’якушкою і красивою скоринкою.

Інгредієнти:

  • 650 г борошна;
  • три великих яйця;
  • 280 мл молочного напою;
  • 1,5 ложечки дріжджів (сухих);
  • трохи солі і соняшникової олії.
Спробуйте також:  Свинина в горщику з картоплею в духовці – 7 рецептів приготування

Для начинки:

  • чотири картопляні бульби;
  • 85 г масла топленого;
  • дві жменьки сухих грибів;
  • цибуля.

Спосіб приготування:

  • У склянці теплого молока розмішуємо дріжджі, ложку підсолоджувача і дві ложки борошна. Витримуємо опару 15 хвилин.
  • Залишився молочний напій також прогріваємо, виливаємо його в опару разом з олією, яйцями. Висипаємо ще трохи сольових і солодких гранул, вводимо порціями борошно, вимішуємо м’яке тісто. Прикриваємо і витримуємо в теплі годину.
  • Відварену картоплю товчемо разом з маслом. Цибулю шаткуємо, сушені гриби замочуємо. Після пересмажуємо овоч до прозорості і викладаємо до нього подрібнені гриби. З’єднуємо толченку з грибами, приправляємо спеціями за смаком.
  • Тепер ліпимо пиріжки і відправляємо вироби в розігріту до 180°С духовці протягом 20 хвилин.

З листкового тіста

Для тих, хто не дуже дружить з тестом, пропонуємо простий і швидкий варіант приготування смачної випічки. Для рецепту візьмемо вже готове листкове тісто (бездріжджове) і приготуємо начинку з будь-якого рецепту.

Спосіб приготування:

  • Розморожуємо листкове тісто і готуємо начинку.
  • Кожен пласт розгладжуємо, нарізаємо квадратиками, в кожну заготовку викладаємо начинку, заліплюємо краю.
  • Розкладаємо листкові пиріжки на деко і ставимо в духовку на 15 хвилин (температура 180°С).

Готуємо з сирною основи

Якщо ви шукайте цікавий рецепт смажених пиріжків, пропонуємо вам спекти апетитні вироби на сирній основі. Результат вас приємно здивує. Начинку готуємо за запропонованими вище рецептами.

Інгредієнти:

  • 265 г борошна;
  • 60 мл кефіру;
  • одне велике яйце;
  • півпачки сиру;
  • ложка соди.

Спосіб приготування:

  • Кефір і сирний продукт змішуємо, потім вбиваємо яйце, ллємо маслечко, висипаємо сіль, луг і борошно. Замішану основу охолоджуємо протягом півгодини.
  • З тіста ліпимо пиріжки та на розпеченому олії смажимо до рум’яності.
Спробуйте також:  Гарячі бутерброди в духовці 15 рецептів приготування

Пиріжки з картоплею, грибами та цибулею

Пиріжки з начинкою можна приготувати на основі дріжджового, листкового або сирного тіста. Також ви можете запекти пиріжки в духовці або обсмажити їх на рафінованій олії.

Інгредієнти:

  • 750 г картоплі;
  • 160 г печериць;
  • три головки цибулі.

Спосіб приготування:

  • Замішуємо будь-яке тісто. Якщо сирне, то його треба охолодити, якщо дріжджове, то витримати в теплі годину, ну, а якщо листкове, то просто розморозити.
  • Для начинки з відвареної картоплі робимо просту пюре. Потім кладемо в нього обсмажену цибулю з печерицями, додаємо спеції.
  • Ліпимо пиріжки і готуємо їх у духовці або на сковороді.

Як приготувати з сиром

Ще один цікавий варіант випічки – це начинка для пиріжків з картоплею, грибами і сиром. Для рецепту візьмемо вже готове листкове тісто, вагою не більше пів кілограма і трохи спростимо завдання з ліпленням пиріжків.

Інгредієнти:

  • товчена картопля (1,5 склянки);
  • 230 г печериць;
  • 110 г сиру;
  • цибуля.

Спосіб приготування:

  • Поки основа розморожується, можна підготувати начинку. На маслі нашатковану цибулю пасеруємо до м’якості, потім викладаємо подрібнені гриби.
  • У пюре кладемо грибну зажарку, солимо, перчимо і додаємо дрібку мускатного горіха.
  • Трохи розкочуємо пласт, кладемо картопляно-грибну масу, розрівнюємо по всьому пласту, посипаємо натертим сиром, згортаємо рулетом, закріплюємо краю.
  • Отриманий рулет ріжемо шматочками товщиною до 4 см, кладемо на деко з пергаментом, начинкою вгору, ставимо в піч на 15 хвилин (температура 220°С).

Завдяки різноманітності варіантів приготування тіста і начинки, можна кожного дня балувати своїх близьких новими оригінальними стравами.

Загрузка...