Оладки — відмінний варіант поживного і корисного сніданку.
Пишні оладки на кефірі готуються дуже легко і просто, з мінімальним набором інгредієнтів. Страва виходить м’яким, ніжним і неймовірно смачним.
Пишні оладки на кефірі — класичний рецепт
Необхідні інгредієнти:
кефір — 0,25 л;
одне яйце куряче;
борошно пшеничне — 0,3 кг;
цукровий пісок — 75 гр;
сода чайна — 3г;
сіль — 4 гр;
вода — 20 мл;
варення;
масло рослинне — 40 мл
Покрокове приготування:
У масу кефіру налити вказану кількість теплої води.
В отриману суміш розбити яйце, посипати сіль з цукром, помішуючи віночком до утворення пінки.
Порційно насипайте борошно. Слідкуйте, щоб на поверхні не з’являлися грудочки.
Насипте трохи соди. У тесту повинна бути достатня густа консистенція сметани.
Спеціальним пензликом розмажте по сковороді рослинне масло і поставте посуд на середній вогонь.
Після того, як сковорода нагрілася, можна виливати на її дно тісто.
Оладки обсмажуйте з двох сторін, акуратно перевертаючи лопаткою.
Готову страву подавати на сніданок з варенням або згущеним молоком.
Рецепт без додавання яєць
Такі оладки будуть доречні на столі в піст, і добре підійдуть людям, що сидять на дієті.
Вам знадобляться:
кефір нежирний — 0,2 л;
цукор — 8 гр;
борошно першого сорту — 0,1 кг;
сіль — 4 гр;
чайна сода — 2 гр;
олія рослинна будь-якого сорту — 10 мл
Як приготувати:
З’єднати інгредієнти: кефір, цукор, соду, сіль і борошно.
Видалити з’явилися грудки і ще раз перемішати з допомогою віночка.
Потрібної консистенції тісто повинно повільно сповзати з ложки. У нього варто додати 5 мл соняшникової олії.
На дно розігріту сковороду вилити масло, що залишилося.
Набрати менше половини ополоника тіста і почати запікання.
Бажано, щоб кришка сковороди була закритою.
Готуємо оладки на швидку руку
Вранці завжди не вистачає часу. Цей рецепт для тих, хто дуже поспішає.
Список необхідних продуктів:
борошно біла — 0,16 кг;
кефір — 0,24 л;
одне яйце;
цукор — 50 гр;
розпушувач тіста — 4 гр;
вершкове масло — 40 г;
сода — 2 гр;
сіль — 3 гр.
Покрокова інструкція.
Розбити в миску яйце, до нього насипати цукор і сіль.
Кефір підігріти і налити в ту ж посуд.
Масло розм’якшити і з’єднати з іншими інгредієнтами.
Насипати соду, розпушувач і замісити нежидкое тісто.
Обсмажувати на сковороді з двох сторін до скоринки золотистого відтінку.
Варіант приготування з ваніліном
Пряність додасть страві чудовий аромат і приверне до столу дорослих і дітей.
Компоненти рецепту:
кефір жирністю 3,2 % — 0,4 л;
цукор — 50 гр;
борошно — 0,2 кг;
два яйця;
сода харчова — 3 гр;
ванілін — 4 гр;
сіль — 4 гр;
розпушувач тіста — 8 гр.
Покрокова інструкція приготування:
Кефір з’єднуємо з масою яєць, сіллю, ваніліном і цукром.
Поступово насипаємо борошно, при цьому помішуючи виделкою або вінчиком.
Після кладемо борошна розпушувач і соду.
Тісто має бути схоже на сметану, з бульбашками на поверхні.
Викладаємо тісто з ополоника на розпечену сковороду з соняшниковою олією.
Перевертати на інший бік слід, коли на верхній стороні стануть тріскати бульбашки.
Обсмажуйте страва на середньому вогні.
Як тільки виріб придбає золотистий колір, його можна знімати зі сковороди.
Запечені оладки з сиром і зеленню.
Таке блюдо можна подавати як закуску до обіднього або святкового столу.
Вам знадобиться:
пшеничне борошно — 0,24 кг;
сіль — 5 гр;
кефір — 90 мл;
розпушувач тіста — 6 гр;
шматочок сиру;
подрібнений чорний перець за смаком;
пучок свіжої зелені;
два курячих яйця.
Виконання дій:
Збити в одній чаші кефір, яйця, сіль і перець.
Тісто обробити з допомогою сита і додати до основних інгредієнтів.
Твердий сир обробити з допомогою тертці. Перекласти в тісто.
Нашаткувати зелень і додати до решти продуктів.
Зачерпнути тісто столовою ложкою і вилити на гарячу сковороду з маслом на дні.
Запікати до появи рум’яної скоринки.
Рецепт приготування в мультиварці
Оладки в мультиварці готуються швидше, і ви економите свій час. Завдяки тому, що кришка постійно закрита, вони виходять більш пишними і м’якими.
Необхідні продукти:
кефір жирністю 2,5 % — 1/2 л;
цукор — 0,13 кг;
борошно першого сорту — 320 гр;
харчова сода — 4 гр;
два яйця;
цукор ванільний — 9 гр.
Процес приготування:
Кефір розігріти до кімнатної температури в мікрохвильовці.
В іншу миску розбити яйця, змішати їх з цукром і збити за допомогою міксера.
В жовтувату суміш перелити кефір. Ще раз розмішати.
Борошно перевірити на наявність грудочок і насипати в основну масу інгредієнтів.
Насипати ванільний цукор і соду, перемішати.
В меню програм мультиварки вибрати пункт «Випічка». Почекати дві хвилини, поки чаша прогріється.
Зачерпнути ложкою рослинне масло і вилити в посуд.
Столовою ложкою налити тісто на дно чаші мультиварки таким чином, щоб вийшло три овальних оладка відразу.
Закрити кришку і випікати на одній стороні не більше хвилини, потім перевернути дерев’яною лопаткою.
Пишне ласощі з сиром
Щоб оладки менше схожі на коржі, господині використовують в рецепті сир. При випіканні він піднімається разом з тестом і надає яству особливу пишність.
Вам знадобляться:
цукор — 80 гр;
кефір — 0,21 л;
сир — 200 гр;
борошно — 225 гр;
трохи солі;
сода — 6 гр;
подрібнені скоринки мандарина — 5 гр;
два яйця курячі;
олія для обсмажування.
Як приготувати оладки:
Звільніть курячі яйця від шкаралупи або вилийте їх в окрему миску. Насипте туди ж цукор і сіль.
Обробіть яєчну масу за допомогою міксера.
В інший посуд покладіть сир кімнатної температури.
Налийте туди кефір і розімніть масу столовою ложкою.
Вміст першої миски перелийте в другу і перемішайте.
Борошно огляньте на предмет грудочок і порційно додайте до отриманої суміші.
Насипте щіпку кірочок мандарина і соду.
Зробіть тісто. По густоті воно повинно нагадувати консистенцію сметани. Якщо тісто вийшло рідким, додайте борошно, якщо надто густий — кефір.
Залиште основу оладок на 30 хвилин під кришкою або поліетиленовою плівкою.
Накапати в сковороду масло і починайте випікати одразу кілька порцій.
Інтенсивність вогню в газовій горілці повинна бути на середньому рівні.
Якщо ви хочете, щоб оладки не залишилося жирного масла, після приготування викладіть їх на паперову серветку.
На дріжджовому тесті і кефірі
Дріжджове тісто дає оладкам пишність і рум’яну скоринку. А кефір в рецепті робить їх м’якими і в міру солодкими.
Що необхідно взяти:
кефір (або молоко) — 250 гр;
сухі дріжджі — 3 гр;
цукор — 17 гр;
сіль — 4 гр;
борошно — 320 гр;
одне яйце.
Рецепт приготування:
Дістаємо кефір з холодильника і відправляємо в мікрохвильову піч секунд на 20.
Борошно просіваємо і висипаємо його в кефірну масу.
Насипаємо дріжджі і замішуємо полужидкое тісто.
Прибираємо отриману суміш у каструлю під кришку і не чіпаємо його півгодини.
Через 30 хвилин розбиваємо в це тісто яйця, насипаємо цукор і сіль.
Знову чекаємо підняття тесту і через 15 хвилин починаємо готувати оладки на сковороді.
Столову ложку опускаємо в воду і зачерпываем нею тісто, опускаємо на дно посуду.
Обсмажуємо з двох боків в рослинній олії до придбання золотисто-коричневого кольору.
Вже готові пишні оладки можна обмазати джемом, медом або згущеним молоком.
Шоколадно-бананові оладки
Такий десерт приведе в захват ваших дітей. Рецепт пишних оладок на кефірі порадує всіх гостей і домочадців.
Необхідні продукти:
один великий банан;
борошно першого сорту — 160 гр;
какао-порошок — 45 гр;
цукровий пісок — 51 гр;
розпушувач тіста — 2 гр;
сіль — 5 гр;
сода — 3 гр;
кефір високої жирності — 240 гр;
одне яйце;
екстракт ванілі — 7 гр;
для смаження трохи рослинного масла.
Як приготувати:
Борошно просіяти в миску і засипати № 1.
З’єднати з нею порошок какао, розпушувач, сіль, соду і цукор.
Покласти порізаний шматочками банан у посуд № 2, розім’яти його ложкою.
Налити туди кефір, масло, розбити яйце і посипати ванілін.
Вміст обох чашок з’єднати і перемішати.
Поставити посуд для смаження на плиту з середнім вогнем, розжарити з рослинним маслом.
Столовою ложкою викласти 3-4 основи майбутніх оладок на дно сковороди.
Обсмажувати по 2 хвилини на кожному боці.
Здобу можна прикрасити шматочками горіхів, рідким шоколадом або шматочками свіжих фруктів і ягід.
В духовці з яблуками
Оладки з яблуками готуються ще швидше і простіше, ніж шарлотка. Страву можна їсти на сніданок, а можна вживати в якості десерту на святковому столі.
Компоненти рецепту:
великі яблука — 3 шт;
одне куряче яйце;
цукор — 52 гр;
борошно — 160 гр;
сода з водою — 4 гр;
кефір — 240 мл;
олія для смаження.
Спосіб приготування:
Яблука варто спочатку помити і позбавити від шкірки, непотрібних насіння і серцевини.
Готовий продукт порізати невеликими шматочками, або обробити на тертці.
Відразу після зіткнення з кислородов, м’якоть яблук починає темніти. Щоб уникнути цього, рекомендується побризкати на них лимонний сік.
Курячі яйця змішати з цукровим піском. До них наливаємо кефір, насипаємо сіль і соду. Для додання аромату можна застосувати корицю або ванілін.
За допомогою столової ложки викласти тісто у вигляді оладок овальної форми.
Підготувати духовку, попередньо розігрівши її до температури 180 градусів Цельсія.
Запікати до тих пір, поки продукт не зарум’яниться з обох сторін.
Корисні поради для пишних і рум’яних оладок
Щоб перший млинець не вийшов грудкою, потрібно пам’ятати прості правила приготування найсмачніших і пишних борошняних виробів.
Щоб тісто вийшло гарним та смачним, використовуйте тільки просіяне борошно першого або вищого сорту.
Готове тісто не повинна розтікатися по поверхні сковороди, як млинцевий продукт.
Всі застосовувані інгредієнти повинні бути кімнатної температури, особливо молочні продукти. Так на поверхні оладок будуть виникати бульбашки, які додадуть десерту ще більшої пишності.
Після того, як ви приготували тісто, воно повинно постояти 10-20 хвилин, щоб всі компоненти наїлося та розбухнули. Востаннє перемішувати тісто не рекомендується.
Якщо любите солодкий аромат, додайте ваніль або корицю.
Застосовуйте родзинки, курагу, шматочки свіжих фруктів, але не перестарайтеся з їх кількістю, інакше тісто осяде.
Не забувайте спочатку розжарити сковорідку, а потім викладати основу для оладок.
Готуйте на середньому вогні з закритою кришкою, перевертайте готується продукт дерев’яною лопаткою.
У процесі готування дайте волю фантазії, додавайте різні інгредієнти, печіть солодкі, сирні або м’ясні вироби.