Полуничне варення – як приготувати, як зварити?

Для кожної господині важливо, щоб її кулінарні шедеври були помічені і рідними, і гостями, і, найголовніше, щоб ними можна було похвалитися перед подругами. Принести в гарній баночці з комори, відкрити під питальні погляди і розкласти в креманочки свої шедеври. Біла креманка підкреслить вишуканий полуничний колір, а аромат змусить всіх гостей тут же взяти ложечки і почати пробувати полуничне варення.

У кожній родині вже давним-давно склалися свої традиції приготування варення. Це обумовлено тим, що сам процес пов’язаний з посудом, в якій вариться варення, з пропорціями інгредієнтів, з часом варіння, з тим, як, коли і в який посуд викладати приготоване варення.

І все ж — як зварити полуничне варення? Який рецепт кращий? Способів варіння полуничного варення існує величезна безліч. У даній статті будуть розглянуті не тільки рецептури і способи приготування варення з полуниці, але і підготовка ягід до варіння та підказки щодо зберігання варення.

Підготовка ягід, щоб зварити полуничне варення

Ягоди для ароматного і смачного полуничного варення необхідно правильно підготувати. Зробити це не складно, але важливо дотримати всі тонкощі.

  • Всі ягоди потрібно ретельно розсортувати за розмірами, для варення підходять тільки дрібні і середні ягоди. Перестиглі, пом’яті, недостиглі ягоди потрібно видалити. З великих ягід можна буде зварити інше варення, тому їх краще відкласти в іншу ємність.
  • Ягоди очистити від чашолистків. Цю операцію краще проводити в тоненьких гумових (медичних) рукавичках, так як шкіра на пальцях і під нігтями темніє, дуже складно вичищається.
  • Зважити ягоди, запам’ятати вага: по ньому буде розраховуватися кількість інших інгредієнтів.
  • Вичищені ягоди покласти в друшляк, три-чотири рази занурити в широку і глибоку ємність (відро) з водою, для змиву з ягід сміття і землі. Водою з-під крана не можна змивати – верхової сміття не змивається при цьому, а ягоди під напором води можуть пом’ятися.
  • Підсушити в друшляку ягоди, даючи стекти воді, протягом десяти хвилин.

Рецепт полуничного варення Класичний

Інгредієнти

Розрахунок інгредієнтів, виходячи з пропорцій:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1,2 кг
  • Вода – 1,2 л

Спосіб приготування класичного полуничного варення

1. У каструлю з відміреною кількістю води висипаємо відміряну кількість цукрового піску. Розігріваємо на вогні доводимо при помішуванні до повного розчинення, нагріваємо до кипіння.

Дивіться також:  Торт Панчо з ананасами – 4 покрокових рецепта, як приготувати смачний домашній торт

2. Підсушені ягоди обережно перекладаємо в широку і досить глибоку посуд (з такого розрахунку: на 1 кг ягід потрібна 3-х літрова каструля). Каструля не повинна бути емальованому (варення в ній пригорить), краще, якщо це буде спеціальний латунний таз або таз з нержавіючої сталі (може бути, зберігся від бабусі), підійде і проста алюмінієва каструля або сучасна каструля з подвійним–потрійним дном.

3. Заливаємо гарячим сиропом ягоди, ставимо на вогонь і починаємо варити. Загальний час варіння не повинно бути більше 40 хвилин. Перші десять хвилин варимо на середньому вогні до появи рясної піни. Протягом всього часу, що залишився варіння вогонь повинен бути слабким.

При появі піни беремо каструлю обома руками, струшуємо, знімаємо з вогню, видаляємо піну. Так робимо протягом всієї варіння, ретельно стежачи за тим, щоб варення не пригоріло. Для цього його треба акуратно помішувати шумівкою, намагаючись не пом’яти ягоди.

4. Варимо варення до тих пір, поки не припиниться піноутворення або варення не почне кипіти повільніше при тій же силі вогню. Цей момент потрібно не пропустити, так як від нього залежить готовність і якість самого варення. Для визначення готовності варення використовуємо два прийоми:

  • беремо ложкою гарячий сироп з каструлі, починаємо тихенько виливати; якщо тече повільно, а не швидко тоненькою цівкою, варення готове;
  • беремо ложечку сиропу, охолоджуємо, виливаємо крапельку на блюдечко; якщо сироп залишився у вигляді крапельки варення готове.

5. Готове варення повинне відповідати певним вимогам.

  • Ягоди повинні бути прозорими або наполовину прозорими, але не спливати.
  • Сироп приготованого варення повинен бути густої консистенції.
  • Забарвлення сиропу повинен відповідати кольору темної полуниці без коричневого відтінку (коричневий відтінок свідчить про карамелізації – тобто варення переварилось).
  • Ягід і сиропу в приготованому варення повинно бути порівну.

6. Готове варення розливаємо у заздалегідь підготовлений посуд. Для будь-якого варення потрібно брати маленькі банки, не більше 1 л, краще 0,5 л або 0,3 л. Це треба з трьох причин:

  • у разі псування варення маленьку баночку не шкода викинути,
  • відкриту банку з варенням не повинна стояти більше тижня навіть у холодильнику (варення просочується іншими запахами, може запліснявіти),
  • нарешті, від великої кількості смачного варення товстіють, як це не сумно.
Дивіться також:  Тісто для смажених пиріжків – 6 рецептів

Банки готуємо способом гарячого сушіння: промиваємо гарячою водою з миючим засобом, ставимо в духовку, розігріваємо банки протягом 5-10 хвилин, стежимо, щоб не лопнули.

У гарячі банки викладаємо гаряче варення, рівень якого повинен не доходити на 0,5 см до верху горлечка.

7. Закочує банки кришками, попередньо прокип’яченими у воді і висушеними.

8. Готове варення охолоджуємо природним способом, забирає в холодне приміщення, якщо такого немає, значить, до осені зберігаємо в холодильнику, потім на балконі до морозів, потім з’їдаємо, якщо що-то до того часу залишиться. Варення, виготовлене класичним способом, з’їдається в першу чергу, особливо дітьми.

Рецепт полуничного варення з великих ягід

Інгредієнти

Розрахунок інгредієнтів, виходячи з пропорцій:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1.2 кг
  • Вода – 0,9 л

Спосіб приготування варення з полуниці

Великі й соковиті ягоди спочатку треба вимити в друшляку триразовим опусканням у воду, дати стекти воді, видалити чашолистки, найбільші ягоди акуратно розрізати навпіл, зважити. Викласти в широкий посуд (можна в будь-тазик) не товстим шаром. Засипати половиною потрібної кількості цукрового піску, залишити на три години. Ягоди за цей час віддадуть сік, цукровий пісок практично повністю розчиниться.

Готуємо Сироп в каструлі, в якій будемо готувати варення. У воду по рецептурі висипаємо залишився цукровий пісок, розігріваємо, перемішуємо, доводимо до кипіння, обережно перекладаємо ягоди з сиропом.

Процес варіння, визначення готовності абсолютно такі ж, як і в класичному способі.

Варіння варення з великих ягід вимагає певної вправності, так як ягоди можуть легко пом’ятися, або не доварити, тому треба дуже чітко стежити за самим процесом і дуже акуратно перемішувати варення.

Розкладати і зберігати варення потрібно так само, як при класичному способі.

Рецепт полуничного варення – «п’ятихвилинка»

Назва рецепта не повинно вводити в оману тих господинь, які вміють готувати з смородини класичну п’ятихвилинку. П’ятихвилинка з полуниці – це спосіб варіння з тривалими охолодженнями. Варення виходить гарним, з цільними щільними ягідками.

Інгредієнти

Розрахунок інгредієнтів, виходячи з пропорцій:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1,2 кг
  • Вода – 1,5 л
Дивіться також:  Крем з манки для торта – 8 кращих рецептів

Як приготувати полуничне варення «п’ятихвилинка»

Підготовка ягід і сиропу проводиться за класичним рецептом.

Перша варіння проводиться наступним чином: варення на середньому вогні варимо до появи піни, не знімаємо піну, вимикаємо вогонь, акуратним потряхіваніем каструлі домагаємося, щоби всі ягоди просочилися соком.

Через годину починаємо варити другий раз. Доводимо до кипіння на середньому вогні, кип’ятити на тихому вогні не більше п’яти хвилин, не знімаємо піну, вимикаємо вогонь, акуратним потряхіваніем каструлі домагаємося, щоби всі ягоди просочилися соком.

Залишаємо варення на добу. Третій, четвертий і п’ятий раз, з перервою на годину, розігріваємо на тихому вогні доводимо до кипіння, кип’ятимо одну хвилину, не знімаємо піну. Стежимо, щоб варення не підгоріло, перевіряємо акуратно ложкою.

Залишаємо ще раз на добу. Шостий та сьомий раз з перервою на годину, розігріваємо на тихому вогні доводимо до кипіння, кип’ятимо одну хвилину. Піну не знімаємо. Після сьомого рази перевіряємо варення на готовність, як в класичному способі. Якщо не готове, варимо з перервою в одну годину ще раз, стежимо, щоб не пригоріло.

Розливаємо в підготовлені банки, закатуємо підготовленими кришками в гарячому вигляді.

Варення, приготована за цим рецептом, відрізняється більш вираженим ароматом, дуже ніжним і красиво забарвленим сиропом, зовсім цілими ягодами. Але зберігати його потрібно виключно в холодильнику.

Спосіб приготування цього варення підходить для тих господинь, хто не може стояти біля плити цілий годину над варенням. Зазвичай цей процес відбувається так: в неділю приїхали з дачі, розібрали ягоди, закинули їх в каструлю, трохи поварили, а в понеділок і у вівторок закінчили варити смакоту. Під час варіння такого варення навіть чоловіки, які до звичайного варенню байдужі, можуть з’їсти половину (причому не завжди крадькома).

До секретів приготування варення з полуниці можна віднести і оригінальне оформлення самих баночок. Для цього потрібно взяти гарну кольоровий папір, написати на ній дату приготування, закріпити її на банку гумкою. Взимку ці маленькі шедеври будуть по достоїнству оцінені гостями і рідними, та й подарунок виходить з них незвичайний: смачний, красивий, незвичайний.