Плов з баранини – 8 рецептів приготування

Улюблене практично всіма страва — плов з баранини. Саме з цього м’яса виходить справжній плов: смачний, ароматний. Слідуючи простим рекомендаціям, ви освоїте мистецтво з приготування цієї страви.

Класичний рецепт

Традиційний варіант передбачає приготування плову в казані. Завдяки товстим стінкам блюдо рівномірно пропікається і стає розсипчастим.

Інгредієнти:

  • олія соняшникова – 240 мл;
  • рис – 910 г;
  • сіль – 3 ч. ложки;
  • баранина – 650 г;
  • зіра – 7 г;
  • морква – 4 шт.;
  • часник – 8 зубчиків;
  • цибуля – 4 шт.

Приготування:

  • Крупно порізати м’ясо.
  • Залити масло в казан.
  • Розжарити. Закинути баранину. Масло повинне обов’язково закипіти. Тоді скоринка на поверхні відразу схопиться і сік залишиться всередині шматка.
  • Обсмажити до рум’яного кольору.
  • Нашаткувати цибулинки. Нарізати слід дуже дрібно. Тоді в процесі готування він ужарится повністю і в готовому блюді буде не помітний.
  • Закинути нарізку в м’ясо.
  • Загасити.
  • Соломкою порізати моркву.
  • Промити рисові зерна. Використовуйте тільки довго-зерновий сорт.
  • Щоб розкрити аромат зіри, помістіть її в ступку і злегка розімніть.
  • Закинути морквину в м’ясну засмажку.
  • Залити окропом.
  • Присолити.
  • Засипати частина зіри.
  • Кинути зубки часнику, які не треба очищати.
  • Протушкувати.
  • Коли морква стала м’якою, дістати часникові зубки.
  • Розмістити рис.
  • Залити гарячою водою.
  • Вона повинна покрити продукти приблизно на півтора сантиметра.
  • Проварити. Кришку не закривати.
  • Коли рідина випарувалася, зібрати гіркою рис.
  • Висипати зіру. Викласти часник назад.
  • У центрі зробити поглиблення. Дно повинно бути видно. Це робиться для того, щоб виходив пар.
  • Накрити кришкою. Тушкувати півгодини.
  • Зняти з вогню. Настояти чверть години.
  • По-узбецьки в казані

    Плов з баранини по-узбецьки не вимагає додавання складних продуктів. Доступний за вартістю. Легкий у приготуванні. Ароматний і смачний.

    Інгредієнти:

    • рис – 450 г;
    • барбарис;
    • баранина – 450 г філе;
    • перець червоний;
    • морквина – 270 г;
    • ажгон;
    • цибуля – 4 головки;
    • сало бараняче – 45 мл;
    • олія соняшникова – 140 мл

    Приготування:

  • Подрібнити шматки сала. Повинні вийти порційні шматочки.
  • Помістити в казан. Засмажити.
  • Нарізати філе. Вийдуть шматки невеликого розміру.
  • Сало дістати. В отримане масло закинути філе. Прожарити. Вийде скоринка лакового забарвлення.
  • Нашаткувати цибулю.
  • Закинути до м’яса. Прожарити.
  • Моркву подрібнити. Вийде соломка.
  • Помістити в казан.
  • Обсмажити.
  • Закинути всі прянощі. Кількість регулюйте по смаковим уподобанням.
  • Промити рис.
  • Розмістити на зажарку.
  • Влити воду. Робити це слід обережно. Не можна пошкодити шар рису.
  • Зерна повинні бути закриті на пару сантиметрів.
  • Накрити кришкою. Протушкувати. У процесі варіння не перемішувати.
  • Дивіться також:  Яловичина в мультиварці – 8 кращих рецептів

    Як зробити в мультиварці?

    Якщо хочете отримати блюдо наваристое і смачне, то приготуйте плов з баранини в мультиварці. У цьому пристрої рисові зерна не втратять свої поживні речовини.

    Інгредієнти:

    • олія – 5 ст. ложок соняшникової;
    • рис – 2,5 мультистакана;
    • часник;
    • баранина – 470 г;
    • спеції для плову;
    • цибуля – 1 шт.;
    • сіль;
    • вода – 5 мультистаканов;
    • масло вершкове – 45 г;
    • морква – 1 шт.

    Приготування:

  • Нарізати моркву. Вийде соломка.
  • Нашаткувати цибулю.
  • М’ясо нарізати. Вийдуть порційні шматки.
  • Закинути в сковорідку цибулю. Влити олію. Обсмажити.
  • Помістити морквину. Посмажити.
  • Окремо засмажити шматки м’яса.
  • З’єднати.
  • Перекинути в чашу.
  • Промити рис. Засипати в чашу.
  • Присипати спеціями.
  • Часник нашаткувати. Потрібні дрібні шматочки.
  • Посипати рис.
  • Залити олія соняшникова.
  • Влити воду.
  • Виставити відповідний режим. Ідеальний варіант – «Плов». При відсутності такого режиму можна виставити – «Гасіння».
  • Таймер – півгодини.
  • Коли страва готова, закинути масло, перемішати.
  • Замінюємо рис нутом (турецький горох)

    Дотримуйтесь рекомендацій по приготуванню і у вас вийде незвичайного смаку страва.

    Інгредієнти:

    • нут (турецький горох) – 210 г;
    • бараняче м’ясо – 900 г;
    • морквина – 650 г;
    • цибуля – 370 г;
    • перець чилі – 1 стручок;
    • часник – 6 зубчиків;
    • зіра – 1 ч. ложка;
    • сіль – 2 ч. ложки;
    • рис девриза – 550 р.

    Приготування:

  • Нут залити водою. Відставити на пару годин.
  • Промити рисові зерна. Залити водою. Витримати півгодини.
  • Зрізати прожилки з м’яса. Подрібнити. Вийдуть кубики розміром приблизно в три сантиметри.
  • Цибулю – кільцями.
  • Морква – соломкою.
  • Закип’ятити олія соняшникова у казані.
  • Закинути цибулю.
  • Коли він стане золотистим по забарвленню, помістити м’ясо. Прожарити. Вогонь потрібен на максимумі.
  • Викласти моркву.
  • Просмажити п’ять хвилин.
  • Залити водою. Вона повинна вкрити м’ясо.
  • Стручок перцю засунути в центр. Заздалегідь треба зняти верхню лушпиння і зрізати корінці.
  • Закинути нут і зубки часникові.
  • Розподілити.
  • Присолити.
  • Проварити чверть години.
  • Витягти зубки і стручок.
  • Помістити рис.
  • У центрі зробити отвір. Не перемішувати.
  • Півгодини готувати.
  • Повернути назад стручок з зубками.
  • Загасити півгодини.
  • Плов з бараниною на курдючному жирі

    У азіатських народів є традиція збиратися за столом всією родиною на свята, де почесне місце належить плову. Головне правильно приготувати це блюдо. Він повинен вийти ароматним і золотистим, щоб ніхто не зміг назвати його кашею.

    Інгредієнти:

    • баранина – 750 г;
    • сіль;
    • рис – 2 склянки хорезмського;
    • часник – 7 зубків;
    • барбарис – 2 ст. ложки;
    • сало курдючне – 160 г;
    • масло – 110 мл кунжутного;
    • зіра – 2 ст. ложки;
    • масло – 160 г соняшникової;
    • коріандр – 1 ч. ложка;
    • цибуля – 320 г;
    • перець – 1 стручок гіркого;
    • морквина – 370 р.
    Дивіться також:  Курка в рукаві в духовці – 7 смачних рецептів запікання

    Приготування:

  • Моркву порізати. Потрібно соломка по товщині приблизно три міліметри. Для приготування вибирайте плоди великі і зрілі.
  • Луку необхідно надати форму кілець.
  • Порубати сало. Повинні вийти дрібні шматочки. В такому випадку жир з них буде добре вытапливаться.
  • Нагріти казан.
  • Закинути курдюк.
  • Посмажити. Шкварки повинні стати повністю сухими.
  • Дістати залишки сала. Залити казан олією соняшниковою і кунжутним.
  • Прожарити.
  • Помістити м’ясо.
  • Присипати сіллю.
  • Закинути цибулю.
  • Перемішати. Обсмажити. Вийде маса золотистого забарвлення.
  • Розмістити морквину. Вийде рівний шар на засмажки.
  • Не перемішувати.
  • Просмажити чверть години.
  • Засипати коріандр, зіру, барбарис, часник (не чистити).
  • Залити окріп. Інгредієнти повинні бути повністю покриті.
  • Протушкувати 2/3 години.
  • Використовувати найкраще рис хорезмский. У цього сорту зерна великі і мають перламутровий блиск. Якщо такий не знайшли, то вибирайте рис, у якого зерна побільше.
  • Промити.
  • Помістити в теплу воду з невеликим вмістом солі. Витримати півгодини. Завдяки цій маніпуляції рис не розвариться в процесі приготування.
  • Промити.
  • Розмістити на морквину.
  • Залити окропом. Рис повинен бути покритий.
  • Воду слід вливати акуратно, рис повинен залишатися на своєму місці.
  • Готувати чверть години.
  • Коли рідина випарувалася, ложкою сформувати гірку в центрі казана. Проткнути в декількох місцях. Помістити гострий перчик в центр. Накрити мискою.
  • Тушкувати півгодини.
  • З родзинками

    Таке поєднання продуктів мало хто пробував. І даремно. Плов виходить чудово смачним. А родзинки додає нові, незвичайні смакові відчуття.

    Інгредієнти:

    • баранина – 320 г;
    • цибуля – 320 г;
    • сіль;
    • рис – 320 г;
    • барбарис – 0,5 ч. ложки;
    • морквина – 320 г;
    • перець червоний – 0,5 ч. ложки;
    • родзинки – 120 г;
    • олія соняшникова – 110 мл

    Приготування:

  • Порубати м’ясо. Вийдуть невеликого розміру шматки.
  • У сковорідці розігріти олію.
  • Закинути баранину.
  • Засмажити.
  • Нашаткувати цибулю.
  • Надіслати до баранячому м’яса.
  • Моркву порізати. Знадобиться соломка.
  • Відправити до цибулі.
  • Присолити.
  • Закинути барбарис.
  • Присипати перцем червоним.
  • Залити водою. Продукти необхідно повністю покрити.
  • Протушкувати дві години.
  • Закинути родзинки.
  • Рис обмити.
  • Розкласти на м’ясо.
  • Проварюють півгодини.
  • Розсипчастий плов з баранячими реберцями

    Щоб отримати смачну страву, використовуйте тільки свіжі реберця, які мають насичено-червоного забарвлення і не були піддані заморожуванню.

    Дивіться також:  Фрикадельки з підливою – 7 рецептів

    Інгредієнти:

    • цибуля – 470 г ріпчастої;
    • зіра – 1 ч. ложка;
    • морквина – 370 г;
    • чорний перець – 0,5 ч. ложки;
    • олія соняшникова – 240 мл;
    • сіль;
    • барбарис – 1 ч. ложка;
    • часник – 6 зубчиків;
    • перець чилі – 1 ч. ложка;
    • ребра баранячі – 1450 м;
    • рис – 960 р пропареного.

    Приготування:

  • Розрізати ребра.
  • Цибулю нашаткувати. Вийдуть кубики.
  • Морквина знадобиться соломкою.
  • Влити олію в казан.
  • Розжарити.
  • Закинути ребра. Прожарити.
  • Помістити цибулю. Дочекатися появи золотистого кольору.
  • Помістити морквину.
  • Залити водою. Вона повинна закрити всі продукти.
  • Закинути неочищений часник.
  • Присолити.
  • Помістити зіру, перець, барбарис.
  • Накрити кришкою.
  • Промити зерна.
  • Дістати часник.
  • Закласти рисові зерна. Перемішувати не треба.
  • Влити воду. Її рівень повинен бути вище рису на два сантиметри.
  • Накрити кришкою. Витримати до готовності рису.
  • Перемішати.
  • Накрити кришкою.
  • Настояти без вогню півгодини.
  • Як приготувати з додаванням яловичини?

    Виходить смачне і розсипчасте блюдо. У узбеків прийнято подавати цю страву в кінці свята. Це сигнал до того, що вечір підійшов до кінця і пора йти. Якщо бажаний гість і дорогий, то плов подають як можна пізніше, ніж дають зрозуміти, що хочуть продовжити спільне проведення часу.

    Інгредієнти:

    • яловичина – 260 г;
    • зіра;
    • баранина – 260 г;
    • олія соняшникова – 110 мл;
    • барбарис;
    • рис – 440 г;
    • куркума;
    • морква – 2 шт.;
    • сіль;
    • цибуля – 1 луковичка;
    • лавр – 2 аркуша;
    • часник – 5 зубків.

    Приготування:

  • М’ясо промити. Зрізати прожилки. Порубати. Вийдуть порційні шматки.
  • Взяти паперовий рушник. Просушити.
  • Крупно подрібнити цибулину.
  • Морквину використовуйте зрілу. Молодий плід перетвориться на кашу. Нашаткувати. Вийдуть брусочки.
  • Залити масло в казан.
  • Прогріти.
  • Закинути два види м’яса.
  • Розмішати.
  • Просмажити вісім хвилин.
  • Закинути цибулю. Засмажити.
  • Через хвилину викласти моркву.
  • Присипати зазначеними спеціями.
  • Підсолити.
  • Влити воду. Потрібно дві склянки.
  • Загасити півгодини.
  • Промити рисові зерна.
  • Помістити в казан.
  • Підлити води.
  • Присолити.
  • Помістити часник, який очищати не треба.
  • Вода повинна підніматися на два сантиметри над рівнем рису.
  • Накрити кришкою. Загасити півгодини. Періодично слід перевіряти рис. Вогонь слід відключати, як тільки рідина повністю не вбереться. Тому час може знадобитися трохи більше або менше.
  • Перемішати.
  • Тушкувати під кришкою чверть години. Це необхідно щоб зерна рівномірно приготувалися, але не стали розвареними. Якщо ви доведете страву відразу до повної готовності на вогні, то ваш плов швидше за все перетвориться на кашу.