Пишне тісто для піци – 7 рецептів, як зробити смачне і м’яке тісто для домашньої піци

Існують сотні різних рецептів піци. Причому відрізняються вони один від одного не тільки начинкою. Основою для будь-якої піци, як відомо, є тісто. Думка про те, що воно неодмінно має бути тонким, в корені помилково. Дуже часто у багатьох закладах громадського харчування готують саме пишне тісто для піци. В умовах домашньої кухні його можна зробити різними способами.

Пишне дріжджове тісто для піци

Будь-яка досвідчена господиня зможе підтвердити, що саме пишне тісто для піци – дріжджове. Правда, на його приготування піде не менше двох годин. Але результат того вартий.

Крім того, знадобляться наступні обов’язкові інгредієнти:

  • 0,5 кілограма борошна;
  • 25 грам пресованих дріжджів;
  • 10 грам солі;
  • 300 мілілітрів теплої питної води;
  • 20-25 грам цукру;
  • 50 грам оливкової олії.

Готувати таке тісто потрібно поетапно:

  • Взяти дві чисті миски. В одній розчинити цукор і додати до нього дріжджі. В іншу висипати всю сіль.
  • Борошно пересипати в глибоку ємність.
  • Додати до неї обидва склади і разом з ними ввести масло.
  • Перемішування продовжувати, поки тісто не стане досить щільною, і не буде відставати від рук.
  • Напівфабрикат покласти в чисту і досить глибоку миску, оброблену зсередини рослинним маслом. Це дозволити масі не прилипати до стінок посуду.
  • Поставити ємність у тепле місце на півтори години. За цей час маса встигне добре піднятися.

У результаті виходить м’яке і дуже пишне тісто для піци. Його залишиться тільки обім’яти пару раз, а потім розкотити в пласт.

Рецепт на кефірі

В домашніх умовах іноді доводиться використовувати ті продукти, які є під рукою. Не менш пишним і м’яким буде, приміром, тісто на кефірі. Тут є кілька варіантів.

Найкращий з них – той, в якому використовується такий склад:

  • 300-320 грам борошна;
  • 5 г питної соди;
  • 2 яйця;
  • 250 мл кефіру;
  • 8-10 грам цукру;
  • 6 грамів кухонної солі;
  • 15-17 грам оливкової олії.
Дивіться також:  Тісто для піци на кефірі – 10 рецептів

Покрокова інструкція приготування тіста:

  • Яйця з сіллю гарненько збити віночком.
  • Кефір трохи підігріти (наприклад, потримати в мікрохвильовці), а потім розчинити в ньому весь цукор. Сюди ж додати попередньо збиті яйця, масло і перемішати.
  • Борошно з’єднати з содою.
  • Додавати невеликими порціями до рідких інгредієнтів. Спочатку перемішування краще вести ложкою, а потім руками.
  • Грудку готового тіста покласти в чисту каструлю, прикрити її рушником і поставити приблизно на півгодини в будь тепле місце.

Після дозрівання напівфабрикат буде повністю готовий до подальшої обробки.

Без додавання дріжджів

Є ще один чудовий варіант для тих, хто обожнює піцу, але не любить возитися з дріжджами.

В цьому випадку для приготування основи можна взяти:

  • 1,5 склянки борошна;
  • 375 грам незбираного молока;
  • 1 яйце;
  • 5 грам розпушувача;
  • щіпка солі;
  • 35 грам оливкової олії.

Зробити з цих інгредієнтів пишне тісто буде зовсім не важко.

Треба лише:

  • До просіяного борошна додати сіль, розпушувач і все це ретельно перемішати. Висипати її на стіл гіркою і зробити в середині рукою невелике поглиблення.
  • В окремій ємності збити віночком яйце. Потім додати до нього масло і молоко. Маса повинна вийти досить однорідною.
  • Вилити її в поглиблення, зроблене в сипучих компонентах.
  • Вимішувати тісто руками. Робити це буде легко, так як маса сама по собі виходить м’якою і податливою.

Так без особливих зусиль виходить чудове пишне тісто для піци без дріжджів. Повторити такий рецепт зможе навіть починаюча господиня.

Швидке пишне тісто для домашньої піци

У сучасних господинь час на приготування їжі часто буває обмежений. Що робити, якщо домочадці просять приготувати на вечерю піцу? Головне, не варто зневірятися. Є дуже простий рецепт, за допомогою якого можна досить швидко приготувати пишну основу для піци.

Дивіться також:  Швидка піца в духовці за 10 хвилин – 8 рецептів приготування

У цьому випадку буде потрібно:

  • 200 грам борошна;
  • 3 яйця;
  • 45 грам жирної сметани і стільки ж майонезу (бажано 67%-го);
  • кухонну сіль.

На приготування такого напівфабрикату йде не більше 20 хвилин.

Щоб швидко зробити тісто для домашньої піци, треба:

  • Збити у глибокій мисці віночком сирі яйця. На цьому ж етапі можна відразу додати сіль.
  • Додати до яєць майонез і сметану. Причому черговість введення цих продуктів значення не має.
  • Невеликими дозами ввести муку.

Після інтенсивного перемішування виходить тістова заготовка у вигляді пишного кулі. Її можна відразу використовувати за призначенням без попереднього дозрівання.

На сухих дріжджах

Ніхто не буде сперечатися, що дріжджове тісто краще всього підходить для приготування піци. Тонкий і м’який пласт відмінно пропікається і, злегка піднімаючись, добре утримує начинку на поверхні. Але часом в потрібний час під рукою не виявляється живих дріжджів. У цьому випадку їх легко можна замінити сухими дріжджами. Взяти, до прикладу, варіант, де в якості рідкої основи використовується незбиране молоко.

Щоб приготувати пишне тісто для піци, потрібно:

  • 320 грам борошна;
  • 25 грам цукру;
  • 250 мл незбираного молока;
  • 16-20 грам сухих дріжджів;
  • 17 грам соняшникової олії.

Методика приготування:

  • Дріжджі засипати в склянку разом з цукром. Додати до них пару ложок теплого молока і перемішати.
  • В останньому молока розчинити сіль.
  • Як тільки дріжджі почнуть «працювати», їх потрібно залити в молоко і добре перемішати.
  • Дозовано, невеликими порціями ввести муку.
  • Додати масло. Процес перемішування зазвичай починається ложкою, а закінчується руками.
  • Тісто скатати в кулю, накрити його серветкою і поставити його дозрівати на 45-60 хвилин.

Готове тісто виходить дуже пишним. Воно легко розкочується і чудово формується.

Як приготувати з содою

Навіть початківець кулінар знає, що питна сода є найпростішим розпушувачем. Якщо її додати в тісто, то в кислому середовищі вона розкладається з виділенням вуглекислого газу. Саме він робить масу ніжною і пористої. У результаті тісто виходить м’яким і пишним.

Дивіться також:  Піца з печерицями – 7 рецептів приготування

Є чудовий рецепт, для якого необхідно заздалегідь підготувати:

  • 800 грам борошна;
  • 100 грам сметани;
  • сіль поварена;
  • 150 грам маргарину;
  • 2 яйця;
  • трохи цукру;
  • 5 г питної соди.

Як з усього цього зробити гарне тісто для домашньої піци:

  • Соду погасити в сметані.
  • Окремо розтопити маргарин.
  • Дати продуктів трохи постояти. Маргарин повинен охолонути, а сода поступово почне «працювати».
  • Збити віночком яйця. Додати до них охолоджений маргарин, цукор, соду зі сметаною і сіль.
  • Поступово, додаючи по одній ложок, ввести всю муку. Гарненько вимісити тісто. Воно має бути еластичним і не тугим.

Таке тісто розкочується дуже легко. Якщо ж його виявиться занадто багато, то залишки можна загорнути в плівку і покласти в морозилку.

М’яке тісто для піци, як у піцерії

Деякі вважають, що правильне тісто для знаменитої італійської піци може приготувати тільки професіонал. Це не зовсім так. Є дуже простий рецепт пишного тіста, з якого виходить тонка і м’яка основа, схожа на ту, що використовують у цій піцерії.

Для роботи потрібно:

  • 500 грам борошна;
  • 5-6 грам сухих дріжджів;
  • 10 грамів кухонної солі;
  • півтора склянки води;
  • 50 грам соняшникової олії.

Процес складається з двох основних стадій:

  • Спочатку треба змішати дріжджі з борошном, а потім по черзі додати всі інші компоненти. Замісити м’яке, еластичне тісто, яке не буде липнути до рук.
  • Загорнути його у харчову плівку і поставити в тепле місце на 30-60 хвилин.

Дозріле тісто після цього залишиться тільки розкачати в тонкий пласт. Після запікання основа вийде м’якою, ніжною і буде чудово поєднуватися практично з будь-якими начинками.