Пісочне тісто улюблене багатьма господинями. В кулінарних рецептах воно зустрічається в трьох різних варіаціях: піщаної крихти, помилкового листкового тіста з охолодженого масла, і з м’якого масла з розпушувачем. Кожен з цих видів може стати основою для випічки. Пісочний пиріг з сиром на перший погляд здається простакуватий, але політ фантазії кондитерів перетворив його у вишукане ласощі, яке часто іменують тортом.
Класичний пиріг з сиром з пісочного тіста
Пісочний пиріг може бути закритим, але частіше з такого тіста формують відкриту випічку, оскільки два пропечені пісочних шару важко розрізати на акуратні шматочки. У випадку з начинкою з сиру, виникає ще одна проблема: як зробити так, щоб випічка не стала схожою на засохлу ватрушку? Вирішення такої непростої задачі – класичний пісочний пиріг з ніжною сирною начинкою, нагадує суфле.
Для приготування знадобиться:
3 яйця;
180 г цукру;
100 г вершкового масла;
400 г сиру;
5 г соди або розпушувача;
250 г борошна;
100 мл кефіру;
50 г крохмалю;
ванілін;
сіль.
Покрокова випічка пирога:
Замішування тіста відбувається в три етапи. На першому необхідно отримати маслянисту крихту. Борошно, сіль і соду, в отриману суміш протерти через крупну тертку масло, швидко розім’яти все руками до стану крихти.
Другим процесом буде збивання курячого яйця разом з цукром. Спочатку збивають міксером одне яйце, а після перетворення його в піну поступово вводять 80 г цукрового піску. Повинна вийти ніжна солодка піна.
Після цього крихту і яєчну піну потрібно з’єднати разом, щоб вийшло практично не прилипающее до рук еластичне тісто. Його потрібно обернути плівкою і відправити на тридцять хвилин на холод.
Приготування начинки займе мінімум зусиль, за умови використання міксера. У глибоку посудину (миску або каструлю) викласти сир, два яйця, що залишилися, 100 г цукру, крохмаль, ванілін, влити кефір. Всі інгредієнти перемішати до однорідності на мінімальній швидкості міксера.
Стабілізувалися в холоді тісто розкачати в коло трохи більшого діаметру, ніж розмір дна форми і акуратно за допомогою качалки перенести в підготовлену форму, сформувати бортики по 5-6 см. Для випікання пісочних пирогів найкраще підходять роз’ємні форми, але якщо її не виявилося серед кухонного інвентарю, то в звичайну форму на дно потрібно викласти хрест-навхрест дві смуги з пергаменту, щоб вони трохи звисали з боків. Потім потягнувши за них, буде дуже легко отримати готовий пиріг.
На основу пирога обережно перекласти сирну начинку, розрівняти і відправити в духову шафу, в якому температура 180 градусів.
Випікати слід 45 хвилин на середньому рівні, потім перемістити на верхній і готувати ще чверть години. Перекласти на блюдо можна після того, як він трохи охолоне, а прикрашати і розрізати слід вже повністю остиглу випічку.
З яблуками
Цей пісочний пиріг з сиром і яблуками цілком може конкурувати з тортами. Він складається з п’яти (!) смачних шарів: крихке пісочне тісто, повітряний крем з сиру, яблучна прошарок з ароматом кориці, посипана кондитерської крихтою і полита тягучою карамеллю.
На створення кондитерського шедевра будуть потрібні:
350 г масла вершкового;
2 яйця;
250 г цукру;
500 г сиру;
400 г борошна;
200 мл домашніх жирних вершків;
100 г вівсяних пластівців;
50 г манки;
кориця;
сіль;
сода;
півкілограма яблук.
Послідовність кроків:
Для пісочного коржа потрібно замісити тісто, змішавши 200 г вершкового масла кремоподібної консистенції з 360 г борошна, сіллю і содою до стану олійною крихти. Потім вбити в неї одне яйце, зібрати всю м’яку масу, яка не буде кришитися, і липнути до рук. Рівномірно розподілити пісочне тісто по листу і можна приступати до наступного шару.
Для ніжного сирного шару протерти сир через сито. Це додасть легкість і легкість крему. Змішати сир з яйцем, 100 г цукру і манною крупою. Робити це слід без залучення кухонної техніки звичайною виделкою або ложкою. Отриману масу рівномірно розмазати по пісочному тісту.
Для третього шару потрібно очищені від шкірки яблука пропустити через тертку з великими отворами, змішати з корицею і рівномірно розподілити по творожному крему.
Для кондитерської крихти необхідно змішати 100 г м’якого вершкового масла 100 г цукру, 40 г борошна і вівсяними пластівцями, подрібненими в блендері у велику крихту. Розтираючи руками масло з сухими інгредієнтами потрібно отримати крихту, яка рівномірно повинна лягти третім шаром пирога.
Після цього заготовку можна відправляти в духовку, де вона повинна провести 40-45 хвилин при 180 градусах.
Далі займемося приготуванням заключного п’ятого шару. Для карамелі в сотейнику з товстим дном потрібно змішати вершки, 50 г цукру і 50 г вершкового масла. Уварити отриману масу до красивого карамельного кольору і тягучою карамельної консистенції;
Готовий гарячий пиріг нарізати на порційні шматочки (прямокутники або квадрати) і полити зверху приготовленої карамеллю.
З додаванням варення
Пиріг з сиром з пісочного тіста має три особливості: гарна подача, нагадує пиріг «Зебра», горіхова крихта і начинка з сиру і варення, яка не розтікається, навіть якщо її компоненти рідкуваті для відкритого пирога. Варення для випічки підійде будь-яких ягід і фруктів, головне щоб воно було більш однорідної консистенції, без великих шматочків. Готовий десерт виходить по-літньому ароматним і по-домашньому смачною.
Пропорції продуктів:
100-120 г вершкового масла;
100 г цукрового піску:
2 столові яйця;
120 г борошна;
250 г ніжного домашнього сиру;
40 г крохмалю;
100 г будь-якого варення (наприклад, з чорної смородини);
100 г будь-яких горіхів.
Послідовність кондитерських процесів:
М’яке вершкове масло розтерти з половиною рецептурного кількості цукру, додати один жовток, подрібнені в середню крихту горіхи і борошно. Добре все вимісити до отримання практично не прилипающей до рук маси.
Тісто відразу ж розподілити по дну і бічних стінок форми для випічки. Після цього її прибрати на 40 хвилин у холодильник.
Тепер потрібно підготувати начинку. Для цього окремо перетерти сир з цукром, 20 г крохмалю, білком і цілим курячим яйцем. В іншій посудині змішати варення або джем з рештою крохмалем. Якщо варення (джем) дуже густе, то його попередньо необхідно нагріти в мікрохвильовій печі.
Формуємо пиріг: в центрі основи викласти невеликий гурток з сирною начинки, а навколо нього ще два сирних кільця не невеликій відстані один від одного. Просвіти між сирними кільцями заповнити варенням, має вийти два кільця.
Готуватися пиріг повинен трохи більше півгодини в духовці, прогрітій до 170-175 градусів. Подавати готову випічку в охолодженому вигляді, при бажанні прикрашену цукровою пудрою.
Пиріг з сиром і бананами з пісочного тіста
Пісочне тісто вимагає стабілізації в холоді, а це робить процес приготування випічки більш тривалим, але не в цьому випадку. Цей варіант пирога з бананами готується з тіста-крихти, яке відправляти в холод абсолютно необов’язково. Начинка ж з бананів і горіхів додасть готової випічки дуже приємний смак.
Для випічки здоби підготувати:
250 г вершкового масла;
200 г цукру;
трохи соди;
3-4 г дрібної кухонної солі;
500 г борошна;
350 г сиру, жирністю не менше 5%;
1 столове яйце;
200 г стиглих бананів;
100 г подрібнених у велику крихту ядер волоських горіхів;
рослинна олія для змащування.
Етапи випічки:
Холодне вершкове масло дрібно настругати ножем або за допомогою великої терки, змішати його з борошном, содою, сіллю і половиною кількості цукру. Перетерти все в крихту.
Форму або лист гарненько змастити рослинним маслом по всій поверхні, яка буде стикатися з тістом. Після цього надіслати її прогріватися в духовку при 180 градусах.
Для начинки з допомогою блендера перебити сир з цукром і курячим яйцем. Якщо блендера немає, можна продавити кисломолочний продукт через сито, а потім перемішати з іншими інгредієнтами. Окремо нарізати тонкими кружечками банани.
На розігрітий лист рівномірним шаром висипати половину піщаної крихти, по ній розподілити сирну масу, покрити всі залишилася крихтою, на яку в невеликий нахлест розкласти кружечки банана. Зверху всі верстви посипати горіховою крихтою.
До досягнення стану повної готовності пиріг повинен провести в духовці 40-50 хвилин. Після охолодження його слід нарізати порційними шматочками і можна подавати до столу.
Готуємо в мультиварці — покроковий рецепт
Особливість температурної обробки тесту пирога в духовці робить випічку з пісочного тіста більш ніжною, а шар сирної начинки залишається не пересушеним. Тому такий спосіб приготування може стати для багатьох господинь більш кращим, хоч і займе трохи більше часу, ніж випічка в духовці.
Щоб спекти пиріг з сирною начинкою з пісочного тіста, потрібні наступні продукти:
180 г вершкового маргарину;
170 г цукру;
3 курячих яйця;
200 г борошна або трохи більше, трохи менше;
200 г сиру;
50 г сметани;
5 г гашеного оцтом соди;
поварена сіль.
Випічка:
Розтоплений маргарин змішати з допомогою ручного віночка з 70 г цукру і двома жовтками до однорідності. Додати гашену соду, сіль і борошно. Вимісити з цих інгредієнтів некруте тісто, яке відправити для стабілізації на півгодини на холод. Для замісу пісочного тіста може використовуватися вершкове масло, вершковий маргарин або спред. Якщо пісочна основа виготовлена з одним з двох останніх продуктів, то солити тісто не обов’язково – сіль в достатній кількості є і в маргарині, і в спреді.
Щоб начинка була однорідною сир протерти через дрібне сито, додати цукровий пісок, сметану, два білка і одне ціле яйце. Все вимісити.
Охолоджене тісто розкачати в коло на аркуші пергаменту. Разом з папером викласти тісто в чашу мультиварки, щоб сформувати основу пирога з бортиками висотою 4-5 див. Зверху викласти сир.
Готують пісочний пиріг з сиром в мультиварці, використовуючи опцію «Випічка» протягом 90 хвилин, після цього здобу витримати ще 20 хвилин на підігріві. Потім обережно потягнувши за краї паперу вийняти пиріг з чаші, зняти пергамент і помістити на блюдо.
Здоба з сиром та ягодами
Можливо, прочитавши назву підзаголовка, багато хто подумає: нічого нового в цьому рецепті не буде, знову фрукти-ягоди і ще один рецепт заливки з сиру. Але ні, все буде набагато смачніше і цікавіше. Щоб зберегти інтригу, до початку опису самого рецепти випічки варто лише сказати, що в рецепті краще використовувати декілька видів різних ягід (полуниця, смородина, аґрус та інші) в свіжому або замороженому вигляді.
Що знадобиться для ягідно-сирного пісочного пирога:
З олійною замороженої стружки, 100 г цукру і борошна зробити крихту. Потім підливаючи потроху молоко, зібрати її в щільний клубок пісочного тіста, яке прибрати на 20-30 хвилин на холод.
Збити сир з вершками, цукром і 30 г борошна. Далі сформувати з тіста основу з високими бортиками, перемістити і розрівняти начинку. Вона буде трохи нижче висоти стінок піщаної основи. Так і повинно бути.
Спекти до готовності, залишити на годину остигати в духовці, щоб сирна начинка не потріскалася з-за різкого перепаду температур. Змішати воду, агар-агар і джем (сироп), нагріти цю суміш до кипіння і через півхвилини зняти з вогню.
На поверхні готового пирога красивим і рівним шаром розкласти ягоди і залити рідким желе на агар-агарі. Поставити в холодильник приблизно на годину до повного застигання. Після цього можна вийняти пиріг з форми і подавати, переклавши обережно на блюдо або тортівницю.