Пісочний пиріг з яблуками – 7 рецептів шарлотки

Шарлотка — ніжний, простий і популярний десерт. Дуже смачний виходить пісочний пиріг з яблуками — легка кислинка підкреслює ніжний смак пісочного тіста. Цей рецепт змінить звичне уявлення про відому випічці.

Класичний пісочний пиріг з яблуками

Шарлотка з пісочного тіста з яблуками, приготована за цим рецептом, змусить витратити трохи більше часу, ніж на підготовку звичайної випічки. Але результат виправдовує витрачений час.

Тісто:

  • борошно — 250 гр;
  • олія слив. — 125 гр;
  • жовток — 1 одиниця;
  • сах. пудра — 60 г;
  • ванілін;
  • розпушувач — 1 ч. л.

Начинка:

  • кисло-солодкі яблука, нарізані пластинками — 1 кг;
  • цукор — 50 гр;
  • кориця — 4 гр;
  • сух. пудра — 20 гр.

Яблука перемішуємо з іншими складовими начинки, ставимо в духову піч, готуємо за 150 град. протягом півгодини. Перемішуємо яблука через 15 хвилин приготування, повторно — в кінці запікання. Залишаємо остигати.

Борошно з’єднуємо з сипучими продуктами. В чаші блендера борошняну масу перемішуємо з маслом. Продовжуємо процес кілька хвилин, після додаємо жовток, повторно перемішуємо. Суміш виглядає як велика волога крихта. Охолоджуємо її протягом півгодини в холодильній камері, затягнувши ємність плівкою — щоб тісто не заветріться.

Форму накриваємо пергаментом, викладаємо на нього половину тіста, злегка утрамбовуємо. Викладаємо яблука, накриваємо тестом. Випікаємо при 180 град. 45-50 хвилин. Даємо охолонути хвилин 15 у формі, після витягаємо, присипаємо пудрою.

На замітку. Вершкове масло при необхідності можна замінити маргарином.

Як приготувати пишну шарлотку?

Пишна шарлотка готується з рідкого тіста — воно добре підходить, створюючи пористу, ніжну текстуру пирога.

  • 4 яйця;
  • 3 кислих яблука;
  • ½ Лимона;
  • скл. цукру;
  • скл. борошна;
  • 50-70 гр злив. масла.

Для початку обполоснути яблучка, витягти з них серединку з кісточками. Розділити на дрібні кубики. Все скласти в скляну/пластикову миску, збризнути соком з розрізаного плоду лимона і перемішати ложкою для його рівномірного розподілу — процедура допоможе зберегти білизну яблук. Одне яблуко можна залишити для прикраси — нарізати тонкими пластинками.

Приготувати тісто: з’єднати сухі складові, вбити до них яйця, опрацювати міксером кілька хвилин — вийде маса кремової консистенції. Всипати яблука, перемішати ложкою або лопаткою.

Дивіться також:  Пишні оладки на кефірі – 10 рецептів

Форму трохи покрити маслом. Вилити тісто, зверху викласти тонкі пластинки яблук. Поставити випікатися при 180 град. на півгодини або навіть сорок хвилин. Якщо є верхній прогрів, в кінці можна включити його на 3-5 хвилин, щоб верхня частина шарлотки зарум’янилася.

Відкритий яблучний пиріг

Відкритий пісочний пиріг з яблуками особливо не відрізняється від звичайної пісочної шарлотки. Пропонуємо трохи змінити начинку.

  • лимон;
  • 3 яблука;
  • кориця;
  • цукор;
  • яйце;
  • 4 ст. л. абрикосового джему;
  • порція готового пісочного тіста.

Пиріг готується дуже швидко, тому рекомендується відразу ж поставити розігріватися духову піч.

Видавлюємо сік з лимона. Вимиті яблучка очищаємо від серцевини, ріжемо тонкими пластинками, посипаємо корицею і цукром (за смаком), заливаємо соком і перемішуємо вручну. Сік не дасть потемніти шматочків яблук.

Розподіляємо тісто по дну підготовленої форми заввишки 4-7 см, формуючи вручну невеликі бортики. Викладаємо рівномірно пластинки яблук. Випікаємо 25-30 хвилин при 180 град. Готовий пиріг змащуємо джемом.

Пиріг виходить дуже ніжним, тоненьким. Такий пиріг іноді ще називають віденським.

Простий рецепт на кефірі

Пироги на кефірі виходять дуже пишними, пористими, так як тісто на кисломолочному продукті дуже швидко підходить.

  • 2 яйця;
  • скл. цукру;
  • щіпка солі;
  • скл. кефіру;
  • ваніль і кориця (за бажанням);
  • 1 ½ скл. борошна;
  • ½ Ч. л. соди;
  • 1 ½ стіл. л. пост. масла;
  • борошно для присипки форми;
  • пара яблук.

Збиваємо цукрово-яблучну масу з сіллю. Маса сильно посвітлішає.

Вводимо кефір і прянощі, опрацьовуємо міксером кілька хвилин. Просіваємо борошно і соду в рідку масу, гарненько перемішуємо вінчиком/лопаткою. Вливаємо масло, перемішуємо.

Яблука промиємо, почистимо і наріжемо тонкими скибочками.

Форму злегка мажемо маслом, рівномірно присипаємо манкою — вона допоможе без зусиль вийняти готовий пиріг. Викладаємо яблука, заливаємо тістом. Випікаємо пиріг при 180 град. протягом 40-ка хвилин.

Перед подачею за бажанням можна присипати цукровою пудрою.

Дивіться також:  Марципан – що це? 5 рецептів приготування марципана в домашніх умовах

Як приготувати з піщаної крихти?

Пісочне тісто можна приготувати, використовуючи борошно або здобне печиво. У даному рецепті пропонуємо скуштувати пиріг, основа якого приготовлена саме з крихтою печива.

Начинка:

  • олія слив. — 2 ст. л.;
  • яблука — 3-4;
  • цукор — ¾ скл.;
  • вода — ¼ скл.;
  • крохмаль — 1 ст. л.;
  • суміш 5-ти спецій — 1 ч. л.;
  • лимон. сік — 2 ч. л.;
  • сіль морськ. — ⅛ С. л.

Топпінг:

  • цукор трост. — ⅓ Скл.;
  • печиво здобне — 4 одиниці;
  • мигдаль/фундук — ⅓ скл.;
  • олія слив. холод. — 3 стіл. л.;
  • сіль — ⅛ ч. л.;
  • сік апельсина, натуральний. — стіл. л.

Тісто:

  • борошно — 1 скл.;
  • горіхи грец колоті — 1 стіл. л.;
  • цукор — 1 стіл. л.;
  • олія слив. і раст. — по 1 ст. л.;
  • сіль морськ. — щіпка;
  • вода — 3-4 стіл. л.

У ємність блендера всипати всі сухі складові для тіста і прокрутити кілька хвилин, щоб суміш стала однорідною. Після викласти нарізане шматочками вершкове масло і влити олію. Ще кілька хвилин опрацювати блендером — в результаті вся маса повинна стати схожою на крихту. Після викласти в окрему миску і, потроху вливаючи воду, замісити тіста кулю. Обернути його плівкою і відправити в холодильну камеру трохи охолодитися.

Тим часом підготувати начинку. У сотейнику розігріти вершкове масло. Яблука промити, почистити і розрізати на середні кубики. Викласти їх і чверть склянки цукру до маслу, уварювати сім хвилин на повільному вогні, помішуючи.

Воду змішати з крохмалем так, щоб маса стала однорідною. Коли яблучка трохи розм’якшаться, влити до них крохмаль, перемішати і проварити хвилину. Далі додати всі складові начинки. Проварити ще хвилин п’ять — маса трохи загусне.

Підготувати топпінг: мигдаль і фундук нарізати дуже дрібно за допомогою ножа, печиво розкришити качалкою, змішати з усіма іншими складовими і гарненько перемішати.

Охолоджене тісто вийняти з холодильної камери, розкачати в круглий пласт і викласти у форму. Духову піч розігріти до 180 град. На пласт тіста покласти невеликий аркуш пергаменту, насипати трохи крупи і випекти в протягом декількох хвилин — тісто злегка зарум’яниться. Крупа потрібна для того, щоб дно основи не піднімалося дуже високо. Прибрати папір і крупу, викласти начинку на основу, засипати топпінгом і спекти протягом третини години.

Дивіться також:  Японська айва – 7 рецептів приготування

Зі сметаною

Соковитий, злегка вологий пиріг виходить на тесті зі сметаною.

  • 5 круп. яблук;
  • кориця (за бажанням);
  • 1 скл. борошна;
  • 1 скл. цукру;
  • 1 скл. сметани;
  • велике яйце;
  • ¼ Ч. л. соди;
  • ч. л. розпушувача.

Яблука помити під проточною водою, видалити зерна з перетинками і при бажанні зрізати шкірку. Нарізати плоди тоненькими часточками, за бажанням присипати корицею і рівномірно розкласти у форму для пирога.

Збити трохи яйце, після всипати цукор і ще раз збити до повного розчинення цукру і збільшення маси в об’ємі. Далі викласти сметану, ще раз пройтися міксером. Всипати сухі продукти, опрацювати міксером кілька хвилин.

Тісто вилити поверх яблук. Випікати півгодини при 180 град.

На замітку. Господині по-різному викладають яблука: хтось віддає перевагу, щоб фрукт був знизу пирога, іншим — в середині, третім подобається зверху. Варто відзначити, що при викладанні яблук зверху рекомендується різати їх тонкими часточками — пиріг буде виглядати акуратним, фрукти виступлять в ролі прикраси.

В мультиварці

  • 2 середн. яблука;
  • 4 яйця;
  • скл. цукру;
  • масло;
  • 1,5 скл. борошна.

Відокремлюємо білки і збиваємо з цукром в пишну піну. Коли консистенція стане пишною, більш-менш густий, вводимо по одному жовтку, не припиняючи процес роботи міксером. У результаті повинна вийти помірно щільна маса, що нагадує густу сметану.

В цукрово-яєчну масу просіваємо борошно, перемішуємо лопаткою. Маса стане ще густішим, але тісто буде рідким.

Яблука промиємо, вирізаємо серцевину з кісточками і ріжемо часточками або кубиками — за особистим бажанням.

Мультиварочную ємність злегка змащуємо маслом, виливаємо в неї тісто, зверху посипаємо шматочками яблук. Вибираємо режим «Випічка», закриваємо кришку, ставимо час 45 хвилин.