Пожарські котлети – правильні і смачні рецепти

Хороша пожарська котлета повинна бризкати соком, виділяти вершковий аромат і володіти хрусткою золотистою скоринкою. Подана з гарніром з грибів і картоплі, вона може сміливо вважатися королевою російської кухні. Правильний і смачний рецепт пожарських котлет не так простий, як здається: досить однієї помилки, щоб страва втратило привабливість. Яка технологія та як приготувати пожарські котлети в домашніх умовах?

Пожарські котлети — правильний класичний рецепт

Немає жодного людини, який би відмовився скуштувати ласощі, яке прийшло до вподоби навіть російським царям. Пожарські котлети називають кулінарної пам’яткою Росії. Але, незважаючи на славу, побитим блюдо називати ніяк не можна. Багато в чому це пов’язано з досить жорсткою технологією приготування: невелике відхилення може змінити смак страви. Але освоїти технологію можна, головне, перший раз зробити все за правилами, і далі піде, як по маслу.

Для класичного рецепту пожарських котлет потрібно:

  • М’ясо курки – 800 г
  • Вершки жирністю 20% — 250 мл
  • Кірка білого хліба (краще батона) – 200 г
  • Велика цибулина – 400 г
  • Вершкове масло – 200 г
  • Рослинна (соняшникова) олія – 50 г
  • Домашні панірувальні сухарі – 500 г
  • Перець, сіль за смаком.

Далі починається найцікавіше. При приготуванні обговорюваного страви важливо робити все поетапно, не порушуючи послідовності. І перше, що треба зробити – нарубати фарш з курки. До цих пір ведуться суперечки: як краще його готувати. Приготувати пожарські котлети в домашніх умовах можна і на швидку руку, промолов фарш на м’ясорубці, але самий якісний котлетний фарш виходить з м’яса, нарізаного до розміру 2-3 мм.

Приступаємо до готування:

  • Хлібну кірку вимочуємо в вершках.
  • Ріжемо ножем вершкове масло на дрібні кубики (5 мм), прибираємо застигати в морозилку.
  • Цибуля мельчим до розміру рисового зернятка і обсмажуємо на вершковому маслі. Він повинен розтанути, стати прозорим.
  • Змішуємо остиглий цибулю, м’ясо, хліб, сіль.
  • Додаємо у фарш кубики масла.
  • Вимішуємо до однорідної пластичної консистенції.
  • Прибираємо на півгодини в холодильник.
  • Формуем котлетки.
  • Накаляем сковорідку.
  • Швидко обвалюємо котлети в сухарях і опускаємо по одній на сковорідку.
  • Обсмажуємо на сильному вогні до скоринки, швидко перевертаючи.
  • Розігріваємо духовку до 200 градусів.
  • Доводимо котлети до готовності протягом 15 хвилин.
  • Котлети не можна пересушувати – інакше смак стає іншим. Їдять їх в гарячому вигляді з картопляним пюре, зеленню, білим хлібом.

    Хитрість технології! Котлетки не можна робити більшими, інакше вони не просмажаться. Ліпіть їх овальної форми трохи менше долоні. Руки при цьому краще постійно змочувати теплою водою, змиваючи з них надлишки фаршу і сухариків. Для цього поставте поруч з фаршем ємність з теплою водою і час від часу швидко мийки долоні. Процес піде швидко, а масло не встигне розтанути.